Hopp til innhold

Fotball

• Pettersen reddet Vålerenga: – Så sjukt deilig

Keeper Guro Pettersen ble helten da Vålerenga avanserte fra første kvalifiseringsrunde til mesterligaen på bekostning av Celtic lørdag kveld. Det sto 1-1 ved full tid, 2-2 etter ekstraomgangene – og i straffesparkkonkurransen scoret Pettersen selv før hun reddet en Celtic-straffe.

– Det er så sjukt deilig. Det går nesten ikke an å beskrive det. Det er noe vi har drømt om så lenge, sier Pettersen til NRK.

At hun selv traff på sitt straffespark, takker hun sommerens VM-forberedelser for.

– Jeg har vært på fire teams-møter om hvordan jeg skulle gjøre det, så jeg visste akkurat hvordan jeg skulle gjøre det, sier hun med et smil.

Da avgjørelsen falt, hadde det først vært utvist en enorm treffsikkerhet i straffekonkurransen. Samtlige elleve Vålerenga-spillere hadde scoret på hvert sitt straffespark før Pettersen stoppet Celtics ellevte forsøk. Det var til slutt gjestene keeper, Kelsey Daugherty, som feilet fra krittmerket.

Dermed lever mesterligadrømmen for Vålerenga, stikk i strid med hva det så ut til rett før slutt i ekstraomgangene.

Med fire minutter igjen å spille gjorde Jennifer Smith 2-1 for Cetic, og det virket kjørt for hjemmelaget. Men to minutter på overtid av andre ekstraomgang ble Vålerenga tildelt straffespark, og der var veteranen Elise Thorsnes både heldig og sikker da hun satte den inn via stolpen.

Det var Olaug Tvedten som scoret Vålerengas første mål i kampen allerede etter fem minutter. Bare fire minutter senere utlignet Celtic ved Katherine Loferski.

(NRK/NTB)

7fo-0JpT94k
  • Brann videre i mesterligakvalifiseringen

Brann er klar for 2. kvalifiseringsrunde i mesterligaen i fotball for kvinner etter 3-0-seier over belgiske Anderlecht lørdag kveld.

Det var fortjent da Brann tok ledelsen etter 22 minutters spill. Ballen ble liggende ledig inne i feltet etter et frispark, og Amalie Eikeland var det som reagerte kjappest. Hun fikk kjempet den forbi keeperen og i mål.

Bare seks minutter senere sto det 2-0 til Brann. Denne gangen var Eikeland servitør mens Larissa Crummer var målscorer. Scoringen kom etter en kontring der jenta fra Australia holdt hodet kaldt da hun kom alene mot mål.

Crummer hadde en ny kjempemulighet etter en kontring ti minutter senere, men da lyktes hun ikke.

I 2. omgang tok det tid før målet kom, og det det først kom var det igjen Amalie Eikeland som markerte seg. Rakel Engesvik avanserte ned til dødlinja, og derfra sendte hun ballen ut igjen til Eikeland som plasserte den i mål til 3-0.

(NTB)

vAzEz_2ctpM
  • Maanum bommet på straffe da Arsenal røk

Arsenal røk på straffer etter å ha spilt 3-3 mot Paris FC i Linköping lørdag ettermiddag. Dermed er de ute etter den første kvalikrunden til mesterligaen.

Arsenal holdt unna i en snau time, før Mathilde Bourdieu satte inn to mål i løpet av to snaue minutter.

Ti minutter før full tid startet Arsenal en redningsaksjon da Alessia Russo først reduserte til 1-2, før Jennifer Beattie sikret ekstraomganger seks minutter på overtid.

I ekstraomgangene scoret Louise Fleury og Russo for hver sin klubb, og lagene måtte dermed ut i straffesparkkonkurranse.

Der bommet Frida Maanum og Russo på sine straffer for Arsenal.

(NTB)

HougL8h-nsE
  • Walker reddet England

Ukraina tok ledelsen «hjemme» mot England, men måtte til slutt se seg fornøyd med 1-1 i kvalifiseringskampen til fotball-EM lørdag kveld. Dermed beholder England luken sin på seks poeng ned til Ukraina i gruppe C. Italia (tre poeng) har imidlertid bare spilt to kamper, mens England (13 poeng) og Ukraina (sju poeng) har spilt henholdsvis fem og fire kamper.

Kampen ble spilt i Wroclaw i Polen grunnet Russlands invasjon av Ukraina. Stadion var likevel fylt til randen med gulkledde ukrainere.

Ukraina fikk en drømmestart på kampen da Arsenal-profilen Oleksandr Zintsjenko sendte gultrøyene i ledelsen etter 26 minutter.

Ligarival Kyle Walker utlignet imidlertid bare 15 minutter senere etter en nydelig pasning fra Harry Kane. Det var Manchester City-backens første landslagsmål.

England tar imot Italia 17. oktober, før de avslutter EM-kvaliken med Malta hjemme og Nord-Makedonia borte i november.

Ukraina skal til Italia på tirsdag, før de møter Nord-Makedonia hjemme og Malta borte i oktober. Gultrøyene avslutter kvaliken med hjemmekamp mot Italia 20. november.

(NTB)

KeDYA1ZQHiU
  • Storseier for Sverige

Sverige har meldt seg på i kampen om avansement til EM-sluttspillet i fotball fra gruppe F etter å ha slått Estland 5-0 på bortebane lørdag.

Sverige har hatt en tung start på sin EM-kvalifisering med bare én seier og to tap før lørdagens triumf. Etter seieren over Estland har laget seks poeng og holder tredjeplassen i gruppen.

Viktor Gyökeres scoret enkelt på Linus Egnells pasning ut i 45 grader etter 18 minutters spill. Dejan Kulusevski økte til 2-0 seks minutter senere da han dro seg fri inne i feltet.

Etter 697 dager stoppet Alexander Isaks måltørke på landslaget. Han var høyest inne i feltet på Ken Semas innlegg fra kanten og satte 3-0. Forrige landslagsmål kom i oktober 2021 mot Hellas i VM-kvalifiseringen.

Hjemmelaget hadde ikke så mye å varte opp med, og svenskene kunne bare kontrollere inn de tre poengene. Robin Quaison sendte svenskene opp i 4-0 kvarterer før slutt. På overtid la Viktor Claesson på til 5-0.

Tidligere lørdag hadde Belgia overtatt føringen i gruppe F med borteseieren over Aserbajdsjan. Yannick Carrasco ble matchvinner med kampens eneste mål etter 38 minutter. Belgia topper gruppen med ti poeng, det samme som Østerrike har.