Megiddo tepesinden ufka, çöl güneşine bakalım. Henüz kıyametin habercisi bile yok.

İsrail'in kuzeyinde bulunan Megiddo milli parkı dini inaçlarda iyiyle kötü arasında gerçekleşecek son savaşın yapılacağı yerdir. Ayrıca Megiddo'nun bin yıla yayılan hikayesi ateşin hikayesinden bile daha ilginç.

MegiddoKaynak: Dmitry Rozental / Shutterstock

Megiddo Milli Parkı Nerede

Megiddo Milli Parkı, Hayfa'nın 37 km güneydoğusundaki bir tepede bulunur. Yeni Ahit'in Vahiy Kitabı, tam da bu noktada nihai hesaplaşmanın geçeceğini bildiriyor diye düşünülüyor. İngilizce'de bulunan ve kıyamet anlamına gelen Armageddon kelimesi de İbranice "Son Kez Toplanma" anlamına gelen Har Megiddo'dan geliyor.

Aslına bakarsanız son toplanmanın gerçekleşebilmesi için burası muazzam bir yer. Çünkü bü tarih öncesi bölgede 26 farklı medeniyetin kalıntıları keşfedildi.

Megiddo Antik KentiKaynak: Sopotnicki / Shutterstock

Megiddo, eski dünyanın önemli askeri ve ticaret yollarından biri olan Mısır'dan Mezopotamya ve Anadolu'ya giden yolun temel taşıydı. Bu yüzden çok arzu edilen bir konumdu ve tarih boyunca savaşlara ev sahipliği yaptı. Binlerce yıl süren yerleşim - inşa - savaş - yeniden yerleşim döngüsü geniş çaplı bir arkeolojik katman oluşturdu. İlginç olan ise en eski yerleşim tarihi milattan önce 7000 lere kadar dayanan bölge, MÖ 4000 yıllarında aniden terk edildi. Bu tarih ile MÖ 400 yılları arasında 20'den fazla uygarlık buraya yerleşti ve kayboldu.

Jezreel Vadisi

Bin yıllık kayaların zirvesine çıkıp aşağıdaki Jezreel Vadisi'ne baktığınızda çöl iklimine nispet yaparcasına zengin bir yeşillik göreceksiniz. Fakat arkanıza tekrar döndüğünzde tepenin kavrulmuş toprağının çatlakları karşınıza çıkacaktır. Etrafta sadece birkaç cılız hurma ağacı bulunabilir ve serinlemeniz için ihtiyacınız olan gölgeyi bile sağlamazlar.

Jezreel VadisiKaynak: Dan Porges / Getty Images

Günümüzde Megiddo ticaret yollarının bir bağlantısından ziyade dev bir otoyol kavşağı olarak görülmektedir. Kim derdi ki Dünya'nın sonu, kıyametin başlangıcı bir otoyol kavşağında gerçekleşecek diye. Açık olmak gerekirse Jezreel Vadisi'ne dalıp kıyameti hayal etmeye kalksanız da pek başarılı olamıyorsunuz. Otoyoldan gelen araç gürültüsü odaklanmanıza olanak sağlamıyor.

Megiddo'nun Tarihi

Megiddo'nun bilinen en eski savaşı, Firavun Tuthmosis III'ün MÖ 1457'de bir isyanı bastırmasıdır. Çatışmanın kanlı ayrıntılarını hatta çatışmada ölenlerin sayısını dahi açıklayan hiyeroglifler, Mısır'ın Luksor kentindeki Amun-Re Tapınağı'nda hala görülebilir. Bir asırdan daha uzun süre Mısır'ın kalesi olan Megiddo, daha sonra büyük olasılıkla Davut yönetimi altında İsrail kontrolüne geçti. Megiddo at yetiştirme merkezi haline geldiğinde MÖ 8. yüzyıldan itibaren "Savaş Arabası Şehri" takma adını kazandı. Kazılar binlerce hayvana yetecek kadar büyük bir ahır alanını gün ışığına çıkardı. Günümüzde bu kayıp dönemin anısına atların telden siluetlerini görebilirsiniz.

Megiddo At HeykelleriKaynak: Robert Hoetink / Shutterstock

Uzun süredir tartışmalı olan bu arkeolojik site, MÖ 4. yüzyılda boşaltıldı ve arkeologlar nedenini halen araştırmaya devam ediyor. Alan boşaltılsa da stratejik önemi devam etti: Osmanlı Devleti burada Birinci Dünya Savaşında İngiliz güçleriyle karşılaştı. Arap ve Yahudi güçleri ise 1948 Savaşı'nı burada gerçekleştirdi.

Günümüzde Megiddo

Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de Zion Oil & Gas şirketi İncil'de geçen bazı satırlardan ilham alarak 2017 yılında burada çalışmalara başladı. 2018 yılının başlarında ise aradıklarına ulaştılar. Kim bilir belki de Evanjelik Hıristiyanlar'ın düşündüğü gibi buradaki petrol Dünya'nın sonunu getirecek bir savaşı başlatabilir.

Arkeologlara soracak olursak onlar kıyametin çabucak gelmesini pek istemiyorlar. Nedeni ise halen çözülememiş arkeolojik buluntular. Mesela bölgeye dağılmış 5000 yıllık hayvan kemiklerinin ardındaki anlamı halen çözülebilmiş değil.

Megiddo’nun entrikaları her kazıda daha da derinleşiyor. Tepenin 1 km güneyinde günümüzde hapishane olarak kullanılan arazinde Dünya'nın en eski Hıristiyan kilisesi olabilecek kalıntılar keşfedildi. Hükümet hapishanenin boşaltılacağını ve yerine arkeoloji parkının kurulacağını duyurdu.

Binlerce yıl geçse de Megiddo'nun gizemlerinin çoğu gün yüzüne çıkmadı. Bakalım bizi şaşırtmaya daha ne kadar devam edecek.

Yazar: - Yayıncı: Gezi Tayfa - Tarih: - Son Güncelleme: 2020-10-20