În copilărie, ni s-a întâmplat de multe ori să auzim (sau chiar să rostim) chemarea de tip „tanti mama lu’ Cătălin, îl lăsaţi pe Cătălin să iasă la joacă?” La finalul acestui episod, îi mulţumim doamnei „mama lu’ Cezara” pentru contribuţia ei ca observator la alegerile din 26 mai, pentru că reprezintă un model pentru oricine doreşte să se implice în observarea alegerilor.

Alegerile pentru Preşedintele României sunt programate pentru 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur, dacă va fi necesar). În străinătate, se va putea vota în secţiile de votare încă de vineri, ora locală 12:00, adică 8-10 noiembrie, respectiv 22-24 noiembrie. De asemenea, în străinătate este disponibilă şi varianta votului prin corespondenţă, iar unii dintre concetăţenii noştri deja au început să-şi trimită voturile în plic, anticipat.

Conversaţia noastră cu Cezara Grama de la Expert Forum continuă cu o comparaţie între evenimentele de informare organizate de Telegraful Electoral la Galaţi şi Chişinău (ascultă prima parte aici). Cezara ne explică de ce nu prea mai este posibil votul multiplu şi care este rolul observatorilor în relaţie cu numărarea voturilor. Aflăm împreună detalii foarte concrete despre înfăptuirea democraţiei la firul ierbii, în secţiile de votare, dar şi despre modul în care sunt soluţionate problemele care pot apărea în realitate, deşi nu sunt neapărat reglementate în lege.

Mai multe informaţii despre procesul electoral sunt disponibile pe votcorect.ro, iar la fiecarevot.ro poţi afla cum te poţi înscrie ca observator. (În episodul următor, vei putea afla detalii despre înscrierea ca observator la votare.ro şi/sau votnutroc.ro). Dacă eşti pasionat de tehnologie, îţi mai recomandăm monitorizarevot.ro, unde se găseşte aplicaţia care va fi utilizată în ziua votului de aproape toţi observatorii acreditaţi.

Gazdă: Codru Vrabie. Invitată: Cezara Grama. Episod înregistrat în data de 25 octombrie 2019. Muzica de fundal cuprinde fragmente din piesele Wishful Thinking de Dan Lebowitz, Family Montage de Biz Baz Studio şi Je Vulesse de Nu Guinea. Foto: Curaj Înainte/VectorStock.

Telegraful.net a fost platforma de podcasturi a Asociaţiei Curaj Înainte. În cadrul proiectului „Produs de informare a alegătorului născut în 2000±2,” seria de podcasturi Telegraful Electoral urmărește informarea tinerei generații cu privire la procesele electorale din perioada 2019-2020. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro). Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică.

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *