Idag letar vi skribenter i följande ämnen:

Mobbning

Under vårvintern har mobbning diskuterats alltmer. Växer problemet och vad ska man göra åt det? Läs (23) Skriv

Foto: Iranske filmregissören Mohsen Makhbalbaf
Mohsen Makhbalbaf och Jytte Guteland:

Dags för en ny Iranpolitik

För några veckor sedan arrangerade SSU ett seminarium i Stockholm med fokus på mänskliga rättigheter och demokrati i Iran. På SSUs initiativ hade några personer med kopplingar till demokratirörelsen bjudits till Sverige för att samtala om situationen i Iran och diskutera EUs roll. I samband med seminariet önskade de inbjudna företrädarna för demokratirörelsen att Sverige och EU agerade. Nu måste fler aktivt stötta demokratirörelsen i Iran. Det skriver den iranske oppositionsledaren Mir-Hossein Mousavi talesperson Mohsen Makhbalbaf och SSU-ordförande Jytte Guteland.


Om författaren

SSUs förbundsordförande. Har länge varit engagerad i Iranfrågan. SSU anordnande den första Irankonferensen i Sverige för några veckor sedan och nu vill vi att den svenska regeringen och EU agerar.

Mohsen Makhbalbaf är en mycket känd filmregissör som på senare år tydligt tagit ställning
mot den iranska regimen. Hans filmer skildrar det förtryckande religiösa
system som finns i Iran. Mohsen var i Sverige i sambans med SSUs
Irankonferens nyligen och uppmande väst att hjälpa den iranska oppositionen

De som trodde att massprotesterna efter presidentvalet i somras var över och frihetskampen slut har fel. Aldrig tidigare har det funnits en så stor rörelse igång för att förändra situationen. Längtan efter att få ett demokratiskt statsskick och frihet i Iran fortsätter. Fredagen den 18 september väntas protesterna åter komma igång på gatorna i de iranska städerna.

Sverige har under sitt ordförandeskap i EU en unik möjlighet att ta ledartröjan i Iran-frågan. För det är tid att agera och visa att EU värdesätter kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Även om gatuprotesterna ibland tystnar finns en förväntan bland människorna i Iran att EU inte erkänner Ahmadinejad som Irans president. Trots misstaget att skicka den svenske ambassadören till återinstallationen av Ahmadinejad kan Sverige fortfarande ta ledarrollen på allvar och öka trycket mot den iranska regimen. Om Sverige inte tar chansen att förbättra dialogen med den iranska demokratirörelsen riskerar man inte bara missnöjet från det iranska folket. Utan Sverige och EU riskerar också att kväva det engagemang och den glöd som fortfarande finns i Iran, inte minst bland alla ungdomar som vill åstadkomma en förändring. Idag väntas stora protester återigen runt om i Iran.

Nu har EU och Sverige en roll att spela. Antingen vågar man inte att ta ställning och sviker den långa tradition av solidaritetsarbete som svenska regeringar haft- eller så gör man det iranska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter en  tjänst och slutar motarbeta den. Det är nämligen så att att det med små handlingar går att stötta demokratirörelsen.

Erkänn inte Ahmadinejad som Irans president. Ahmadinejad vann tack vare mycket omfattande valfusk. När iranierna fredligt demonstrerade mot valfusket slogs det ned våldsamt. Avrättningar, tortyr, våldtäkter och massrättegångar utan advokater för de åtalade tillhör vardagen i Iran. EU borde inte erkänna Ahmadinejad som Irans president och Sverige borde omedelbart samla EU för att komma till en gemensam ståndpunkt.

EU måste öka trycket mot den iranska regimen om att frige alla politiska fångar. Om inte den iranska regimen svarar på kravet måste Sverige och EU snarast införa sanktioner mot Iran. För att sanktionerna ska påverka det iranska politiska ledarskiktet måste EU införa reserestriktioner mot ett stort antal politiska och religiösa ledare. Det vore en tydlig markering om nåt.

Slutligen, tiden är inne för att agera. Vi har inte råd att vänta och det iranska folket väntar på omvärldens stöd. För det finns mycket att vinna, inte bara för det iranska folket som törstar efter demokrati och mänskliga rättigheter utan också för EU och omvärlden. Utan den islamiska regimens diktatorer skulle ett demokratiskt Iran bidra till en fredlig utveckling i hela mellanöstern. Att gå från teori till handling kräver mod och engagemang. Nu återstår det att se om Sverige med  Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i spetsen har det mod som behövs för att agera?





Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/11213

16 kommentarer I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Stöd demokratirörelsen i Iran!

Permalänk | Anmäl #1 Tommy Sandström, 2009-09-18, 10:09

Miljoner människor är åter på gatorna i Iran. Tack till SSU och alla andra som uppmärksammar situationen i Iran. När agerar den svenska regeringen? Kalla in EUs utrikesministrar och gör ett tydligt statement. Inför sanktioner mot mullorna i Iran. Gör nåt!

Permalänk | Anmäl #2 Babak Hamidi, 2009-09-18, 10:13

Humm..Vad kan man göra politiskt?!!
Det är att stoppa samarbete med mullorna,alltså inga affärer!!

Man uppskattar världens befolkning stödd till Iranska folket!
Bara ni politiker gör ett enda sak är man nöjd:Inga mer förbindelse med mullorna och då är det lättare för folket att agera!

Inga sådana förstörande vapen:Som visp, batonger,vapen!!
Sådana som man kan använda i tortyr!

Och inga mer business med dessa idioter till mullorna!
Och just idag kommer folk på gatan för sitt eget frihet! Man vill ha Sitt eget land tillbaka!
Peace!

Permalänk | Anmäl #3 Mina, 2009-09-18, 10:51

Kritisera Islam (om ni vågar...)och tryck på om kvinnornas rättigheter.
Kraschar diktaturen i Iran kommer miljoner människor att slippa religiös Islamsk diktatur.

Permalänk | Anmäl #4 Skogstokig, 2009-09-18, 11:10

Javisst, Irans politik är åt skogen, den behöver läggas om genast. Men hur skall det gå till? Det kanske författarna kan beskriva?

Permalänk | Anmäl #5 goran, 2009-09-18, 11:42

Hummm..En sak till bara:
Just högerkanten och SD MÅSTE OCH SKA visa mer entusiasm för STÖD av Iranska folkets strävan för demokrati! Man vill bli av med oss Väl?!!!! Om det är någon som SKA bryr sig och trycka på det är just HögerKanten och SD i spetsen,lol!

Permalänk | Anmäl #6 Mina, 2009-09-18, 11:43

Jo, tydlighet vad vi i EU står för är bra. Men åstadkommer sanktioner någonting? Annat än att minska kontaktytorna med det demokratiska europa? Jag känner verkligen för de modiga människorna i Iran, men just därför är det viktigt att EUs politik visavi Iran är kyligt, kalkylerande och strategiskt korrekt. Att göra högljudda utspel och meningslösa sanktioner vinner ju inrikespolitiska poäng men hjälper det demokratirörelsen i Iran?

Permalänk | Anmäl #7 Martin A, 2009-09-18, 11:45

Är det inte viktigare att vi diskutera islamiseringen av Sverige än avislamisering av Iran som ligger lång bort? En libanonisering av Sverige är ett högst troligt senario.

Permalänk | Anmäl #8 Ma, 2009-09-18, 13:54

#8 Ma............
Sjålvklart ska vi diskutera det demografiska hotet mot Sveriges demokrati eller "barnvagnsinvasionen".
Men havererar diktaturen i Iran sänder det svallvågor ända hit.
Då kan många Iranier tex.åka hem........

Permalänk | Anmäl #9 Skogstokig, 2009-09-18, 15:00

SSU vill införa demokrati i IRAN, medan partiledningen inte för länge sedan gick i protesttåg där många krävde sharia i Sverige. Hur ska man ha det?

Permalänk | Anmäl #10 Berit, 2009-09-18, 18:59

Men vänta...!
När USA vill hjälpa folk att införa demokrati så kommer:
"Vi ska inte tvinga på dom vårt levnadssätt".
Men nu är det ok?

Vänstern kan per definition inte stå på Iranska folkets sida.

Permalänk | Anmäl #11 Danne, 2009-09-19, 00:09

Sen när blev Mousavi demokrat?
Annars är Mousavi kusin med Khamanei, skyldig till nedstängningen av alla universitet i Iran under 80-talet för att islamisera dem. Han är även personligen skyldig till avrättningen av 10000-tals oliktänkande under 80-talet.
Rafsanjani/Mousavi har inget som helst intresse av att demokratisera Iran. Deras mål är att inte tappa mer inflytande/makt till Ahamadinejad.

Permalänk | Anmäl #12 Jonte, 2009-09-19, 08:56

Personligen skyldig till 80-tals avrättningarna? Du pratar i nattmössan, det var Ruhollah Khomeinis projekt.

Vad jag inte fattar är varför folk insisterar på att anfalla galjonsfiguren för den gröna rörelsen NU? Varför? Den rörelse som Mousavi symboliserar har trots allt kommit med den kraftigaste utmaningen mot diktatur i Iran på 30 år.

Permalänk | Anmäl #13 Martin A, 2009-09-19, 09:25

Mousavi var premiärminister under hela 80-talet och hade Khomeneis fulla stöd. Mousavi ÄR skyldig till avrättningen till 10000-tals oliktänkare.

Mousavi utmanar inte prästerskapet eller Khamenei. Vad för intresse har han av det? Rafsanjani är Irans rikaste person och kvalar in i Forbes 500 och äger en stor del av Irans industri. Vari ligger Rafsanjanis intresse att störta nuvarande system?

Nuvarande konflikt handlar om makt inom det existerande systemet inte om att störta systemet. Ingen av parterna är intresserade av demokrati (utom möjligen några demonstranter).

Inget ont om Mousavi han är inte värre än Ahmadinejad men han är en del av diktaturens kreatur som cyniskt utnyttjar och offrar människor för sin egen makt-vinnings skull.

Permalänk | Anmäl #14 Jonte, 2009-09-19, 17:02

Ahmadinejad är folkets hjälte med en klar majoritet 63 % vann valet.
Han har inte bara iraniers stöd utan hela muslimska världens plus alla intellektuella i väst!
Hycklare här i väst hade satsat på fel häst och nu ser allt förlorat.
Ha tålamod med islamiska republiken! detta är mitt råd till er alla som tror att med er hatiska ställning till Islam ska ni får uppmärksammas!
Vi ses imorgon den 20 september kl 14 Sergels torg i Stockholm!
Manifestation mot sionistiska krigsförbrytare regimen i Palestina!

Permalänk | Anmäl #15 Anti_lögn, 2009-09-20, 00:26

#14 Jonte
mmm, precis, det är väl därför miljoner iranier har gått ut på gatorna sedan valet.
Jag tror en del av eliten i Iran insett att förändringstrycket börjar bli stort och att om dom inte klantar sig så kan dom klara sig utmärkt i ett mer demokratiskt system. Rafsanjani är kanske en sån.

Mousavi verkar mer ha sett att Den Islamiska republiken har rört sig mot militärdiktatur under Amadinejad och kommit tillbaka till politiken för att ta sitt ansvar, typ.

Men, det viktigaste som hänt är att miljoner människor gått ut på gatan och känt av sin egen politiska makt. Detta kommer inte att försvinna och kommer kräva förtryck av stalinistiska proportioner för att behålla systemet intakt, emå. Och att döma av Khamenei senaste uttalande så verkar det som regimen antingen inte är enad nog eller hänsynslös nog för att producera den nivån av förtryck. Det ser nog ganska mörkt ut för den islamiska republiken, är min tanke.

Permalänk | Anmäl #16 Martin A, 2009-09-20, 15:31

Kommentarsfältet är stängt på denna artikel.



annons:
annons:

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Newsmill är en del av TV4-gruppen.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Newsmill till TV4 News

 Nyhetsbolaget, som bla producerar Nyheterna i TV4 och TV4 News tar över Newsmill. För våra ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.