لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۱ تهران ۲۰:۰۷

خبرهای کوتاه

واردات واکسن فایزرِ اهدایی افراد خیّر از آمریکا «منتفی شد»

سخنگوی جمعیت هلال‌احمر ایران تنها ساعتی پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی گفت که ورود ۱۵۰ هزار دوز واکسن کرونای شرکت فایزر از آمریکا توسط این سازمان منتفی شد.

رهبر جمهوری اسلامی روز جمعه، ۱۹ دی‌ماه، اعلام کرد که ورود واکسن آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران «ممنوع» است و نباید ساخت واکسن در داخل کشور مورد «انکار» قرار بگیرد.

محمدحسن قوسیان مقدم، سخنگوی جمعیت هلال احمر، تنها چند ساعت پس از این گفته‌های علی خامنه‌ای در گفت‌وگو با ایرنا گفت: «دریافت محموله واکسن فایزر آمریکا که قرار بود توسط گروهی از متخصصان ایرانی مقیم آمریکا تهیه و ارسال شود، منتفی است.»

آقای قوسیان مقدم در ادامه افزود: «در صورت درخواست وزارت بهداشت از کشور‌های شرقی و در صورت ضرورت، آماده همکاری هستیم.»

رئیس جمعیت هلال احمر ایران روز هشتم دی‌ماه گفته بود که قرار است ۱۵۰ هزار دوز واکسن کرونای فایزر اهدایی خیرین ایرانی خارج از کشور را با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد ایران ‌کند.

فایزر به عنوان یک کمپانی آمریکایی توانست نخستین واکسن موثر برای ویروس کرونا را در مدتی بی‌سابقه یعنی کمتر از یک سال تولید کند و تزریق این واکسن با تایید کارشناسان جهان چند هفته‌ای است که در چندین کشور آغاز شده و باقی کشورها نیز در صف خرید آنها هستند.

دستور خامنه‌ای در شرایطی صادر می‌شود که بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی با هشتگ «واکسن بخرید» خواستار اولویت دادن دولت به خرید واکسن خارجی شده‌‌ بودند.

مهم‌ترین خبرهای ایران و جهان

الشباب برای نخستین بار «قصد گفت‌وگو با دولت سومالی را دارد»

افراد گروه الشباب، از گروه‌های وابسته به القاعده

دولت سومالی که سال‌هاست با جنگجویان گروه مسلح اسلام‌گرای افراطی الشباب در جنگ است، اعلام کرده که گروه الشباب برای نخستین بار جهت گشایش مذاکرات با دولت ابراز آمادگی کرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، عبدالفتاح قاسم، معاون وزیر دفاع سومالی، روز شنبه ۱۷ دی به خبرنگاران در موگادیشو، پایتخت، گفت که دولت آماده مذاکره با سومالیایی‌های عضو الشباب است اما مزدوران خارجی در این گروه حق مذاکره ندارند و باید به جایی که آمده‌اند، برگردند.

به گفته معاون وزیر دفاع سومالی، شهروندانی که عضو الشباب بوده و آماده تسلیم در برابر دولت باشند، در جامعه پذیرفته خواهند شد و ممکن است که در ارتش نیز ادغام شوند.

گروه الشباب بیانیه‌ای در واکنش به این اظهارات مقام ارشد سومالیایی منتشر نکرده است.

حسن شیخ محمود، رئیس‌جمهوری سومالی سه ماه پیش در سفری به آمریکا گفته بود که دولت او آماده گفت‌وگو با الشباب است و پیام‌هایی در این راستا ارسال کرده اما این الشباب است که حاضر به مذاکره نیست.

آقای شیخ محمود در پیام سال نو میلادی وعده داد که امسال سال ریشه‌کن کردن الشباب در این کشور باشد.

جنگجویان گروه مسلح الشباب (جنبش جوانان مجاهدین) که وابسته به شبکه القاعده محسوب می‌شود، شامل هزاران مسلمان افراطی و سومالیایی و مزدوران خارجی از کشورهایی مانند کنیا و فراتر از آن، سال‌های متمادی حملات پرتلفاتی را در نایروبی، پایتخت کنیا، انجام دادند.

این گروه همچنین در جستجوی تحمیل قوانین سخت‌گیرانه اسلامی در سومالی و بیرون راندن نیروهای خارجی فعال در شاخ آفریقا بوده است.

آمریکا، ترکیه و یک نیروی چندملیتی از کشورهای عضو اتحادیه آفریقا که الشباب را گروه تروریستی می‌دانند، به سومالی برای مبارزه با افراط‌گرایان الشباب کمک می‌کنند.

محسن جعفری راد، منتقد سینما و فیلمساز، پس از آزادی از بازداشت «خودش را کشت»

محسن جعفری راد

در پی اعلام خبر درگذشت محسن جعفری راد، منتقد سینما و کارگردان، هوشنگ گلمکانی، مدیر مجله «فیلم امروز»، از بازداشت آقای جعفری راد چند هفته پیش در اعتراضات کرج خبر داد و دلیل فوت او را «خودکشی» اعلام کرد.

آقای گلمکانی روز یکشنبه ۱۸ دی در اینستاگرامش نوشت: «او چند هفته پیش در جریان ناآرامی‌های کرج، هنگام رفتن به خانه‌اش دستگیر شد و وقتی که توانست پس از حدود دو هفته سرانجام هویت و حرفه‌اش را توضیح دهد و معلوم شد در تظاهرات حضور نداشته، آزاد شد، اما...»

مدیر مجله فیلم توضیح بیشتری در این باره نداده است و خبرگزاری‌های رسمی مثل ایسنا هم صرفاً از درگذشت او در صبح روز یکشنبه خبر داده‌اند.

جعفری راد متولد سال ۱۳۶۵ و فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد سینما بود که سال‌ها در نشریات و مجلات سینمایی، به‌خصوص مجله «فیلم امروز» می‌نوشت.

او هم‌زمان به‌عنوان روزنامه‌نگار و منتقد با بیش از بیست نشریه عمومی و تخصصی دیگر نیز همگاری داشت و از سال ۱۳۸۷ ساخت فیلم‌های کوتاه داستانی و مستند را هم آغاز کرده بود.

در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی»، که از ۲۶ شهریور آغاز شده و همچنان ادامه دارد، علاوه بر کشته‌شدن حدود پانصد معترض، هزاران شهروند نیز بازداشت شده‌اند که هیچ آمار و اطلاعات دقیقی از آنان منتشر نشده است.

بازداشت ۱۳ نفر به اتهام رهبری اعتراضات بهشت‌ زهرای تهران

تجمع معترضان در مراسم چهلم حمیدرضا روحی در بهشت‌ زهرای تهران

فرماندهی انتظامی تهران بزرگ می‌گوید ماموران ۱۳ نفر را به اتهام آنچه رهبری اعتراضات در آرامستان بهشت‌ زهرای تهران نامیده شده، بازداشت کرده است.

سازمان اطلاعات این نیرو روز شنبه، ۱۷ دی در اطلاعیه‌ای از این معترضان به عنوان «عده‌ای فریب‌خورده» نام برد که با «تحریک شبکه‌های معاند»، «فراخوان‌هایی را به بهانه حضور در مراسم چهلم» یکی از کشته‌شدگان اعتراضات در بهشت زهرا منتشر کرده بودند.

در این اطلاعیه، نام معترض کشته‌شده‌ای که مراسم چهلم او به گفته این سازمان تبدیل به «ناآرامی» شده، نیامده است، اما به نظر می‌رسد که فرد مورد نظر در این اطلاعیه، «حمیدرضا روحی» باشد.

آقای روحی، متولد ۱۳۸۲، شامگاه ۲۷ آبان در غرب تهران با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته و مراسم خاکسپاری او با حضور گسترده مردم در قبرستان «بهشت زهرا» در تهران، تبدیل به تجمع‌های بزرگ ضد حکومتی شد.

در مراسم چهلم آقای روحی در نهم دی نیز که با استقرار انبوه نیروهای یگان ویژه و حضور گسترده نیروهای موسوم به «لباس شخصی» همراه بود، این نیروها به معترضان یورش بردند و برای ساعاتی فضای این آرامستان به صحنه ایستادگی معترضان مقابل نیروهای امنیتی تبدیل شد.

پلیس ایران پیشتر نیز از بازداشت برخی معترضان به اتهام رهبری اعتراضات خبر داده بود. دادگاه‌های رسیدگی به اتهامات شماری از این بازداشت‌شدگان برگزار و برای آن‌ها احکام سنگینی از جمله اعدام صادر شده است.

از جمله مهدی محمدی‌‌فرد و عرشیا تکدستان هر دو ۱۸ ساله از معترضان بازداشت‌شده در نوشهر، از سوی دادگاه انقلاب به اتهام گفته‌شده به اعدام محکوم شده‌اند.

قوه قضائیه چهار نفر را در رابطه با اعتصاب‌ کامیونداران به زندان محکوم کرد

مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی چهار نفر را در ارتباط با اعتصاب سراسری کامیونداران در نیمه آذرماه به یک تا ۱۰ سال زندان محکوم کرد.

مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری استان هرمزگان روز یکشنبه ۱۸ دی اتهام این افراد را «ایجاد ناامنی در جاده‎‌های جنوب کشور و تهدید رانندگان» اعلام کرد.

او گفت که یکی از متهمان به علت «تشکیل و عضویت در گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور» به ۱۰ سال حبس و یکی دیگر از متهمان به ۵ سال حبس محکوم شد.

به گفته این مقام قضایی جمهوری اسلامی، دو متهم دیگر نیز به اتهام «اخلال در نظم عمومی و تخریب عمدی شیشه‌های کامیون‌ها» هرکدام به یک سال حبس و پرداخت خسارت محکوم شده‌اند.

علاوه بر این، قهرمانی افزود که هر یک از چهار نفر باید «۵۰ عدد تابلو علائم راهنمایی و رانندگی» نیز تهیه و نصب کنند.

او در ادامه نیز مدعی شد که «پرونده این افراد در خصوص ارتباط با سرویس‌های معاند و جاسوسی همچنان مفتوح است.»

پیشتر سازمان اطلاعات فراجا در اطلاعیه‌ای از دستگیری افرادی به اتهام «سنگ‌پرانی و تیراندازی به سمت کامیون‌های در حال تردد در جاده‌ها» خبر داده بود.

جمهوری اسلامی پیشتر نیز خشم خود را از اعتصاب کامیون‌داران در جریان اعتراضات سراسری ابراز کرده و مدعی شده بود که این کامیون‌داران به خواست خود اعتصاب نکرده‌اند، بلکه از سوی عده‌ای تهدید شده بودند.

در نیمه آذرماه، همزمان با اعتصاب‌های سراسری در ایران، کامیون‌داران در برخی نقاط کشور دست به اعتصاب زدند.

بر اساس تصاویر منتشر شده، کامیون‌داران در مناطق و شهرهایی از جمله شاپور اصفهان، کرمانشاه، قزوین و بندرعباس دست از کار کشیدند.

فرشگرد از تشکیل «حزب ایران نوین» خبر داد

شبکه فرشگرد، از گروه‌های مخالف نظام که سال ۱۳۹۷ توسط شماری از پادشاهی‌خواهان مشروطه‌خواه و جمهوری‌خواهان در خارج کشور تشکیل شد، در بیانیه‌ای اعلام کرد با تشکیل حزبی به نام «ایران نوین» فعالیت‌های سیاسی خود را در قالب این حزب پیگیری می‌کند.

فرشگرد در بیانیه خود که روز یکشنبه ۱۸ دی منتشر شد، با تأکید بر این‌که «مرکز ثقل تغییرات در درون ایران است»، اعلام کرده: «اکنون که صدای ایرانیان درون کشور در جهان طنین افکنده است، ما نیز بایستی به فراروی از رویکرد کنشگرانه در قالب شبکه بیندیشیم».

این گروه مخالف جمهوری اسلامی در بخشی دیگر از بیانیه خود با اشاره به اعتراضات سراسری مردم چنین آورده است: «فرشگرد نهایی برآمده از خشم ملی ایرانیان بود و اکنون پس از چهار سال خود را قطره‌ای کوچک در دریای خروشان ملت ایران می‌بیند.»

فرشگرد خود را به‌عنوان «شبکه سیاسی براندازی» معرفی می‌کند و اعضای آن خواستار حکومتی سکولار در ایران هستند، با این حال شاهزاده رضا پهلوی را «دارای نقش محوری» می‌داند.

در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» که از ۲۶ شهریور در پی کشته‌شدن مهسا امینی در بازداشت پلیش گشت ارشاد شروع شد و همچنان ادامه دارد، رضا پهلوی بارها حمایت خود را مردم ایران اعلام کرده است.

آقای پهلوی ۲۸ مهر بر ضرورت تشکیل یک «دولت موقت تکثرگرا» در دوران گذار از حکومت جمهوری اسلامی تأکید و تصریح کرده بود که شخصاً خواهان ایفای نقش سیاسی در آینده ایران نیست و از هیچ حزب و سازمانی هم حمایت نمی‌کند.

در آتش‌سوزی پالایشگاه گاز بیدبلند در جنوب ایران یک نفر کشته شد

خط لوله انتقال پنتان بیدبلند خلیج‌فارس

رسانه‌های ایران از کشته شدن یک نفر در حادثه آتش‌سوزی در خط لوله پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در جنوب ایران خبر داده‌اند.

هدایت‌الله درخشنده، مدیر روابط عمومی این پالایشگاه گاز به ایرنا گفت که این آتش‌سوزی شامگاه شنبه ۱۷ دی در خط لوله پنتان پالایشگاه روی داد و یک نفر از نیروهای تعمیراتی این پالایشگاه جان باخت.

او درباره علت آتش‌سوزی گفت: «پیمانکار تعمیرات خط لوله پنتان پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به علت ضرورت فوری عملیات، اقدام به جوشکاری کرده که به دلیل شرایط جوی منطقه و محیط کار منجر به بروز حادثه آتش‌سوزی شد.»

با این حال، محمود امین‌نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس روز یکشنبه به ایسنا گفت دستور تشکیل کمیته ویژه برای بررسی ابعاد و جزئیات این حادثه صادر شده است.

پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در نزدیکی بهبهان در جنوب شرق استان خوزستان واقع است.

در سال‌های اخیر تعداد انفجارها و آتش‌سوزی‌ها در خطوط لوله نفت و گاز و همچنین پالایشگاه‌ها و جایگاه‌های سوخت ایران افزایش یافته است.

اواخر آذر، رسانه‌های ایران از وقوع انفجار و آتش‌سوزی در جایگاه سوخت گاز طبیعی فشرده (سی‌ان‌جی) در بازار یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، خبر دادند.

آذر سال گذشته نیز خط لوله میعانات گازی خط ۱۰ اینچی پالایشگاه پارسیان در شهر خوزی بخش وراوری شهرستان مهر دچار انفجار شد.

همچنین انفجارها و آتش‌سوزی‌ها در مراکز صنعتی ایران افزایش یافته است.

اوایل دی‌ماه، رسانه‌های ایران از مصدوم شدن ده‌ها نفر در پی انفجار در یک کارخانه رنگسازی در آذرشهر واقع در استان آذربایجان شرقی خبر داده‌اند.

خردادماه نیز انفجار و انتشار گازهای سمی در کارخانه کربنات سدیم فیروزآباد فارس ۱۳۳ مصدوم بر جای گذاشت.

وزیر کشور منکر وجود لباس‌شخصی‌ها در میان مأموران سرکوب شد

وزیر کشور جمهوری اسلامی درباره نقش لباس‌شخصی‌ها در سرکوب اعتراضات گفته است مأموران نیروی انتظامی و سپاه و بسیج با «لباس‌های شناخته‌شده» اقدام می‌کنند و چیزی به مفهوم لباس‌شخصی وجود ندارد.

احمد وحیدی، روز یکشنبه ۱۸ دی به خبرگزاری ایلنا، ضم انکار وجود لباس‌شخصی‌ها در میان مأموران سرکوب اعتراضات مدعی شد «بخش زیادی‌ از این موضوع جوسازی است» و تأکید کرد نیروهای حکومتی «بسیار روشن با لباس رسمی» در سطح شهر حضور دارند.

ادعای وزیر کشور در حالی است که در همه اعتراضات بیش از یک دهه اخیر، نیروهای لباس‌شخصی در میان مأموران با لباس رسمی همواره حضور چشمگیر داشته‌اند و ویدئوهای بسیاری از سرکوب اعتراضات اخیر وجود دارد که حتی لباس‌شخصی‌ها را در حال تیراندازی به معترضان نشان می‌دهد.

سلب مسئولیت از اقدامات مأموران حکومتی در قتل و ضرب و جرح معترضان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» باعث شده حکومت حتی مسئولیت یک مورد از حدود پانصد معترض کشته‌شده را به‌طور رسمی بر عهده نگیرد.

در مهرماه نیز فرمانده وقت نیروی انتظامی تیراندازی «با سلاح جنگی» به معترضان در اعتراضات اخیر را به «افرادی در ظاهر پلیس» نسبت داده بود با این توجیه که «می‌خواهند درگیری‌ها را تشدید کنند»؛ ادعایی که حتی انتقاد برخی رسانه‌های رسمی داخل کشور را هم در پی داشت.

گلشیفته فراهانی درباره محمد حسینی: پدر و مادرت نبودند كه تو را به خاک بسپارند

محمد حسینی

گلشیفته فراهانی، بازیگر بین‌المللی سینما، روز یکشنبه به اعدام محمد حسینی واکنش نشان داده و در سوگ او نوشته است٬ عکس یا تصویری از «رقص و خنده» محمد حسینی در شبکه‌های اجتماعی دیده نشد.

این بازیگر بین‌المللی سینما نوشته است:«عكس يا فيلمى از رقص و خنده و خوشيت ديده نشد. پدر و مادرت نبودن كه تنِ بيگناه و بى جونت رو تحويل بگيرن و به خاك بسپارن. ولى ايران تو رو تحويل گرفت، در دلِ خودش خاك كرد. تا ابد. باشد كه جوونه بزنى و نمادِ مقاومت و افتخارِ پيروزى ملت ايران باشى. »


مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۷ دی‌ماه اعلام کرد که حکم اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی، دو تن از معترضان بازداشت شده در چهلم حدیث نجفی در کرج، اجرا شد.

تصاویر ویدئویی از مزار محمدمهدی کرمی در اشتهارد کرج در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، اما تاکنون عکس یا تصویری از مزار محمد حسینی منتشر نشده است.

اطلاعات کمی درباره زندگی محمد حسینی وجود دارد و گفته می‌شد که او کارگر یک مرغداری بود و تنها زندگی می‌کرد. بر اساس اعلام حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» پدر و مادر محمد حسینی سال‌ها پیش فوت کرده‌اند. خانواده‌ متهمانِ دیگر در پرونده کشته شدن یک بسیجی در کرج نیز چندین بار پیام داده‌‌ بودند که محمد حسینی کسی را ندارد تا درباره وضعیت او اطلاع‌رسانی کند.

علی شریف‌زاده اردکانی شامگاه پنج‌شنبه، ۲۴ آذر، در توئیتی گفت که وقتی برای اخذ وکالت و ملاقات با محمد حسینی برای فرجام‌خواهی از حکم اعدام، طی درخواست او از زندان به شعبه اول دادگاه انقلاب کرج مراجعه کرده، «برخلاف قانون آیین دادرسی کیفری از اجازه تتظیم وکالتنامه و مطالعه پرونده» موکلش خودداری شده است.


این وکیل در ادامه این اقدام دادگاه انقلاب را «نقض آشکار حقوق یک انسان محکوم به اعدام» توصیف کرد.

علی شریف‌زاده اردکانی در توییتی دیگری ۲۷ آذرماه در خصوص ملاقاتش با محمد حسینی در زندان نوشته بود: «با سیدمحمد حسینی در زندان کرج ملاقات کردم روایتش همه اشک بود. از شکنجه، ضرب و شتم با چشم و دست و پای بسته تا لگد به سر و بیهوشی، از میله آهنی به کف پا و شوکر در قسمت‌های مختلف بدن، مردی که اقرارهایش تحت شکنجه بوده و هیچ وجاهت قانونی ندارد.»

محمد حسینی و محمدمهدی کرمی به اتهام مشارکت در کشته شدن یک بسیجی به نام روح‌الله عجمیان در اعتراضات روز چهلم حدیث نجفی به «افساد فی‌الارض» محکوم شده و درخواست فرجام‌خواهی آن‌ها رد شده بود.

این دو معترض پیشتر اتهامات منتسب به خود را رد کرده و از شکنجه شدید خود در دوران بازداشت خبر داده بودند. هیچ یک از این دو در طول دوره بازداشت و محاکمه اجازه داشتن وکیل انتخابی و‌ دادرسی عادلانه را نداشتند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل: ایران باید سوزاندن مازوت را متوقف کند

آلودگی هوا در ایران

گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر و محیط زیست، از ایران خواسته است که سوزاندن مازوت را متوقف کند.

دیوید بوید در توییتی نوشته است: «ایران برای تولید برق در حال سوزاندن مازوت، یکی از کثیف ترین سوخت‌ها است. این امر باعث تولید حجم عظیمی از آلودگی هوای سمی می‌شود که میلیون ها نفر را در ایران مسموم می‌کند و حقوق بشر آنها از جمله حق داشتن یک محیط زیست سالم را نقض می‌کند. ایران می بایست سوزاندن مازوت را متوقف کند!»

در حالی ‌که بسیاری از شهرها در ایران از نظر آلودگی هوا روزهایی بحرانی را سپری می‌کنند، کارشناسان در کشور دلیل این اتفاق را قطع گاز بسیاری از نیروگاه‌ها و افزایش سوزاندن مازوت به عنوان سوخت اعلام می‌کنند.

مازوت نوعی نفت کوره به شمار می‌آید که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاه‌های حرارتی، موارد مشابه آن استفاده می‌شود و پالایشگاه‌ها این فرآورده را با قیمت بسیار پایین به صنایع می‌فروشند.

استفاده از سوخت آلوده مانند مازوت، درجه آلایندگی هوا را افزایش می‌دهد و اثرات فوری آن در کودکان، سالمندان و بیماران قلبی بسیار واضح‌تر است؛ بین افراد سالم نیز درجاتی از علائم تنفسی مانند برونشیت حاد را ایجاد می‌کند. غلظت آلایندگی هوا، عوارض کوتاه‌مدتی مانند ایجاد سرفه و خلط گلو را نیز به وجود می‌آورد.

روزنامه اعتماد در هفته جاری گزارش داده بود که بر اساس اطلاعات و نقشه‌های استارتاپ فضایی تیزنگر، غلظت دی‌اكسید گوگرد در هوای تهران در سال ۱۴۰۱ به‌نسبت سال ۹۸ بیش از ۳۲ درصد افزایش یافته است.

شاهزاده رضا پهلوی: محمد حسینی و محمدمهدی کرمی به قتل رسیدند

شاهزاده رضا پهلوی

شاهزاده رضا پهلوی روز شنبه در توییتی در واکنش به اعدام محمد حسینی و محمد مهدی کرمی گفته است که این دو «اعدام نشدند» بله توسط جمهوری اسلامی «به قتل» رسیدند.

رضا پهلوی نوشته است: «محمد حسینی و محمدمهدی کرمی اعدام نشدند؛ بلکه به دست رژیمی تروریستی به قتل رسیدند. با همت ملت بیدار و متحد ایران، این تروریست‌های ضدایرانی و رهبر جنایتکارشان به سزای اعمال خود خواهند رسید. به خون پاک محمد و مهدی سوگند که مصمم‌تر از پیش، این انقلاب را تا روز پیروزی ادامه می‌دهیم.»

آمریکا: محاکمه نمایشی و اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی را به شدت محکوم می‌کنیم

iran

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز شنبه اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی را محکوم کرد و گفت این اعدام بخشی از برنامه «کلیدی» حکومت جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات است.

ند پرایس در توییتی نوشته است:«ما محاکمه نمایشی و اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی را به شدت محکوم می‌کنیم. این اعدام‌ها بخش کلیدی تلاش حکومت (جمهوری اسلامی) برای سرکوب اعتراضات است. ما به همراه شرکایمان به تلاش برای پاسخگو کردن حکومت ایران به دلیل این سرکوب بی‌رحمانه، ادامه می دهیم.»

مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۷ دی‌ماه اعلام کرد که حکم اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی، دو تن از معترضان بازداشت شده در چهلم حدیث نجفی در کرج، اجرا شد.

محمد حسینی و محمدمهدی کرمی به اتهام مشارکت در کشته شدن یک بسیجی به نام روح‌الله عجمیان در اعتراضات روز چهلم حدیث نجفی به «افساد فی‌الارض» محکوم شده و درخواست فرجام‌خواهی آن‌ها رد شده بود.

این دو معترض پیشتر اتهامات منتسب به خود را رد کرده و از شکنجه شدید خود در دوران بازداشت خبر داده بودند. هیچ یک از این دو در طول دوره بازداشت و محاکمه اجازه داشتن وکیل انتخابی و‌ دادرسی عادلانه را نداشتند.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی پیشتر، محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد را در ادامه سیاست خود برای سرکوب اعتراضات در کشور اعدام کرده بود.

پرواز همای: قربانی فریب شدم و پول شهرداری را پس فرستادم

پرواز همای، از خوانندگان ایرانی که اخیرا کنسرتش در مراسم بزرگداشت قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران و قراردادش با شهرداری تهران خبرساز شده بود، می‌گوید فریب خورده است.

آقای همای روز شنبه ۱۷ دی‌ماه با انتشار پست اینستاگرامی گفت: «فکر کردم اگر ما برای اجرا (کنسرت) پیش‌قدم شویم، شما دست از رفتار خشونت‌آمیز بر می‌دارید، اما امروز هم دو جوان دیگر (حمدمهدی کرمی و محمد حسینی) را اعدام کردید. چرا نفهمیدم شمایی که جوان‌ها را اعدام می‌کنید به راحتی من کمترین را هم قربانی می‌کنید؟»

او در ادامه گفت قراردادش با شهرداری که آن را «به خاطر اعتماد اشتباه به یک دوست، نخوانده امضا کرده بوده»، مربوط به آلبومی به عنوان «از آرش تا سرباز » بوده که قرار بود «در یک رونمایی دوستانه فقط برای ثبت در آرشیو سازمان (فرهنگی هنری شهرداری تهران)» اجرا شود.

این خواننده در ادامه گفته است که ۷۰۰ میلیون تومان پول واریز شده به حسابش از طریق سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران را پس فرستاده است.

وی اظهار داشت: «در چند روز گذشته برخی‌ها تلاش کردند از من تصویری حکومتی و ضدمردمی بسازند. اینها همه ما را فریب دادند و ما را قربانی اهداف سیاسی خودشان کردند.»

علیرضا زاکانی شهردار تهران در واکنش به قرارداد سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با آقای همای روز شنبه گفت «کاری برای حاج قاسم خوانده شد، هم دکلمه و هم شعر داشت و هم کار ارزشمند و بزرگی بود».

با استفاده از صفحه اینستاگرام پرواز همای و خبرگزاری تسنیم؛ د.خ/س.ن

طرح ممنوع‌الخروجی «زمان‌بندی شده» مسئولین دولت در دستور کار مجلس

یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از طرح ممنوع‌الخروجی مقامات ارشد ایران خبر داد که در دستور کار این مجلس قرار دارد.

جلال رشیدی کوچی روز شنبه ۱۷ دی‌ماه هدف از این طرح را که که او ارائه داده، «صیانت از اموال و اسناد مردم و کشور« عنوان کرده تا به گفته او، «دیگر کسی که در این کشور مسئولیت دارد به راحتی مانند خاوری‌ها نتواند بعد از پایان مسئولیت با پول‌های نامشروعی که از اختلاس و ارتشا و غیره به جیب زده است» از کشور خارج شود.

محمود رضا خاوری از متهمان پرونده موسوم به اختلاس سه هزار میلیارد تومانی و مدیرعامل پیشین بانک ملی ایران است. او در شهریور سال ۱۳۹۰ و پیش از بازداشت و محکومیت به کانادا گریخت.

به گفته رشیدی کوچی، بازه زمانی انجام این طرح در یک سال آخر مسئولیت اشخاص حقوقی و سه سال بعد از اتمام مسئولیت او است و افراد مشمول باید ضمن شفاف‌سازی و ثبت اموال خود در سامانه ثنا قوه قضاییه، طی این مدت از هر گونه فروش و خروج اموال خود از کشور خودداری کنند.

او همچنین گفت طبق طرح یاد شده، خروج شخص مسئول منوط به اجازه نهادهای نظارتی و امنیتی یعنی قوه قضائیه، وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و اطلاعات نیروی انتظامی است و اولویت اجرای این طرح با مسئولین دو تابعیتی یا دارای خویشاوندان نزدیک در خارج است.

با استفاده از گزارش ایسنا؛ د.خ/س.ن

هرالد تروخ، کفیل سیاسی محمد حسینی، خواستار فراخواندن سفرای اروپایی از تهران شد

تصویر منتشر شده در صفحه شخصی اینستاگرام هرالد تروخ، نماینده سوسیال‌دموکرات پارلمان اتریش

هرالد تروخ، نماینده پارلمان اتریش و کفیل سیاسی محمد حسینی، در واکنش به اعدام این معترض، خواهان اقدام عملی دولت کشورش در قبال جمهوری اسلامی از جمله «قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا و فراخواندن سفرای اتحادیه اروپا از تهران» شد.

این نماینده پارلمان اتریش با انتشار تصویری از خود در حالی‌که عکس چاپ‌شده محمد حسینی در مقابلش قرار دارد، نوشت: «سید محمد حسینی کشته شده است. برای من به عنوان کفیل سیاسی سید (محمد حسینی)، خبر امروز صبح توامان بُهت و اندوهی عمیق به همراه داشته است.»

آقای تروخ در یادداشت اینستاگرامی خود افزوده: «رژیم اسلامی در ایران اکنون، جان یک انسان دیگر را گرفته است. سید (محمد حسینی) را شکنجه کردند، به دار آویختند، به قتل رساندند. جان او به‌خاطر حمایت از جنبش انقلابی زنان برای دستیابی به آزادی، عدالت و حقوق بشر در ایران گرفته شد.»

این نماینده سوسیال‌دموکرات با اشاره به در خطر بودن هزاران معترض بازداشتی دیگر تاکید کرده است: «فشار بر رژیم آخوندها در ایران باید به میزان قابل توجهی افزایش یابد. باید عواقب روشنی در انتظار آن‌ها باشد.»

او در همین راستا از دولت فدرال اتریش خواسته است که سرانجام «اقدامی عملی» در پیش گیرد و در قبال مواردی که در ادامه برشمرده است، «موضع روشن» اتخاذ کند: «قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا، فراخواندن سفرای اتحادیه اروپا از تهران، بستن حساب‌های بانکی اعضای جمهوری اسلامی در اتحادیه اروپا، تعطیلی مراکز اسلامی که بازوهای گسترش‌یافته سپاه هستند و اخراج آخوندها از خاک اتحادیه اروپا.»

آقای تروخ در پایان تاکید کرده است: «ما به مبارزه برای جان تک تک انسان‌ها در ایران ادامه می‌دهیم؛ برای آزادی، عدالت و انسانیت.»

او پیشتر هم روز یکم دی‌ماه با حضور در جمع ایرانیانی که مقابل مقر سازمان ملل در وین اقدام به تحصن کرده بودند، خواستار «کنار گذاشتن اختلاف‌ها» برای پایان دادن به حکومت جمهوری اسلامی در ایران شده بود.

مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۷ دی‌ماه اعلام کرد که حکم اعدام محمد حسینی و محمدمهدی کرمی، دو تن از معترضان بازداشت شده در چهلم حدیث نجفی در کرج، اجرا شد.

محمد حسینی و محمدمهدی کرمی به اتهام کشتن یک بسیجی به نام روح‌الله عجمیان در اعتراضات روز چهلم حدیث نجفی به «افساد فی‌الارض» محکوم شده و درخواست فرجام‌خواهی آن‌ها رد شده بود.

این دو معترض پیشتر اتهامات منتسب به خود را رد کرده و از شکنجه شدید خود در دوران بازداشت خبر داده بودند. هیچ یک از این دو در طول دوره بازداشت و محاکمه اجازه داشتن وکیل انتخابی و‌ دادرسی عادلانه را نداشتند.

دور تازه اعتراضات سراسری در ایران از ۲۶ شهریور در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد و به سرعت به شهرهای مختلف گسترش یافت. جمهوری اسلامی برای سرکوب این اعتراضات تا کنون چهار معترض جوان را اعدام کرده و به گزارش منابع حقوق بشری، دست‌کم صد معترض دیگر نیز در خطر صدور و اجرای حکم اعدام قرار دارند.

این احکام اعدام در شرایطی اجرا شده است که در چهار ماه گذشته نیروهای امنیتی و انتظامی صدها تن از جمله دست‌کم ۶۰ کودک را در جریان اعتراضات سراسری با شلیک مستقیم گلوله یا دیگر انواع شیوه‌های خشونت‌آمیز کشته‌اند. در حال حاضر، هزاران نفر هم در بازداشت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی هستند و اطلاعات روشنی از وضعیت اغلب آن‌ها در دست نیست.

جهش دوباره نرخ ارز؛ دلار بیش از هزار تومان قد کشید

نرخ دلار روز شنبه ۱۷ دی‌ماه با افزایشی نزدیک به ۱۱۰۰ تومانی تا ۴۱ هزار و ۲۵۰ تومان اوج گرفت.

مقامات ایران طی روزهای گذشته به دنبال تغییر رئیس بانک مرکزی وعده داده بودند که نرخ دلار پایین بیاید، اما طی یک هفته‌ گذشته نرخ دلار نزدیک ۱۵۰۰ تومان رشد کرده است.

نرخ دلار در ابتدای سال جاری خورشیدی حدود ۲۶ هزار تومان بود و پیش از اعتراضات گسترده مردمی به ۳۲ هزار تومان رسید.

طی چهار ماه گذشته افت ارزش ریال شتاب گرفته است و نرخ دلار در بازار آزاد در اوایل دی‌ماه به ۴۴ هزار تومان اوج گرفت.

روز پنج‌شنبه ۸ دی ۱۴۰۱ محمدرضا فرزین جایگزین علی صالح‌آبادی در بانک مرکزی شد و طی سه روز نرخ دلار روند نزولی داشت و به زیر ۴۰ هزار تومان کاهش یافت اما طی یک هفته گذشته همواره در نوسان بوده است و اکنون به نظر می‌رسد دوباره روند صعودی خود را از سر گرفته است.

گمرک ایران از افزایش صادرات غیرنفتی کشور خبر داده و صادرات نفت ایران نیز بنابر ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، به خاطر اوج‌گیری قیمت‌های نفت ۴۹ درصد رشد داشته است. دولت توضیح نمی‌دهد علت سقوط پیاپی ارزش ریال به رغم افزایش چشمگیر صادرات چیست.

عرضه ارزهای خارجی با قیمت بالا اگرچه به تورم دامن می‌زند، اما درآمدهای ریالی دولت را به شدت افزایش می‌دهد.

بر اساس ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۸ میلیارد دلار درآمد خالص صادرات نفت داشته، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۹ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۷ میلیارد دلار بوده است؛ به عبارتی درآمدهای ایران در صادرات نفت در سال گذشته میلادی نسبت به سال ۲۰۲۰ حدود ۳.۵ برابر شده است، اما در همین بازه زمانی نیز، نرخ دلار در مقابل ریال بیش از ۳.۵ برابر شده است.

نرخ دلار نسبت به ریال ایران از ابتدای سال جاری خورشیدی نزدیک ۶۰ درصد رشد داشته است.

با استفاده از گزارش‌های سایت‌های تخصصی ارز و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن

بیشتر

XS
SM
MD
LG