İngilizce Bilim Dili midir? Bilimde Evrensel Dil Nedir

Alt Kategoriler

İngilizce, bugün dünyada kullanılan ve kabul gören ortak dildir. Bu duruma “lingua franca” denir. Geçmişte lingua franca olarak adlandırılan dünya dilleri Latince veya Fransızca olarak kullanılıyordu. Bugün İngilizcenin lehine olan bu durum başka bir soruyu gündeme getiriyor; İngilizce bilimin evrensel dili midir? Bu soruya cevabımız elbette “evet” olacaktır.

Bu durum belirlenirken belirli kriterler dikkate alınır.

Bugün İngilizcenin evrensel bir dil olduğu gerçeğinden bahsettik. Bilim aynı zamanda dünyada her zaman evrensel bir dile ihtiyaç duyar ve kullanır.

Çünkü evrensel bir dilde, araştırmacılar bilgiyi nasıl bulacaklarını bilirler. Bunun dışında çalışmalarını hangi dilde yayınlayacaklarını ve çalışmalarını destekleyen diğer insanlardan makaleleri nasıl arayacaklarını biliyorlar. Yayımlanmış araştırmanın ötesinde, evrensel bir dil, herkesin sunumlarda, literatür araştırmalarında ve standartlarda bilgilere erişmesine yardımcı olur.

Ancak İngilizcenin evrensel dilini bilim dili olarak kullanmak, milyonlarca araştırmacı için de bir zorluk oluşturmaktadır; Bu bilim adamları anadili İngilizce değilse, bilimsel çalışmalarına ek olarak zamanlarını yeni bir dil öğrenerek geçirmelidirler.

Ancak tüm bu bilgilerin yanında bazı araştırmacılara göre; İngilizce konuşan ülkeler artık bilime hakim değil. Çünkü Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ürettikleri araştırma yayınları sayısı bakımından en hızlı büyüyen ülkelerdir.

Bilim Dili Ne Anlama Geliyor?

Bilim dili, bilim adamlarının araştırmalarını, çalışmalarını ve keşiflerini dünya ile paylaştıkları, herkesin kabul ettiği ortak bir dildir. Bilim dilinin tarihine baktığımızda, bilim dilinin zaman zaman nasıl değiştiğini görebiliriz.

İngilizce her zaman bilimin ana dili olmamıştır. Örneğin Mısırlı filozoflar ve hayalperestler bilimlerini hiyerogliflerle açıkladılar. Aristoteles ve Platon, daha sonra Arapça’ya çevrilecek olan Yunanca kitaplar yazdı.

Yunanlıları, Latince’yi bilim dili olarak kullanan Romalılar izliyor.

Elbette diller yüzyıllar içinde değişti ve gelişti. İnsanlar dünyanın her yerinde Latince konuşup yazdılar, ancak İtalyanca ve Fransızca gibi yerel olarak kendi dillerini de kullandılar. Örneğin, 16. ve 17. yüzyıllarda Galileo, bilimsel araştırmasını İtalyanca olarak yayınladı ve daha sonra çalışmalarını daha geniş bir kitleye ulaştırmak için bunu Latince’ye çevirdi.

Princeton Üniversitesi’nde Modern ve Çağdaş Tarih Profesörü Dr. Michael Gordin’e göre, İngilizcenin bilime hâkim olacağı asla tahmin edilemezdi. Gordin bir radyo röportajında ​​şöyle diyor:

“1900’de dünyaya baktığınızda, birisi size” 2000’lerde evrensel bilimin dili ne olacak; muhtemelen Fransızca, Almanca ve İngilizce’nin bir karışımını söyleyeceksiniz “diyecek.

Gordin, 2015 yılında dil ve bilim tarihini araştırdığı Scientific Babel adlı kitabında, Almancanın 1900’de baskın dil olduğunu söylüyor.

Gordin, “Demek ki 20. yüzyılın hikayesi İngilizcenin yükselişi değil, bilimsel iletişimin gelecek vaat eden dili olarak Almanca’nın çöküşü” diyor.

Dolayısıyla 20. yüzyıla kadar – özellikle 1. Dünya Savaşı’ndan sonra – İngilizce gerçekten egemen olmaya başladı; Gordin’e göre Dr. Güçlü ABD etkisi de bu yükselişte önemli bir rol oynadı.

Evrensel bir dilin faydaları

İngilizce geçerli ve baskın hale gelmeden önce, bilimsel yayınlar genellikle Fransızca, Almanca ve İngilizce arasında eşit olarak bölünüyordu. Bu literatürde bir sorundu. Bilim adamları birden fazla dil konuşmasaydı, başkalarının araştırma ve keşiflerini gözden kaçırma tehlikesi vardı.

 

Evrensel bir dil sayesinde, araştırmacılar araştırmayı, icatları ve bilgiyi nasıl bulacaklarını bilirler. Sonuç olarak, çalışmalarını hangi dilde yayınlayacaklarını ve işleri için gerekli olan diğer insanların makalelerini nasıl arayacaklarını da bilirler.

Yayımlanmış araştırmanın ötesinde, evrensel bir dil herkesin sunumlarda veya konferanslarda yer alan bilgilere erişmesine yardımcı olur.

Ancak evrensel bilim dilinin gerçekliği, milyonlarca araştırmacı için de bir meydan okumadır: Araştırmacının ana dili İngilizce değilse, araştırma ve çalışmalarına ayrılan zamana ve çabaya ek olarak yeni bir dil öğrenilmelidir.

Elsevier, World of Research adlı kitabında uluslararası bilim dili açısından bir başka dikkate değer gerçeği ortaya koymaktadır. Elsevier’e göre, İngilizceyi anadil olarak konuşan ülkeler artık bilime hakim değil. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ürettikleri araştırma yayınları sayısı bakımından en hızlı büyüyen ülkelerdir.

Bu ülkelerdeki binlerce araştırmacı için İngilizce yazmak zordur. Sıkı kabul kriterleri ile dergi editörleri ve hakemler makaleleri çok eleştirel bir gözle inceler ve bu nedenle araştırmacının iyi bir İngilizce’ye sahip olması gerekir. Bazıları için bu, onların önünde bir engel haline geliyor. Ancak bugün, profesyonel çeviri ve editör desteği ile dünyanın her yerinden araştırmacılar, araştırmalarını İngilizce yayınlama konusunda eşit şansa sahip olabilirler.

Peki bilimin dili bundan 100 yıl sonra aynı mı olacak? Bunu henüz bilmiyoruz. Yayınlanmış çalışmaların sayısına baktığımızda Çin dünyayı geride bırakıyor ve tıpkı ABD biliminin bir asır önce yaptığı gibi, bu, bilimsel araştırmaları birbirimizle nasıl ve hangi dilde paylaştığımız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Türkçe Bilim Yapılabilir mi?

Yazımızda uluslararası bilim dilinin İngilizce olduğundan bahsetmiştik. Ama bu, Türkçe bilim yapılamayacağı anlamına mı geliyor?

Aslında bu soruya iki taraflı bir cevap bulmak mümkün. Ülkelerde yazılan ve hazırlanan bilimsel araştırmalara baktığımızda, bu araştırmaların hem kendi ana dilinde hem de alana bağlı olmakla birlikte uluslararası alanda kabul gören bilim dili olan İngilizce ile yazıldığını görüyoruz.

Türkiye, geçtiğimiz yıl özel yargılamanın gözden geçirilmesini yaptığımızda da durum benzer. Geçtiğimiz yıllarda bilim için kullanılan tek dil Türkçe iken, gelişen teknoloji ve bilgiye daha kolay erişim ile araştırmacılar bilimsel araştırmalarını ve makalelerini önce Türkçe sonra İngilizce olarak yazmaya başlamışlardır.

Böylece ulaştıkları kişi sayısı ve araştırmalarını duyurma şansı arttı.

Ancak zaman geçtikçe ve günümüze yaklaştıkça, birçok araştırmacının bilimsel çalışmalarını yalnızca İngilizce yazıp yayınladığını görüyoruz. İngilizce kabul edilen uluslararası bilim dili olduğu için doğrudan İngilizce öğrenmeyi tercih ediyorlar.

Bu durum, bizim gibi kendi zamanına fayda sağlamış olsa da araştırmacıların ana dilde araştırma yayınlamasını sağlayacağı için doğrudan Türkiye halkının ilgisini çekecektir. Aynı çalışmayı dünyada kabul gören bilim dili İngilizce olarak da yayınlamaları kaçınılmazdır.

Hangi Dilde Kaç Bilimsel Makale Vardır?

Bilimsel araştırma ve makale sayısına baktığımızda dünyada hâkim dillerin olduğunu görüyoruz. Ancak bu, dünya çapında o dilin hakimiyetinden ziyade, o dilin ana dil olarak konuşulduğu ülkede daha fazla bilimsel araştırmanın yapıldığı anlamına geliyor. 1996-2011 dönemini kapsayan bir tablo aşağıda verilmiştir.

Yukarıdaki tablo, 1996’dan 2011’e kadar dil başına dört ana kategoride yayınlanan makalelerin yüzdesini, o dildeki toplam yayın sayısının yüzdesi olarak vermektedir.

Sonuçlara baktığımızda İngilizce, Çince veya Rusça yayın yapan araştırmacıların Fizik, Mühendislik ve Malzeme Bilimi gibi pozitif bilimler alanlarında yayın yapma eğiliminde olduklarını görüyoruz. Öte yandan, Hollandaca, Fransızca, İtalyanca, Portekizce veya İspanyolca yayınlamayı tercih eden araştırmacılar çalışmalarını daha çok sosyal bilimler ve Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Psikoloji, Sanat ve Beşeri Bilimler gibi sanatla ilgili alanlarda yayınlama eğilimindedir. Durum, Hollanda ve İtalya için neredeyse yüzde 80’den Almanya ve Portekiz için yaklaşık yüzde 60’a kadar değişiyor.

Bu aralıklar ülkeler arasında benzer olmakla birlikte, bu ana kategoriler içindeki gerçek alanlarda yüksek farklılıklar vardır. Örneğin, tüm Hollanda yayınlarının yarısından fazlası Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve Veterinerlik Bilimi dahil Sağlık Bilimleri ile ilgili iken, İtalyanca’daki tüm yayınların yaklaşık yüzde 41’i Sosyal Bilimler, Sanat ve Beşeri Bilimler ile ilgilidir.

Genel olarak, bu sonuçlar, İngilizce dışındaki dillerde yayın yapan araştırmacıların, yayınlarını pozitif bilimlerden daha fazla sosyal disiplinde yayınlama eğiliminde olduklarını doğruluyor gibi görünüyor.

İngilizce bilimsel iletişimin tercih edilen dili olmaya devam etse de, araştırmacıların kendi ana dillerinde yayınlamaya devam ettiği birçok disiplin vardır.

Uluslararası araştırmacıların İngilizce yayınlaması gerektiğinin farkındayız, ikinci bir araştırma verisini paylaşacağız.

Aşağıdaki grafik, 2002 ile 2016 arasında her yıl indekslenen dergilerin yüzdesini göstermektedir. Veriler yalnızca İngilizce olarak yayınlanan dergiler, hem İngilizce hem de başka bir dilde yayınlanan dergiler ve yalnızca başka bir dilde yayınlanan dergiler şeklindedir.

Grafik incelendiğinde 2010 yılına kadar İngilizce’ye alternatif bir dil sunan açık erişimli dergi sayısının yalnızca İngilizce yayın yapan dergi sayısını geçtiği görülmüştür. Görünüşe göre son 7 yılda alternatif dil dergilerinin indekslenmesinde sadece İngilizce dergiler başı çekiyor.

İngilizce Bilmek Kariyer İçin Bir Avantaj mı?

Günümüzün küresel toplumunda, ticaret giderek daha fazla uluslararası hale geliyor ve İngilizce genellikle uluslararası bir iletişim dili olarak kullanılıyor. İşyerinde İngilizce kullanma becerisinin, şirketinizin başarılı olmasına yardımcı olmak, meslektaşlarınız ve müşterilerinizle güven oluşturmak, uluslararası ilişkiler kurmak ve geliştirmek, becerilerinizi geliştirmek ve daha yüksek maaş kazanmak ve kültürel yollarla uluslararası ilişkileri geliştirmek gibi birçok faydası vardır.

İngilizce iletişim yeteneği, İngilizceyi resmi dil olarak kullanmayanlar da dahil olmak üzere birçok şirket ve kuruluş için çok değerlidir. Uluslararası işletmeler, İngilizceyi düzenli olarak birinci veya ikinci dil olarak konuşan insanlarla ilişki kurma eğilimindedir, bu da işyerinde İngilizceyi paha biçilmez bir beceri haline getirir.

İyi bir İngilizce bilgisi, uluslararası müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmanıza ve size ve kuruluşunuza güvenmelerine yardımcı olarak güçlü ve kalıcı iş ilişkileri kurmanıza olanak tanır. Günlük işlerinde İngilizce kullanan kişiler, toplantılar ve müzakereler, yönetim, raporlama, sunum yapma ve sosyal durumlar dahil çeşitli amaçlar için İngilizceyi kullanabilmelidir. İngilizce konuşan müşterilerle başarılı bir şekilde iletişim kurabilmek ve pazarlık yapabilmek, becerilerinizi uluslararası iş yapan şirketler için daha çekici hale getirir, bu da İngilizce konuşan çalışanların genellikle daha yüksek maaşlar kazandığı anlamına gelir.

İnternetteki sayfaların% 50’den fazlasının İngilizce yazıldığı tahmin edilmektedir, bu da İngilizce okuyabilen insanlar için çevrimiçi olarak daha fazla bilgi olduğu anlamına gelir. İngilizce konuşan meslektaşlarınız veya müşterilerinizle çalışmıyor olsanız bile, çok daha fazla bilgiye erişiminiz profesyonel yaşamınızda gerçek bir fark yaratabilir. Bu bilgileri İngilizce yazılmış bir web sitesinde bulabilirsiniz, bir projeyi daha iyi anlamanıza veya bir rapor için bazı yararlı bilgiler almanıza yardımcı olabilir.

Ön araştırmayla bile İngilizce meslek isimleri incelenebilir ve kendi mesleğinizi bulduktan sonra uygun iş fırsatlarını İngilizce olarak bulabilirsiniz.

Kendinize güvenerek İngilizce konuşabiliyorsanız, İngiliz kültürünü bir dereceye kadar çalışmış veya deneyimlemiş olma ihtimaliniz yüksektir. Bu kültürel anlayış, İngilizce konuşulan ülkelerle çalışmak veya onlara satış yapmak isteyen işverenler için değerli olabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here