NieuwsHitterecord

Zet Death Valley met 54,5 graden record voor hoogste temperatuur op aarde?

Een hittegolf in de Verenigde Staten heeft mogelijk gezorgd voor de hoogst gemeten temperatuur ooit op aarde. In de woestijn Death Valley in de Amerikaanse staat Californië kwam zondagmiddag het kwik uit op 54,5 graden.

Natalie Righton
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden. Beeld REUTERS
In Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik uitgekomen op 54,5 graden.Beeld REUTERS

Diverse Amerikaanse media melden dat het een van de hoogste temperaturen is die ooit op aarde zijn gemeten, mogelijk zelfs een wereldrecord.

Zondag om 15.41 uur (lokale tijd) werd in Furnace Creek in Death Valley de 54,5 graden Celsius (130 graden Fahrenheit) aangetikt, meldt de National Weather Service. Amerikaanse deskundigen onderzoeken nog of de meting juist is uitgevoerd.

Death Valley is de laagste, heetste en droogste plek van Amerika. De hoogste temperatuur op aarde is daar eerder ook gemeten. Dat was in 1913, toen het op 10 juli 56,7 graden werd (134 graden Fahrenheit).

Betrouwbaarheid metingen

Maar de betrouwbaarheid van die oude metingen wordt tegenwoordig in twijfel getrokken door klimaatexperts. Eerder is al een meting in Libië van 57,8 graden uit 1922 uit de boeken geschrapt die daar negentig jaar als record in had gestaan. Ook een meting van 55 graden op 7 juli 1931 in Tunesië is twijfelachtig.

Als de diskwalificatie van de oude metingen correct is, dan was de hoogste modern gemeten temperatuur tot nu toe 54 graden. Dat gebeurde in 2013 in Death Valley en in 2016 en 2017 in Koeweit en Pakistan. Dat zou betekenen dat de meting van 54,5 graden gisteren in Death Valley een nieuw wereldrecord is.

Volgens klimaatwetenschappers komen hittegolven steeds vaker voor en worden ze ook steeds warmer, als gevolg van de opwarming van de aarde.

Lees meer over ongebruikelijke hitte

In juni 2020 liep het kwik in Siberië op tot maar liefst 38 graden Celsius. Een record voor dit deel van de wereld, en volgens klimatologen een aanwijzing dat de opwarming van de aarde steeds zorgelijker wordt.

Ook in Nederland is de kans op hitte toegenomen. De kans op korte, extreme hittepieken, is ook in Nederland drastisch toegenomen – veel meer dan de rekenmodellen laten zien. Wat hebben de klimaatwetenschappers gemist?

Slapen tijdens een hittegolf: Slaap niet naakt en andere tips om de plaknacht door te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden