David Pintens photography

Laatste, emotionele dag van proces-Sanda Dia is achter de rug, maar familie blijft met grote vragen zitten

Na emotionele replieken van de familie van Sanda Dia, de student die in 2018 overleed na een doop van de Leuvense studentenclub Reuzegom, en van de 18 Reuzegommers die daarvoor terechtstonden, is het enkel nog wachten op een uitspraak in het proces. De familie wilde liever "de waarheid" te horen krijgen dan een zware straf voor de beklaagden. Maar hebben ze die nu ook gekregen?

"Dit is het enige wat mij rest van Sanda", zegt Ousmane Dia bij het buitenkomen van het hof van beroep, waar de laatste dag van het proces over de dood van zijn zoon net achter de rug is. Hij toont de schoenen van Sanda. 

Op het proces kreeg hij vanochtend ook als eerste het woord en zijn getuigenis kwam hard binnen bij iedereen in de zaal. "Ik heb hier gehoord dat Sanda 'jullie vriend' was. Iedereen weet dat dat niet waar is. Ik zal zeggen waarom: een vriend laat je niet in de steek. Het probleem is niet begonnen in Vorselaar, maar in Leuven. Als hij jullie vriend was, had je hem daar al laten stoppen met de doop."

De vader van Sanda stelde dat hij de 18 Reuzegommers die moeten terechtstaan niet in de cel wil en hij zegt ook dat hij hen niet haat. Toch verwacht de familie wel degelijk een straf die een "spoor nalaat" bij de Reuzegommers, lees: op hun strafblad. Maar wat Ousmane Dia het liefste wil, is "de waarheid" over wat er tijdens die doop gebeurd is. 

BEKIJK - De vader en broer van Sanda Dia vragen zich af of ze wel alle antwoorden hebben gekregen:

Videospeler inladen...

Diezelfde boodschap kwam ook Seydou, de broer van Sanda, brengen. Hij blijft met 2 grote vragen zitten: "Wie heeft de vissaus toegediend (onderzoek wees uit dat Sanda Dia stierf aan een overdosis zout, nadat hij een veel te hoge hoeveelheid vissaus had gedronken tijdens de doop, red.)? En wie heeft de getuige (een bezorgde prof in Leuven, red.) weggestuurd onder het mom dat de doop zogezegd bijna voorbij was? Daar is geen antwoord op gekomen."

Elkaar beschermen

De familie denkt overigens niet dat de excuses van de Reuzegommers een toneeltje waren. Maar toch vragen ze zich, zeker na de pleidooien, luidop af of beklaagden wel ten volle hun verantwoordelijkheid opnemen voor wat er gebeurd is tijdens de doop.

De familie heeft vooral de indruk dat de Reuzegommers er alles aan gedaan hebben om elkaar te beschermen

VRT NWS-justitiejournalist Caroline Van den Berghe

"De familie heeft vooral de indruk dat de Reuzegommers er alles aan gedaan hebben om elkaar te beschermen", legt VRT NWS-justitiejournalist Caroline Van den Berghe uit. "Door bijvoorbeeld geen antwoord te geven op de cruciale vragen die onder meer de broer van Sanda Dia zich stelt, maar ook door aan schuldverschuiving te doen. Er is door de advocaten van de beklaagden in alle richtingen gewezen, bijvoorbeeld ook naar de KU Leuven, die volgens hen meer had kunnen doen om dat soort dopen al veel eerder te verbieden."

"Er is ook gewezen naar de media die de Reuzegommers zouden afgeschilderd hebben als monsters, waardoor zij geen kans meer hadden op een eerlijk proces. En er is ook gewezen naar Sanda Dia die zelf lid wilde worden van Reuzegom en zich wilde laten dopen, alsof hij zelf schuld zou dragen. Dat was heel pijnlijk voor de familie."

BEKIJK - Journalist Caroline Van den Berghe: "Er is door de advocaten van de beklaagden in alle richtingen gewezen":

Videospeler inladen...

Vrijspraak vragen of schuld bekennen

Ook de Reuzegommers kregen uiteindelijk nog het woord. Vier van hen grepen die gelegenheid aan om nogmaals hun spijt te uiten. "Wat wij gedaan hebben, mag en kan nooit meer gebeuren", stelde de Reuzegommer met de bijnaam "Strontvlieg". "Al de hele week voel ik het verdriet van de hele familie. Ik ben niet de vriend geweest voor Sanda die hij verdiende. En daar neem ik mijn volle verantwoordelijkheid voor." 

"Wat wij daar gedaan hebben, was niet fraai en er was normvervaging", gaf de preses, "Zaadje", toe. "Dat had allemaal niet mogen gebeuren. Wij zullen daar de gevolgen van dragen." "Remork" liet weten volledig veranderd te zijn door de zaak en dat ook te willen tonen. Schachtentemmer "Janker" beweerde snikkend dat hij wel antwoorden wilde geven op de vragen van de familie, maar dat hij ze niet kent.

11 van de 18 beklaagden hebben de volledige vrijspraak gevraagd en 7 hebben gedeeltelijk schuld bekend. Ook dat is bij de familie heel hard aangekomen

VRT NWS-justitiejournalist Caroline Van den Berghe

"Tegenover de morele verantwoordelijkheid die zij voelen en dragen, staat natuurlijk de juridische verantwoordelijkheid", zegt Van den Berghe. "En dan is de slotsom toch dat 11 van de 18 beklaagden hier de volledige vrijspraak hebben gevraagd en 7 gedeeltelijk schuld hebben bekend. Ook dat is bij de familie heel hard aangekomen."

Het hof neemt de zaak nu in beraad. De uitspraak volgt over een dikke 2 maanden, op 26 mei.

Waar gaat deze zaak precies over?

Sanda Dia, een 20-jarige student uit Edegem, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 3, 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. 

Op de derde dag moest Dia samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens moesten gaan inzitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze heel wat vissaus drinken. Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij. 18 leden van de studentenclub moeten zich uiteindelijk verantwoorden naar de rechtbank.

Wat er die dagen precies gebeurde, kan je hier herlezen. Of bekijk de video hieronder. En waarom het proces nu wordt gevoerd voor het hof van beroep in Antwerpen? Dat hebben in dit artikel nog eens uitgelegd.

BEKIJK - Hoe het "gestoord brute jaar" van Reuzegom leidde tot de dood van Sanda Dia

Videospeler inladen...

Meest gelezen