Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!




Rubrieken

RSS feed Anno en Sportgeschiedenis WK special
Anno en Sportgeschiedenis WK special (5)
RSS feed Atletiek
Atletiek (279)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (68)
RSS feed Ballen
Ballen (20)
RSS feed Basketbal
Basketbal (43)
RSS feed Boksen
Boksen (111)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cerilly en de Tour de France
Cerilly en de Tour de France (2)
RSS feed Cricket
Cricket (16)
RSS feed Darts
Darts (10)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (146)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (8)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Gegroet Beijing, hier Olympia!
Gegroet Beijing, hier Olympia! (15)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (10)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (37)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (12)
RSS feed Judo
Judo (20)
RSS feed Karin in Peking
Karin in Peking (9)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (4)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (115)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (44)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (373)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (50)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (159)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (201)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (723)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (14)
RSS feed Overig
Overig (201)
RSS feed Paardensport
Paardensport (39)
RSS feed Persberichtmomenten
Persberichtmomenten (10)
RSS feed Politiek
Politiek (4)
RSS feed Roeien
Roeien (40)
RSS feed Rugby
Rugby (25)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (362)
RSS feed Schermen
Schermen (12)
RSS feed Schietsport
Schietsport (10)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (14)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (380)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (515)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (553)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (37)
RSS feed Sportfilmfestival Den Bosch
Sportfilmfestival Den Bosch (20)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (98)
RSS feed Tennis
Tennis (74)
RSS feed Turnen
Turnen (35)
RSS feed Uncategorized
Uncategorized (3)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (82)
RSS feed Voetbal
Voetbal (1762)
RSS feed Volleybal
Volleybal (12)
RSS feed Werk
Werk (1)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (500)
RSS feed Zeilen
Zeilen (22)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (106)



  Subside Sports
  KillerTees T-shirts
  FCLOCO
  Tennismode
  Voetbalshirts.com

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Tour de Flashmob



Willem Hesselink was de voorganger van Louis van Gaal

Door Frank Grootemaat 4-6-2009

Louis van Gaal is de tweede Nederlandse trainer van Bayern München. Meer dan een eeuw geleden ging Willem Hesselink hem voor. Hesselink is net zo uniek als Franz Beckenbauer in de geschiedenis van Bayern.

Willem Hesselink zelf

In de 109-jarige geschiedenis van de roemruchte Beierse topclub zijn er maar twee personen zowel speler, trainer als voorzitter van Bayern geweest: Franz Beckenbauer en Willem Hesselink. Hesselink is bovendien de enige die alle drie functies tegelijkertijd vervulde.

Oprichter van Vitesse

Hesselink was al op jonge leeftijd een ondernemende persoonlijkheid. In 1892 richtte hij op veertienjarige leeftijd met zijn twee jaar oudere broer Jan en een stel vrienden Vitesse op. In eerste instantie hield de Arnhemse club zich bezig met cricket, maar al snel werd er ook voetbal gespeeld. En met succes, in 1895 en 1896 werd het Gelders kampioenschap behaald, en in 1897 en 1898 waren Vitesse en Hesselink de besten in de Eerste Klasse Oost.

Vitesse had ook een atletiekafdeling. Hesselink behaalde de nationale titel bij het verspringen, de Gelderse titel op de 1500 meter en werd met een aantal ploeggenoten Nederlands kampioen touwtrekken. Hij was nationaal recordhouder op de mijl en bij het verspringen. Zijn sprong van 6.10 meter in 1898 bleef tot 1910 staan als nationaal record.

Het kanon

Op het voetbalveld speelde Hesselink meestal op de midvoorpositie, maar hij kon ook uit de voeten als spil en verdediger. Hij was vooral bekend vanwege zijn enorm harde schot. Hesselink kreeg hiervoor de bijnaam “het kanon”. Volgens de website van Vitesse was hij berucht bij keepers.

“De keeper, die 't waagde z'n knuist uit te steken naar 'n bal van Hesselink's voet komend, liep gevaar de lieftallige knak van een brekende pols tegelijkertijd waar te nemen. Zoo doodelijk was zijn schot.” Volgens niet te controleren berichten kwam één doelman hierdoor om het leven. Naar verluidt werd hem, tijdens een wedstrijd in Engeland, een schot van Hesselink fataal, toen hij het leder op de borst probeerde op te vangen..

Een andere, latere, bijnaam voor Hesselink was “de dokter”, verwijzend naar zijn beroep als dokter in de chemie. Vanwege zijn studie scheikunde in Leiden voetbalde hij van 1899 tot 1901 voor het Haagse HVV, waarmee hij in 1900 en 1901 nationaal kampioen werd. In die periode speelde hij ook een aantal malen voor het bondselftal, de officieuze voorloper van het Nederlands elftal.

Bayern München

In het begin van de twintigste eeuw vertrok Hesselink, wederom vanwege zijn studie, naar München. Daar ging hij vanaf 1902 spelen voor het twee jaar daarvoor opgerichte Bayern, dat in die tijd in de regionale Beierse competitie uitkwam. Volgens een artikel in De Volkskrant van 31 augustus 2005 was hij daar de eerste buitenlandse ster, “ein gefurchteter Torjäger und glänzender Spielgestalter” .

Omdat hij kwalitatief uitstak boven de andere spelers werd Hesselink gevraagd trainer van de club te worden. In 1903 verliet de eerste voorzitter van Bayern, Franz John, de club en omdat Hesselink zo goed kon organiseren werd hij de nieuwe voorzitter. Hesselink werd hiermee tegelijkertijd speler-trainer-voorzitter. Ondertussen vond hij ook nog tijd om zijn studie scheikunde af te ronden en te promoveren in de filosofie, waarna hij in 1905 terugkeerde naar Nederland, en weer ging spelen bij Vitesse.

Het Nederlands elftal

Kort na zijn terugkeer in Nederland werd hij geselecteerd voor het net opgerichte Nederlands elftal. Willem Hesselink speelde mee in de tweede officiële interland van Oranje. Op 14 mei 1905, precies dertien jaar na de oprichting van Vitesse, won Nederland met 4-0 voor dertigduizend toeschouwers op het Schuttersveld in Rotterdam van België.

In de 74e minuut opende Hesselink de score, waarna Guus Lutjens en Eddy de Neve (tweemaal) binnen tien minuten voor de eindstand zorgden. Vreemd genoeg bleef dit het enige optreden van Hesselink voor de nationale ploeg. Zijn carrière was echter nog lang niet voorbij.

Net geen kampioen

Met Vitesse behaalde hij in 1913, 1914 en 1915 de Oostelijke titel, maar slaagde er nooit in de kampioenscompetitie te winnen. In 1914 was Vitesse nog het dichtst bij een kampioenschap. In de beslissende wedstrijd tegen Hesselinks oude club HVV bracht de oud-Bayernspeler de Arnhemse club op voorsprong. Twee treffers van HVV en een gemiste Arnhemse strafschop zorgden echter voor een 2-1 eindstand, waardoor het kampioenschap verspeeld werd.

In 1915 werd Vitesse wederom tweede van Nederland (ditmaal achter Sparta), en stopte Hesselink op 37-jarige leeftijd met voetballen. Misschien niet toevallig namen de prestaties van Vitesse nadien sterk af, en vocht het structureel voor lijfsbehoud, met een uiteindelijke degradatie in 1922 tot gevolg.

Wederom voorzitter

Hesselink, die tijdens zijn spelersloopbaan bij Vitesse al penningmeester en trainer was geweest, werd in 1917 voorzitter, en zou dit tot 1922 blijven. Als scheikundige was hij betrokken bij tal van moordzaken. Hij liep voorop bij nieuwe onderzoeksmethoden en was dè expert op het gebied van bloedonderzoek, vingerafdrukken en schriftvergelijking.

Bij het veertigjarig bestaan van Vitesse memoreerde Het Vaderland de voetbalprestaties van Hesselink:

“Vraag aan experts, die het voetbalspel in Nederland dertig jaar kennen: noem me vijf van de beste voorhoedespelers, en Hesselink is er bij. Zijn schot was vooral doodend.” In hetzelfde artikel werd hij gerekend tot de drie grootste Vitessenaren, naast de legendarische keeper Just Göbel en de groote bestuurskracht Chr. J. Engelberts.

Op 15 december 1973 overleed Willem Hesselink op 95-jarige leeftijd.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Danny van Strien: Volgens Kenners een grote speler in zijn tijd zowel in Nederland bij Vitesse als in Duitsland bij Bayern Munchen en in het Nederlands Elftal alleen kun je het voetbal van toen totaal niet vergelijken met het voetbal van nu Het is tegenwoordig veel Fysieker sneller Qua tempo zo niet beter.

Vriendelijke Groeten Danny van Strien Schrijver Verhalen Schrijver
geplaatst op: 17-9-2009 4:32:30u. | e-mail
Danny van Strien: Willem Hesselink ook in het Buitenland gespeeld Er komt steeds meer uit over Nederlandse Voetballers van heel vroeger die over de grens actief waren De bekenste van vroeger van toen en nu zijn nog steeds Midvoor Bep Bakhuijs Fc Metz Faas Wilkes O.a Inter Frans de Munck Fc Koln Andre Roozenburg Fiorentina.
geplaatst op: 10-6-2009 1:34:47u. | e-mail
sportdwaas: Leuk artikel. Heeft Hesselink nog interessante publikaties op zijn naam staan..

Zo je Lerby ook als Nederlander mogen aanmerken vanwege zijn relatie met Willeke Alberti. Zoja dan is van Gaal de derde Nederlander.
geplaatst op: 5-6-2009 22:48:33u. | e-mail | website
Plaats reactie






Headliner.nl