Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-22 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-lofven-har-redan-pekat-ut-sin-kronprinsessa/

SVENSK POLITIK | KOMMENTAR

Ewa Stenberg: Löfven har redan pekat ut sin kronprinsessa

Stefan Löfven (S) under sitt sommartal.
Stefan Löfven (S) under sitt sommartal. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven kommer att avgå som S-ledare och statsminister i november, meddelade han i sitt sommartal. DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på fyra frågor om avgången.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Hur förvånad är du?

– Stefan Löfven har tidigare sagt att han vill leda sitt parti i den kommande valrörelsen, så mot den bakgrunden är det överraskande.

Å andra sidan har Stefan Löfven snart suttit i tio år, och han har varit statsminister i sju år. Det är en lång tid i ett ämbete som sliter hårt på de flesta.

Stefan Löfven ville ju först inte ens ta över ledarskapet för Socialdemokraterna. Hans tid har varit oerhört stormig med regeringskriser och andra kriser, och de sociala medierna har skapat ett snabbare och hårdare politiskt klimat.

Löfven är ingen bra valtalare eller debattör, han är inte den ledare som S behöver i en tuff valrörelse där retorisk förmåga är viktig. Mot den bakgrunden är det logiskt att han lämnar över till någon som har bättre hand med orden och som kan väcka entusiasm och glöd.

Vad händer nu?

– Stefan Löfven avgår som partiledare på S-kongressen i början av november och som statsminister snart därefter. Det innebär att hans avgång sätter regeringsmakten på spel. När Stefan Löfven avgår måste också regeringen avgå och en ny talmansrunda väntar om en ny regering.

Om Centerpartiet och Vänsterpartiet åter är beredda att släppa fram en rödgrön regering, och om Miljöpartiet vill fortsätta regeringssamarbetet, kan en nyvald S-ledare väljas till ny statsminister och skapa sitt lag.

Vem kommer att ta över som partiledare och statsminister?

– Hans kronprinsessa är utan tvekan Magdalena Andersson. Hon har varit finansminister i sju år och skaffat sig både rutin, debattvana och hård hud. Hon har de meriter som krävs, även om partiets vänsterfalang är kritisk mot att hon hållit för hårt i börsen som finansminister.

Socialdemokraterna har, till skillnad från sina systerpartier i Danmark, Norge, Island och Finland, aldrig haft en kvinnlig statsminister. Men en huvuddel av partiets väljare är kvinnor. Det är ytterligare ett argument för Magdalena Andersson.

Det är uppenbart att Stefan Löfven ser finansministern som sin kronprinsessa. Hon har fått hålla partiledartal i hans ställe och han lyfter fram henne när han kan. Senast i en DN-intervju i veckan som gick.

Han har gett stort utrymme också till Mikael Damberg, Lena Hallengren, Morgan Johansson och Ibrahim Baylan. Men vill Magdalena Andersson ligger hon bäst till.

Man kan fråga sig om det är en merit att vara kronprins eller kronprinsessa. För den förra moderatledaren Anna Kinberg Batra var det till exempel inte det, eftersom det fanns stark intern kritik under ytan mot hennes företrädare.

De socialdemokrater som är kritiska till den nuvarande partilinjen behöver hitta en kandidat som kan ta över både som partiledare som statsminister, om de ska kunna utmana Stefan Löfvens kronprinsessa eller kronprins. Det krävs vana från politikens toppskikt. Vänsterfalangen skulle till exempel kunna lyfta fram Anders Ygeman och högerfalangen Ardalan Shekarabi.

Hur tror du Stefan Löfven blir ihågkommen som statsminister och S-ledare?

– Som en skicklig politisk hantverkare som kunde behålla makten i strid med tyngdlagen. En stabil och sympatisk partiledare som lyckades hålla alla interna strider nere och som ledde landet med varierande framgång under flera stora kriser.

Jag tror också att han kommer att beskrivas som en partiledare som varken förnyade politiken eller tog socialdemokraterna framåt ideologiskt.

Läs mer:

Stefan Löfven avgår som statsminister i november

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt