Vrijdag 04/02/2022

n In de hersenen van een man

Voor vrouwen is het laten gaan van alle angst en zorgen het belangrijkste om een orgasme te krijgen, misschien wel een noodzakelijke voorwaarde

n In de hersenen van een vrouw

ego neurologie l Hersenscans tonen verschil in orgasme bij mannen en vrouwen

Orgasme langer en intenser bij vrouwen

Sommigen doen het in de keuken, anderen in het bos, en 24 mannen en vrouwen kunnen nu zeggen dat ze het onder de hersenscanner hebben gedaan. Wat gebeurt er in de hersenen bij een orgasme, wilde Gert Holstege van de universiteit van Groningen weten. De eerste hersenscans van het orgasme laten zien dat vrouwen een intenser en langer orgasme hebben dan mannen, en dat een orgasme alle angst doet verdwijnen.

Door Katrijn Serneels

e eerste beelden van deze hersenorgasmen laten niet alleen het verschil tussen een fake en een echt orgasme zien (DM 21/6). Bij een gefakete orgasme blijven de vrouwelijke hersencentra voor de controle van beweging actief, bij een echt orgasme verdwijnt daar alle activiteit en gaat ook het licht in de emotionele centra uit.

Belangrijker dan het verschil tussen een fake en een echt orgasme is het opvallende verschil tussen het vrouwelijk en mannelijk orgasme dat de hersenscans tonen. Mannen lijken er net iets minder goed vanaf te komen: bij vrouwen duurt het orgasme niet alleen langer, het is ook intenser.

Als een man een orgasme krijgt, duurt dat om te beginnen minder lang, wat het ook moeilijker maakt om het in de hersenen te bestuderen. Wel is duidelijk te zien dat een man, als hij seksueel opgewonden raakt, zich gaat ontspannen: de activiteit in de emotionele centra voor angst en stress daalt, en verdwijnt op het moment van het orgasme. Mannen focussen zich tijdens de seks ook meer op de zintuiglijke sensaties die vanuit de erogene zones, met de penis en eikel voorop, naar de hersenen worden doorgestuurd. "Mannen vinden het belangrijker dat hun penis gestimuleerd wordt, vrouwen zijn minder bezig met wat er met hun clitoris gebeurt", zegt professor Gert Holstege van de universiteit van Groningen aan The Times. "We kunnen op onze hersenscans duidelijk zien hoe verschillend mannen en vrouwen seksuele stimulatie ervaren."

Terwijl voor mannen het zintuiglijke en fysieke aspect van seks een erg belangrijke rol speelt in hoe ze seks ervaren en tot een orgasme komen, is bij vrouwen ontspanning het sleutelwoord. Als een vrouw seksueel opgewonden raakt, gaat ze zich meer ontspannen dan de man. De activiteit in de emotionele centra van angst en stress daalt naarmate de opwinding sterker wordt, om helemaal te verdwijnen op het moment van het orgasme. Maar dat is niet alles: bij vrouwen ging het licht uit in alle hersencentra die zich op bewust of onbewust niveau met emoties bezighouden: niet alleen de amygdala, het centrum voor stress en angst, maar ook uit de orbitofrontale cortex en de mediale prefrontale cortex verdween alle activiteit. Daardoor krijgen vrouwen een intenser en misschien ook langer orgasme in de hersenen, ze komen immers in een trance terecht.

"Dat betekent dat voor vrouwen deactivatie, het laten gaan van alle angst en zorgen, het belangrijkste is om een orgasme te krijgen, misschien is het wel een noodzakelijke voorwaarde", zegt dokter Holstege. Dat verklaart dan ook meteen waarom voor vrouwen stemming en sfeer belangrijker kunnen zijn dan het fysieke aspect van seks om een orgasme te krijgen.

Grappig detail: je sokken aanhouden helpt ook om klaar te komen. In de kamer waar de hersenscans stonden, was er namelijk een gemene tocht aanwezig die de 24 mannen en vrouwen in actie koude voeten bezorgde. En dat is niet echt bevorderlijk, zo bleek uit de resultaten. Tachtig procent van wie sokken aanhield, kwam klaar onder de hersenscan. Bij degenen zonder sokken lukte het maar bij de helft om een orgasme te krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234