Jubileum

Nederland telt 20.000 homo-echtparen; vrouwenkoppels scheiden vaker

null Beeld ANP
Beeld ANP

Twintig jaar nadat het eerste koppel van hetzelfde geslacht trouwde, zijn er 20.000 homo-echtparen in Nederland.

Karen Zilver

In de afgelopen twintig jaar zijn er ruim 28.000 homohuwelijken gesloten in Nederland. Pakweg 20.000 van die echtparen zijn nog samen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat betekent niet dat er achtduizend koppels zijn gescheiden. Sinds Amsterdam op 1 april 2001 de wereldprimeur had van een burgerlijk huwelijk voor homo’s zijn er 4500 stellen van hetzelfde geslacht uit elkaar gegaan. In de andere gevallen overleed een partner of vertrok het paar naar het buitenland.

Volgens het CBS stranden er jaarlijks ruim vierhonderd homohuwelijken. Opvallend: huwelijken tussen twee vrouwen houden minder vaak stand dan huwelijken tussen twee mannen of een man en een vrouw. Van de vrouwen die in 2010 met met een andere vrouw trouwden, is 26 procent na tien jaar gescheiden. Bij huwelijken tussen twee mannen is dat 14 procent, tussen een man en een vrouw eindigt 16 procent van de trouwpartijen in een echtscheiding.

Misschien hebben vrouwen een erg romantisch plaatje

Ook voor eerdere en latere jaren geldt dat verbintenissen tussen twee vrouwen het vaakst eindigen in een breuk. Tanja Traag van het CBS heeft er geen duidelijke verklaring voor. “We zien dat er meer vrouwenparen trouwen dan mannenparen. Het zou kunnen dat vrouwen een erg romantisch plaatje hebben van een bruiloftsfeest, waardoor ze sneller in het huwelijk te treden. Misschien dat de realiteit toch tegenvalt, wat kan resulteren in een echtscheiding.”

Het onderzoek laat ook zien dat het aantal homohuwelijken per regio verschilt. In Amsterdam stappen de meeste homo’s in het huwelijksbootje: 45 per duizend gehuwden trouwen met mensen van hetzelfde geslacht. Nijmegen staat op de tweede plek (35 per duizend) en Arnhem op de derde plaats (28 per duizend). Ook in de omgeving van deze steden wonen naar verhouding veel paren van gelijk geslacht. Dat aandeel is kleiner in minder stedelijke gemeenten, vooral in de biblebelt.

Lees ook:

20 jaar homohuwelijk. ‘Het homo-zijn was een roeping’

Lang dacht essayist Stephan Sanders dat ‘de homo’ bedoeld is als buitenstaander, als rebel. Niet geschikt als belastingaccountant, en al helemaal niet voor het huwelijk. Tot hij zelf de man ontmoette met wie hij wilde trouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden