Jong AZ te sterk voor Fortuna Sittard

Gepubliceerd op 12 februari 18, 21:51
ZAANSTAD- Jong AZ heeft maandagavond de tweede overwinning op rij geboekt. Op het AFAS Trainingscomplex maakte de ploeg van Martin Haar en Denny Landzaat na rust het verschil en werd Fortuna Sittard met 2-0 over de knie gelegd.

In september eindigde het eerste treffen tussen Fortuna en Jong AZ in liefst 5-1 voor de Limburgers. Vijf maanden later waren gelijkenissen met het duel van toen ver te zoeken. De nummer drie van de Jupiler League koos ervoor in te zakken en de gastheren het spel te laten maken. Wel was de eerste doelpoging voor de formatie van trainer Sunday Oliseh. Dries Saddiki stiftte van ver naar de bovenhoek, maar doelman Nick Olij wist de bal op de lat te tikken.

Mihálik
De beloften kwamen steeds beter in de wedstrijd zonder tot veel grote kansen te komen. Ondrej Mihálik, die net als Ron Vlaar in de basis startte, stichtte met een steenharde volley nog het meeste gevaar. Deze ging uit een voorzet van Alec Georgen rakelings over. Kort voor rust volgde een forse domper voor de Tsjechische aanvaller. Mihálik moest met een knieblessure het veld verlaten.

Jarige Druijf
In de tweede helft kwam Jong AZ vervolgens uitmuntend uit de startblokken, was onder anderen Owen Wijndal met een pegel dichtbij de openingsgoal (de vuisten van keeper Aykut Özer brachten redding) en zorgde de jarige Ferdy Druijf (20) een minuut later alsnog voor 1-0. Op aangeven van Tijjani Reijnders maakte de spits voor het vierde competitieduel op rij een doelpunt.

Snoeiharde uithaal
Jong AZ bleef na de openingsgoal op de been tegen een meer aanvallend Fortuna en verdubbelde halverwege het tweede bedrijf de voorsprong. Uit een corner maakte Wijndal er 2-0 van door bij de tweede paal snoeihard uit te halen en Özer volstrekt kansloos te laten. In het laatste kwart van de wedstrijd waren er een paar kansen om de genadeklap uit te delen, maar mocht ook zeker Olij gedankt worden voor enkele goede reddingen. In blessuretijd kreeg Fortuna-aanvoerder Perr Schuurs nog rood na het neerhalen van de doorgebroken Kai Koreniuk.

Haar: ‘Sprongen gemaakt’
“Vandaag hebben we 93 minuten lang de strijd geleverd die nodig is op dit niveau”, zei Haar na afloop. “Wel vond ik dat wij ondanks het hebben van zeventig procent balbezit te vaak ongevaarlijk bleven in de laatste fase. Maar als je deze wedstrijd vergelijkt met het duel eerder dit seizoen in Sittard, dan hebben we overduidelijk sprongen gemaakt. Destijds gingen we kansloos onderuit, nu waren wij gewoon duidelijk de bovenliggende partij. Het was een mooie, leerzame avond.”