Hae uutisista:



www.mil.fi
www.mil.fi
      
 
Osiossa esitellään erilaisia rauhanturvatehtäviä ja niissä palvelevia ihmisiä.


 

08.09.2006 | 00:01

Suomalaisten sotilaallinen ammattitaito on tullut todistettua Afganistanissa, kun suomalaiset ISAF-rauhanturvaajat ovat selvinneet useasta vaarallisesta tilanteesta Faryabin maakunnassa maan pohjoisosissa.

Tätä mieltä ovat Maimanan kaupungissa elokuuhun 2006 asti palvelleet, Satakunnasta kotoisin olevat Joel Mattanen, 36, ja Ilpo Kortesoja, 30.

- Olen vakuuttunut suomalaisesta osaamisesta. Luotan täysin kykyymme toimia tukalissakin kriisitilanteissa, kun niitä on joutunut läheltä kokemaan, kriisinhallintajoukon sairaanhoitajana toimiva Mattanen toteaa.

Monipuoliset
taidot etuna


- Rauhallisuus on ehdoton valttimme, mutta monipuolisuus on sana, joka kuvaa hyvin suomalaista rauhanturvaajaa. Kaikki tekevät kaikkea – puutöistä tietokoneasennuksiin, tukikohdan kokkina työskennellyt Kortesoja kiteyttää.

Kortesojankin työnkuva oli paljon muutakin kuin ruoanlaitto: keittiötöiden lisäksi hän osallistuu muun muassa partiointiin, vartiointiin ja tukikohdan suojaustehtäviin. Vuorokauden ympäri on oltava valmiustilassa. Tämä on hänelle jo tuttua, sillä hän on toiminut talousaliupseerina Libanonissa 1997-1998 ja Bosniassa 2000-2001.

Kortesojan rutiineihin kuuluivat varastokonttien järjestyksestä ja elintarviketilauksista vastaaminen. Raaka-aineet alueelle tuodaan Euroopasta, osa Suomesta asti.

- Tilauskuittien kanssa on syytä olla huolellinen. Pelkästään yhden kuun aikana elintarvikkeisiin kuluu helposti 70 000 euroa, Noormarkusta kotoisin oleva Kortesoja laskee.

Maimanan tukikohdassa työskentelee samanaikaisesti kaksi kokkia, jotka vastaavat yli sadan henkilön ruokkimisesta kolmesti päivässä. Muonavahvuuskin vaihtelee jatkuvasti, mikä tuo lisähaasteita kolme vuotta Porissa ravintola Steak & Whisky House Gallessa kokkina työskennelleelle Kortesojalle.
.
- Välillä se on kyllä aikamoista improvisointia. Tukikohdassa on paljon erilaista porukkaa, joten jokaiselle on oltava jotakin.

Kortesoja pyrkikin mahdollisuuksien mukaan valmistamaan tarjolle kolme eri ruokalajia.

- Jos tukikohdan vahvuus vielä paljon lisääntyy, kokkeja tarvitaan enemmän kuin kaksi. Nytkin jo paiskittiin pitkää päivää. Keittiökontti on ahdas, ja seinät alkoivat tulla vastaan ruokasalinkin puolella, Kortesoja kuvailee.

Vaikeinta suomalaiskokille on kuitenkin ollut olla tiukkana keittiössä työskenteleville paikallistyöntekijöille. Aikatauluista on pidettävä kiinni, ja hygienia on ehdottoman tärkeää varsinkin, kun tuskastuttavan kuumalla kesällä.

- On oltava ehdoton, kun kysymyksessä on yli sadan ihmisen terveys.

Vaativa
maasto


Sairaanhoitajana Maimanan PRT:n (Provincial Reconstruction Team) tukikohdassa toiminut Mattanen puolestaan huolehti sotilaiden terveydentilasta norjalaislääkärien, sairaanhoitajien ja ambulanssikuljettajan kanssa.

Huolimatta siitä, että paikallinen väestö suhtautuu pääosin erittäin myönteiseti ISAF-joukkoihin, lisääntyneet väkivaltaisuudet myös maan pohjoisosissa ovat saaneet lääkintäryhmän varautumaan yhä pahempiin uhkiin.

- Uhkia ovat mahdolliset tienvarsipommit, hyökkäykset ja itsemurhaiskut, vuodesta 1993 leikkausanestesiasairaanhoitajana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa työskennellyt Mattanen luettelee.

Suurimmat riskit liikkuville tarkkailuryhmille (MOT) asettavat kuitenkin edelleen vuoristoisen Pohjois-Afganistanin hankalat maasto-olosuhteet.

- Tarkkailuryhmien liikkuminen vaativilla kulkuväylillä on etenkin talvisin haastavaa. Läheltä piti -tilanteitakin on ollut. Auto on kaatunut kyljelleen, ja kerran maastoauto oli pudota rotkoon mutta ajoneuvo ehdittiin evakuoida ja vetää tyhjänä turvaan, neljä kuukautta MOT-ryhmässä toiminut Mattanen muistelee.

Hätäensiavun lisäksi MOT:n lääkintähenkilöstön toimenkuvaan kuuluvat vierailut etenkin syrjäseuduilla oleville klinikoille, joiden tarpeita kartoitetaan avustusjärjestöjen työtä vaten.

- Etenkin nyt tarkkailuryhmien vierailutarve korostuu, kun kansainväliset avustusjärjestöt eivät uskalla toimia rauhattomalla alueella. Tärkeintä on saada turvallisuustilanne sellaiseksi, että järjestöt pääsevät pian jatkamaan työtään, lääkintäryhmänjohtajana Kosovossa 2002-2003 toiminut Mattanen kertoo.

Satakuntalaisrauhanturvaajat suhtautuvat viime aikojen väkivaltaisuuksiin maltillisesti. Rauhanturvaajien työ Maimanassa jatkuu normaalisti. Kun miehiltä kysyy, mikä sai heidät lähtemään keskelle Afganistanin kriisiä, vastaus tulee elokuussa kotiutuvilta rauhanturvaajilta epäröimättä:

- Haasteelliset ja monipuoliset tehtävät ja hyvät kokemukset edellisistä missioista. Suomalaisilla on saumaton yhteishenki, mikä ei ainakaan laske operatiivista kykyä.

Teksti ja kuva: Tuomas Kainulainen

Joel Mattanen ja Ilpo Kortesoja suhtautuvat viime aikojen väkivaltaisuuksiin maltillisesti.

 


Tulostettava versio  
 

© Copyright Puolustusvoimat, Försvarsmakten, the Finnish Defence Forces 2002.