P18/84: EM-kvalet avslutades med jubel

Sverige är vidare i EM-kvalet efter en riktig avslutningsrysare på Gutavallen i Visby. Björn Runström knoppade in segermålet, 3-2 mot Vitryssland, som var den första förutsättningen för svenskt avancemang.
Förutsättning nummer två var att Polen-Kroatien slutade med allt annat än oavgjort. När beskedet kom att Polen vunnit i Fårösund (1-0) bröt det stora svenskjublet ut. Polen och Sverige vidare till nästa steg i EM-kvalet!
Matchutvecklingen blev en gastkramning, inte minst för dem som parallellt höll koll på ställningen mellan Kroatien och Polen. I den matchen tog Polen ledningen redan efter sju minuter. De svenska killarna hade full koncentration på att vinna sin match men när slutsignalen närmade sig var ledarstaben inte ovetande om att ett kroatiskt mål i slutminuterna skulle stjälpa det svenska avancemanget.
Det blev en minst sagt händelserik match där Sverige tog ledningen, tappade den och kom åter igen. Anton Axelsson nickade in ledningsmålet men sekunderna runt halvtidsvilan blev mardrömslika för Sverige. Först fick Vitryssland en straff på övertid av första halvlek som gav kvittering och direkt efter avspark i andra halvlek kom nästa vitryska mål.
Sverige gav dock inte tappt. Inhoppande Bovar Karim precisionssköt in kvitteringen direkt på frispark kvarten in på andra halvlek. Samme Karim hade foten med i segermålet också. Återigen var det en Bovar-frispark och den här gången nådde Björn Runström högst med huvudet och satte 3-2.
Från den svenska 2-2-kvitteringen och framåt tappade Vitrysslands spelare kontrollen och drog på sig inte mindre än åtta varningar samt en direkt utvisning. Totalt visades tre vitryssar av planen (två för det andra gula kortet).
När beskedet kom att Polen vunnit i Fårösund utbröt rena tv-pucksscener i det svenska lägret - till glädje också för nära 2.000 betalande på Gutavallen. Nu är Sverige vidare till nästa EM-kval (gruppspel även där), det sista steget före slutspel.

9 september 2002
Gutavallen, Visby, 16.00
Vitryssland-Sverige 2-3 (1-1)
0-1 (19) Anton Axelsson, 1-1 (45) straff, 2-1 (46), 2-2 (60) Bovar Karim, 2-3 (78) Björn Runström.
Sveriges startelva: Oscar Berglund - Billy Berntsson, Ndiwa Lord-Kangana, Karl Svensson, William Leandersson (Martin Smedberg 63) - Rasmus Lindgren, Eddie Åhman, Andreas Dahl - Anton Axelsson, Björn Runström, Martin Fribrock (Bovar Karim 52).
Svenska varningar: Dahl (61), Åhman (90).