Arama

Ünlü Yazarlar ve Şairler

Roman okumak zararlı mıdır?

Roman okumak zararlı mıdır?

Stendhal'in Kırmızı ve Siyah'ındaki "Roman uzun bir yolda dolaştırılan bir ayna gibidir." cümlesinden bu yana, roman çoğunlukla sosyal hayat bağlamında toplumun yansıdığı bir ayna olarak teşbih edilmiştir. 19. asırda edebiyatımıza giren romanın da bu niteliğini bariz bir şekilde hissettirmesi, yine aynı döneme rastlar. Ait olduğu ve geldiği kültürün dünya görüşünden portreler sunan roman, imparatorluk topraklarına adım attığı andan itibaren birtakım tartışmalara yol açmıştır. Özellikle romanın zararlı olup olmadığı ve kimler tarafından okunması gerektiği başta toplum olmak üzere dönemin aydınları tarafından da irdelenen bir konu olmuştur. İşte, Servet-i Fünun döneminde Mehmet Celal öncülüğünde gerçekleştirilen romanın zararları üzerine bir tartışma...

Fıkıh alimi şair Nevizade Atai

Fıkıh alimi şair Nevizade Atai

Nevizade Atai, on yedinci yüzyıl divan edebiyatı şairi, tarihçi ve Hanefi mezhebi fıkıh alimiydi. Tanınmış bir aileden gelen Atai, hamse sahibi en önemli mesnevi şairlerinden. Şair, yaşamı boyunca müderrislikten kadılığa kadar pek çok görevde bulundu. Aynı zamanda tasavvufi bir kişiliğe sahip olan Atai, değişik konularda manzum ve mensur pek çok eser verdi. Peki, eserlerinde yerli unsurlar kullanarak mesnevideki İran geleneğini yıkmaya çalışan Nevizade Atai kimdi, nasıl bir tahsil gördü ve en meşhur şiirleri hangisiydi? İşte hayatına ve eserlerine dair ayrıntılarla Nevizade Atai...

Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılmış 10 şiir

Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılmış 10 şiir

106 yıl önce yedi düvele karşı mücadele veren Osmanlı devleti, Çanakkale Cephesi'nde millet olarak varoluş mücadelesi verdi; kara savaşlarında kesin zafer elde ederek "Çanakkale geçilmez!" sözüyle tarihe altın harflerle destan yazdırdı. Türk milletinin yeniden doğuşunun ilk kıvılcımı ve sinyalleri olan Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılmış şiirleri sizler için derledik.

Ünlü yazarların mutluluk üzerine sözleri

Ünlü yazarların mutluluk üzerine sözleri

Mutluluk, TDK sözlüğünde "Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik" olarak tanımlanır. Ancak herkes için mutluluğun tanımı farklıdır. Kimileri mutluluğun peşinden koşarken, kimileri ise mutluluğun tam olarak içinde yaşadığını onu kaybettikten sonra anlar. Şimdiye dek sayısız ve bir o kadar farklı tanımı yapılan mutluluk üzerine ünlü yazarların sözlerini derledik.

Kime göre, ne, nedir?

Kime göre, ne, nedir?

Toplu taşıma araçlarına okuyacak kitap veya okuyacak bir şeyler olmadan binme korkusuna "Alogotransiphobia" denildiğini biliyor muydunuz? Peki ya, Franz Kafka'nın inanmayı "kendi içindeki yok edilemez cevheri kurtarmak" olarak tanımladığını? Ya da Cemil Meriç'e göre yalnızlığın "yalnız kalamamak" olduğunu? Kime göre, ne, nedir sorularının cevaplarını derledik.

2021 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN