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Dear xxxxxxxxxxxxxxxxxx 

  

Thank you for your email of 4 January requesting the following information:   

  

The Royal Warrant for the Cadet Forces Commission was approved by Her Majesty  

The Queen in October 2017 to come into force on 1 November 2017. This enabled the single 

Services to approve new regulations and delegate the necessary authority to allow the new 

Commission to be awarded across all cadet forces from 1 December 2017.  

  

Please provide:   

  

1) A copy of The Royal Warrant for the Cadet Forces Commission.   

  

2) The new regulations that allow the new Commission to be awarded across all 

cadet forces from 1 December 2017.  

  

3) The Statutory Authority or Instrument (e.g. Defence Council Order) that 

delegates the necessary authority to allow the new Commission to be awarded across all 

cadet forces from 1 December 2017.  

  

I am treating your correspondence as a request for information under the Freedom of Information 

Act 2000 (FOIA).   

  

A search for the information has now been completed within the Ministry of Defence, and I can 

confirm that all the information in scope of your request is held, but some of the information falls 

entirely within the scope of the absolute exemptions provided for at Section 22 of the Freedom of 

Information Act exempts this information. This because the information in intended for publication 

at a future date.  

  

1) A copy of The Royal Warrant for the Cadet Forces Commission.   

  

The Ministry of Defence intends to publish the Royal Warrant within the next six months at this link 

https://www.thegazette.co.uk/  

  

Section 22 is a qualified exemption and is subject to public interest testing which means that the 

information requested can only be withheld if the public interest in doing so outweighs the public 

  

https://www.thegazette.co.uk/
https://www.thegazette.co.uk/


interest in disclosure. It has been applied because there is no overriding reason why the public 

should have the information immediately.   

  

The information you have requested in relation to parts two and three can be found below:  

  

2) The new regulations that allow the new Commission to be awarded across all cadet 

forces from 1 December 2017.  

  

Answer: Regulations for all cadet forces are attached at Annex A.  

  

3) The Statutory Authority or Instrument (e.g. Defence Council Order) that delegates the 

necessary authority to allow the new Commission to be awarded across all cadet forces 

from 1 December 2017.  

  

Answer: The delegation to single Service Boards is detailed within the Warrant.  

  

  

  

If you have any queries regarding the content of this letter, please contact this office in the first 

instance  

  

If you wish to complain about the handling of your request, or the content of this response, you can 

request an independent internal review by contacting the Information Rights Compliance team, 

Ground Floor, MOD Main Building, Whitehall, SW1A 2HB (e-mail CIO-FOI-IR@mod.uk). Please 

note that any request for an internal review should be made within 40 working days of the date of 

this response.   

  

If you remain dissatisfied following an internal review, you may raise your complaint directly to the 

Information Commissioner under the provisions of Section 50 of the Freedom of Information Act.  

Please note that the Information Commissioner will not normally investigate your case until the MOD 

internal review process has been completed. The Information Commissioner can be contacted at: 

Information Commissioner’s Office, Wycliffe House, Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5AF. 

Further details of the role and powers of the Information Commissioner can be found on the 

Commissioner's website at https://ico.org.uk/.  

  

  

  

Yours sincerely,  

  

  

Defence People Secretariat  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Annex A to FOI2018/00149  

  

Sea Cadet Corps   

  

Extract from Sea Cadet Regulations:  

4.9 SELECTION & PROMOTION OF SEA CADET OFFICERS  

  

4.9.1 Selection of Officers. The minimum requirements for eligibility for appointment as Officer for 

those serving within the SCC are:   

  

Minimum age 21 years.   

  

One year service as confirmed PO or Sgt.   

  

Hold an instructor level qualification.   

  

Recommendation by AO.   

  

Successful completion of the Officer Development Programme (ODP).   

  

4.9.2  Initial Appointment. Initial appointment as an Officer will be normally in the rank of Acting 

Sub Lieutenant (A/SLt) (RNR) or Acting Lieutenant (A/Lt) (RMR). Exceptions to this rule may be 

considered by DDOPS and endorsed by CSC for candidates who hold or have held a higher rank 

in another organisation.   

4.9.3  Cadet Forces Commission. Successful completion of ODP Phase 3 or approval by CSC of 

Direct Entry candidates will result in SCC Officers being appointed to a Cadet Forces Commission 

as approved by the Sovereign. SCC Cadet Forces Commissioned Officers are not members of the 

Regular or Reserve Armed Forces of the Crown or subject to the Armed Forces Act when on duty. 

SCC Queen’s Cadet Forces Commissioned Officers are entitled to wear military uniform and rank 

appropriate to the Royal Navy and Royal Marines in accordance with Sea Cadet Dress regulations, 

and are to be accorded by members of the Armed Forces and others, the appropriate respect and 

privileges appertaining to that rank when undertaking training and volunteer related activities in 

uniform. SCC Cadet Forces Commissioned Officers will have authority over more junior ranking 

Cadet Force Adult Volunteers and Cadets when undertaking cadet activities. The Cadet Forces  

Commission does not qualify for any post nominals by virtue of the new commission. However, 

Officers in the SCC are permitted to use the identifier RNR or RMR after their names when used in 

association with Sea Cadet activity.   

  

  

Volunteer Cadet Corps  

  

Extract from Volunteer Cadet Corps Regulation 1 (VCR 1) Cadet Corps Charter Chap 

2 Para 2.7, Sub-para 2.7.2.e  

  

e.       Cadet Forces Commission  

(1) Successful completion of the 6 month Probation and confirmation of advancement to an 

officer rank will result in VCC CFAV being appointed to a Cadet Forces Commission as approved 

by the Sovereign.  

(2) VCC Cadet Forces Commissioned Officers are not members of the Regular or Reserve 

Armed Forces of the Crown or subject to the Armed Forces Act when on duty.  VCC Officers, 

formerly in List 8 of the RNR & RMR, are members of the VCC List.  Members of this List have 

honorary RNR & RMR status only, and are not considered to be members of a Reserve Force as 

defined by RFA 96.  They do not hold commissions in the RNR/RMR and have no RNR/RMR 

training commitment or recall/call out liability.  VCC Cadet Forces Commissioned Officers are 



entitled to wear military uniform and rank appropriate to the Royal Navy (VCC) and Royal Marines 

(VCC), and are to be accorded by members of the Armed Forces and others, the appropriate 

respect and privileges appertaining to that rank when undertaking training and volunteer related 

activities in uniform.  VCC Cadet Forces Commissioned Officers will have authority over junior 

ranking Cadet Force Adult Volunteers and Cadets when undertaking cadet activities.   

(3) The Cadet Forces Commission does not qualify for any post nominals by virtue of the new 

commission.  

  

  

Combined Cadet Force (Royal Navy/Royal Marines)   

  

Extract from JSP 313 RN Supp Para 10-15  

New Para 13-15  

  

Cadet Forces Commission  

13. Successful completion of RN Officers’ Initial Course at BRNC Dartmouth and the RM 

Officers’ Initial Course at CTCRM Lympstone will result in CCF RN-RM Cadet Forces 

Adult Volunteers being appointed to a Cadet Forces Commission as approved by the 

Sovereign.  

14. Cadet Forces Commissioned Officers are not members of the Regular or Reserve Armed  

Forces of the Crown or subject to the Armed Forces Act when on duty.  Cadet Forces  

Commissioned Officers are entitled to wear military uniform and rank appropriate to the Royal Navy 

(CCF) and Royal Marines (CCF), and are to be accorded by members of the Armed Forces and 

others, the appropriate respect and privileges appertaining to that rank when undertaking training 

and volunteer related activities in uniform.  All ranks held within the CCF RN-RM up to and 

including Commander/Lieutenant Colonel will be substantive ranks within the Cadet Forces.  Cadet 

Forces Commissioned Officers will have authority over junior ranking Cadet Force Adult Volunteers 

and Cadets when undertaking cadet activities.   

15. The Cadet Forces Commission does not qualify for any post nominals by virtue of the 

new commission.   

JSP 313 is being reviewed by the Tri Svc JSP 313 Working Group with a target release date of Q2 

2018.    

  

  

Army Cadet Force  

  

Extract from: AC 14233 The Army Cadet Force Regulations V2.0 (30 Nov 17).  

  

2.3.1.2. Status and authority  

2.3.1.2.1. Officers holding a Cadet Forces Commission.  

a. CF officers are commissioned uniformed Adult Volunteers in the ACF. CF Officers are  

authorised to lead CF activities within the remit of their appointment/role and qualification. They are 

not members of the Armed Forces and are not subject to Service Law. b. The authority for the 

grant of Cadet Forces Commissions to ACF officers is vested in a Royal Warrant issued to the 

Cadet Forces. Executive authority to appoint eligible and qualified individuals to a Cadet Forces 

Commission within the Army’s Cadet Forces lies with the Army Board which has delegated it to 

General Officer Commanding Regional Command (GOC RC) as Commander  

Cadets. Officers in the ACF are expected to uphold the Values and Standards of the Army’s 

Cadets at all times as governed by these regulations.  

c. CF officers are not liable for call out as the Cadet Forces Commission is outside of the Armed 

Forces Act 2006 and the Reserve Forces Act 1996  

  

  

 



Combined Cadet Force (Army)  

  

AC 72076 Combined Cadet Force (Army) Personnel Regulations V1.0 (1 Dec 17):  

  

2.1.1. Status and authority  

2.1.1.1. Officers holding a Cadet Forces Commission.  

a. Officers are authorised to lead CCF(A) activities within the remit of their appointment/role 

and qualification. They are not members of the Armed Forces and are not subject to Service Law.  

b. The authority for the grant of Cadet Forces Commissions to CCF officers is vested in a 

Royal Warrant issued to the Cadet Forces. Executive authority to appoint eligible and qualified 

individuals to a Cadet Forces Commission within the Army’s Cadet Forces lies with the Army 

Board which has delegated it to General Officer Commanding Regional Command (GOC RC) as 

Commander  

Cadets. Officers in the CCF are expected to uphold the Values and Standards of the Army’s 

Cadets at all times as governed by these regulations.  

  

  

Royal Air Force Air Cadets  

  

Air Training Corps  

  

Extract from AP1919A – Regulations for Officers Appointed to a Cadet forces Commission in 

the Air Training Corps  

  

102. Appointments to Commissions.   

  

a. VR(T) Officers serving with the ATC. On the date upon which new officers may be 

appointed to a Cadet Force Commission, all officers holding a VR(T) Commission for service with 

the ATC will be issued with a Cadet Forces Commission in the same substantive rank that they 

held within the VR(T).   

  

b. The detailed procedures for the commissioning of candidates to fill vacancies in the 

authorised officer establishments are laid down in ACP 20, PI 201. Their conditions of appointment 

are in PI 202.   

  

  

Combined Cadet Force (RAF)  

  

Extract from JSP 313 (RAF Supplement):  

  

VR(T) Officers serving with the CCF(RAF). On the date upon which new officers may be appointed 

to a Cadet Force Commission, all officers holding a VR(T) Commission for service with the 

CCF(RAF) will be issued with a Cadet Forces Commission in the same substantive rank that they 

held within the VR(T).  

The detailed procedures for the commissioning of candidates to fill vacancies in the authorised 

officer establishments are laid down in ACP 20, PI 201. Their conditions of appointment are in PI 

202.  

  


