Nieuws Financiën

ENS Technology uit Cuijk vangt fijnstof

'Dit ademen we met z'n allen dagelijks in." Lia van de Vorle, directeur van ENS Technology uit Cuijk, toont een doorzichtig potje met daarin een zwarte poederachtige substantie. Het is fijnstof, afkomstig uit de nabijgelegen parkeergarage. ,,Maak het dekseltje maar niet los, het spul stinkt vreselijk."

Lotte Martini | Foto: Theo Peeters 19 december 2016

Fijnstof Cuijk

De met het blote oog onzichtbare, maar zeer schadelijke roetdeeltjes zijn gevangen door de Aufero, een van de door ENS ontwikkelde fijnstofvangers. Hoe het werkt? Ventilatoren blazen lucht naar een geaarde plaat. Stofdeeltjes blijven eraan plakken, klonteren samen en worden zo tastbaar. Circa 70 procent van het fijnstof wordt hiermee onderschept, zegt biotechnicus Lia, die ENS (Environmental Nano Solutions) Technology in 2007 oprichtte.

Smog Free Tower

De MRSA-crisis vormde de aanleiding. Lia, ook actief in infectiepreventie, zocht een manier om te voorkomen dat bacteriën uit de varkensstal konden ontsnappen. De oplossing: schone lucht. Hoe minder ronddwarrelend vuil, des te kleiner de kans dat ziektekiemen een lift kregen. Lia kwam terecht bij de TU Delft, waar Bob Ursem met collega-wetenschappers een methode tegen fijnstof had ontwikkeld. ENS zette deze techniek - positieve ionisatie - om in een product.

Megastofzuigers

Ruim twee jaar geleden kwamen de megastofzuigers Aufero en Titan op de markt. Ze verfrissen onder meer parkeergarages, fabrieken en veehouderijen. Broertje Merlin wordt in 2017 gelanceerd en is bedoeld voor op kantoor, op school en in de horeca. Ten slotte zijn ook veegmachines van het merk Ravo uitgerust met ENS-apparatuur.

Bekendheid

Reclame voor het Cuijkse bedrijf kwam uit onverwachte hoek. Kunstenaar Daan Roosegaarde wilde de weldaad van schone lucht onder de aandacht brengen en ontwierp de Smog Free Tower met daarin een Aufero. Zijn bouwwerk stond eerst in Rotterdam en reist momenteel door China. ,,Wij hoeven niet aan marketing te doen", grapt Lia. ,,Daan is onze ambassadeur. Sinds de start van zijn project krijgen we aanvragen uit heel de wereld. Onder meer uit Colombia, Iran, Zuid-Koreo en Dubai."

Reiskoffer

Vooral vanuit Azië, waar luchtvervuiling desastreuze vormen aanneemt, is veel interesse. In India onderhandelt ENS met de stadsbesturen van Bombay en New Delhi. Er wordt gesproken over plaatsing van Aufero's en Titans in tunnels, stations, fabrieken en energiecentrales. Miljoenenorders. ,,Maar we moeten eerst wel bewijzen dat ons product werkt. Het is niet too good to be true."Om dat bewijs te kunnen leveren liet Lia een miniversie van het ENS-systeem maken, die in een reiskoffer past. ,,Zien is geloven."

Samenwerking

ENS werkt samen met de TU Eindhoven aan het project Longen van de Stad. Een ENS-unit in elke parkeergarage zou de luchtkwaliteit flink verbeteren.

Tips van de exporteur

Wie: Lia van de Vorle (65)Wat: milieutechniekVan: ENS TechnologyGrootte: 1 miljoen euro omzet, 25 medewerkersOver: India

In India lonkt een miljoenenmarkt. Het kost tijd deze te veroveren.

1. GeduldGeduld is een schone zaak, helemaal in India. Een beslissing wordt niet zomaar genomen, er wordt goed over nagedacht. Daardoor duurt alles langer dan wij gewend zijn. Wees niet gehaast. Later pluk je de vruchten van je geduld.

2. AmbassadeNeem contact op met de Nederlandse ambassade in India. De medewerkers kennen betrouwbare partijen voor marktonderzoek.

3. EngelsEen tolk is niet nodig. Zorg er wel voor dat je Engels op niveau is. De meeste Indiërs beheersen die taal perfect.

4. Vooraf betalenReken van tevoren af. Dit geldt niet alleen voor India, maar is een algemeen advies.