Coronavirus

Juraprofessorer: Her blev ordren om aflivning af mink ulovlig

To juraprofessorer har forskellige opfattelser af, hvornår beskeden om at aflive alle mink blev ulovlig

Arkivfoto: Laura Guldhammer

Arkivfoto: Laura Guldhammer

Det var i det øjeblik, at Fødevarestyrelsen den 6. november sendte et meget omtalt brev til minkavlerne, at regeringens beslutning om at aflive alle mink, blev til en ulovlig ordre.

Det vurderer Sten Bønsing, som er professor ved det Juridiske Institut på Aalborg Universitet.

- Det er det tidspunkt, hvor det skaber retsvirkninger over for borgerne, siger han.

I brevet beordrede Fødevarestyrelsen samtlige mink aflivet, men senere stod det klart, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til også at slå raske mink ned uden for risikozonerne.

Helt konkret brugte Fødevarestyrelsen ordet ”skal” 31 gange i brevet, som er underskrevet af Hanne Larsen, som er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

Det var altså først, da myndighederne begyndte at handle, at ordren blev ulovlig, lyder vurderingen fra Sten Bønsing.

Et andet relevant tidspunkt i sagen om aflivningen af mink er pressemødet, som regeringen holdt den 4. november.

Her gav statsminister Mette Frederiksen (S) besked om, at alle mink skulle slås ned. Hun tilføjede desuden, at det ikke var til forhandling.

- Men det mener jeg ikke har karakter af en afgørelse. Så skal det være meget mere konkret. Man kan ikke meddele borgere afgørelser på et pressemøde, siger Sten Bønsing.

Regeringen har i løbet af coronakrisen holdt adskillige pressemøder med både opfordringer og påbud til borgere og erhvervsliv. Det har haft stor effekt, og udmeldingerne er generelt blevet fulgt.

Men regeringens beslutninger er altid blevet efterfulgt af bekendtgørelser og rigtige regler. Et eksempel er forsamlingsforbuddet.

- Der er jo ikke noget, som har fået retsvirkninger udelukkende på baggrund af pressemøder, siger Sten Bønsing.

- Enten har det været formuleret som opfordringer eller hensigtserklæringer, eller også er det fulgt op af noget juridisk holdbart, siger han.

Frederik Waage, som er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet med speciale i forfatnings-og forvaltningsret, mener dog, at ordren allerede kan betegnes som ulovlig i det øjeblik, at statsministeren melder beslutningen ud.

- I det øjeblik at koordinationsudvalgets beslutning om aflivning af alle raske mink bliver meldt ud af statsministeren, forstås den jo af både myndigheder og minkavlere som noget man skal rette sig efter.

Frederik Waage påpeger at både minkavlerne samt Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen straks agerede ud fra den ulovlige beslutning, og at det var en forventning herom fra statsministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden