Fodbold

Søndag 7. september 1879 kunne KB præsentere fodbold for første gang. Der blev
spillet på Eremitagen efter regler, der minder langt mere om rugby end om fodbold

Fodboldspillet var kendt, om end ikke meget, i Danmark, før det i 1879 blev indført i KB. Der skal tidligere i Kjøbenhavns Boldklub have eksisteret en ”Football Club”, som KB prøvede at blive sammensluttet med. Om det virkelig skete, er uvist, men faktum er, at vi fik fodbold på programmet. Den eneste ledetråd var imidlertid nogle skrevne regler, der var gået i arv fra ”Football Club’en” og som var et mærkeligt sammensurium af soccer og rugby. Det havde ikke meget med nutidens fodboldregler at gøre.

Som bekendt yder vi KB’ere at fremhæve, at vi er den ældste fodboldklub på kontinentet. Kun England har et par stykker, der er ældre.

Tvivlere har imidlertid udtalt, at der i Tyskland findes foreninger, som er ældre.

Sportshistorikere har dog beroliget os med, at vi er de ældste. Som fodboldklub! De tyske klubber startede som politiske klubber, eller også var de gymnastikforeninger. Ingen af dem fra før 1880 havde fodbold på deres program før tidligst i 1880.

De to tyske klubber, der som fodboldforeninger har flest år på bagen, er Bremer Footballverein og Hannovera – begge fra 1880. Så KB har ikke slået dem med ret mange måneder.

I Holland er der dog endnu hårdere konkurrenter rent tidsmæssigt. Royal Haarlem Football Club blev stiftet 15. september 1879 dvs. kun en uges tid efter KBs kamp på Eremitagen.

 

Verdens ældste fodboldklub Sheffield FC der blev stiftet i 1855 fik først et sæt spilleregler og fik lavet sin første liste over ledere og spillere 2 år efter.

Selvom fodbold og cricket nu var almindeligt udbredt, var det ikke altid lige nemt at være spiller. Til at begynde med havde KB ingen lokaler til omklædning for hverken fodbold eller cricketmedlemmerne. I starten 

Med de mange medlemmer, der dyrkede sport i KB i 1899, var det efterhånden klart, at KB’ere måtte have et rum til omklædning. Derfor lejede KB en lejlighed bestående af 2 værelser på Lille-Blegdamsvej (i dag Guldbergsgade 11). Her klædte de om i trange omgivelser, hvor der naturligvis ikke var bad, men kun en håndvask.

Medlemmerne tog i midlertidig primitivitet og vanskelige forhold med godt humør. Det var i hvert fald bedre end at vaske og klæde sig om i det fri.