Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'Havengezicht in de schemering', 1932,
Olieverf op doek, 50 x 60 cm,
Gesigneerd: r.o. 'jos mous 32'
Joseph Mous (1896-1968)

Twee genres springen er, wat ons betreft, uit in het oeuvre van de Belgische kunstenaar Joseph Mous. In de eerste plaats zijn dat de olieverfdoeken met op het weidse land zwoegende boeren. Ze eggen of ploegen de vette Vlaamse klei met behulp van een koppel stevige trekpaarden. Mous laat daarbij veelal de werkelijke, vrij sombere aardekleuren los en schildert de paarden bijvoorbeeld fel oranje en geel en de grond warm rood. Ook trekt hij de boer een kleurige kiel aan, terwijl de lucht van hem veelal een dreigend diep blauw krijgt, alsof er een onweersbui op komst is. Dergelijke taferelen heeft de kunstenaar op bescheiden formaat, maar eveneens op museale grootte vastgelegd. Zo zagen we eens een werk van 115 bij 165 centimeter voorbij komen, indrukwekkend van compositie en sfeer, maar we kampen helaas met een gebrek aan vrije muurruimte. . .

De kunstenaar is eveneens gefascineerd door de bedrijvigheid in de Antwerpse haven met zijn dokwerkers, zakkensjouwers, de talloze door paarden getrokken karren en de caracoleverkopers en -verkoopsters ('vendeurs / vendeuses d'escargots'). Bovendien maakt hij, als de avond valt, prachtige stemmingsbeelden met laaiende vuurtjes, lorries en hijskranen, waartoe het hier afgebeelde 'Havengezicht in de schemering' uit 1932 gerekend mag worden. Extra bekoring krijgt dit schilderij door de originele, brede, goudkleurige lijst, die de tijd van toen ademt en de speciale, zo goed gevangen sfeer van het werk onderstreept.

Volgens de dictionaire Piron is Joseph Mous opgeleid aan de Antwerpse Kunstacademie en aan het Hoger Instituut van Antwerpen onder leiding van R. Baseleer. In 1922 wordt hem de eervolle Prix de Rome toegekend. Behalve schilder en tekenaar, van wie regelmatig werk op Belgische veilingen wordt aangeboden, is hij een succesvol beeldhouwer; zo krijgt hij de opdracht om vijf gepolychromeerde beelden te maken voor het schip 'Baudouinville'. Ook is hij actief bij het onderwijs betrokken: hij geeft van 1949 tot 1966 les aan de Ecole de dessin (de Tekenschool) en daarna aan de Academie van Turnhout.
Werk van hem is onder meer opgenomen op de afdeling 'Arbeid aan de haven' in het Museum van Antwerpen.