דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
Skip Navigation Linksפקולטה לרפואה > עברית > דף הבית > תא הבוגרים > כתבות > פרק מתוך ספרו - רופא נשים שכתב פרופ' יוסף שנקר
חדשות
13/01/2013
פרק מתוך ספרו - רופא נשים שכתב פרופ' יוסף שנקר
לא לא    

פרק לימודי הרפואה בירושלים -מחזור ראשון שהתחיל למודים  בישראל  1952 – 1958                       
מאת :פרופ' יוסף שנקר            

האוניברסיטה העברית-  שלבים בהקמת הפקולטה לרפואה
בשנת 1936, לאחר שנחתם הסכם בין הסתדרות 'הדסה' בארה"ב לבין האוניברסיטה העברית, החלו שני הגופים הללו לפעול להקמת בית הספר לרפואה, כשהוחלט שהאוניברסיטה תקים את המעבדות למחקר רפואי וארגון 'הדסה' הוא שיבנה ויתפעל את בית החולים האוניברסיטאי בהר הצופים – שאכן נבנה ונפתח בשנת .1939 באותה שנה של 1939, האוניברסיטה הקימה את הפרה-פקולטה לרפואה שנועדה למחקר ולהשתלמות רופאים הכרזת המדינה, מאורעות הדמים, רצח אנשי השיירה להר הצופים ומלחמת השחרור- כל אלה פגעו קשות באוניברסיטה, כמו גם בהסתדרות הרפואית של 'הדסה'. בעקבות הכיבוש הירדני היה צורך לפנות את הר הצופים ולשקם את האוניברסיטה ואת בית החולים האוניברסיטאי. הייתה בעיה של מבנים ובעיות קשות לא פחות הקשורות לתקציב ולכוח אדם– קשיים ומכשולים ששוב, בפעם המי יודע כמה, העמידו בסימן שאלה גדול את האפשרות לפתיחת בית-הספר לרפואה.
בל"ג בעומר, ה- 17 במאי 1949, נפתח בית-הספר לרפואה בירושלים בטכס מרשים, בנוכחות ראש הממשלה ושרים, ראש 'הדסה' ומנהלי האוניברסיטה.
 לימודי הרפואה של האוניברסיטה העברית החלו במנזר סן-ג'וזף ומעבדות מחקר קליני הוקמו בשני חדרים במגרש הרוסים. בשלב ראשון נרכשו בניין 'החברה הבריטית לתנ"ך', בניין הקונסוליה הצרפתית ובית החולים 'אביחי' שגבלו ב'גן העיר'. הוקם גם הוועד המנהל של בית הספר לרפואה שכלל נציגים מהאוניברסיטה העברית ונציגי 'הדסה'. בכיתת הלימוד הראשונה למדו סטודנטים שהשתתפו בקורס ההכנה לקבלה. בכיתה השנייה, שכונתה בפי כל 'קורס הבולגרים', למדו סטודנטים שנזקקו לשנת לימודים נוספת אחת בלבד כדי לסיים את לימודיהם.
באותו אוגוסט חם של  1952, באמצע הטירונות, שחררו אותנו, בני עתודה האקדמאית, לשלושה ימי בחינות כניסה, קונקורס, לבית-הספר לרפואה. יחד עם חברי אריה דורסט עלינו לירושלים, שם נערכו הבחינות במנזר רטיסבון – מוסד קתולי שנוסד בשנת 1792. בחינות קונקורס התקיימו במשך יומיים בשעות הצהריים החמות באולמות מנזר רטיסבון, הגיעו  400 נבחנים, מהם רק 120 עברו לשלב המיון השני: הראיון האישי שהתקיים בפני ועדת קבלה של הפקולטה, שישבה במגרש הרוסים, בבניין העתיק של הקונסוליה הצרפתית לשעבר – בנין שנהרס עם הקמת בנין העירייה בכיכר ספרא בשנות ה- 90. מהבחינות יצאתי בתחושה טובה, כי שלטתי בחומר היטב. עם זאת הייתי כמובן במתח במשך כחודש ימים, עד לקבלת מכתב הזימון לראיון האישי, שהתקיים בתחילת ספטמבר.
בראש ועדת הקבלה עמד פרופסור אריה דוסטרובסקי, מנהל מחלקת עור בבית-החולים 'הדסה', ששמו הלך לפניו כמומחה עור בכל רחבי המזרח התיכון. לצידו בוועדה ישב ד"ר משה פריבס, איש צעיר ונמרץ שבמשך עשרות השנים הבאות ניהל את הפקולטה לרפואה  ומאוחר יותר אף הקים את בית-הספר לרפואה בבאר שבע. עוד באותה ועדה ישבו כעשרה פרופסורים, כולם מבוגרים מאוד והמזכירה, רבקה, שלימים נישאה לשופט אליעזר גולדברג, שהפך לשופט בית המשפט העליון ולימים מבקר המדינה.
כל הסטודנטים שהגיעו לראיון האישי נשאלו אותה שאלה בדיוק: 'מדוע בחרת ללמוד רפואה'? כמעט כולם ענו כי הם רואים את ייעודם בעזרה לפרט ולאנושות, אם כי רובם לא חשבו כך באמת. בנוסף נשאלנו באותו ראיון שאלות בתחום ההשכלה הכללית – תרומת אנשי מחקר למדע הרפואה, החל מימי הביניים, ידיעת הארץ ונושאים הקשורים לציונות. בתום הראיון, שנמשך כ- 45 דקות, לא היה לנבחן כל מושג אם ענה נכון ואיזה רושם הותיר על חברי הועדה, שבחרו את 60 התלמידים המאושרים והגאים, פרחי המחזור הראשון, שאמורים היו להתחיל ולסיים את לימודי הרפואה בישראל. בתום עשרה ימי המתנה הגיעו התשובות ולשמחתי הרבה הייתי בין אותם 60 שהתקבלו למחזור 'היסטורי' זה. באותו רגע של התרגשות גדולה לא העליתי בדעתי כי שנים אחר-כך אשב אני עצמי בועדות הקבלה האלה!
המחזור הראשון ללימודי רפואה
סטודנטים של המחזור הראשון התחלקו לשתי קבוצות עיקריות: בראשונה היו 15 סטודנטים שאך זה סיימו את בית הספר התיכון, מהם 12 עתודאים – קבוצה מגובשת בפני עצמה, שעברה ביחד את מבחני העתודה האקדמאית והייתה אמורה לשרת בצבא בחופשות הקיץ במהלך הלימודים וכמובן בתום הלימודים. בקבוצה השנייה, הגדולה יותר, היו יוצאי צבא, סטודנטים שלמדו ביולוגיה באוניברסיטה וכן עולים חדשים, שלמדו רפואה באופן חלקי בארצות המוצא שלהם. אנשי קבוצה זו היו מבוגרים ומנוסים יותר מאיתנו, ועם זאת גם היו כבר רחוקים יותר מלימודים במסגרת מוסדית מסודרת ומובנית. הכניסה לבית-הספר לרפואה הייתה בעבור אלה הישג אישי עצום ורב חשיבות, משום כך הם התייחסו ללימודים הפרה-קליניים והקליניים ברצינות תהומית. אבל אם ההצלחה בלמודים נמדדת על-פי תוצאות הבחינות, אין ספק שידם של העתודאים הייתה על העליונה באופן מובהק. מתוך 60 המתקבלים ללימודים היו בסך הכול 9 נשים, כולן לא נשואות וכולן התקבלו שלא במסגרת העתודה האקדמאית. עוד היה שם סטודנט דרוזי, אחמד סאב, שהיה מורה בכפרו שליד עכו ובתום לימודיו שב לכפר לעבוד כרופא משפחה ואף נבחר לראש המועצה. איתו, כמו גם עם בני משפחתו, אני שומר על קשרים הדוקים כבר מעל חמישים שנה ואף היה לי הכבוד לסייע לאחדים מבני המשפחה להקים את דור ההמשך.
קבוצת העתודאים, לעומת הקבוצה המבוגרת יותר, התייחסה לאוניברסיטה לא רק כאל מקום לימודים אלא גם כמסגרת חברתית לכל דבר ועניין. כיון שירושלים, מאז ומעולם, לא הייתה עיר של בלויים, בוודאי לא בהשוואה לתל אביב, נהגנו להקדיש את כל זמננו באמצע השבוע ללימודים וביום ששי ירדנו, רובנו, לשפלה כדי לבלות את סוף השבוע ליד מרכזי הבילוי של העיר הגדולה. אמנם, על-פי לוח השיעורים, התקיימו למודים גם בימי ששי אך מהר מאוד נאלצו המורים להשלים עם עובדת היעדרותם הבולטת של חלק ניכר מהסטודנטים, כאמור בעיקר העתודאים, עד שלבסוף הגיעה ההנהלה למסקנה המתבקשת כי יום ששי איננו יום המתאים ללמודים!
דיקן הפקולטה לרפואה היה פרופסור אריה-ליאו אוליצקי, שאף לימד אותנו בקטריולוגיה. תרומתו הגדולה לרפואה הייתה בפיתוח החיסון נגד טיפוס, ובעיקר נגד הדיזנטריה. לצידו עבדה אשתו זהבה, שהייתה שותפה למחקריו ולימים חלתה בגידול נדיר במערכת הרבייה הנשית, ממנו נפטרה בסופו של דבר. אני הייתי בין מנתחיה.
בשנה הראשונה ובמחצית השנה השנייה התקיימו לימודי הרפואה שלנו במסגרת הפקולטה למדעי הטבע, שהמורים בה לא היו רופאים ולכן לא היו מסוגלים להבין את צורכי הסטודנטים לרפואה, כמו גם את היסודות שיש להקנות להם על מנת להכינם נכון למקצועם העתידי. כיון שהפקולטה למדעי הטבע והפקולטה למדעי הרפואה היו מפוזרים בבניינים שונים בכל רחבי העיר ולא בקמפוס אחד נאלצו, הן הסטודנטים והן סגל המורים, לנדוד בין בנין ברחוב ממילא, לאולמות במנזר טרה-סנטה או במנזר טלביה, וזאת במהלך יום למודים מתיש שהחל בשמונה בבוקר ולרוב הסתיים בשש בערב. כולנו, סטודנטים ומורים, חיפשנו בקביעות דרכי קיצור, שבילים בשטח הטרשי בו נמצא כיום גן העצמאות, מעברים ממגרש הרוסים לבנין הפקולטה למדעי הטבע שברחוב ממילא – בנין שבסופו של דבר נהרס בשנת 1995. ההליכה הזאת בדרכי הקיצור נעשתה מתחת לאפם של חיילי הלגיון הירדני, אך הופסקה בשלב מסוים, לאחר כמה תקריות שסיכנו בעליל את חיי הסטודנטים.
בין המקצועות הראשונים והחשובים שנלמדו כבר בסמסטר הראשון היו הזואולוגיה והבוטניקה. הזואולוגיה עוסקת במבנה גופם של בעלי החיים, הפנימי והחיצוני, באורחות חייהם, בתהליכי החיים בגופם, כשתת-מקצוע חשוב הוא מיונם של בעלי החיים. אחד המרצים שלנו במקצוע זה היה פרופסור ממוצא גרמני, קרל רייך, שהרצה לפנינו באולם קטן במלון 'דוד המלך'. עד היום אני זוכר איך, בשעות הצהריים החמות והמייגעות, היה האיש מרצה בקולו המונוטוני ומביא גודש בלתי סביר ובלתי חשוב של פרטים על יצורים חד תאיים! בספריית הפקולטה נמצא באותם ימים רק עותק אחד של ספר הזואולוגיה הידוע של הפרופסור פרקר האנגלי, וכיון שאז עוד איש לא שמע על מכונות צילום נאלצנו אנו, הסטודנטים, לשבת בהרצאה של רייך ולרשום כל מה שאמר. כיון שהאולם היה קטן במיוחד, לא היו בו די מקומות ישיבה לכל הסטודנטים ובכל שיעור היו נערכות מלחמות של ממש על המקומות הפנויים, כשהעתודאים בלטו בכישוריהם גם בתחום זה ובמיוחד יורם בן-מנחם, מי שהפך לימים למנהל מכון הרנטגן באוניברסיטת טקסס, ארה"ב. הניסויים בחיות המעבדה נערכו במנזר הצרפתי בטלביה, מול משכן הנשיא כיום, במתחם ששימש בית-דין צבאי בתקופת המנדט הבריטי.
המקצוע החשוב השני, שנלמד אף הוא לאורך כל השנה, היה הבוטניקה החוקר את חיי הצמחים, החל מהבקטריה החד תאית ועד לעצים. לעולם הצמחים יש השפעה רבה על בעלי החיים בכלל ועל האדם בפרט. הוראת המקצוע התמקדה בשני ענפים חשובים: האחד היה תורת המיון – שמם המדעי של הצמחים, הנקבע בלטינית. כל צמח נקרא בשם כפול: שם הסוג ושם המין, כאשר כמה סוגי צמחים מאוחדים למשפחה וכמה משפחות, הקרובות בתכונות מסוימות שלהן, מאוחדות לסדרה. הסדרות מקובצות למחלקות ואלה שייכות לקבוצות-על הקרויות 'ממלכות'. הסיבה שלנו, הסטודנטים, ללימודי הבוטניקה הייתה צמחי הרפואה. חלק מהצמחים התגלו כיעילים להרגעה ולריפוי ואילו לאחרים יוחס, בימים קדומים, כוח עליון בזכות אמונות, תפילות ומנהגים פולחניים. בעבר הלא כל-כך רחוק היו צמחי רפואה רבים מקובלים בבתי המרקחת, אך חלקם הגדול הוחלף בחומרי רפואה סינטטיים. ב-  10-15 השנים האחרונות ישנה התעניינות מחודשת, גוברת והולכת, בחומרי רפואה חדשים או משופרים, שמקורם בצומח וגישה זו, של רפואה אלטרנטיבית, מקובלת כיום בחלקים נרחבים בעולם.
את ענפי הבוטניקה האחרים, בהם פיזיולוגיה, מורפולוגיה וגנטיקה של הצמח למדנו עם אחד המורים הטובים בפקולטה דאז: פרופסור מיכאל בן ארי שהיה גם סגן נשיא האוניברסיטה ובשנים האחרונות לחייו נודע כמי שפיתח שיטות השקיה מיוחדות בחווה הניסיונית בעובדת שבנגב.
לימודי הבוטניקה התקיימו בצריף שהוקם על אדמת טרשים, במקום בו עומד כיום משכן נשיאי ישראל. הסטודנטים לרפואה לא גילו כל עניין בבוטניקה, כיון שסברו שאין בה כדי לתרום דבר וחצי דבר למקצוע הרפואה, אך זה לא מנע בעדם לנטוע עצים. חלק מהעצים הסובבים כיום את בית הנשיא ואת מוסד ואן ליר הם אלה שנטענו אנחנו, הסטודנטים של המחזור הראשון של בית-הספר לרפואה, בט"ו בשבט של חורף 1953.
שיעורי הפיסיקה, אותם לימד פרופסור ארנסט אלכסנדר ושיעורי הכימיה האן-אורגנית, שלימד הפרופסור בנימין קירזון התקיימו בבנין חדש ברחוב ממילא, שמאוחר יותר נהרס במסגרת הפרויקט החדש של ממילא. שיעורי המעבדה המעניינים ביותר, במסגרת לימודי הכימיה, היו אלה שבניהולו של ידידי לעתיד-לבוא ושותף לעתיד-לבוא בעבודות מחקר משותפות על נחושת – ארוין יונגרייס. שיעורי המעבדה האלה התקיימו מידי יום ראשון מהשעה 8 בבוקר ועד השעה 1 בצהריים. הייתה זו מעבדה אנליטית אליה הוכנסו חומרים בלתי מזוהים בתוך מבחנות, ועלינו הוטל לזהותם כשלרשותנו עומד פרק זמן קצר יחסית. לשם כך היה עלינו להתארגן במהירות וביעילות לעבודה משותפת, כדי לגלות ולזהות את המתכות שבמבחנות. מעבדת הכימיה האורגנית שכנה בחצר בנין טרה-סנטה ואת השיעורים בה העביר פרופסור ארנסט ברגמן. עוד בין מורי השנה הראשונה שראוי לאזכרם: פרופסור אברהם פרנקל שלימד את יסודות המתמטיקה, פרופסור אהרון קציר שלימד את יסודות הכימיה הפיסיקלית, היה בין המדענים הבולטים בישראל ונרצח בשדה התעופה בלוד, בשובו מכנס בינלאומי, במתקפת טרור שביצע ארגון יפני, 'צבא הכוכב האדום'. לזכרו של קציר הוקם במכון וייצמן מרכז לחקר הביולוגיה הפיסיקלית. נאס"א, הרשות הלאומית לאווירודינמיקה וחלל של ארה"ב, קראה על שמו של הפרופסור קציר את אחד המכתשים על הירח. אחיו, הפרופסור אפרים קציר, היה בין הביו-כימאים הבולטים במדינה, חתן פרס ישראל למדע, ממקימי חיל המדע הישראלי (חמ"ד) והרצה לנו, הסטודנטים, על תגליותיו המדעיות בתחום הסינתזה של חומצות אמינו והסינתזה של מערכות אנזימטיות סינתטיות. לימים, בהיותו נשיאה הרביעי של מדינת ישראל טיפלתי, במסגרת ההסתדרות הרפואית 'הדסה', באשתו נינה ושתי בנותיו,נורית ועירית שהלכו לעולמן בנסיבות טרגיות בגיל צעיר. מורה מצוין נוסף שלנו היה פרופסור ישעיהו לייבוביץ. מורה מרתק ויוצא דופן בכושרו הרטורי, שלימד אותנו כימיה אורגנית והרצה בתחומי ההיסטוריה והפילוסופיה של המדעים. בצד פעילותו המדעית היה פרופסור לייבוביץ פעיל במגרות ציבוריות ומעולם לא נרתע מלהביע דעות, לעתים נחרצות וקיצוניות ביותר, בענייני השעה. הוא זה שיצא נגד משטר המפלגות וקרא להפרדת הדת מהמדינה. מרגע שהסתיימה מלחמת ששת הימים הוא היה זה שהביע התנגדות נחרצת ומוחלטת לסיפוח השטחים שכבשה ישראל במלחמה, בטענו שהכיבוש משחית את החברה הכובשת. הוא אפילו הביע תמיכה בסרבני השירות ביהודה, שומרון וחבל עזה. בנו, אורי, שירת איתי בצה"ל ונכדו, יובל, הוא אחד הרופאים הפסיכיאטריים הבולטים. את הקורס ביסודות הגנטיקה, הנחשב כיום למקצוע מרכזי ברפואה, ובמיוחד בהתמחות בה אני עוסק: תחום הרבייה, לימדה פרופסור אליזבט גולדשמיט.
מבחינתי, הלימודים התקיימו רק בימים ראשון עד חמישי, וכל מה שנלמד בימי ששי לא זכה לכל התייחסות ממני, כך שלא דרכתי ולו פעם אחת בשיעורי סטטיסטיקה, אקלים, תרגול במתמטיקה ואנגלית והסתפקתי במבחנים בלבד, אותם עברתי בהצלחה.
 
שיעורי אנטומיה
במחצית השנייה של שנת הלימודים השנייה התקיימו הלמודים שלנו בבנייני בית-הספר לרפואה שליד גן העיר. ללימודי האנטומיה הוקדשה שנה תמימה והם חרוטים היטב בזיכרוני, כמו גם תחושת יראת הכבוד שחשתי בכניסה לחדר הנתיחות של המתים, שהיה אולם גדול ובו 15 גוויות אדם שרועות על שולחנות ומכוסות בשעונית. כיום מהווה בנין זה חלק מבנייני עיריית ירושלים ובאותו חדר עצמו, שבו בצענו את נתיחות הגופות, שוכנת כיום מסעדה!  מנהל המחלקה, פרופסור מרדכי איצקוביץ, לימד אותנו היסטולוגיה ובמקביל למדנו אנטומיה של המוח כנושא ראשי בתחום האנטומיה, נושא עליו היה אחראי ד"ר גרשון גיטלין, אז עולה חדש מדרום אפריקה שכל ניסיונו בהוראת אנטומיה הסתכם בכשנתיים בלבד ולכן בפועל רכש את כישוריו בתחום זה יחד איתנו, הסטודנטים אותם אמור היה ללמד. עוזרו של ד"ר גיטלין היה ד"ר יהודה נוטקוביץ, עולה חדש מארגנטינה שעדיין  לא שלט בשפה העברית וכך את רוב המושגים והמונחים באנטומיה למדנו ב…ספרדית. באולמות נתיחת הגופות היו מיכלים שבהם הוחזקו בפורמלין אברי אדם, בהם ידיים או רגליים, ושאותם הוצאנו מהמיכלים כדי להתכונן לבחינות, וזאת אך ורק באישורו של הלבורנט הראשי, יצחק, ששלט באיברים הללו ביד רמה.
באותם ימים עדיין לא התקבל בכנסת חוק האנטומיה-פתולוגיה והיו אז חילוקי דעות קשים בממשלה באשר לחוק זה, בעיקר בשל התנגדותו העזה והנחרצת של הממסד הדתי בארץ. הדתיים טענו שאין כל צורך ללמוד אנטומיה בעזרת גופות אדם וכי ניתן ללמוד זאת בעזרת דגמים מפלסטיק. לכן, באותה תקופה, הגופות שהועמדו לרשותנו היו של מסתננים, פדאינים, שנהרגו בתקריות עם כוחות צה"ל.
אני זוכר שליד שולחן הנתיחה של הגווייה הראשונה שלנו היינו ששה: ד"ר אחמד סאב הדרוזי, ד"ר ברוך מודן - לימים מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר אבן אחיטוב – לימים מנהל המחלקה האורטופדית ב-'איכילוב', חברי הטוב דר" אריה דורסט – לימים מנהל המחלקה הכירורגית בבית-החולים האוניברסיטאי של 'הדסה', גרשון, שאת שם משפחתו אינני זוכר והוא לא סיים איתנו את השנה השנייה, ואנוכי. מבין הששה שחייבים היו לבצע בגופה את הנתיחה – שלושה עתידים להפוך לכירורגים. כבר בשלב מוקדם זה ניתן היה להבחין בהבדלי הנטייה של המקצוע לעתיד לבוא: בעלי הכישורים הכירורגיים ביצעו את הדיסקציה העדינה של השרירים, העצבים וכלי הדם של הגופה, כשכל הדיסקציה בוצעה בהתאם לכתוב בספרו של קנינגהם, שהיה פתוח לפנינו.
מן הראוי לציין כי הלחץ של שיעורי האנטומיה היה קשה מאוד, ולא רק בשנה השנייה אלא גם בסמסטר הראשון של השנה השלישית, וזאת בעיקר בשל שיטת ההוראה של ד"ר גיטלין, לפיה לאחר כל מערכת שנלמדה הוא נהג לבחון אותנו בנושא ועמד על כל פרט, ולו הפעוט ביותר, במבנה האנטומי, בסעיפים של כלי דם, בהסתעפות העצבים וכמובן במבנה השרירים.
המפגש הבא שלי עם ד"ר גיטלין היה במלחמת יום הכיפורים, בשנת 1973 אני, כמו רופאים נוספים, הוצבתי כרופא-מנתח בחדר הניתוח של 'הדסה' עין כרם והפרופסור גיטלין, בעל הידע באנטומיה, הוצב כעוזר למנתחים. המפגש הזה היה מדהים כיון שהוא אירע כשלחדר הניתוח הובא פצוע קשה, עם דימום תוך בטני, שהורדם, נוקה, וכוסה בסדינים לקראת הניתוח. פרופסור גיטלין עמד מולי וראה איך אני לוקח בידי את סכין הניתוחים – סקלפל - ותוך שניות ספורות מגיע בחתך לתוך חלל הבטן, מבלי לעבור באופן יסודי את השכבות השונות של מבנה קיר הבטן, ובודאי ללא זיהוי של כלי הדם והעצבים העוברים באזור זה. עד היום אני יכול לראות את התדהמה שפשטה על פניו כשנוכח לדעת שלאותה עמידה על פרטי פרטים שלו, בשיעורי האנטומיה, לה הקדיש זמן כה רב וירד לחיי דורות של תלמידים, אין למעשה כל ערך בעת ביצוע פעולה כירורגית. במו עיניו הוא ראה איך בשניות עברתי את כל קירות הבטן והגעתי לחלל הבטן – הצפק - כדי לחפש ולאתר את מקור הדמם.
אחד המקצועות הבסיסיים שעל כל סטודנט לרפואה ללמוד הוא הפיזיולוגיה – תחום העוסק בחקר הגורמים הפיסיקליים והכימיים האחראים לפעילותו התקינה של האורגניזם החי של  האדם. הפיזיולוגיה חוקרת את פעילות הגוף כולו, על אבריו השונים, כמו גם את פעילות תאי הגוף והמבנים התת-תאיים ואת יחסי הגומלין שביניהם. היא עוסקת בתכונות היסודיות המשותפות של כל חומר חי, בארגונו ובאופן פעולתו. כאשר הידע בפיזיולוגיה הינו ידע בסיסי שחובה על כל רופא להיות בקי בו. ככל שיש לו ידע נרחב יותר בתהליכים הפיזיולוגיים של מערכות הגוף, כך יהיה מסוגל להבין את התהליכים הפוגעים בתפקוד הנורמאלי של מערכות אלה וכמובן את הגישות הטיפוליות במצבי תחלואה שונים.
בראש המחלקה לפיזיולוגיה עמד פרופסור יונתן מגנס, שהיה בנו של נשיא האוניברסיטה הראשון, פרופסור לייב-יהודה מגנס המנוח. הבן היה אנגליי נעים הליכות ובעל ידע נרחב מאוד במקצוע הפיזיולוגיה. חסרונו הגדול היה היעדר כושר הוראה, אולי בשל ליקוי חמור בדיבור ממנו סבל ואולי פשוט בשל חוסר כישרון להוראה. סגל ההוראה של המחלקה  לפיזיולוגיה לא היה ברמה דומה לזו שבמחלקות האחרות ובסופו של דבר לא זכינו למורים ראויים שיכלו להעביר לנו את החומר החשוב הזה כפי שראוי להעבירו. הדבר התבטא הן ברמה התיאורטית, בשעת ההרצאות והן, ואולי בעיקר, ברמה המעשית, בעת שיעורי המעבדה הניסיונית.
במקצוע חשוב אחר, ביוכימיה, שהוא המקצוע הבסיסי הנוסף הנלמד בשנה השלישית, זכינו דווקא למרצה מעולה: פרופסור שלמה הסתרין שזכה בפרס ישראל בכימיה. הביו-כימיה היא ענף של הכימיה העוסק בחקר ההרכב הכימי של חומרי הגוף של היצורים החיים ובשינויים הכימיים החלים בחומר. זוהי הכימיה של החיים, הגשר בין הכימיה לביולוגיה. המקצוע עוסק בתהליכים כימיים בגוף החי ובמבנה ובתפקוד של הגורמים המרכיבים את התא כגון: חלבונים, פחמימות, שומנים וחומצות נוקלואידיות.
בשנים בהן למדתי רפואה קיבל מקצוע הביוכימיה תנופה מיוחדת, ובעזרתו ניתן היה להבין  לא רק את התהליכים הנורמאליים הפועלים בתא, אלא בעיקר אפשר היה להסביר, על-ידי חקירת השינויים הביוכימיים, מצבי תחלואה שונים. זו הסיבה שעשור זה, של שנות החמישים, מכונה גם 'עשור הביוכימיה של הרפואה". הידע שהצטבר בחקר הביוכימיה חשוב ביותר לא רק בפני עצמו, אלא גם במקצועות כמו גנטיקה, ביולוגיה מולקולארית, הכרת מנגנוני תחלואה ברפואה וכן בחקלאות. הביוכימיה המודרנית לא הסתפקה רק בחקר  הפעילות האנזימטית אלא עסקה גם בסינתזה של האנזימים, כשבין החלוצים בתחום זה היה מורה שלי, הפרופסור אפרים קציר – לימים נשיאה הרביעי של מדינת ישראל.
את הקורס בביוכימיה קלינית העביר פרופסור ארנסט ורטהיימר. בהמשך לימד אותנו גם פרופסור אליעזר שפריר שמילא את מקומו. המטרה הייתה להקנות לנו, הסטודנטים הצעירים, את הידע בשיטות אנליטיות, בבדיקת והכרת המרכיבים העיקריים של נוזלי הגוף: דם, שתן ונוזל עמוד השדרה. רמות הסטיות מהנורמה של מרכיבי נוזלי הגוף יכולות להצביע על תחלואה, לשמש כלי עזר חשוב באבחון מחלה ספציפית ובעיקר להצביע על מחלות הקשורות בחילוף החומרים, וזו הסיבה שמעבדת הכימיה הקלינית היא כיום אחת המעבדות המרכזיות בכל בית חולים.
במסגרת קורס זה, של ביוכימיה קלינית, למדנו אמנם הרבה חומר תיאורטי הקשור במחלות מטבוליות, אך בעיקר הוקדש הקורס לעבודה מעשית, לבדיקת מרכיבים אחדים, החשובים ביותר, בשתן ובדם. אז, באותן שנים רחוקות, הפרופסור ורטהיימר וצוותו לימדו אותנו את השיטות האנליטיות הפשוטות, בהן נבדק כל אלמנט בנפרד – דבר שארך זמן ממושך ולא היה מדויק כיון שהיה תלוי ביכולת הפענוח של הלבורנט. כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה, פותח מכשור אוטומטי המסוגל לבצע אנליזה ולקבוע את הרכבי הדם על הרכביו השונים.  כיון שלמדנו רפואה ביחד עם בנותיו של הפרופסור ורטהיימר, היה כמובן קשר חברי, שהתהדק עם השנים לאחר שיילדתי אחדים מילדיהן. אחד ה'ילדים', ד"ר יורם אברמוב, סיים אף הוא את בית-הספר לרפואה ב'הדסה', המשיך והתמחה במחלקתי, מיילדות וגינקולוגיה, והיה לאחד הרופאים היותר מבריקים בתחום זה, הן בהיבט הקליני והן בהיבט המדעי.
אחד הקורסים המעניינים, אותו למדנו בשנה הרביעית, היה הפרמקולוגיה. קורס בעל חשיבות רבה לעתידו של כל רופא. זוהי תורה העוסקת בחקר תרופות והשפעתן, חוקרת את מנגנון הפעולה של התרופות על מערכות הגוף, נורמאליות או פתולוגיות. מטרת הקורס הייתה להכין את הרופא, או להקנות לו ידע, כיצד להשתמש בצורה יעילה ובטוחה בתרופות השונות. הדגש בקורס הושם על ההשפעה הכללית של קבוצות החומרים הפרמקולוגיים העיקריים ופעילותם.
מנהל המחלקה לפרמקולוגיה והאחראי על הקורס החשוב הזה היה פרופסור פליקס ברגמן, רופא וכימאי שעלה מגרמניה עם עליית הנאצים לשלטון. כאן עסק במחקר במכון וייצמן והיה לפרופסור מן המניין באוניברסיטה העברית. לבד מהיותו מרצה מעולה מהשורה הראשונה, ארגן הפרופסור ברגמן את המעבדה הניסיונית לפרמקולוגיה בצורה יעילה ומעניינת ביותר. הניסיונות על השפעות התכשירים הפרמקולוגיים נעשו במעבדה, תוך לימוד על חתולים, והשפעתם נבדקה על מחזור הדם, מערכת העצבים ומערכת הנשימה של החתולים. כל 3-4  סטודנטים 'עבדו' על חתול אחד, החל מהרדמתו, דרך הכנסת צינוריות למחזור הדם שלו, תוך בדיקת השפעת התרופה שהוחדרה על מחזור הדם, על הלב ורישום השינויים על תוף מצופה פחם, עליו ניתן היה לרשום את השינויים בצורה גרפית.
ניסויים אלה שלנו בחתולים עוררו פאניקה אמיתית בלב תושבות רחביה וטלביה, שהיו מגיעות לבית הספר לרפואה בחיפוש נואש אחר חתוליהן שנעלמו במהלך הלילה, בתקווה למצוא אותם ולהצילם מידינו. חתולים אחדים אכן היו ברי מזל וניצלו במועד.
יחסי לפרופסור ברגמן היה יחס של הערכה עצומה, לא רק כסטודנט לרפואה, אלא יותר בשנים שלאחר מכן ובשנים האחרונות לחייו. בהיותו בשנות השמונים היה מגיע לבית-הספר לרפואה, יושב שעות בספריה וקורא, ובנוסף גם עבד במעבדה. אני הייתי מלא התפעלות מהאיש הזה, עטור השיבה, הממשיך במרץ בפעילותו האקדמית.
בשנים אלה היה המכון הפתולוגי של בית-הספר לרפואה בשיא פריחתו. בראשו עמד הפרופסור הנרי אונגר, כשלצידו צוות של בכירי הפתולוגים בארץ באותם ימים, בהם הפרופסורים וולמן, ליבן, בכר, זקס ולאופר שלימים היו למנהלי מכונים פתולוגיים שונים בארץ.
הפתולוגיה, אחד המקצועות היותר חשובים בהוראת הרפואה, היא ענף ברפואה שעיסוקו בחקר סיבות המחלות ודרכי התפתחותם של התהליכים החולניים. תרומת הפתולוגיה למחקר הרפואי גדולה וחשובה ומתבטאת בתחומים שונים. למשל: מתן ביסוס מורפולוגי למחלות, לתסמונות, או לתוצאות של טיפול, על-ידי צירוף הממצאים הקליניים והמעבדתיים לחקירת השינויים בצורת האיברים שנפגעו. רוב הבדיקות הפתולוגיות נעשות על רקמות שנלקחו מאנשים חולים – ביופסיות – כאשר על הפתולוג, במקרה זה, לאבחן את השינויים הפתולוגיים שחלו ברקמה, וכאלה יש מסוגים שונים. כיום השימוש העיקרי הוא באבחון תהליכים ממאירים ותהליכים זיהומיים וניווניים.
תפקיד חשוב אחר של הפתולוגיה הוא הנתיחות שלאחר-המוות, שמטרתן לאבחן את הגורמים והסיבות למוות. מטרת הנתיחות הללו היא לשפר את רמת הטיפול הרפואי, על-ידי השוואת אבחנות קליניות שנעשו בעת שהנבדק היה עדיין בחיים לממצאים האובייקטיביים הנקבעים בעת נתיחת גופתו. לפתולוגיה יש תפקיד מרכזי בהוראת הרפואה, בהיותה המגשרת בין ידע בסיסי בביולוגיה של האדם לבין לימוד המחלות.
כסטודנטים למדנו פתולוגיה בשני מקומות שונים. הראשון שבהם היה חדר המתים של בית החולים 'זיו', שם השתתפנו בנתיחת גופות. המקום השני היה המחלקה לפתולוגיה בבית הספר לרפואה במגרש הרוסים, אליו הועברו האיברים שנלקחו מגופות נפטרים שונים ושם, בנוכחות הצוות הבכיר של המחלקה, נבדקו האיברים.
השלב העיקרי בלימודים אלה היה לימוד המערכות השונות של האדם במצבי תחלואה, הן מבחינת האיברים המאקרוסקופיים שהיו מצויים במוזיאון הפתולוגי ואיברים מנתיחות והן באופן מיקרוסקופי,  בפיקוח צמוד של המדריכים. הבחינה בפתולוגיה הייתה אחת הקשות ביותר והורכבה משלושה חלקים: בחינה בעל פה מול שלושה בוחנים על כל החומר התיאורטי, זיהוי הפתולוגיה המאקרוסקופית באיברים שונים בהם לב, כבד, שלייה או כל איבר אחר וכן זיהוי  השינויים הפתולוגיים במשטח מיקרוסקופי.
את הקורס בפרזיטולוגיה העבירו לנו מדענים בעלי שם עולמי בתחום זה, ביניהם ראוי לציון מיוחד פרופסור שאול אדלר, חתן פרס ישראל, שחקר בין היתר את מחלת הלשמניאזיס ואת מחלת המלריה. עוד לפני הקמת המדינה תרם פרופסור אדלר תרומה נכבדה לצבא הבריטי בימי מלחמת העולם השנייה, כאשר מחקריו בנושא קדחת המערות פורסמו והזהירו את צבאות הברית שבמזרח התיכון לבל ייכנסו למערות. ראוי לציין כי על נושא קדחת המערות עבד פרופסור אדלר יחד עם ד"ר שיבא עוד בשנת 1935. במהלך מחקרם חלו השניים בקדחת המערות. מורים נוספים שלנו בנושא זה היו ד"ר אביבה צוקרמן, שלימדה את תחום הזיהומים בפרוטוזואה ופרופסור אוסקר תיאודור, שלימד בעיקר על הזיהומים המועברים על-ידי זבובים. תיאודור היה האיש שגילה, במלחמת העולם השנייה, את דרך הפצת המלריה על-ידי היתושים באזור הדלתא של מצרים באותן שנים.
כסטודנטים לרפואה גילינו עניין רב יותר בחלק המעשי של הפרזיטולוגיה, זה של העברת הזיהום ושל המחלה עצמה ותופעותיה, ופחות עניין אותנו מיון סוגי הפרוטוזואה השונים, המבנה שלהם או מיון התולעים.
הפרזיטולוגיה הייתה המקצוע הפרה-קליני האחרון אותו למדנו בסמסטר השני של השנה  הרביעית ללימודי הרפואה. השיעורים התקיימו בבנין של בית-החולים 'אביחיל' לשעבר, שבמגרש הרוסים, במבנה שכלל גם מוזיאון בו הוצגו סוגים שונים של תולעים, יתושים, ומעבירי המחלות הנוספים. כל סטודנט לרפואה של אותן שנים זוכר היטב את הטכס המיוחד אותו נהג לקיים הפרופסור תיאודור: טכס הקראת ציוני הבחינה הסופית בפרזיטולוגיה – מאורע שהתרחש בקביעות על מדרגות בנין 'אביחיל', מול פניהם המשתאות של העוברים ושבים, כששמו של כל סטודנט נקרא בקול רם ופרופסור תיאודור מוסר לו את הציון הסופי וכן הערכה כללית על לימודיו בקורס זה.
לימודי בדיקת החולה (אבחנה פיסיקלית) היו המגע הראשון שלי עם החומר הקליני,    כשהלימודים עצמם התקיימו במחלקות הקליניות השונות שבעיר. האחראי על הקורס היה  ד"ר שלמה בלונדהיים, משגיח ומפקח על ההוראה, שנהג להגיע ללימודים כשהוא רכוב על הוספה שלו. כסטודנטים בסוף שנתם הרביעית הקדשנו תשומת לב מיוחדת למקצוע של האבחנה הפיסיקלית, תחום בו מתקיים למעשה המגע הראשוני עם החולה, תוך לימוד הטכניקה של בדיקת החולה על כל מערכותיו. לשיעורים אלה, שהתקיימו בצהריים בבניינים השונים של המחלקות השונות בעיר, הייתי מגיע רכוב על המושב האחורי של הוספה בה נהג חברי הטוב משה ברנט. אני מצידי הקדשתי תשומת לב מרובה לפרק לימוד זה, ששימש ומשמש אותי עד היום בעת בדיקת חולה באופן יסודי, לצורך הערכה קלינית כללית.
שנת הלימודים החמישית שלנו הוקדשה לסבב במחלקות הקליניות העיקריות, בהן המחלקה הפנימית, מחלקת נשים ויולדות, המחלקה הכירורגית ומחלקת ילדים. המחלקה העיקרית הייתה המחלקה הפנימית, המחולקת לשתי מחלקות פנימיות שהיו ממוקמות ב'בית הדגל'  ובה למדנו במשך שלושה חודשים. היה זה מבנה ערבי ישן שמיד עם תחילת 'המאורעות' עבר לידי צה"ל ופעלה בו המשטרה הצבאית. בעת מלחמת השחרור נענה מושל ירושלים דאז, ד"ר ג'וזף, לדרישת 'הדסה' לפנות את יחידת הצבא מן המקום כדי להופכו לבית חולים.   בקומה הראשונה של הבניין שוכנה מחלקה פנימית-א' בראשותו של פרופסור פריץ דרייפוס,  שהייתה בעלת אוריינטציה קלינית ובה הושם הדגש על הכיוון הפסיכו-סומטי של הרפואה הפנימית, בעוד שבקומה השנייה שוכנו מחלקה פנימית ב' בראשותו של פרופסור משה רחמילביץ, יחידה מטבולית בניהולו של פרופסור בלונדהיים ויחידת לב, עם חמש מיטות, בניהולו של פרופסור קארל בראון.
הקבוצה הקלינית מנתה שמונה סטודנטים וסטודנטיות, אני ביניהם, שעשו את הסבב הקליני בכל המחלקות, כשבין המחלקות הראשונות בסבב הזה הייתה מחלקה פנימית ב' . על הסטודנט היה לקבל חולים, ופירוש הדבר הוא אנמנזה ( תולדות המחלה), בדיקה גופנית, הזמנת בדיקות-עזר וקביעת התוויות טיפול. לכל אחד מהסטודנטים 'הוקצבו' ארבעה חולים, או בעצם ארבע מיטות, שבהן התחלפו החולים במהלך 12 שבועות שהותנו במקום.  תפקידנו, כסטודנטים, היה לקחת את הדמים הנחוצים מאותם החולים, לערוך בדיקות שתן, לעקוב אחר התפתחות המחלה, להציג כל חולה חדש בפני הרופא הבכיר, להשתתף בביקורי ערב ובוקר במחלקה, כשהיום 'הגדול' שלנו היה יום חמישי בכל שבוע, כשעל כל סטודנט  היה להציג את החולה בביקור הגדול של מנהל המחלקה, פרופסור רחמילביץ. מאורע בעל חשיבות ורב מתח עבור הסטודנטים.
החולים הראשונים שלי
בשני החדרים שבפינת הקומה השנייה שכבו החולים שהיו ב'טיפולי'. החולה הראשון שלי היה השופט שניאור חשין, איש מבוגר, גבה קומה ובעל שער שיבה, שבלט בהתנהגותו האריסטוקרטית. כשניגשתי למיטתו במטרה לקבל אנמנזה הוא הבין מיד שזו התנסותי הראשונה, בעוד שהוא עצמו כבר 'התנסה' עם סטודנטים מקבוצות אחרות שפקדו את מיטתו. האיש הזה שיתף איתי פעולה בצורה מרשימה ומסר לי את תולדות מחלתו – אי ספיקת לב-  לפרטיה. בנוסף הוא גם פירט באזני את הטיפול הרפואי שהוא מקבל. רשמתי בקפידה את כל דבריו וכך יכולתי להציג גיליון מפורט של החולה הזה בפני הרופאים הבכירים וגם, ואולי בעיקר, בעת ביקורו הגדול של הפרופסור רחמילביץ..
החולה השני שלי היה גבר כבן 60, מר. פ. שאושפז בשל מחלת הצהבת שהלכה והתחזקה, כשהיא מלווה בגרד. בגיליון הרפואי שלו צוין כי האיש קיבל טיפול בלרגטיל – תרופה מרגיעה נפוצה באותם ימים, אותה הרבו לתת רופאי קופת החולים. גם במקרה זה קבלתי אנמנזה מהחולה, אם כי פחות מפורטת מכפי שקיבלתי מהשופט חשין. בדקתי את מר פ. ומצאתי רק ממצא פתולוגי אחד ויחיד: ורידים מורחבים ברגליו. בדיקות הדם שנעשו לו הצביעו על כך שהאיש סובל מצהבת, כנראה על רקע חסימתי. באבחנה שכתבתי ציינתי כי מדובר בסרטן, גידול ממאיר בראש הלבלב, הגורם לחסימת דרכי המרה!
למחרת התקיים הביקור הגדול עם פרופסור רחמילביץ, כל צוות הרופאים והסטודנטים, בסך- הכול כ- 30 איש. כמקובל התבקשתי אני, הסטודנט, להציג את המקרה הקליני, בדיוק כפי שעשיתי במקרה הקודם של השופט חשין, וכן לקבוע את אבחנתי למקרה. ברגע שציינתי את אבחנתי: סרטן של הלבלב – קיבלתי, לעיני כל, נזיפה קשה מפרופסור רחמילביץ שסבר, כמו גם יתר אנשי צוותו, כי מדובר בצהבת כתופעת לוואי בשל מתן לרגטיל. רחמילביץ גער בי על שאני, הסטודנט הצעיר שהחלב טרם יבש על שפתיו ושזה לו בסך-הכול החולה השני שהוא רואה בחייו, מעז לאבחן סרטן של ראש הלבלב, מחלה ואבחנה שבעצם קובעת את הפרוגנוזה הגרועה ביותר של החולה: מוות ללא כל יכולת לטפל בו.
עד היום אני זוכר היטב את הנזיפה וההערות הקשות של רחמילביץ, כמו גם את מצב רוחי השפוף בעקבות האירוע הלא-נעים, בלשון המעטה. החולה פ. שהיה קרוב משפחה של אחד מרופאי אף-אוזן-גרון הבכירים ב'הדסה' הושאר באשפוז עם האבחנה של צהבת כתוצאה מלרגטיל ועם העידוד שפעילותה השלילית של התרופה תחלוף והאיש ישוב לאיתנו.
בדומה לביקור הגדול שהיה עורך פרופסור רחמילביץ בכל יום חמישי לצוות ולסטודנטים, הוא נהג לערוך ביקור- מודרך דומה לרופאי קופת החולים, בו היה מציג להם מקרה לדוגמא כדי להדריכם כיצד לנהוג כשחולה מגיע אליהם, עוד טרם אשפוזו. הפעם שימש מקרה הדוגמא אותו חולה והפרופ' רחמילביץ, איש שלתטן, בעל דעות מוצקות ומגובשות, הסביר לרופאי קופת החולים כי האיש סובל מצהבת אך ורק בשל טיפול לא נכון, תרופת הלרגטיל, שניתן לו על-ידי רופא קופת החולים.
בשעות הצהריים הסתיים הסיור לרופאי קופת החולים והחולה שלי הקיא דם ונפטר. הוחלט לבצע נתיחה של הגופה. הצטרפתי לד"ר אלברט בכר שביצע את הנתיחה, אם כי במקרה זה, ולמרות שכבר נכחתי בנתיחות, היה לי קושי רב לצפות בנתיחתו כי הייתה זו הפעם הראשונה שעל השולחן שכב מישהו ששעות אחדות קודם לכן היה 'חולה שלי', שהכרתיו במשך כחודש ימים במחלקה, אדם שככל אדם אחר במצבו רק חיפש מרפא למחלתו.
הנתיחה התבצעה על-ידי בדיקה חיצונית של הגופה, ביתור החזה ואבריו הפנימיים וביתור חלל הבטן. מיד עם פתיחת חלל הבטן ניתן היה לראות כי החולה הזה נפטר בשל תהליך סרטני, כשמקור הגידול היה בראש הלבלב, דבר שגרם לחסימת דרכי המרה ולצהבת הקשה ממנה סבל ואשר, בסופו של דבר, גרם למותו. האיש שהיה מוטל על שולחן הניתוחים שלפני מת בדיוק מהדבר אותו אבחנתי והצגתי באוזני פרופסור רחמילביץ וצוות הרופאים.
אמנם חשתי גאווה מקצועית מאבחנתי הנכונה, אולם באותו לילה לא יכולתי לעצום עין. לנגד עיניי רצו, בזו אחר זו, תמונות של החולה פ., האיש החי שהתלונן על כאבים, שסבל. תמונות בני משפחתו הקרובה, כמו גם גווייתו המבותרת על שולחן הניתוחים, לא הניחו לי. פתאום, לנגד עיניי, ראיתי את סופם של החיים בתוך שעות, וזה היה קשה.
למחרת, ביום חמישי, התקיים כרגיל הביקור הגדול לסטודנטים של פרופסור רחמילביץ, שכמובן כבר היה מיודע בכל תוצאות הנתיחה שלאחר המוות של הפציינט המנוח. במעמד הזה התגלתה גדולתו של פרופסור רחמילביץ כשציין באוזני הסטודנטים כי זמן מה קודם לכן  קבע סטודנט, הוא אפילו לא ידע את שמי, אבחנה שונה ומנוגדת לזו של צוות רופאי המחלקה שהייתה הנכונה!
חולה נוסף שהיה בשנת 1956 בטיפולי, במחלקה הפנימית, היה מר נחמן שטרקס, גבר חרדי מבוגר, עם זקן עבות, משכונת מאה שערים בירושלים. הוא אושפז בשל סוכרת קשה, שרופאיו התקשו כבר להשתלט עליה האשפוז שבו פגשתיו לראשונה היה לצורך איזון הסוכרת. האיש, בעל משפחה ענפה שהרבתה לבקרו, היה איש שיחה בעל חוש הומור, שבאותו זמן גידל בביתו את נכדו הקטן, יוס'לה שוכמכר, שהופקד בידיו על-ידי הוריו שעלו מפולין עם שני ילדים והתקשו, בראשית חבלי קליטתם פה, לגדלם בעצמם. הבת זינה, אז בת 9, נשלחה לכפר חב"ד והילד יוס'לה נשלח לסבא נחמן, כשההורים בטוחים שמדובר בסידור זמני עד שירווח וילדיהם ישובו הביתה.  לאחר זמן מה, כשהסתדרו ההורים, לא הסכים הסב להוציא את הבת מהפנימייה בכפר חב"ד ולהחזירה להוריה ואילו את נכדו הבטיח הסב להחזיר לקראת תחילת שנת הלימודים, אולם כל ניסיונותיהם של בני הזוג להחזיר לידיהם את בנם עלו בתוהו. הסב סירב להחזיר את נכדו בטענה שהילד יקבל חינוך חילוני והדבר ידרדר את נפשו הרכה לעולם הכופרים והחוטאים. בצר להם פנו ההורים לבית המשפט, ומכאן ואילך הפך סיפורם האישי לפרשה שהכתה גלים ועשתה כותרות בעיתוני אותן שנים. המשטרה חיפשה לשווא אחר הילד הנעלם בשכונות ירושלים ובני ברק. צווי בית המשפט שהורו לסב להחזירו להוריו לא כובדו והסב המשיך להתעקש. בתוך כך התברר כי חששם של ההורים היה מוצדק: הפרשה חרגה מגבולות המדינה לאחר שהתברר כי הילד הרך הוברח, בלבוש ילדה, לברוקלין, ארה"ב, בידי גיורת צרפתייה, רות בן דוד שלימים, כשכבר הייתי רופא נשים העוסק בפוריות, הייתה בטיפולי ואז הבנתי את המעורבות שלה בחטיפת הילד. הילד יוס'לה גדל בברוקלין וכמעט אפסו הסיכויים להחזירו עד שדוד בן גוריון, ראש הממשלה דאז, גייס למשימה את השירותים החשאיים של ישראל, שגילו את מקום הימצאו המדויק ולאחר 3 שנות היעדרות הוחזר הילד לחיק הוריו לעיני התקשורת הנרגשת, שהנציחה כל רגע.  בתקופה בה הייתי סטודנט והסב אושפז במחלקה הפנימית שבה עשיתי סבב שוחחתי איתו בנושאים שונים, נהניתי מחוש ההומור שלו, אך הקשר שלו לנכדו יוס'לה מעולם לא עלה.
במסגרת מחלקה פנימית ב', ב'בית הדגל', פעלה יחידה מטבולית בראשותו של ד"ר בלונדהיים שעסקה בעיקר בהפחתת משקל. במחלקה זו שכבה באותם ימים גברת א., אם לשלושה, ששקלה 130 קילוגרמים ואושפזה בניסיון להפחית ממשקלה בדרך האוניברסאלית: דיאטה, או ליתר דיוק: הפחתה מבוקרת בשיעור הקלוריות. אלא שהחולה א. לא הסתפקה בכמות הקלוריות הזעומה שניתנה לה על-ידי הצוות הרפואי ואחיות המחלקה גילו שמדובר בטיפוס ספורטיבי למדי, שכן למרות משקלה העצום נהגה א. להזדחל מידי ערב, דרך המרפסת, לעץ התות שבחצר 'בית הדגל' ופשוט זללה תותים בפה מלא!
פרופסור רחמילביץ היה אחד הרופאים הבולטים בארץ  במשך שלושה עשורים והיה, לסטודנטים רבים, מודל חיקוי. האיש ניחן ביכולת קלינאית מופלאה. הוא היה מקבל מהחולה פרטים רפואיים ומשפחתיים מקיפים ביותר, זכר אותם בעל פה ולא הסתמך רק על הכתוב. הוא היה אמן באבחון מחלות מסובכות וידע ליישם מחקר רפואי קליני ברפואה המעשית.  נכון שמבחינה אישית הוא נחשב לאדם קשה, , קר מזג וחסר התחשבות בזולת, אך אי אפשר להתכחש לעובדה שהוא גידל דורות של רופאים פנימיים שהלכו בדרכיו.
גם אני, בשלושת חודשי הסבב שלי במחלקתו, ניסיתי לחקות את תכונותיו כרופא והיכולת הזו, להכיר היטב את החולים על מגוון בעיותיהם הרחב, מנחה אותי לאורך שנים ולא רק כרופא נשים.
עוד בהיותי במחלקתו נוצר בינינו קשר דק של הבנה. בעת שהותי במחלקתו נהגתי בדיוק כפי שנהגתי בכל תקופת למודי בבית-הספר לרפואה, כלומר, למדתי מיום ראשון ועד יום חמישי בצהריים, כשאני פוסח על הלימודים של ימי ששי, כדי לבלות בתל-אביב סופשבוע ארוך. בהיותי בסבב במחלקתו נהגתי לשהות שם במשך ימות השבוע עד שעות הלילה המאוד מאוחרות, הכרתי היטב את החולים שהופקדו תחת ידי כמו גם את החולים האחרים ששכבו במחלקה זו, אולם בימי ששי לא הופעתי כלל במחלקה, למרות ועל אף שזה היה יום המפגש של צוות הרופאים. לאחר שנעדרתי ממפגש חשוב זה במשך ששה שבועות רצופים קרא לי פרופסור רחמילביץ וביקש לדעת את הסיבה להיעדרותי. הסברתי לו שקשה לי לשנות נוהג של חמש שנים וכי אינני מסוגל להישאר בירושלים בסופי השבוע. דומה כי האיש הקשוח הזה הבין ללבי ולא התעקש יותר על נוכחותי במקום בימי ששי. בשנים שלאחר מכן נקשרו קשרים הדוקים למדי ביני לבינו, ובעיקר ביני לבין שני בניואלעזר ודני, חבריי, שהפכו לרופאים ומנהלי מחלקות: אליעזר הוא מומחה בהמטולוגיה ודני מומחה בגסטרואנטרולוגיה. במהלך השנים אף טיפלתי בכלותיו ובנכדותיו של פרופסור רחמילביץ' ולאחר פרישתו לגמלאות שיתפנו פעולה במחקר בסיסי שעסק במניעת הדבקויות בתוך חלל הבטן אצל חולדות.
הלידה הראשונה
הסבב הקליני השני שלי היה במחלקת יולדות ונשים ותחילתו בעבודה בחדר הלידה. החשיפה הקלינית בחדר הלידה שונה בתכלית השינוי מהחשיפה הקלינית במחלקות הפנימיות. כאן ראיתי לראשונה תהליך של לידה. ראיתי את ראשיתם של החיים קודם שהתקלקלו בידי בני האדם, קודם שנהרסו בידי החיים המודרניים, קודם שנפגמו ממחלות הזקנה. כאן, בחדר הלידה, הייתי חשוף לרגע דרמטי בו יוצאים אל העולם יצורי אנוש שלמים, "שחייהם" החלו באותו רגע ממש, והמטרה העיקרית של הרופא באותו מעמד היא לאפשר לידה תקינה. תהליך הלידה, דהיינו המעבר דרך תעלת הלידה, הינו המאבק הקשה ביותר שיצור אנוש עובר בחייו. מי שעובר ללא תקלה את תהליך הלידה עצמו עבר בהצלחה את המבחן הראשון של החיים.
חדרי הלידה של מחלקת היולדות שכנו בבית-החולים האנגלי של המסיון, ברחוב הנביאים. הבניין, שהוקם בשנת 1896, היה בנוי בחצי עיגול, כשבמרכז נמצאו משרדי ההנהלה ומעליהם היו שתי קומות שנקראו על שם ד"ר מקגאברן – מי שעמד שנים בראש החברה הלונדונית. עם פינוי הר הצופים, בעת מלחמת השחרור, שוכנה מחלקת היולדות בבית החולים של המיסיון, שהפך אז ל-'הדסה א'. מחלקת היולדות כללה חדר לידה – שהיה ממוקם בחלק המרכזי של המבנה וכלל למעשה שלושה חדרים, מהם שניים ששימשו כחדרי-צירים ואחד כחדר לידה. באזור הקשתות של הבניין היו שני חדרים גדולים עבור היולדות עצמן, כשבכל חדר היו כשלושים מיטות, וחדר נוסף לתינוקות ולפגים. היולדות, באותן שנים, הושארו בבית החולים 4 ימים לאחר לידה רגילה ו – 7 ימים לאחר ניתוח קיסרי.
מדרך הטבע האוכלוסייה במחלקה זו הייתה שונה בתכלית מזו שאכלסה את מחלקה הפנימית ממנה הגעתי. כאן היו נשים צעירות, בנות כל העדות, מירושלים ומישובי פרוזדור  ירושלים, רבות מהן עולות חדשות שזה מקרוב באו. היו אלה שנות גלי העלייה הגדולים לארץ, בעיקר מארצות אגן הים התיכון, אוכלוסיה שנשותיה היו רגילות ללדת בבית ועם הגיען המשיכו בנוהג זה, שהביא לתמותה גדולה בקרב היילודים. בן גוריון המודאג העלה אז הצעה שהכנסת העבירה כחוק, לפיה כל אישה שתלד בבית החולים תקבל מענק-לידה. היה זה חוק ששינה באחת את פני המיילדות בישראל: נפסקה, כמעט לחלוטין, מסורת הלידות בבית ואת מקומה החליפו בתי היולדות, שהיו בטוחים פי כמה הן ליולדת והן לרך הנולד.
המיילדות של סוף שנות החמישים ותחילת שנות ששים הייתה שונה בתכלית מזו של היום. שיעור הניתוחים הקיסריים היה נמוך ביותר ועמד על אחוזים בודדים מכל הלידות. הסיכון שבניתוח כזה היה גבוה ונעשו כל הניסיונות ליילד את האישה בלידה רגילה, לעתים עם התערבויות כירורגיות שהיום פחות מקובלות, כמו שימוש במלקחיים, סיבוב פנימי של העובר ועוד, כך שהמיילדות באותן שנים הייתה כמעט אמנות.
תפקידו של הסטודנט במחלקה זו היה ברור ומוגדר: היה עליו לקבל את היולדת בבואה לחדר הלידה, לקבל ממנה את 'תולדות המחלה', פרטים על תולדות משפחתה, פרטים גינקולוגיים שלה ותולדות מהלך ההיריון הנוכחי. כל סטודנט היה חייב לבדוק את היולדת בדיקה מיילדותית- שהיא בדיקה חיצונית על גבי הבטן -  לקבוע את מצג העובר, האם החלק הראשון שיעבור בתעלת הלידה יהיה הראש, שזה המצג הרצוי והנורמאלי, או שמא העכוז, מצג המחייב היערכות אחרת, או שבכלל העובר מצוי בתנוחה המחייבת ניתוח קיסרי. אחרי כל הבדיקות האלה הדבר החשוב ביותר שהיה על הסטודנט לקבוע הוא את התקדמות מהלך הלידה.
הבדיקה נעשתה אז בצורה שונה מכפי שהדבר נעשה כיום. כדי לקבוע את 'הפתיחה' הכניס הרופא את אצבעו לפי הטבעת של היולדת ולא לתעלת הלידה שלה. קביעת 'הפתיחה' , שהיא בעלת משמעות רבה להערכת מהלכה התקין של הלידה, הייתה קשה מאוד בדרך בה נעשתה. גם ניטור דופק העובר נעשה אז בדרך של האזנה בעזרת סטטוסקופ עשוי עץ ולא בדרך האלקטרונית בעזרת מוניטור, כפי שמקובל כיום.
סטודנט שעקב אחר מהלך הלידה של היולדת היה גם זה שקיבל את הלידה, בתנאי כמובן שהייתה זו לידה רגילה, ללא פתולוגיה או צורך בשימוש במכשור. כבר מיומי הראשון בחדר הלידה חשתי שענף רפואי זה 'תפס אותי' ושבה אותי בקסמיו. קבלת הלידה הראשונה שלי אפפה אותי בהרגשה מיוחדת במינה, תחושת התרוממות רוח מעצם הבאת חיים חדשים לעולם, ותחושה זו לא עזבה אותי בעשרות השנים הבאות ועד היום. כל לידה שעוברת בשלום גורמת למיילד תענוג בלתי רגיל ולמרות שבעשרות שנותיי במקצוע עסקתי בכירורגיה, במעבדה, בטיפולי פוריות, עד היום הדבר אותו אני אוהב יותר מכל ושממנו אני מתרגש יותר מכל הוא לקבל לידה.
הלימודים בחדר הלידה כללו גם תורנויות לילה, דבר שמטבע הדברים חושף את הסטודנט ליותר יולדות וליותר לידות ומכיוון שכאמור, ממש מהרגע הראשון, הופנטתי מהתחום הזה ברפואה, החלפתי לא פעם חברים, פחות נלהבים ממני ונשארתי לתורנויות לילה. מבחינתי היה זה רווח נקי כי אם כל סטודנט בסבב שלו במחלקת יולדות, הנמשך כחודש ימים, חייב ליילד חמישה תינוקות, אני יילדתי כ- 30 תינוקות! 
את חדר הלידה ואת הלידות ניהלו המיילדות, כשבראשן הגברת לאה בלכר, המיילדת הראשית וסגניתה, בתיה כלב, מיילדת ותיקה שמאוחר יותר הרביתי לעבוד איתה במהלך התמחותי במיילדות וגינקולוגיה.
הוראת המיילדות כללה בכל בוקר ביקור גדול של אחד הפרופסורים של המחלקה, שבראשה עמד אז פרופסור ברנארד צונדק, הגינקולוג מספר 1 במדינת ישראל באותם ימים. לצידו היה האחראי על המיילדות, פרופסור אריה סדובסקי, מיילד ותיק הנחשב לאבי המיילדות של הישוב היהודי בארץ ישראל במאה ה- 20. מלבד שני פרופסורים ותיקים ומנוסים אלה, הדריך פרופסור אהרון בז'יז'ינסקי את הסטודנטים בביקורי הבוקר. בז'יז'ינסקי עתיד היה, מאוחר יותר, לרשת את מקומו של פרופסור צונדק כמנהל, לאחר פרישתו של האחרון לגמלאות. עוד היו במחלקה: ד"ר רנאלדו טואף, ד"ר מכבי זלצברגר  וד"ר זאב קורן. מלבד הלימודים וקבלת הלידות עשינו באותו חודש גם ביקורים במחלקת היולדות, בה אושפזו נשים לאחר לידה, וכן למדנו ועקבנו אחרי מצבי תחלואה בעת הריון בקרב נשים שאושפזו לפני הלידה. במקרים בהם בוצע ניתוח קיסרי השתתף בו גם הסטודנט וזאת כיון שמספר הניתוחים מסוג זה היה מועט ביותר והיו בהם סיבוכים וסיכון לחיי האישה והיה חשוב שסטודנט לרפואה יצפה ואף ייקח חלק בניתוחים אלה. הניתוח הקיסרי עצמו בוצע בידי הרופאים הותיקים והמנוסים, שנהגו להזכיר את הניתוח הקיסרי שביצעו בחנה רובינא, הגברת הראשונה של התיאטרון העברי, שילדה בגיל מאוחר יחסית את בתה היחידה אילנה,  וכמעט קיפחה את חייה ב'הדסה' ירושלים.
במחלקה הגינקולוגית, בניגוד למחלקת היולדות, היו מאושפזות נשים שעברו התערבויות כירורגיות מסוגים שונים בשל מחלות שפירות וגידולים שפירים או ממאירים במערכת המין. בנוסף הייתה במחלקה זו פעילות כירורגית ענפה בתחום העקרות, כשנעשו ניתוחים לשיקום החצוצרות. בנושא זה ראוי להזכיר את פרופסור צונדק, האיש שיחד עם פרופסור סלמר אשהיים המציא, בשנת 1925, את המבחן הראשון לקביעת הריון על-ידי בדיקת שתן. פרופסור צונדק, אחד המדענים הגדולים בגינקולוגיה, היה חלוץ ומייסד של מקצוע הגינקולוגיה האנדוקרינית  - תחום העוסק בהפרעות הורמונאליות אצל נשים, בעיקר כאלה הקשורות באי-פוריות. 
פרופסור צונדק היה 'יקה' שניהל מחלקת נשים ויולדות בברלין ונאלץ לעזוב לפלשתינה עם עליית הנאצים לשלטון. הוא לא למד עברית גם אחרי 20 שנות הוראה בישראל. הסמינר היחיד אותו העביר היה על ביצוע הפסקות הריון, בו נהג להביע את דעתו השמרנית על הצורך בשמירת החיים והתנגדותו לביצוע הפסקות הריון. מרבית הסטודנטים, ואני ביניהם, היינו אז, בשנות ה- 50 ותחילת ה- 60, יותר ליבראליים וצידדנו בזכותה של האישה לבצע הפלה. במהלך הלימודים נקלעתי לויכוח חריף ומר בנושא זה עם פרופסור צונדק. משהתמשך הויכוח, ומכיוון שפרופסור צונדק היה אדם פיקח ביותר, הוא פנה אלי ואמר בעברית עילגת: 'בוא תסתכל עלי'. הסתכלתי עליו מבלי להבין את כוונתו והוא אמר: 'אני בא ממשפחה מרובת ילדים. תחשוב מה העולם היה מפסיד לו גם אמי, בהתאם לגישתך, הייתה מחליטה שמשפחתה גדולה מיד ומבצעת הפלה'.  
אין ספק שבסבב זה של 8 שבועות במחלקת יולדות התגבשה דעתי שזהו מקצוע העתיד שלי, מה גם שהבנתי כי מקצוע המיילדות והגינקולוגיה הינו רב-גווני עד מאוד וכולל בתוכו, מלבד המיילדות עצמה – ענף מרתק במיוחד, גם את הכירורגיה, את האנדו-קרינולוגיה העוסקת בפוריות, באמצעי מניעה ובתחלואה הקשורה בהפרעות של בלוטות ההפרשה הפנימיות. בסבב המחלקתי הזה נהניתי הנאתי מלאה מכל רגע ורגע. ביליתי במחלקה ימים ולילות. צוות הרופאים, כמו גם האחיות, הכיר אותי היטב ואולי זו אחת הסיבות שבשנת 1962, עם פרישתו של פרופסור צונדק מ'הדסה', נבחרתי להיות רופא הבית של מחלקת נשים ויולדות.

חשיפה למחלקות כירורגיות
 לאחר הסבב במחלקת הנשים והיולדות הגיע תור הכירורגיה, שכלל כירורגיה כללית וכירורגיות ספציפיות, בהן אורולוגיה, כירורגית ילדים, אורתופדיה וכירורגיה פלסטית.
על כל אלה ניצח פרופסור אדוארד ג'וזף,  ניו-זילנדי שהתיישב בירושלים לאחר ששירת בשורות הצבא האוסטרלי במלחמת העולם הראשונה, והקים את המערך הכירורגי של בית החולים 'הדסה'. פרופסור ג'וזף היה איש נעים הליכות, שלמרות שלושים השנה שעשה בארץ עדיין לא הייתה השפה העברית שגורה בפיו. הוא היה גבוה קומה ובלט בכפות ידיו הגדולות – דבר שלרוב איננו אופייני לכירורגים. 
הסבב שלנו, הסטודנטים, במחלקה הכירורגית, כלל גם את תת-המחלקות השונות בכירורגיה. היה עלינו לקבל את החולים לפני ניתוח, לקבל אנמנזה, לבצע בדיקה גופנית, להשתתף, כל אחד בהתאם לפציינט 'שלו', בניתוח החולה ולעקוב אחר החלמתו. האווירה במחלקה זו הייתה שונה בתכלית השינוי מזו ששררה במחלקה הפנימית, בה היו נהוגים דיונים ארוכים מאוד לגבי כל חולה, בתוספת אבחנות משוערות וויכוחים על גישות טיפול חדשות, בהתאם למה שהתפרסם אז בספרות הרפואית העולמית. בניגוד מוחלט לכך, הגישה במחלקה הכירורגית הייתה מעשית מאוד: בדיקת החולה, שלרוב הגיע לניתוח כשהוא כבר עם אבחנה מוגדרת, שימוש בבדיקות-עזר ובמיוחד בבדיקת רטנגן וכמובן ביצוע הניתוח ומעקב אחר הבראתו. ככלל, בשונה לגמרי מהמתחרש במחלקה פנימית, בכירורגיה האבחנה היא מהירה ביותר: חולה מגיע עם אבחנה מסוימת, מנותח והממצאים בעת הניתוח או הבדיקה הפתולוגית מאשרים מיידית את האבחנה. גם קצב העבודה שונה לגמרי בין שתי המחלקות הללו, כאשר בכירורגית הקצב הוא כמעט 'רצחני' וחדרי הניתוח מלאים פעילות מהבוקר ועד הערב, לעתים אף בלילות, כשאנחנו, כסטודנטים, השתתפנו בהם לצד צוות הרופאים, הבכירים והמתמחים.
כאשר הגעתי לסבב במחלקות הכירורגיות, בשנת לימודיי החמישית, היה לי ניסיון קצר ודל מאוד בניתוחים, זאת כאשר חודשים אחדים קודם לכן, במסגרת שירותי הצבאי כעתודאי, שהיתי שבועיים בבית החולים תל-השומר ('שיבא'). עד היום אני זוכר היטב את הניתוח הראשון בו לקחתי חלק, כעוזר שני של המנתח: המנותחת הייתה נערה בת 16 שבילדותה סבלה מדלקות חוזרות ונשנות בגרון וכתוצאה מכך אירע סיבוך והיא חלתה במחלה ריאומטית – דלקת פרקים, שבין היתר פגעה לה גם במסתם המיטרלי,  באותו ניתוח ראשון שלי המנתח הראשי היה ד"ר יהודה פאוזנר, כירורג הלב והריאות  המוביל בישראל באותן שנים. המרדים היה ד"ר אלי אליאן, מי שמאוחר יותר הרדים את הצורר הנאצי אדולף אייכמן בדרכו מארגנטינה לישראל. העוזר הראשון היה ד"ר יהודה קלטר ועלי הוטל תפקיד העוזר השני, שהיו לו שתי מטלות: להחזיק את הרטרקטור ולחתוך את החוטים.
למרות שבשנת 1956 ניתוח המסתם הדו-צניפי נחשב לניתוח גדול, הרי שבעת שצפיתי  מקרוב אחר עבודתו של ד"ר פאוזנר קבלתי רושם מוטעה לגבי הכירורגיה, ומהלכיו הפשוטים של המנתח הראשי גרמו לי לחשוב שהכירורגיה היא בעצם מקצוע קל למדי – דבר שבשנים הבאות התברר, כמובן, כמאוד לא נכון.
לעומת הניתוח הזה הייתה לי ההזדמנות, בשנה החמישית ללימודי ב'הדסה' וכן בהמשך ניסיוני הכירורגי, לראות השתלשלות ניתוחים שונה לגמרי: בשנת 1956 הובא לחדר המיון של בית-החולים 'זיו' גבר שעלה על מוקש שהטמינו הפידאינים באזור בית שמש. אבחנת הרופאים הזוטרים שבדקו אותו מיד בהגיעו הייתה שישנם רסיסים בחלל הבטן ולכן ניתנה הוראה חד משמעית לבצע מיד ניתוח של פתיחת הבטן. גם הפעם השתתפתי בניתוח כעוזר שני, כשהמנתח היה פרופסור נתן רבינוביץ, שכינויו היה 'טטה', והוא נחשב לאחד המנתחים הבכירים ביותר אך גם לאיש עצבני מאוד שכל ניתוח שלו דמה לשדה קרב. עוזרו בניתוח היה ד"ר הנרי רומנוב, האחות הראשית בחדר הניתוח הייתה מתי, אחת האחיות היפות ב'הדסה' באותן שנים, שעיניה הכהות נצצו ובלטו מעל מסיכת הפנים שחבשה.
הניתוח של הפצוע הזה החלה כמקובל, עם פתיחת הבטן, אלא שאז התברר כי בחלל הבטן לא נמצאו כל רסיסים, אלא רק בדופן הבטן עצמו. הפרופסור היה נרגז מאוד מהאבחנה השגויה, שכתוצאה ממנה בוצע הליך פתיחת בטן מיותר. לו נעשתה אבחנה נכונה די היה בחתך פשוט בדופן הבטן כדי לשלוף את הרסיסים. הוא עבד באי-שקט בולט כשבתוך כך החלו לפתע 'לעוף' מכשירים, ביניהם גם הסקלפל – סכין הניתוחים החדה, שנזרקה באוויר וכמעט פגעה בעוזרו, שעמד מולו ובי, שעמדתי לידו. הייתה זו הפעם הראשונה בה נתקלתי בתגובה כזו מצד מנתח שבעליל היה תחת לחץ. בתקופה זו נוכחתי לדעת כי מנתחים הפועלים במצבי לחץ מגיבים בדרכים שונות. חלקם חשים צורך להוציא אנרגיה בצעקות רמות, אחרים פשוט שותים אלכוהול. פרופסור רבינוביץ נהג להעיף כלים! כבר אז קבעתי לעצמי כלל, עליו הצלחתי לשמור לאורך כל שנותיי כמנתח: גם במצבי החירום הקשים ביותר המנתח חייב להישאר שלו ורגוע, לא לעורר פאניקה ובודאי שלא לעורר מהומה בחדר הניתוח, כי הדבר לא מסייע להצלחת הניתוח אלא להיפך. המנתח הראשי חייב לדעת להתגבר על מצב החירום אליו נקלע כדי לקבל את העזרה המתאימה מצוות עוזריו.
הילד החולה
הסבב האחרון שלי, בשנת הלימודים החמישית, היה במחלקת הילדים שהייתה ממוקמת אף היא ב'הדסה א', באותו בנין המיסיון, ממש לצד חדרי הלידה ומחלקת היולדות. בראש מחלקת הילדים עמד ד"ר שמואל ברמן ולצידו שני סגניו: ד"ר תהילה שפירא – שעיקר התמחותה הייתה במחלות ריאומטיות של ילדים וד"ר גרשון סאבו, שהתמחה בחלק הנוירולוגי – פגיעות במערכת העצבים ובהתפתחות של ילדים.
באותן שנים ניתן היה לחלק את הילדים המאושפזים לשלוש קבוצות: אלה שאושפזו בשל תחלואה חריפה, בעיקר זיהומים בדרכי הנשימה או במערכת העיכול, אלה שאושפזו בשל מחלה ריאומטית – שגרון -  על כל סיבוכיה, הן בלב והן בכליות, ואלה שהיו הרוב: ילדים שאושפזו בשל שיתוק ילדים, אותה מחלה איומה שהטילה חיתתה? על האימהות בישראל של שנות החמישים.
בעת הסבב שלנו במחלקת ילדים, בשנת 1956, כבר הייתה המגיפה הגדולה בסימן נסיגה, אם כי מידי פעם עדיין צצו מקרים חדשים שלה. שיעור גבוה של ילדים לא החלימו מן המחלה בשלביה הראשונים, סבלו משיתוק במערכת השרירים הרצונית ובנוסף לטיפול פיזיותראפי, שבחלק מהמקרים היה יעיל, נזקקו לסדרת ניתוחים שיקומיים. כ- 3000 ילדים נותרו נכים ממחלת הפוליו כשגם הצוות הרפואי עצמו, כולל הסטודנטים, היו באותה עת חשופים לה ובסיכון ממשי להידבקות בה.,
תחלואת הילדים השנייה בשכיחותה באותם ימים, בשלה הם אושפזו בבית-החולים, הייתה קדחת השיגרון. מחלה קשה, בעלת תסמונת קלינית מגוונת שתחילתה, לרוב, בדלקת גרון זיהומית הנגרמת מחיידק הסטרפטוקוקוס מקבוצת ביתא. בשלב מאוחר יותר יכולה קדחת השיגרון להתבטא גם בפגיעה בתפקוד המפרקים, בפגיעה בלב – בעיקר במסתמים ופגיעה במערכת העצבים המרכזית המתבטאת בתנועות חדות ובלתי רצוניות, תופעה המוכרת בשם כוריאה. טיפול במחלה זו מבוסס על מנוחה וניסיון למנוע זיהומים חוזרים על-ידי חיידק מקבוצה זו. הסיבוך החמור ביותר שנצפה אצל ילדים שאושפזו במחלקת הילדים ב'הדסה' היה פגיעה קשה במסתמי הלב, כשבעיקר נפגע המסתם הדו-צניפי והמסתם של אבי העורקים, סוגי פגיעה שלעתים מצריכים התערבות כירורגית. הילדים שחלו במחלה זו אושפזו בדרך-כלל לתקופות ממושכות למדי, ולשם כך הוקמה מחלקת ילדים מיוחדת בבית- חולים "ביקור חולים" שריכזה את כל הילדים שחלו בקדחת השיגרון, בראשות הרופאה הותיקה והמפורסמת ד"ר הלנה קגן.
לימודי פסיכולוגיה ופסיכיאטריה
הסטודנטים לרפואה  למדו גם פסיכולוגיה, תחום החוקר את נפש האדם וצרכיה הרגשיים, את חרדותיה ובעיותיה, בשלבי התפתחותו הפיזיים, הרגשיים והשכליים, בתקופות שונות בחייו. בנוסף עוסקת הפסיכולוגיה במידת הסתגלותו של האדם לסביבתו, בחוג משפחתו, במסגרת הלימודים, במקום עבודתו, בחייו הבוגרים ובאספקטים נוספים. שעות רבות הוקדשו ללימוד שיטות מחקר פסיכולוגי, לתיאור התופעות הנפשיות והתנהגותיות והסברם. באותה תקופה לימדו אותנו לעשות שימוש בכלי המחקר הנפוץ ביותר בפסיכולוגיה, הוא המבחן והשאלון הפסיכולוגיים.
באותן שנים תפסה הפסיכוסומטיקה מקום חשוב ברפואה התרפויטית – שיטה ברפואה הרואה בגורם הנפשי אחת הסיבות למחלות גופניות ומניחה כי הגורם הנפשי אף עלול להחמיר מחלה גופנית קיימת.
מקצוע הפסיכיאטריה – תחום מחלות הרוח, נלמד בבית החולים 'טלביה' שבשכונת טלביה, שהיה שייך לקופת החולים הכללית והיה מסונף לפקולטה לרפואה. בראש המחלקה הפסיכיאטרית עמד פרופסור הנריק ויניק שאת הרצאותיו היה קשה מאוד להבין, בעיקר את חוברת סיכום ההרצאות שהוציא. מרבית הסטודנטים היו מסוגלים לקרוא לכל היותר חצי עמוד ולאחריו אמרו נואש מהבנת מקצוע הפסיכיאטריה.
בבית-החולים הפסיכיאטרי 'טלביה' היו מחלקות סגורות של נשים וגברים שסבלו בעיקר מסכיזופרניה בדרגה קשה או מדיכאון קשה עד כדי-כך שהייתה סכנה כי ישימו קץ לחייהם. בנוסף היו גם מחלקות פתוחות.
הפסיכיאטריה שלמדנו שבשנות ה- 50 לא הייתה הפסיכיאטריה המודרנית הנלמדת כיום ומבוססת על גישה פרמקולוגית לטיפול בהפרעות נפשיות. באותן שנים הייתה זו פסיכיאטריה שהתבססה בעיקרה על התפתחות הפסיכואנליזה במאה ה- 20, לפי זיגמונד פרויד, ועל הטיפולים הביולוגיים – שיטות טיפול המבוססות על תרדמות אינסולין לאחר שהורדו רמות הסוכר לרמות נמוכות בזריקות אינסולין- דבר שהכניס אותם להלם, וכן טיפולי שוק בחשמל, לרוב במצבי דיכאון קשים, בעיקר כאלה שחייבו תוצאות מהירות.
הדגש שהושם במהלך הלימודים האלה על ההפרעות הנפשיות של האדם השפיע גם על הסטודנטים בני המחזור שלנו, שעשרה מבוגריו הפכו לרופאים פסיכיאטריים. כדי לבדוק את עצמי ולוודא אם אני מתאים לתחום רפואי זה או לתחום מעשי יותר, הכירורגיה, החלטתי  לבחון את עצמי באופן מעשי בשהות בת חודשיים באחת המחלקות הפסיכיאטריות הותיקות והגדולות ביותר במדינת ישראל, בבית החולים 'אברבנאל' שבבת ים.
בית החולים לחולי נפש 'אברבנאל' תיפקד ככזה עוד בתקופת המנדט הבריטי בארץ ושימש מסגרת אשפוז לנזקקים, חולי נפש, שחלקם היו מאושפזים לעתים תקופות ארוכות. גם בבית חולים זה היו מחלקות סגורות ומחלקות פתוחות, כשהמושגים 'סגור' או 'פתוח' מתייחסים לרמת ההשגחה שמספקת המחלקה למאושפזים בה ולמידת הגבלות התנועה שהיא מטילה עליהם במהלך שהותם במקום.
בבואי ל'אברבנאל' הוצבתי במחלקה הסגורה היחידה במקום, זו של חולים כרוניים, רובם סכיזופרניים, ששהו בה עשרות שנים. בראשה עמד רופא חביב, ד"ר גיאורג טרמר. היו אלה חולי נפש שהצוות המקצועי לא מצא מרפא לסבלם והם אושפזו שם בתנאים שהכרנו בהיסטוריה של טיפול במקרים פסיכיאטריים כ'בתי משוגעים', על כל המשתמע מכך. התנאים הפיסיים במחלקה זו היו קשים ביותר. רוב החולים אובחנו כחולים בסכיזופרניה, שם כולל לקבוצת מחלות הגורמות להפרעה קשה ביותר בתהליכים פסיכולוגיים בסיסיים של האישיות. ההפרעה מלווה בסימפטומים בחשיבה, בתפיסה, בהתנהגות ובזהות העצמית בעוצמה פסיכוטית הגורמת עיוות בשיפוט התקין של המציאות. 
בשנות ה- 50 הטיפול בחולים סכיזופרניים היה מיושן ושונה לחלוטין מזה המקובל כיום ברפואה הפסיכיאטרית, וכלל שלושה סוגי טיפולים: חלק מהחולים עברו את ההליך הכירורגי המקובל באותם ימים, ניתוק אונות המוח הקדמיות מיתר המוח. ביצוע ניתוח נוירו-כירורגי זה היה מבוסס על עבודותיו של החוקר אנטוניו מוניס בחיות מעבדה, בעיקר בשימפנזים. מניסיון שנצבר בטיפול זה הסיקו אנשי המקצוע כי הוא יעיל לחולים שסבלו מאי שקט ובעיקר חיו במתח גבוה במיוחד. אולם כתוצאה מהטיפול נותרו חלק מהמנותחים במצב של אפאטיה ואי תגובה לסביבה – נזק בלתי הפיך לכל חייהם. שיטה זו, אגב, ננטשה כליל בסוף שנות ה- 60. טיפול פסיכיאטרי נוסף שהיה מקובל אז היה גרימת קומה היפוגליקמית: בכל בוקר הוצאו ממיטותיהם כ- 20-25 חולים, רובם סכיזופרנים, הושכבו זה ליד זה על גבי אלונקות, על כביש הכניסה הראשי לבית החולים, והוזרקו להם רמות שונות של אינסולין כדי לגרום להם לירידה משמעותית ברמת הסוכר בדם – דבר שיוצר היפוגליקמיה שכתוצאה ממנה הם נכנסים לקומה, כלומר שינה במצב של חוסר הכרה. הם הושארו במצב זה למשך שעות אחדות, במהלכן נמדדו הסימנים החיוניים שלהם, בהם דופק, נשימה ולחץ הדם. תפקידי היה להשגיח על הסימנים  הללו ובתום המועד שנקבע מראש היה עלי להזריק להם סוכר לתוך הוריד, מה שעורר אותם בחזרה והוציא אותם ממצב הקומה שבו שהו. טיפול מקובל נוסף היה ההלם- המוכר יותר בציבור כשוק חשמלי. טיפולי ההלם נעשו לאלו שסבלו ממצבי דיכאון קשים מאוד, במיוחד כאלה שחייבו תוצאה מהירה בשל סכנת התאבדות של החולה או במקרים בהם לא הייתה תגובה לתכשירים פרמקולוגיים כאלה או אחרים.
בחודשיים בהם שהיתי ב'אברבנאל' הייתי עד לבעיה פסיכיאטרית נוספת: גמילה מסמים  שעד אז לא הייתה מוכרת בארץ ונחשפה עם גלי העלייה הגדולים ממדינות המזרח התיכון השונות, כשהתברר כי אנשים רבים ממדינות אלה צורכים סמים, בעיקר חשיש. מדיניות משרד הבריאות אז הייתה כי כל מי שמצהיר כי הינו צורך סמים – יש לספק לו את הסמים באופן חוקי ותחת פיקוח. מדיניות זו הביאה לכך שמספר הפונים למשרד הבריאות, כדי לקבל סמים, עלה באופן מתמיד. התברר כי בין הפונים היו אנשים רבים שכלל לא צרכו את הסמים אלא מכרו אותם לאחרים. לאור הנתונים המדאיגים שהלכו והצטברו במשרד הבריאות החליטה הממשלה על שינוי המדיניות ומעתה כל מי שהיה מעוניין לקבל סמים והכריז על עצמו כצרכן סמים חויב באשפוז במחלקה פסיכיאטרית סגורה, זו שבה השתלמתיי. ברגע שהאדם אושפז נותקה אספקת הסמים שלו ואנשי המקצוע צפו בהתנהגותו: אצל מי שנכנס למצב של 'גמילה' פתאומית נצפות תופעות קליניות קשות כגון חוסר שקט, רעידות, פאניקה, כאבים, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון ורגזנות. במידה והתופעות הללו הופיעו, לרוב במהלך אשפוז של 3-4 ימים, אובחן האיש כצרכן סמים והמשיך לקבל את המנה הקבועה שלו ממחלקת הרוקחות של משרד הבריאות. מי שהתאשפז ולא היה משתמש קבוע לא עבר תהליך 'גמילה' ולא הראה את הסימנים הקליניים האופייניים ובנוסף, השהות במחלקה הסגורה בחברת הסכיזופרנים הייתה קשה לו מאוד עד כי ביקש להשתחרר מהמחלקה במהירות האפשרית.
לאחר תהליך המיון והסיווג של משתמשי הסמים הייתה ב'אברבנאל' גם מחלקה מיוחדת, עם 20 מיטות, בה ניתן טיפול גמילה למי שהיה מעוניין בכך. מרבית המאושפזים, שניסו לעבור גמילה, היו קשורים בדרך כזו או אחרת לעולם הפשע. בין המאושפזים, צורכי הסמים האמיתיים, היו גם נשים שעסקו במקצוע העתיק בעולם- זנות, ונעשה ניסיון – שלא צלח יפה – לאשפז אותן במחלקת הגמילה ולשקמן. הן התעקשו להמשיך ולעסוק ב'מקצוע' ואחדות מהן אף הסבירו לי כי  הסיבות לכך הן התלות בסמים שסופקו להן בקביעות על-ידי הסרסורים וחוסר היכולת שלהן להשתלב בחברה המודרנית. השיקום שהוצע להן במסגרת המחלקה ב'אברבנאל' לא התאים למבנה הנפשי וליכולת התפקודית של אותן נשים. לא היה סיכוי כי הן תעמודנה בשיקום, שחלק מתנאיו היו התייצבות יומיומית לעבודה מסודרת, קבלת מרות הממונים עליהן וכמובן ביצוע העבודה, שבעיקר הייתה עבודה פיסית שכן השכלת הנשים הללו הייתה נמוכה עד אפסית. נשים אלה טענו באזני כי למרות הקושי שלהן לעבוד בזנות, כשרוב ההכנסות ממילא מוצאות דרכן היישר לכיס הסרסור, מצב זה עדיף בעיניהן על תנאי העבודה שהוצעו להן במסגרת השיקום. לי היה זה מפגש ראשון עם עולמן הקשה של הזונות ובפועל, עד היום לא נמצאה דרך לשקמן ולהחזירן לחברה ולחיים נורמטיביים.
שהותי בבית-החולים 'אברבנאל' חשפה אותי לעולם של סבל אחר לחלוטין מזה שלו נחשפתי במחלקות בבית-החולים 'הדסה'. נוכחתי לדעת כי בעוד שבמקצועות אחרים של הרפואה יש התקדמות בצעדים גדולים ומשמעותיים, הרי שבפסיכיאטריה ההתקדמות הייתה כמעט אפסית. כאן נחשפתי מצד אחד לאוכלוסיה החלשה והבעייתית ביותר במדינת ישראל, ומצד שני לשגיאות המדיניות של משרד הבריאות, והחלטתי כי מקצוע הפסיכיאטריה אינו מתאים לי.
התנסות ראשונית בכירורגיה
בתום שנת הלימודים החמישית החלטתי בחודשי הבחירה להתנסות גם בכירורגיה בבית-החולים 'הדסה' בתל-אביב משני טעמים: ראשית, אמי התגוררה בדירה שברחוב רופין ונחסך ממני הצורך לשכור חדר, כפי שעשיתי בירושלים ושנית, הכרתי אישית את מנהל המחלקה האורטופדית, ד"ר אלפרד פיבקו, שהיה חבר ותיק של אבי ובעל ניסיון רב בכירורגיה מלחמתית והשתלם בפאריז שלאחר מלחמת העולם השנייה באורטופדיה אלקטיבית, כלומר מתוכננת. אשתו, גרטה, שהתה איתנו ברוסיה במהלך שנות המלחמה והזוג התאחד מחדש מיד בתום המלחמה. למרות גילם המתקדם בעת האיחוד המחודש- הוא היה בן 50 והיא בת 40 – נולד להם בן אחד, אילן פיבקו, כיום מהאדריכלים הבולטים בישראל. ד"ר אלפרד פיבקו היה איש נעים הליכות, רחב אופקים, תרבותי ועדין נפש, שניהל לבדו את המחלקה האורטופדית, ללא עוזרים ושמח לקבל אותי ולהדריכני בכל הקשור לאורטופדיה, שהיא חלק מהכירורגיה.
בית החולים 'הדסה' תל-אביב הוקם אף הוא בידי נשות 'הדסה' ארה"ב, כמו גם בתי החולים בצפת ובטבריה. המרכז הרפואי 'הדסה'  ברחוב בלפוור כלל באותן שנים מספר מבנים בני שלוש קומות כל אחד והיו בו כל המחלקות העיקריות הנדרשות בבית-חולים כלל.:. בראש המערך הכירורגי של בית-החולים עמד פרופסור דוצנט מקס מרכוס, כירורג שעלה לארץ מברלין עם עליית הנאצים לשלטון והפך מהר מאוד לאחד הכירורגים הבולטים בתל-אביב. גם הוא היה מכר קרוב של אבי המנוח. היה זה איש נמוך קומה, בעל אישיות קשה ודומיננטית, ששלט ביד רמה בצוות הרופאים הבכירים, בהם מנהלי המחלקות השונות- שרובם היו רופאים שעלו אף הם מגרמניה הנאצית, או כאלה שסיימו את לימודיהם ואת התמחותם בחו"ל, שלא לדבר על יחסו הקשה לרופאים זוטרים. בין הרופאים הבכירים במערך הכירורגי ראוי לציין את ד"ר משה  סולובייצ'יק, איתו שיתפתי פעולה מאוחר יותר במסגרת ההסתדרות הרפואית, ד"ר אלוטין שהיה ממקימי שירות מגן דוד אדום וד"ר סטובורובסקי. במחלקה האורטופדית היו אז 6 מיטות בלבד והיא שכנה צמוד למחלקה האורולוגית, בראשותו של ד"ר שמשוני, וגם בה היו בסך-הכול 6 מיטות.
הגישה הרפואית ב'הדסה' תל-אביב הייתה שונה במהותה מזו שב'הדסה' ירושלים, והייתה בעיקרה גישה מעשית-פרקטית, כלומר כזו שראתה את תפקידה בריפוי החולים, בעוד שבירושלים הייתה מקובלת הגישה האקדמית, הכוללת קריאת ספרות מקצועית, דיונים ועוד. שוני נוסף בגישות של שני בתי החולים הללו נבע מעצם השוני באופיין של שתי הערים. תל אביב הייתה עיר עם קצב חיים תוסס וחיי כלכלה ערים וחלק מרופאי בית החולים, בעיקר מנהלי המחלקות, עסקו גם בפרקטיקה פרטית מחוץ לכותלי בית החולים. זו הייתה הסיבה לכך שאת הרופאים הבכירים ומנהלי המחלקות ניתן היה לראות בבית החולים אך ורק עד שעות הצהריים ומשלב זה ואילך, עד ליום המחרת, נוהל בית החולים בידי הרופאים הצעירים  והזוטרים, להוציא רופאים בכירים שהיו בכוננות. לגישה מעשית זו היה יתרון רב מבחינתי, כסטודנט שרצה להיחשף ככל האפשר לחלק המעשי של הכירורגיה. בסוף השנה החמישית היה לי ידע תיאורטי בסיסי רחב למדי במקצועות הראשיים של הרפואה, כולל בכירורגיה. העובדה שידעתי היטב לקבל 'תולדות מחלה', כמו גם לבצע בדיקה גופנית מקיפה ויסודית לחולים, הקנתה לי מיד נקודת זכות והערכה רבה של ד"ר פיבקו.
במחלקות הכירורגיות  ב'הדסה' תל-אביב בילו המנתחים את רוב זמנם בחדר הניתוח או בביקור חולים, בעוד שבדיקת החולים לפני הניתוח וההשגחה עליהם בשעות אחר הצהרים והלילה הופקדו בידי הרופאים הזוטרים, שלא היו שייכים למחלקה מסוימת אלא למערך הכירורגי והיו ברובם בוגרי לימודי רפואה בחו"ל. הנוהל הקבוע היה שהחולים במחלקה האורטופדית נבדקים בידי רופא מהמערך הכירורגי, שלא השתתף ולא עקב אחר החולה במחלקה האורטופדית, בעוד האחריות והטיפול האורטופדי היו מוטלים על כתפי המנתח, במקרה זה: הד"ר פיבקו. הכנת החולים לניתוח הייתה מתבצעת על-ידי רופאי המערך הכירורגי, שהיו מתחלפים ביניהם לביצוע משימה זו בלבד ולא היו חלק אורגני של המחלקה. כבר מיומי הראשון במקום, אולי בשל יכולתי לקבל אנמנזה, (תולדות-המחלה') לבדוק חולה, לקחת דמים ולהשגיח על חולה לאחר ניתוח- כפי שלמדנו בבית-הספר לרפואה בירושלים – הייתי מיד לעזר רב לד"ר פיבקו ואולי אף פתחתי, במחלקה האורטופדית, דלת לגישה חדשנית שלא הייתה מקובלת שם עד אז ולפיה יש "רופא" שהוא חלק בלתי נפרד מהמחלקה והוא זה המלווה את החולה מרגע אשפוזו. באופן מעשי קיבלתי חופש פעולה והייתי די עצמאי, לבד ממתן תכשירים נרקוטיים. מנהל המחלקה האורולוגית, ד"ר שמשוני, שלפתע ראה לנגד עיניו רפואה המתנהלת בגישה שונה לחלוטין מזו לה היה מורגל כל השנים – 'הגישה הירושלמית' המתנהלת ליד מיטת החולה – החל לבקש ממני שאכין גם את חוליו לניתוח ואבדוק את המועמדים לניתוחים אורולוגיים.
את העניין הרב ביותר בעבודתי האורטופדית עוררו בי, כמובן, הניתוחים בהם השתתפתי. הפכתי לעוזר ראשון של ד"ר פיבקו, שלעתים אף נתן לי לבצע שלבי ניתוח בהשגחתו הצמודה ותחת עינו הפקוחה. לביצוע ניתוחים בחדר הניתוחים של 'הדסה' תל-אביב הייתה משמעות מיוחדת בשבילי, כיון שהיה זה אותו חדר הניתוחים אליו, כזכור, נקרא אבי במהלך מלחמת העצמאות, ובו ביצע ניתוחים בפצועי ההפצצות על העיר, לצד חברו הדוצנט מרכוס.
הד"ר פיבקו, בסבלנותו הרבה, לימד אותי גישות טיפול בשברים וקיבועם בגבס, והניסיון שרכשתי בתקופה זו היה בעיקר במקרים של שברים בחלק הדיאסטלי, דהיינו המרוחק, של הרדיוס והאולנה – שברים שכיחים בעיקר אצל ילדים, אם כי גם אצל מבוגרים, ונגרמים כתוצאה מנפילה, כשהאדם הנופל מנסה במהירות לייצב את עצמו וידו נמתחת ונשברת. בהדרכתו של ד"ר פיבקו רכשתי ניסיון כירורגי שלא יסולא בפז, בתיקון כירורגי של שברי צוואר הירך – כאלה המופיעים לרוב אצל אנשים קשישים כתוצאה מנפילה, ומתוקנים על-ידי קיבוע במסמר. כאשר שברים אלה אינם מקובעים אצל קשישים הם לרוב מתים, שכן חוסר היכולת להתנועע גורם לזיהומים ולדלקת ריאות ופצעי לחץ. מבחינה כירורגית מדובר בניתוח קל יחסית, שהאמנות בו היא כיוון החדרת המסמר, שיקבע את עצם הירך לעצם האגן בדרך שתאפשר לרגל תנועה. בשנה בה הייתי ב'הדסה' תל-אביב עדיין לא היו אפשרויות הדמיה של שיקוף תוך ביצוע הניתוח ולכן ניתוח הכנסת המסמר היה מתבצע, למעשה, באופן 'עיוור' ורק לאחר מכן היה המנותח מצולם בחדר הניתוח והצילום הועבר למכון הרטנגן לבדיקה, ולפי תוצאותיה נקבע אם מיקום המסמר נעשה כראוי או שמא יש לחזור שוב על הפעולה, בחדר הניתוח. לעתים קרובות היה צורך לחזור על הפעולה כמה וכמה פעמים. לי, אישית, היה כנראה חוש לגמרי לא רע בכוונה של המסמר למקומו הנכון, זו הייתה הסיבה שד"ר פיבקו הרשה לי לבצע חלק מהניתוח, בעיקר את שלב הכנסת המסמר, למרות העובדה שהייתי סטודנט. בחודש השני לשהותי במחלקה רכשתי לעצמי 'מעמד' בבית החולים ולא אחת נקראתי לחדר המיון כדי להגיש עזרה לאנשים שנפגעו פגיעות אורטופדיות, לפני שהזעיקו את ד"ר פיבקו. בנוסף לעבודתי במחלקה האורטופדית בשעות היום, וכיון שמקצוע הכירורגיה מאוד משך אותי, לקחתי חלק, בשעות אחר הצהריים והלילה, בתורנויות ניתוחים בכירורגיה כללית. בתום  חודשיים לעבודתי במחלקה האורטופדית של 'הדסה' תל-אביב היה לי ברור שבחירתי המקצועית לעתיד תהיה כירורגיה.
המקצועות ה-"קטנים"
לימודי השנה השישית בבית-הספר לרפואה בירושלים הוקדשו ברובם למקצועות המכונים 'המקצועות הקטנים', מקצועות ספציפיים כמו מחלות עור, מחלות אף-אוזן-גרון, מחלות עיניים, אונקולוגיה, עצבים, ריאות ועוד. חלק ניכר מהלימודים התקיים במסגרת מרפאות החוץ של 'הדסה' שהיו עמוסות בחולים ולעתים הגיע מספרם ל- 800 ביום!  הפעילות במרפאות אלה התנהלה הן בשעות הבוקר והן בשעות אחר הצהריים. בשל העומס הרב והביקוש למרפאות המקצועיות הללו היו החולים מגיעים למקום כבר בשעות הבוקר המוקדמות מאוד, לעתים אף ב- 5 בבוקר, כדי לעמוד בתור, ולמרות זאת לא כולם הצליחו להתקבל לטיפול. המחלקות הספציפיות האלה, שכונו 'המחלקות הקטנות', היו מבחינה מקצועית הטובות ביותר בישראל. מחלקת העיניים, בראשותו של פרופסור יוסף מייכלסון, הייתה אחת המחלקות ששמעה יצא למרחוק לא רק בישראל אלא אף ביבשת אפריקה, והיא אף שלחה, בשנות ה- 60 וה-70, רופאים מומחים לטפל בעיניהם החולות של תושבי היבשת השחורה, שלאלפים מהם הוחזר מאור עיניהם. פרופסור מייכלסון, שמוצאו מגלזגו, סקוטלנד, עבד בארץ ישראל בשנות מלחמת העולם השנייה. בתום מלחמת העולם שב פרופסור מייכלסון לגלזגו ומיד עם הכרזת הקמת מדינת ישראל נענה לקריאתו של ד"ר חיים שיבא ועלה לארץ עם אשתו ושתי בנותיו הקטנות. לימים יילדתי את ילדיהן של שתי הבנות האלה.
במסגרת 'המחלקות הקטנות' הייתה גם מחלקת העור בראשותו של פרופסור אריה דוסטרובסקי, מומחה בעל שם עולמי שלפני קום המדינה טיפל בחולים מכל ארצות הים התיכון. מחלקה זו כללה מומחים מהשורה הראשונה בהם פרופסור פליקס זאגר, פרופסור יעקב שנון ופרופסור חיים כהן. מומחי מחלקה זו פיתחו תת התמחויות במחלות עור כגון אלרגיה, ענף פסיכוסומאטי של מחלות עור, פתולוגיה של העור ועוד.
מחלקות האשפוז של עיניים, עצבים וריאות, היו ממוקמות ב'הדסה ג'. במקום זה התקיים גם המפגש ההיסטורי בין הקיסר וילהלם השני לבין בנימין זאב הרצל, חוזה המדינה. המחלקה למחלות הריאה הייתה בניהולו של פרופסור ליבס וייל, המחלקה לעצבים נוהלה על-ידי פרופסור ליפמן הלפריין ומחלקת העיניים הייתה, כאמור, בניהולו של פרופסור מייכלסון.  אנחנו, כסטודנטים, אהבנו מאוד ללמוד בחלק זה של 'הדסה ג', בעיקר בשל העובדה שבבנין זה היו מטבח וחדר אוכל שהוגישו מזון משובח, בעיקר שמנת. המזון כאן היה ברמה גבוהה במיוחד שכן היה מיועד בעיקרו לחולי השחפת שאושפזו במחלקת הריאות, וכאלה היו רבים הן מקרב ניצולי השואה והן מקרב עולי מדינות אגן הים התיכון. במרפאות נהנינו יותר מכל לעבוד במחיצתו של ד"ר הרצל קוק, כירורג מעולה שאפשר לנו לגלות את כישורינו הכירורגיים הראשונים, בעת ביצוע ניתוחים פשוטים.
בצד כל אלה היו גם לימודי רפואת משפחה וקהילה שהתקיימו בבית מזמיל, היא קריית יובל של היום, שבאותן שנים נראתה כנקודה שכוחת אל בקצה העולם. בשכונה זו ובקטמונים התגוררו עולים שהגיעו ממזרח אירופה ומארצות אפריקה והסטודנטים, שבאו איתם במגע במסגרת לימודיהם ועבודתם המעשית, היו חשופים לבעיות הרפואיות המיוחדות שאפיינו את העלייה הזו. הלימודים ברפואה מונעת, בראשות פרופסור וולטר שטראוס, כללו כללי היגיינה במסעדות, במיוחד במסעדה ה'ראשית' של ירושלים באותם ימים – מסעדת ההסתדרות, ששכנה במרכז העיר. לאחר הביקורת ההיגיינית במסעדה זו ועמידה מקרוב על התנאים הסניטריים הנהוגים בה בעת הכנת האוכל הפסקנו, רוב הסטודנטים, לסעוד בה!
ד"ר קסנר - - נתיחה שלאחר המוות
בשנה השישית ללמודים התקיים גם קורס ברפואה משפטית, תחום שעניינו יישום מידע רפואי לצורך בירור וליבון בעיות משפטיות רפואיות. החלק החשוב יותר בתחום זה הוא הבדיקה הפתולוגית של הגופה, שכן לפני שקובעים, חד משמעית, כי אדם זה או אחר נפטר
בנסיבות לא-טבעיות יש לשלול מוות טבעי ולקבוע את סיבת המוות. במקרה של מוות לא-טבעי חייבת הנתיחה, שבמסגרת רפואה משפטית, לקבוע, בין היתר, את  מועד המוות, לשחזר את האירוע, לזהות את הגופה, לבדוק אם נגרם המוות בשל צירוף גורמים מעוררים מחלות או גורמים אחרים כגון אלימות, חבלה ועוד. סוג הפציעה וצורתה תלויים במכשיר או באמצעי הגורם לה. בדיקה מדוקדקת של הקרבן עשויה לסייע לפתולוג לאבחן את מקור הפגיעה. נסיבות המקרה ומצב ריקבון הגופה מאפשרים לפתולוג לקבוע את שעת המוות בדיוק כמעט מרבי, את מין הקרבן ניתן לקבוע על-פי צורת הגולגולת ואגן הירכיים, ואת גילו על פי צורת השיניים והתפתחות העצמות. את קומתו ניתן לאמוד על-ידי מדידת הגפיים הארוכות וכיום אפשר להגיע לזיהוי מרבי של גופה בעזרת מבדקי D.N.A.. עם הקמת המדינה הוקם באבו כביר המכון הארצי והיחידי לרפואה משפטית, כשחלק מהבדיקות ניתן אמנם לבצע במכונים הפתולוגיים של בתי החולים הגדולים, אולם רוב הבדיקות נעשו במכון הפתולוגי באבו כביר, בניהול של פרופסור הנרי קרפולוס. במקום ישנה גם מעבדת רעלים מתקדמת המאפשרת לאבחן באופן מדויק ביותר מקרי הרעלה וכן נבדקים שם אנשים חיים במקרי חבלות קשות או במקרי אונס. 
הנתיחה שעוררה בנו את העניין הרב ביותר בשנת הלימודים שלנו במכון לרפואה משפטית, הייתה זו שבוצעה בגופתו של ד"ר ישראל קסטנר, פקיד במשרד המסחר והתעשייה, שבנוסף עבד גם בעיתון ההונגרי שיצא בארץ, אשר הואשם בשיתוף פעולה עם הנאצים, באספקת משאיות תמורת מתן אפשרות לקבוצת יהודים הונגרים, בהם גם קרובי משפחתו, לצאת לשווייץ. הפרשה כולה התפוצצה כשקסטנר הגיש תביעה נגד מלכיאל גרינוולד, תימהוני ירושלמי, שפרסם בשנת 1953, בעלון מפלגתי-דתי, כי קסטנר הוא זה שהכשיר את הקרקע לרצח יהודי הונגריה, הוא האיש שסייע לנאצים ואף הציל את פושע המלחמה הנאצי קורט בכר מעונש, כשהעיד לטובתו במהלך משפטו של בכר בנירנברג. קסטנר בתגובה תבע את גרינוולד והמשפט הסעיר בשעתו את המדינה, שלראשונה התפנתה לעסוק באופן נוקב בנושא השואה, השמדת היהודים והניסיונות השונים שנעשו כדי להצילם. במהלך התקופה הסוערת הזו, שבה נפתחו הרבה פצעים כואבים, נורה ד"ר קסטנר  בשובו מעבודתו בעיתון ונפצע פצעים אנושים. לאחר עשרה ימים בבית החולים מת קסטנר מפצעיו והמתנקשים, זאב אקשטיין ודן שמר, נתפסו בידי המשטרה, הורשעו ברצח ונשלחו לרצות ענשי מאסר ארוכים. את דן שמר זכרתי מתקופת לימודי בגימנסיה 'הרצליה', כשלמד איתי בכיתה החמישית, וכבר אז התגלו בו נטיות עברייניות, אם כי בקנה מידה קטן: הוא נמנה על אלה שתמיד גנבו פנסים מהאופניים איתם היינו מגיעים ללמודים, בהם גם הפנס מהאופניים שלי. שמר לא סיים את לימודיו בתיכון ועזב בגמר הכיתה החמישית. בהגיע גיל הגיוס הוא הצטרף ליחידת הצנחנים בצה"ל. בשנים הבאות פגשתי אותו בתל-אביב, כשיצא לחופשות מבית הסוהר.
בעת נתיחת גופתו של קסטנר היה חשוב לקבוע מה בדיוק גרם למוות: האם כתוצאה מהירייה או ממחלת הלב שלו. אחד הדברים המשמעותיים היה לקבוע את מקום חדירת הקליע ואת מהלכו בגוף, דבר שבוצע על-ידי בדיקה מיוחדת של ז'קט הפסים האירופאי שלבש קסטנר באותו יום, וזאת כדי למצוא בו את כיוון הקליע ולמעשה גם לקבוע מי האיש שירה בו במדויק והביא למותו. הבדיקה העלתה כי סיבת המוות הייתה הירי והשניים, כאמור, הורשעו ברצח. 
שוב מלחמה
ביולי 1956, בעת לימודי בשנה הרביעית, שוב מצאה עצמה מדינת ישראל מעורבת במלחמה. לאחר שארצות הברית, בריטניה וצרפת סירבו לממן את הקמת סכר אסואן, הכריז נשיא מצרים דאז, גמאל עבדול נאצר, על החרמת תעלת סואץ והטלת הסגר ימי שמנע מעבר אניות ישראליות. החרמת התעלה הביאה את אנגליה וצרפת לשתף פעולה עם ישראל. במבצע בזק, מקביל לפעילות האנגלים והצרפתים, כבש צה"ל את כל חצי האי סיני, השתלט על מיצרי טיראן, כבש את רצועת עזה – ממנה יצאו רוב המסתננים לפיגועים בישראל – והגיע, לאחר הצלחת הלוחמים במיתלה, לתעלת סואץ. כוח אחר של הצבא כבש באותו זמן את שארם-א-שייח' אך בלחץ ארה"ב וברית המועצות נאלץ צה"ל לסגת לגבולות הסכם שביתת הנשק ולעזוב את סיני ואת רצועת עזה.
אנחנו, הסטודנטים, לא גויסנו אז לשירות פעיל, אך לפני פרוץ המלחמה הקצרה, שזכתה לשם 'מבצע קדש', גויסנו לבניית ביצורים בישובי הגבול, אם כי הגיוס הוגדר כהתנדבות בלבד ולא כחובה. תלמידי המחזור שלי נשלחו לסייע בשלושה קיבוצים: בית אלפא, חב-ציבה וניר דוד. קיטי, אז חברתי ולימים אשתי, הצטרפה אלי לקבוץ ניר דוד ומשעות הבוקר המוקדמות יצאנו לחפור תעלות לאורך גדר הקבוץ, כשאת שעות הערב בילינו בגיבוש חברתי סביב המדורה, בשירה ובריקודים ובסופי השבוע יצאנו לשחות ב"סחנה" וטיילנו בהר הגלבוע. אמנם חפרנו תעלות במשך ימים, וטוב שהן לא היו צריכות לעמוד במבחן ברגע האמת, אבל ראינו בפעילות הזו שלנו מעין מחנה עבודה נעים למדי ולאו דווקא 'גיוס'. היה לנו קשר הדוק עם חברי הקבוץ, שהעריכו מאוד את הרופאים הצעירים לעתיד שטרחו ובאו לבצר את יישובם, והקשר הזה איתם נשאר גם בשנים הבאות. המלחמה פרצה במפתיע והוכרעה בתוך ימים אחדים, מה שאפשר לנו לחזור ללימודים סדירים.
שרות צבאי –עתודה אקדמאית
בשנה בה התקבלתי ללימודים במסגרת העתודה האקדמאית עדיין לא חויבו הסטודנטים לחתום באופן גורף על תוספת של שירות-קבע בתמורה לדחיית לימודיהם. רק סטודנטים מצטיינים שזכו למלגות לימודים חויבו לחתום על שנת-קבע בגין כל שנה שקיבלו בעבורה מלגה. 
כעתודאים חויבנו לעבור בקיץ קורס קצינים. המשימות הצבאיות שהוטלו עלינו היו שונות ומגוונות, בהתאם לנסיבות: עם סיום מלחמת העצמאות גברה פעילות המסתננים מירדן לישראל ורבו פעולות החבלה והטרור הערבי. פעילות עוינת ומסוכנת זו של הפדאיון פגעה בישובי המרכז ובישובי הגבול גם יחד. במסגרת פעולות שמירה מפני חדירת מסתננים-מחבלים מעבר הגבול גויסנו אנחנו, העתודאים, לעתים גם פעמיים ושלוש בחודש, משעות הערב המוקדמות, כדי להקים מארבים למסתננים אפשריים בישובים הקרובים לירושלים כמו קריית ענבים- ברכס שמאחורי בית הקברות הצבאי, במעלה החמישה וברכסים שליד נווה-אילן היום. נהגנו לשכב במארבים האלה עד שעות הבוקר המוקדמות ועם עלות השחר היינו חוזרים לספסל הלימודים בבית-הספר לרפואה. במארבי הלילה האלה היינו שכובים על האדמה, במרחק של 50-100 מטרים אחד מהשני, קשובים ודרוכים לכל רעש חריג בסביבה. היו אלו לילות הקור העז של הרי יהודה, לילות גשומים עם ראות מוגבלת ביותר ולכן כל רחש, כל מעבר של בעל חיים כזה או אחר, היה מעורר אותנו באחת, מחדד את חושינו ורק חיכינו לפקודת האש, לאחר שניתן היה לזהות בוודאות דמות. בפועל, בכל הפעמים בהם הייתי במארבים לא נתקלנו במסתננים.
משימה נוספת שהוטלה עלינו הייתה פטרולים בקבוצות קטנות של 4-5 איש, לאורך ה'קו העירוני' של ירושלים.  'הקו העירוני', שחצה את ירושלים לכל אורכה, כלל מחסומים וקירות מגן ענקיים שהפכו לחלק בלתי נפרד מנופה של העיר, כשהמעבר היחידי בין שני חלקיה היה 'מעבר מנדלבאום' הידוע. במקום נפרצו הגדרות ונבנו עמדות של ישראל ושל ירדן וכן סככה של האו"ם ומתקנים המציינים את נקודות הגבול. תפקידו העיקרי, וכמעט היחידי, של מעבר מנדלבאום היה לאפשר את הקשר עם הר הצופים, שהפך למובלעת ישראלית בשטח הירדני. הר הצופים הוכרז כ'שטח מפורז' ולפיו אסור היה לישראל להחזיק במקום צבא סדיר, אך הותר לה להחזיק במקום 86 שוטרים ו- 35 אזרחים. כן הוחלט שמותר לישראל להחליף מחצית מהאנשים שעל הר הצופים- אחת לשבועיים. אנשי האוניברסיטה ואנשי 'הדסה', בליווי שוטרים ואנשי צבא במסווה של שוטרים, שמרו בקביעות על מתקני האוניברסיטה העברית שבהר הצופים בהתחלפם אחת לתקופה, כפי שהותר להם בהסכם.
לאורך אותו קו-גבול היו כמה וכמה נקודות 'רגישות', כמו 'הקו העירוני'. קו הגבול שחצה את הכפר הערבי בית- צפפה, הבנוי משני צידי מסילת הברזל מירושלים ללוד. הסיורים שהוטלו עלינו, העתודאים, היו ברובם באזור בית-צפפה, לאורך אותה מסילת ברזל, ובחלקם היו בחלק הצפוני, באזור מוסררה. שני הצדדים גילו רגישות מרבית למתרחש לאורכו ולרוחבו של 'הקו העירוני', ולכן מטרת הסיורים שלנו לאורך קו זה הייתה, קודם ולפני הכול, למנוע הסתננויות אבל גם לשים לב לכל שינוי, ולו הקטן ביותר, כגון הזזת אבנים, הקמת עמדה, קריעת פרצה בגדר ועוד.
כסטודנטים של העתודה האקדמאית היו לנו אי אילו הטבות שכללו בין היתר הנחה לכרטיסי קולנוע, בדומה לזו של חיילים סדירים, אותם יכולנו לקבל במשרדי 'קצין העיר'. היו הנחות לנסיעה באוטובוסים של 'אגד' ויכולנו גם לאכול צהריים במחיר מוזל במסעדת 'נחשון' שברחוב בן יהודה או במועדון הקצינים של הצבא הבריטי, שהיה בכיכר ליד מרכז ג'רר בכר היום. מדיניות הנחות והטבות זו השתנתה בשנת הלמודים השנייה, בשנים 1953-1954 וניתנה רק לאלה מאיתנו שהיו חתומים על המשך שירות בצבא קבע, בתום השירות הסדיר.
בקיץ שבין השנה השנייה לשלישית גויסנו כולנו לקורס קציני רפואה שהתקיים במחנה תל- ליטוינסקי, ושיכנו אותנו באזור שכיום הוא מחלקת השיקום של תל השומר. מלבדנו, אנשי העתודה, השתתפו בקורס הזה גם סטודנטים לרפואה, בני המחזור שמעלינו וסטודנטים מהמחזור שלנו, שלא היו עתודאים וממילא היו חייבים בשירות מילואים וצה"ל רצה להכשירם כקציני רפואה. בסך הכול היינו בקורס הזה 35 חניכים, שמידי יום עברו 'מסדר בוקר', תרגילי סדר, שיעורים תיאורטיים על מבנה צה"ל ובעיקר על מבנה חיל הרפואה ושיעורים בנושאי חובשות והכרת נשק. באותם ימים שלטו בכיפה הסטן והרובה הצ'כי כנשק הסטנדרטי של צה"ל, בצד נשק מתקדם יותר כמו מכונות ירייה, שלמדנו להפעילם ובעיקר להרכיבם ולשמור על ניקיונם. פרק לימוד הנשק הסתיים במטווח בחוף פלמחים וכישורי הקליעה שלי למטרה היו ירודים במיוחד. רק לאחר שנים הבנתי כי הסיבה לכך היא אסטיגמטיזמוס מלידה והפרעה בכושר הראייה – דבר שאיש לא שם לב אליו בכל הבדיקות שעברתי, הן בגימנסיה והן לקראת גיוסי לצה"ל.
שעות רבות במהלך הקורס הזה הוקדשו להגברת הכושר הפיסי של הרופאים לעתיד, וזאת בדרך של פעילות ספורטיבית רב-גונית שכללה יום-ספורט בתום הקורס. עוד נושא חשוב שלמדנו בקורס הזה, ואשר עניין אותי מאוד, היה טופוגרפיה, תחום שבו היה עלינו להיבחן, תיאורטית ומעשית. עשינו מסעות ניווט באזור וילהלמה ובאזור שדה התעופה לוד, בהם חולקנו לזוגות וקבלנו את הנקודות הראשונות שהיה עלינו לנווט בעזרתן, בין בשעות היום ובין בשעות הלילה.
בשעות הערב והלילה הוטלו עלינו תפקידי שמירה היקפית, בזוגות, מסביב למחנה, שהייתה צריכה כמובן להתבצע רגלית. אחד מחברי, ישראל שכטר, כיום פרופסור מן המניין במכון וייצמן, החליט שאיננו רוצה לצעוד רגלי ולקח, בלי רשות כמובן, את הג'יפ של מפקד המחנה, שחנה ברחבה הסמוכה. שכטר, יחד עם בן זוגו לאותה שמירה, יצאו למשמרת שלהם כשהם מונעים ומרוצים אלא שסיורם נמשך זמן קצר בלבד. בשל הקרקע הסלעית שמסביב למחנה תל השומר נפגע מיכל השמן של הג'יפ והוא החל לטפטף בצורה מאסיבית ונראית לעין. השניים החליטו להחזיר מיד את הרכב למקומו, במהירות האפשרית, אלא שאז ראו כי השמן המטפטף 'סימן' את כל הכביש. הם העירו את כולנו משנתנו ואנחנו, בנאיביות של סטודנטים לרפואה, התגייסנו לשפשף במרץ את הכביש ולנקותו מסימני השמן, רק שמרוב מסירות למשימה לא  שמנו לב כי אנחנו משאירים שביל ברור של אספלט משופשף היטב, המוביל מהשער היישר אל הג'יפ החונה. לאור המצב החלטנו שבבוקר, בהגיע מפקד הבסיס, תתייצב בפניו משלחת של חברי הקורס, תודה במעשה ותציע פתרון יוצא דופן: להביא את הרכב הפגוע לתיקון במוסך של אביו של אחד מחברי הקורס. מפקד המחנה, כנראה בשל האווירה המיוחדת ששררה בקורס הזה, ואולי בשל התחשבותו ברופאים הצעירים והנאיביים, החליט להסתכן ובניגוד לתקנות צה"ל, המחייבות דיווח על תאונה ושיפוט צבאי למי שגרם לה, הסכים להצעתנו לתקן את הג'יפ במוסך הפרטי ולשכוח את כל הפרשה.
המשמעת בקורס הייתה רפויה ונינוחה ובערבים, בעיקר בסופי שבוע, נהגנו לצאת הביתה. בימים בהם היה עלינו לישון במחנה נהגנו לבלות ב'קפה של קרול', שבתל ליטוינסקי, וחברי לקורס התיידדו עם תלמידות בית הספר לאחיות של תל השומר. אני עצמי כבר הייתי בקשר של מחויבות עם קיטי, אבל לא מעט קשרים רומנטיים נולדו מהמפגשים האלה, וקשר אחד כזה הסתיים בחתונתם של אברהם וכרמלה תומר. בסיום הקורס ארגנו מסיבה עם תוכנית שהכנו בעצמנו ותזמורת שהובאה מבחוץ, והייתה זו אחת המסיבות היותר עליזות שהיו במחנה הזה באותן שנים.
גם בקיץ שבין השנה השלישית לרביעית נקראנו לקורס, הפעם ביער בן שמן, אחד היערות הותיקים והגדולים בישראל. הפעם, בשונה מהקורס הקודם, צורפו אליו גם שתי בנות, סטודנטיות לרפואה שהיו רווקות ולכן חויבו בשירות מילואים: ניצה שטורמן ולאה רשף.  שלטונות צה"ל לא ממש ידעו מה לעשות איתנו, העתודאים, בקורסי הקיץ האלה ושוב חזרנו על פעילות ספורטיבית, תרגילי סדר, הכרת נשק, מסעות טופוגרפיים ופטרולים, שהפעם היו לאורך הגבול, קו שביתת הנשק בין ישראל לירדן.
הזיכרונות שלי מהקורס הזה קשורים דווקא ללאה ואברום רשף, שרקמו במהלכו את הרומן שלהם. אברום, בחור רגוע ושליו בעל חוש הומור בלתי רגיל, היה איש כבד משקל, שלא רק התנועע באיטיות אלא גם דיבר באיטיות. השניים התאהבו, נישאו והקימו משפחה. לימים הפך אברום למנהל מחלקת התזונה של משרד הבריאות ולאה היא פרופסור לביוכימיה באוניברסיטה העברית. אברום, בשל חוש ההומור המיוחד שלו, ידע לצחוק מכל פקודה שנתנו המפקדים שלנו ולקבל הכול ברוח טובה. לאה, לעומתו, הייתה רעשנית, טמפרמנטית, התווכחה כל הזמן עם המפקדים ועד כדי כך הרבתה לדבר ולצעוק, שבאחד הפטרולים על גבול ירדן, כדי למנוע את גילוי הפטרול שלנו, ירה המפקד כדור בין רגליה!
בשנים ה'קליניות' שלנו, שנות הסבב במחלקות השונות, בשנה החמישית והשישית ללימודים,  כמעט ולא נקראנו לצבא, להוציא מסע טופוגרפי אחד שזכור לי היטב ושלמעשה היה הפעילות הצבאית האחרונה שלנו במסגרת העתודה האקדמאית: היציאה, בשעות הבוקר המוקדמות, הייתה ממחנה שנלר, במזרח העיר, לעבר פסגת אורה – שם הייתה ממוקמת עמדת התצפית המודיעינית של צה"ל שהשקיפה לעבר גבול המזרח, קרי: ירדן. בראש הפסגה, לאחר מסע ניווט שארך שעות, קיבלנו סדרת הרצאות חוזרת על כל אותם נושאים צבאיים שכבר היו מוכרים לנו היטב. בשעות הצהריים החלטנו חברי אריה דורסט ואני, כי די לנו ב'פעילות הצבאית' הזו. בהביטנו לכיוון מערב וצפון ראינו, לראשונה, את הבנייה של מה שעמד להיות בית-החולים 'הדסה'- עין כרם, למרגלות ההר, והחלטנו בו במקום לרדת במורד התלול לכיוון הכביש שליד בית-החולים ההולך ומוקם, כביש עין כרם-ירושלים, שם תפסנו טרמפ לעיר.
אח סיעודי
במהלך לימודי הרפואה, בשנה הרביעית, עברנו גם קורס מיוחד בנושא הטיפול בחולה, אותו העבירו לנו אחיות בית-הספר הסעודי. הקורס הזה אפשר לנו לעבוד כאחים או כאחיות פרטיים לחולים קשים שהיו מאושפזים במחלקות בית החולים, עבודה שהתאפשרה לנו בעת משמרות הלילה. מבחינתי, כמי שמצבו הכלכלי היה בכי רע, הייתה זו עבודה מכניסה ונוחה ובמשך שנתיים עבדתי כאח פרטי. במסגרת תפקידי זה שמרתי על החולה, שבדרך-כלל היה חולה קשה לאחר ניתוח, או חולה באחת מהמחלקות הפנימיות שסבל ממחלה קשה, לעתים מסכנת חיים. במהלך השמירה על החולה דאגתי לספק לו שירותים אישיים בהם האכלתו, דאגה לצרכיו, לשכיבה נוחה במיטה, לעתים היה צורך להפוך את החולה במיטתו כדי למנוע היווצרות פצעי לחץ, שמירה על האינפוזיה וכמובן שמירה מתמדת על כל הסימנים החיוניים של החולה שבהשגחתי. הממונות על שיבוץ הסטודנט לעבודת שמירה על חולה היו האחיות הראשיות של בית-הספר לסיעוד. אם נפל בחלקי חולה קל יחסית היה לי גם סיכוי לנמנם במשך הלילה ואולי אף לקרוא חומר לימודים שוטף. לעומת זאת, שיבוץ ליד מיטתו של חולה קשה לא הותיר ולו רגע אחד למנוחה ובדרך-כלל אף פגע בכושר ההקשבה שלי ביום המחרת. בין החולים ששמרתי עליהם בתקופה זו זכורה לי באופן מיוחד אמו וסבתו של סופרים ידועים  , שהייתה מאושפזת בבית החולים 'זיו' ואשר שמרתי עליה במשך כמה לילות. בלילה האחרון, בעוד היא נראית שלוה ובמצב יציב לחלוטין, קיבלה לפתע דום לב ונפטרה. מותה גרם לי לעצב שנמשך ימים אחדים והוכיח לי שוב כי החיים, כשם שהם גחים? לעולם בחדר הלידה, כך הם יכולים להיגמר ברגע, בלי הודעה מוקדמת.
דויד בן-גוריון  כחולה
בסוף אוקטובר 1957 הושלך רימון יד בכנסת, בידי מתנקש תימהוני וחולה נפש, משה דואק,  שגרם לפציעתו של ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון ושל שלושה שרים: משה שפירא - שר הדתות, שנפצע קשה, סבל מהמטומה אפידורלית ונותח כמה פעמים, גולדה מאיר- שרת החוץ ומשה כרמל - שר התחבורה. כולם אושפזו בבית-החולים 'הדסה' והאירוע עורר תדהמה בארץ בכלל ובקרב תושבי ירושלים בפרט. בן גוריון נפצע קל מאוד ובערב אשפוזו שובצתי לשמש כאח, לשמור עליו במשך הלילה, תפקיד אותו המשכתי גם בלילות הבאים בהם עדיין שהה בבית החולים. העובדה שהצוות הסיעודי בחר דווקא בי לשמש אח לשמירה על ראש הממשלה המאושפז ניפחה מאוד את האגו שלי, אך גם הכניסה אותי למבוכה כיון שלא ידעתי איך עלי לפנות לראש ממשלה חולה ואיך בכלל מתנהגים עם ראש ממשלה השוכב במיטה. אולם אישיותו החמה, הרגישה והידידותית של בן גוריון עזרה לי להתגבר על הקושי והמבוכה במהירות. עד לאותה פגישה הצטייר בעיניי בן גוריון כאדם חריף שכל, חד לשון, בעל עוצמה שהתבטאה היטב בנאומיו וללא ספק כמנהיג גדול. אולם בן גוריון שבמיטה, הלבוש בפיז'מה של בית החולים, היה איש אחר לגמרי: עדין, נוח לסובבים אותו, מקרין אצילות. על אצילות הנפש של המנהיג הכריזמטי למד גם הציבור כשנודע כי שלח מכתב אישי להוריו של המתנקש בחייו, שחיו במעברה. במכתבו אליהם ציין בן גוריון כי הוא בטוח שהם מצטערים על פשעו של בנם והבטיח כי לא יאונה להם כל רע בשל מעשה בנם. כיון שפציעתו הייתה קלה גם עבודתי הרפואית הייתה קלה והסתכמה במדידת לחץ-דם, דופק וחום, בהגשת הארוחות והתרופות בהתאם לצורך ובעיקר במניעת ביקורים.
ה'מפקח' הראשי על כניסת האורחים לחדרו של בן גוריון הייתה אשתו, פולה, שמצד אחד הפגינה שליטה ללא מצרים על הסביבה והתערבות חסרת מעצורים בכל הנעשה סביב מיטת ראש הממשלה, דבר שהקשה מאוד על הצוות הרפואי והפרה-רפואי, ומצד שני גילתה דאגה עמוקה וכנה לשלומו ולרווחתו של בעלה. את רוב זמנו באותם ימי אשפוז העביר בן גוריון בקריאת עיתונים או ספרים ובאחת הפעמים, כשהייתי ליד מיטתו, תיחקר אותי על מוצאי, על לימודי בגימנסיה, על קשיי בלימודי הרפואה ואף התעניין כיצד אני רואה את עתיד הרפואה בישראל. באופן מפתיע למדי הזדמן לי לשהות במחיצת בן גוריון בארבע עיניים וניצלתי את השיחה שהתפתחה בינינו, ביוזמתו, כדי להעלות בפניו נושא כאוב לי ולמשפחתי: נפילתו של אבי כרופא בשירות צה"ל, במלחמת העצמאות, אך על מצבתו לא נכתב התואר 'דוקטור' – דבר שפגע מאוד ברגשות המשפחה. כשניסיתי לברר את הנושא במחלקת ההנצחה של משרד הביטחון נאמר לי באופן יבש ולקוני כי ההחלטה היא שכל המציבות של חללי צה"ל תהיינה אחידות, הן במראה והן בטכסט שייחרט עליהן ושיכלול שם ושם משפחה, שמות ההורים, תאריך עברי של פטירת החלל ומספרו האישי. ללא דרגות וללא תארים כלשהם. בשיחתי האישית עם בן גוריון טענתי כי התואר 'דוקטור', בכל העולם, מצטרף לשם המשפחה של מי שקיבל אותו והוא  מונצח, מאותו רגע ואילך, גם בכל המסמכים הרשמיים, כך שאין כל סיבה שלא לציין זאת גם על המצבה. ציינתי באוזני בן גוריון כי הוספת התואר 'דוקטור' ליד שמו של החלל, במקרה זה אבי, אין בה כדי לפגוע בשוויוניות הנופלים. למרות נימוקי המשיך בן גוריון לדבוק בדעתו ולא ניתן היה להזיזו מממנה. רק כעבור 20 שנה שונתה ההחלטה ואז יכולנו להוסיף למצבתו של אבי גם את תוארו.
בעודו שוכב בבית-החולים קיבל בן גוריון בחדרו מעט מאוד אורחים, שסוננו בקפידה בידי פולה. אחד הבודדים הללו היה מזכירו הצבאי האהוב המוערך, אל"מ נחמיה ארגוב. בעצם אותם ימים אירעה טרגדיה נוראה ארגוב שם קץ לחייו, לאחר שדרס ופצע קשה רוכב אופניים, כשנסע ברכבו מירושלים לתל-אביב. במכתב שהשאיר הסביר ארגוב את סיבת התאבדותו והוריש את כל רכושו לקרבן התאונה. כדי להסתיר מבן גוריון את הידיעה המרה על מותו של אחד האנשים היותר מקורבים לו, הדפיסו מערכות העיתונים מספר גיליונות ב'מהדורה מיוחדת', שבה לא הופיעה הידיעה על פרשת ארגוב, ורק גיליונות אלה הועברו לידיו. ימים אחדים מאוחר יותר, כשראש הממשלה התאושש, נמסר לידיו מכתב הפרידה האישי שהשאיר לו ארגוב. הידיעה הקשה השפיעה עליו ודיכאה אותו מאוד.
 
בחינות הגמר
החודשים האחרונים של השנה השישית ללימודים הוקדשו בעיקרם להכנות לבחינות הגמר. הבחינה העיקרית ברפואה, שהייתה הקשה מכולן והצריכה שינון של חומר רב, היא הבחינה ברפואה פנימית, הנחשבת ל-'מלכת הרפואה'. כדי לעבור את הבחינה הזו בהצלחה היה עלינו לקרוא ספרים עבי כרס, בהם אלה של ססיל והריסון, וכמובן שהיה עלינו להתבסס על הידע שרכשנו בעת הסבב במחלקה הפנימית ובמרפאות השונות. בחינות הגמר, שמונה במספר, הן שקבעו את ציוני הגמר של סיום לימודי הרפואה. 
הבחינה ברפואה פנימית כללה שני שלבים: השלב הראשון הוא השלב המעשי ובו קיבלתי חולה מהמחלקה, עם שחמת הכבד, והיה עלי לקבל את 'תולדות המחלה', לבדוק אותה, לקבוע אבחנה, לבצע את בדיקות העזר ולבחון את הגישה הטיפולית המתאימה למקרה הספציפי. צוות הבוחנים שלי כלל את פרופסור פריץ דרייפוס, מנהל פנימית א', פרופסור גבריאל איזק, מנהל היחידה ההמטולוגית וד"ר אליקים מרסל, רופא ראשי במחלקה פנימית. בדיון על החולה הפגנתי ידע נרחב הן בכל הקשור לאבחון והן בכל הקשור לטיפול. בשלב השני עמדתי בהצלחה בשאלות התיאורטיות שנשאלתי וקיבלתי ציון מעולה- דבר שנחשב אז להישג גדול ומיוחד במינו – מה שנסך בי ביטחון רב באשר לבחינות הבאות.
לשמחתי, כמי שנהנה מאוד מהלימודים וקרא במשך השנתיים שקדמו לבחינות הגמר הרבה מאוד חומר תיאורטי, עברתי את כל הבחינות בהצטיינות כשבסיכום הכולל קיבלתי שבעה ציוני 'מעולה' וציון אחד 'טוב מאוד'.  
ציוני ה'מעולה' שלי היו במיילדות וגינקולוגיה, בכירורגיה כללית, במחלות עצבים ונוירו-כירורגיה, ברפואת ילדים וברפואת עיניים. ברפואת עור קיבלתי 'רק' ציון 'טוב מאוד'. הבחינה האחרונה שלי הייתה בפסיכיאטריה, תחום בו שלטתי היטב בחלק הפרמקולוגי, בטיפולים במחלות, אבל הייתי חסר כל ידע בכל הקשור לתיאוריות של פסיכו-אנליזה ולהגדרות השונות של מחלות הנפש. הקושי שלי נבע הן מהעובדה שחומר הלימוד- החוברת של ד"ר ויניק – הייתה משעממת ובלתי ניתנת להבנה בעליל, והן מהעובדה שאחותי עמדה ללדת את בתה אירית, והייתה מאושפזת תקופה מסוימת. הבחינה בפסיכיאטריה התקיימה בשעות אחר הצהריים. התייצבנו ארבעה סטודנטים, כשמלבדי היו שם אבנר שרגיל – שרצה להיות פסיכיאטר וטען שהוא שולט היטב בחומר, עטרה קפלן – שלימים הפכה למנהלת המחלקה הפסיכיאטרית ב'הדסה', ואבנר  כשר, שגם הביע רצון לעסוק בפסיכיאטריה. אך טבעי הוא שבקבוצה הזו הרגשתי די נחות. ראשון הנבחנים היה אבנר שרגיל, שלאחר חצי שעה יצא מהחדר בפנים נפולות וסיפר שכלל לא נשאל על פסיכיאטריה אלא בעיקר על תרופות, מנגנון פעילותם ומחלות כלליות המשפיעות על מצבים נפשיים. אני נבחנתי אחריו ומשהתיישבתי בכסא, מול הבוחנים, הצביע עלי פרופסור ויניק ואמר לפרופ' דרייפוס: 'בוא נראה אם הוא יודע השלכות ויישום פסיכיאטריה ברפואה'.  השאלה שנשאלתי הייתה: 'לאיזה מצבי חולי של מחלות כלליות יש סימפטומים פסיכיאטריים?' לשמחתי ידעתי מיד לענות על השאלה הזו ובצורה מושלמת, וזאת בשל ידיעתי המקיפה ברפואה כללית. בסיום התשובה שלי אמר פרופסור דרייפוס: 'אני מכיר את הנבחן. בחנתי אותו בפנימית והוא יודע רפואה בצורה מעולה'. פרופסור ויניק הוסיף ושאל אותי על מנגנון הפעולה של לרגטיל – תרופה פסיכיאטרית הנמצאת בשימוש עד היום, ובכך הסתיימה הבחינה שלי, מבלי ששאלו אותי בנושאים פסיכיאטריים, בהם באמת לא היה לי כל מושג. עברתי את הבחינה בציון 'מעולה'!
את כל בחינות הגמר ברפואה סיימתי כמצטיין של המחזור ואף זכיתי בפרס הפקולטה.
 
חי סטודנט
מרבית הסטודנטים, חבריי ללימודים שבאו מהשפלה, התגוררו בבתים הנטושים כמו בנין בית החולים האיטלקי, בו שוכן כיום משרד החינוך, וכן בחדרים שכורים לאורך קו התפר. בדרך זו הם תרמו לפעילות הביטחונית השוטפת. בנוסף הם התגוררו בחדרים שכורים באזורי העיר השונים. רוב בני מחזורי היו סטודנטים שבאו מחוץ לעיר ורק מיעוטם ירושלמים. סטודנטים מעטים מאוד היו נשואים כבר בתחילת הלימודים, אולם במהלך הלכו ורבו החתונות.
אני עצמי שכרתי, בשנתי הראשונה בירושלים, חדר בקומת קרקע, ברחוב אבן-עזרא 11, עם כניסה נפרדת – דבר בעל חשיבות רבה לסטודנט צעיר. לדירונת הזו הייתה מרפסת קטנה שפנתה לגן נאה ומטופח בבית הסמוך ובה ביליתי שעות רבות. בעלת הבית, אלמנה ממשפחת פריבס, השכירה עוד חדר לסטודנט נוסף וחדר שלישי לסטודנטית. שלושתנו חלקנו מטבח משותף בו הכנו ארוחות בוקר וערב וכמובן שירותים משותפים.
מבחינתי היה מיקומו של חדרי נוח מאוד שכן היה במרחק הליכה של דקות מהמוסדות בהם התקיים חלק ניכר מהלמודים. בשנת הלימודים הראשונה עוד המשכתי בפעילותי הספורטיבית, אך זו הוגבלה בהדרגה בשל עומס הלימודים. ניסיתי לשחק בקבוצת הכדורגל 'אסא', לקחתי חלק בכמה וכמה אימונים ולעתים אף במשחקים, אך לא הצלחתי להתמיד ולעמוד בלוח הזמנים של האימונים, שכן הלימודים היו במקום הראשון. המשכתי לעסוק באתלטיקה – בעיקר ריצות למרחקים ארוכים של 3 ו- 5 קילומטרים, כשמקום האימון היה מגרש YMCA ולעתים, בשעות הערב המאוחרות, יצאתי לריצה ברחובות רחביה – דבר שנראה אז משונה מאוד בעיני תושבי השכונה הסולידיים. האימונים בריצה הכינו אותי כראוי להשתתפות במרוץ יום העצמאות של 1953 בו נטלתי חלק במסגרת נבחרת האוניברסיטה. כאמור, שעות האימון האפשריות היחידות היו בערב ולכן השתתפתי גם במשחקי כדורסל שהתקיימו באותם ימים בשני מוסדות: באולם ההתעמלות של הגימנסיה העברית רחביה,  לימים המוסד בו למדו שני בני ובבית-הספר 'למל' בשכונת הבוכרים, מול קולנוע אדיסון. פעילות ספורטיבית נוספת הייתה שחייה בבריכת YMCA המחוממת והמקורה. בנין YMCA הוקם על-ידי האגודה הבינלאומית הנוצרית לגברים צעירים במטרה לאפשר ולעודד פיתוח הרוח הנפש והגוף ברוח הנצרות. אני עצמי הרביתי לנצל את המקום, על אגפיו השונים, כשבעיקר עשיתי שימוש בספריה שכללה ספרים בסיסיים בזואולוגיה ובבוטניקה ובבריכה, בה יכולתי לנפוש ואף לנצל את המקלחות החמות, בעיקר בימות החורף, בהם התחדד חוש החיסכון של בעלת הבית, הגברת פריבס, שלא מיהרה להדליק את דוד החימום.
אפשרויות הבילוי של הסטודנטים בירושלים היו מוגבלות למדי. המתח ששרר בעיר החצויה, על התקריות הרבות בין שני חלקיה והמצב הכלכלי הירוד השפיעו גם מוראלית על האוכלוסייה, ולמרות שהאוניברסיטה העברית הייתה העיר האוניברסיטאית היחידה בישראל של שנות החמישים, הרי שכמעט ולא היו בה אזורי בילוי. הבילוי הירושלמי העיקרי שלנו היה צפייה בסרטים שהוקרנו בבתי קולנוע מיושנים: 'רקס', במורד רחוב הלני המלכה, היה קולנוע מתקופת המנדט הבריטי שהתאפיין במושבים המרופדים שלו שזיכו את כל מי שישב עליהם ב…עקיצות של פשפשים. קולנוע 'ציון', במרכז העיר, שנבנה בשנות ה- 20, היה בין בתי הקולנוע הראשונים של ירושלים ואת שמו קיבל משם הכיכר הסמוכה 'כיכר ציון'. הכיכר והקולנוע שלידה היו המרכז העירוני של העיר. קולנוע 'סמדר' במושבה הגרמנית, קולנוע 'אוריון' במרכז העיר וקולנוע 'אדיסון' בפינת הרחובות יאשיהו ובלילוס שהיה אולם המופעים והקולנוע המפואר והנחשב ביותר בשעתו. נערכו בו קונצרטים של הפילהרמונית הארץ-ישראלית, עצרות פומביות ומופעי אמנים אורחים. בפעם הראשונה ביקרתי באולם זה באירוע פתיחת שנת הלימודים הראשונה שלי בירושלים , כשאת הרצאת הפתיחה, בנושא הארכיאולוגיה של מדבר יהודה, נשא יגאל ידין שאך זה השתחרר מתפקידו כרמטכ"ל בצה"ל והצטרף לסגל האוניברסיטה. אפשר רק להצטער על שכיום עומד מבנה מפואר זה בפני הריסה. בילויים בבתי קולנוע, בעיקר בשנת הלימודים הראשונה, היו נפוצים מאוד, בעיקר בשל העובדה שקיבלנו כרטיסי כניסה חינם, או בהנחה ניכרת, במשרדי 'קצין העיר', בשל היותנו עתודאים. היו גם מפגשים בבתי הקפה הקבועים, במיוחד ב'עטרה' שברחוב בן יהודה. אזור הבילויים של אמצע השבוע בשנות ה- 50 היה המשולש הנצחי של מרכז העיר, שהשתרע ברחובות קינג-ג'ורג' – בן-יהודה – יפו, ולאורך מסלול זה נהגו להסתובב המוני צעירים, ואנחנו ביניהם, בדרך-כלל בחוסר מעש. התעסוקה העיקרית בשיטוט הזה הייתה אכילת פלאפל או ישיבה ב'קפה אלנבי'- שם אכלנו גלידה או 'לעטקס'. המפגש העיקרי לסטודנטים בשעות הצהריים היה המנזה שבבניין הישן, לשם היינו מגיעים כדי לאכול ארוחת צהריים זולה ובעיקר כדי לפגוש את בנות המין השני. בילוי נוסף שלנו, שגם הוא טמן בחובו הזדמנות למפגשים רומנטיים, היה הקורס לריקודים סלוניים וכן בחוגים לריקודי עם שהתקיימו במנזה של האוניברסיטה. המפגש האולטימטיבי של הסטודנטים היה כמובן 'יום הסטודנט', בו התקיים מפגש המוני של כל הסטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית. בשנת 1953 התקיים 'יום הסטודנט' במחנה אלנבי שברחוב בית לחם – מחנה צבאי שבמהלך מלחמת העולם הראשונה שיכן בו המצביא אלנבי, כובש ירושלים, את צבאו. 'יום הסטודנט' כלל מגוון פעילויות חברתיות וגולת הכותרת הייתה הנשף הגדול, שנמשך עד לשעות הקטנות של הלילה.

 

בלוי בסוף השבוע
מבחינתי, כמו גם מבחינתו של אריה חברי וסטודנטים רבים נוספים, הלימודים שלנו התקיימו רק בין הימים ראשון לחמישי, כשבצהרי יום חמישי היינו ממלאים את תיקינו בספרים- שמעולם לא נגענו בהם בסופי השבוע בבית – ויוצאים לכיוון תחנת 'אגד' שברחוב יפו. איכשהו, למרות התור הארוך במיוחד לאוטובוס של תל אביב- בשל המוני הסטודנטים הממהרים הביתה – תמיד הצלחנו 'להתפלח' ולקצר לעצמנו את התור. בימי ראשון בבוקר היינו עושים את הדרך בחזרה לשבוע לימודים נוסף. כך נהגנו בכל שבוע ושבוע במשך שש שנות לימודי הרפואה. הדרך, באותם ימים, עברה בכביש הישן, מרמלה להרטוב. רק מאוחר יותר שמנו לב כי מידי שנה היינו עדים, בעת נסיעותינו, להרחבה בשלבים של  הכביש, כשלאורך הנתיב, בתוואי החדש שלו, נשתלו העצים מחדש.
היו פעמים שהעדפנו את הנסיעה ברכבת, מירושלים לתל אביב ומעולם לא בכיוון ההפוך, כי בימי ראשון כבר היינו דחוקים בזמן. תחנת הרכבת של ירושלים היא מבנה אבן עותומאני שהופעל בשנת 1892 עם פתיחת קו יפו-ירושלים שהיה, כזכור, קו הרכבת הראשון בארץ ישראל. הנסיעה ברכבת הייתה חוויה של ממש, בעיקר בשל הנוף המרהיב לאורך מסלול נסיעתה. עבורנו, הסטודנטים, הייתה בנסיעה הזו, שנמשכה כשלוש שעות, חוויה נוספת סוציולוגית-אתנית: תחנת הביניים בבית שמש אפשרה הצצה בישוב שבאותם ימים היה מקבץ של פחונים ותו לא. לאורך המסילה עמדו דרך קבע תושבי הישובים השונים, לבושים בבגדיהם המסורתיים מארצות מוצאם – רובם מצפון אפריקה – וניסו למכור לנוסעים מכל הבא ליד, בעיקר מיני מזון. תוואי הרכבת עבר בחלקו בשטח ההפקר וחצה את כפר בית-צפאפה בין חלקו הישראלי, הצפוני, לחלקו הירדני, הדרומי.
ייסוד אגודת סטודנטים לרפואה
כבר בשנת לימודיי השלישית התחלתי בפעילות הציבורית, בה המשכתי בעשרות השנים הבאות. במסגרת האוניברסיטה העברית פעלה אגודת הסטודנטים, הגוף העיקרי האמור לדאוג לסטודנטים ולייצגם מול האוניברסיטה כמו גם מול גופים חיצוניים. בתקופת לימודיי ניהול אגודת הסטודנטים נעשה על בסיס בחירות במסגרת מפלגתית. הפקולטה לרפואה, הגם שהייתה בין הפקולטות הצעירות שהוקמו, נחשבה למיוחסת שבין הפקולטות, הסטודנטים הלומדים בה התקבלו לאחר בחינות מיון קפדניים ומספרם היה קטן יחסית לכלל הסטודנטים באוניברסיטה. אגודת הסטודנטים הכללית לא ייצגה נאמנה את הבעיות המיוחדות לסטודנטים לרפואה ואני נמניתי עם מייסדי האגודה לסטודנטים לרפואה בלבד, שהייתה גוף עצמאי, שבמשך תקופה מסוימת היה ענף בתוך האגודה הכללית. מטרתו של הגוף שהקמנו אנחנו, הסטודנטים לרפואה, הייתה לדאוג לענייני הסטודנטים בנושאים אקדמאיים בהם: מועדי בחינות, איכות ורמת ההוראה, זאת בצד דאגה לבעיות פרטניות של כל סטודנט וסטודנט, הן במישור החברתי והן במישור הכלכלי.
הגוף המנהל של אגודת הסטודנטים לרפואה נבחר מתוך נציגי המחזורים. ליו"ר האגודה החדשה נבחר נחום בן חור, אז סטודנט ששנה ששית, שלימים היה למנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים 'שערי צדק', ואני נבחרתי לסגנו. המבחן הראשון של הגוף החדש לא איחר לבוא. היה זה סכסוך בין הסטודנטים, בני מחזורי, לבין הנהלת הפקולטה לרפואה. נושא המחלוקת החריפה היה בחינה במעבדה לביו-כימיה, שאותה 'הנחית' עלינו פרופסור הסטרין, מבלי שזו נכללה כלל בלוח הבחינות שפורסם עם תחילת שנת הלימודים. אגודת הסטודנטים לרפואה איימה על הנהלת הפקולטה והודיעה כי במידה וזו תעמוד על דרישתה לקיים את הבחינה הלא-מתוכננת הזו – אנו מצידנו נשבית את הלמודים בפקולטה. הייתה זו הפעם הראשונה שסטודנטים העזו להתערב בסיליבוס הלימודים והדבר עורר זעם רב בקרב ההנהלה השמרנית-משהו, כמו גם נחישות לקיים את הבחינה שאותה כפה פרופסור הסטרין. חברי הנהלת הפקולטה, ובראשם סגן הדיקן פרופסור משה פריבס, שכולם היו מהאסכולה האירופאית, לא יכלו להעלות על הדעת מצב שבו סטודנטים יהיו בכלל צד בהחלטות כלשהן, על אחת כמה וכמה גורם המתערב במדיניות האקדמית של האוניברסיטה. בסופו של דבר מאבקנו נשא פרי והושגה פשרה לפיה בני המחזור שלנו לא  ייבחנו במעבדת לביו-כימיה, אולם הסכמנו כי הבחינה תוכנס לסיליבוס של המחזורים הבאים אחרינו. אחת הפעולות הברוכות של אגודת הסטודנטים לרפואה הייתה מיסוד יום הפקולטה לרפואה, המתקיים כל שנה בל"ג בעומר. יום  הפקולטה הוא יום חג למורים, לסטודנטים ולבוגרים וכבר משעות הצהריים המוקדמות מתחיל מפגש חברתי באחד היערות הסובבים את העיר. במסגרת זו גם התקיים סימפוזיון שעסק בנושאים האקטואליים של הפקולטה. בשעות הערב נערך נשף ריקודים, לרוב בבנייני האומה, שגם בו לקחו חלק מורי הפקולטה, הסטודנטים והבוגרים, אך הפעם עם בנות זוגם. בנשף הופיעו אמנים אך 'מסמר הערב' היה הופעתה של 'להקת הסטודנטים' שהגישה מופע סאטירי על המורים. מסורת יפה זו  של 'יום הפקולטה' נמשכה לפחות בעשר השנים הבאות, באותה מתכונת מוצלחת, עד שמשום מה דעכה ומאז איש לא חידש אותה.
אירוע נוסף שיזמתי במסגרת פעילותי באגודת הסטודנטים לרפואה היה ארגון נשף הסטודנטים לרפואה בתל-אביב שמטרתו איסוף כספים לפעילות האגודה, ובמיוחד לסיוע סוציאלי לאחדים מהסטודנטים. הרעיון היה להזמין לנשף כזה, ראשון מסוגו, שכבת אוכלוסיה מסוימת מאוד שכללה אקדמאים ואנשים מהמגזר העסקי המוביל, שיבואו כדי לראות ובעיקר להיראות. הנשף התקיים במלון 'רמת אביב', אז מהמלונות החשובים בעיר. לקראת הנשף הצלחנו לגייס תרומה כספית מחברות תרופות ומחברות כלכליות. להפתעתנו הנעימה ההיענות לנשף הייתה עצומה ובקלות הצלחנו למכור את 500 הכרטיסים שהכנו. הנשף המוצלח, שבו כמובן שלא השתתפו הסטודנטים לרפואה אך לקחו בו חלק כמה וכמה ממורי הפקולטה שקנו כרטיסים, הניב סכום לא מבוטל שהיווה בסיס כלכלי חשוב להמשך פעילות  אגודת הסטודנטים לרפואה בירושלים, אך בעיקר הייתה זו חשיפה ראשונה וחשובה של הפקולטה לאנשי העשירון העליון של תל-אביב.
בשנות לימודי הרפואה בירושלים נהגנו לפגוש את הבנות מהפקולטה למדעי הטבע, שמספרן היה זעום מאוד ביחס לזה של הבנים ולמרבה הצער לא היו ביניהן 'חתיכות' ראויות.  המפגש העיקרי שלנו, הסטודנטים לרפואה, עם בנות המין היפה, היה בשעות הצהריים, במנזה, וכן היו מפגשים בשיעורים לריקודים סלוניים ולריקודי עם. מרבית הבנות היו בפקולטה למדעי הרוח ונהוג היה לומר עליהן כי באו ללמוד בעיקר כדי לתפוס בעל. האמירה הזו הרתיעה את הסטודנטים לרפואה שנזהרו מאוד שלא ליפול במלכודת הזו וגם אני נמנעתי במכוון מכל התקשרות ארוכת טווח והקפדתי לצאת עם כמה וכמה בנות, לתקופות קצרות.

 


 

 

 

website by Bynet Software Systems