MENIU

STRUCTURA TERITORIALA
CONSTANTA
BANEASA
CERNAVODA
COGEALAC
HARSOVA
MEDGIDIA
NEPTUN
OVIDIU

ISTORICUL JANDARMERIEI CONSTANTA



Structuri ale Jandarmeriei in Dobrogea au aparut mult mai tarziu fata de Vechiul Regat, pentru ca acest teritoriu dintre Dunare si Marea Neagra a apartinut Imperiului Otoman pana la 1877. Momentul care marcheaza aparitia primei structuri jandarmeresti in judetul Constanta este 1 Aprilie 1894 cand s-a constituit Compania de Jandarmi Constanta comandant fiind locotenentul Solcanescu Ernest. Acesta a fost comandant pana la 5 august, acelasi an cand a fost numit un alt comandant in persoana capitanului Catargiu Constantin. Efectivul companiei era de un capitan, un locotenent, doi sergenti majori plutonieri, un sergent major sef de cancelarie, noua sergenti sefi de sectie, 18 jandarmi calare, in total 30 jandarmi, toti impartiti pe trei plutoane si cinci sectii. La 1 aprilie 1900 efectivul Companiei era de 49 jandarmi organizati in noua sectii, comandant fiind capitanul Racovita Dumitru. La 1 iulie 1908 intra in aplicare noua lege de organizare a Jandarmeriei rurale – prin care Compania era impartita in 5 sectii si 74 posturi corespunzatoare cu impartirea administrativa a judetului pe 5 plasi si 74 comune. In toamna anului 1912 izbucneste primul razboi balcanic, judetul Constanta, avand frontiera la sud cu Bulgaria a fost expus pericolului trecerilor de refugiati din Balcani catre Romania.

Jandarmeria, in colaborare cu Ministerul de Razboi a dispus intarirea pazei la frontiera de sud. Pentru aceasta misiune Inspectoratul General al Jandarmeriei a trimis un detasament de 200 de jandarmi in sudul Dobrogei sub comanda maiorului C. Sterea cu misiunea de a patrula in regiunea dinspre frontiera. Al doilea razboi balcanic a izbucnit un an mai tarziu. In aprilie 1913 efectivele Companiei erau de 166 jandarmi. Operatiunea principala la care a luat parte Jandarmeria, ca parte integranta din Corpul II Armata, a fost aceea de ocupare a Cadrilaterului. Efectivele Companiei de jandarmi Constanta au participat atat pe teatrul de operatiuni, dar si in spatele frontului, unde au constituit o parte sedentara. Aceasta a avut misiunea sa ajute armata la mobilizare, s-a ocupat de rechizitii pentru razboi, de paza lucrarilor de arta, a comunicatiilor si a liniilor telefonice, au ajutat chiar familiile soldatilor mobilizati la strangerea recoltei. O contributie deosebita si-a adus Compania in vara anului 1913, cand in sudul Dobrogei izbucneste o epidemie de holera, jandarmii organizand un cordon sanitar pentru stingerea epidemiei.

Un alt moment important din istoria Companiei de Jandarmi Constanta il constituie perioada primului razboi mondial. La 10 septembrie 1916, armatele bulgare si germane patrund in Dobrogea pana in satele Osmancea, Tatlageac, Topraisar si Cochirleni. Luptele au durat pana la 9 octombrie 1916, cand inamicul, cu forte mult superioare, a ocupat orasul Constanta. Compania cu tot echipamentul si arhiva s-a retras la Braila impreuna cu tot efectivul. Aici au executat serviciul de politie in oras precum si in localitatile invecinate pentru prinderea unor dezertori. Pe timpul retragerii, a fost ucis de catre bandele bulgare, soldatul jandarm Constantin Ciripoi, de la postul de jandarmi Lipnita iar la Medgidia, in ziua de 9 octombrie 1916 a fost omorat de un obuz inamic jandarmul plutonier Ion Badoi, Seful Sectiei de Jandarmi Medgidia. La 1 martie 1917 Compania avea resedinta in comuna Racineni, judetul Bacau timp in care a executat misiuni pe toata lungimea frontului de la Oituz la Onesti si pana la limita judetului Putna. Mai tarziu, la 1 februarie 1918 resedinta Companiei va fi mutata la Bacau. Aici, impreuna cu Compania din Bacau au format "Detasamentul Basarabia" care va fi trimis la Chisinau. In aprilie 1918 Compania o gasim la Cetatea Alba si Ismail. Dupa terminarea razboiului, Compania va sosi la Constanta la 30 noiembrie 1918. Efectivul companiei era de 45 jandarmi, comandant fiind capitanul Diaconescu Valerie. Perioada imediat urmatoare primului razboi mondial s-a caracterizat printr-o crestere a cotei infractionale, fapt ce a determinat angajarea Jandarmeriei intr-o acerba lupta impotriva actelor antisociale. Astfel, de la sosirea Companiei si pana la 10 decembrie in tot orasul nu exista paza iar furturile si jafurile erau la tot pasul. Comunele si satele bulgaresti posedau arme, munitie, opunand o apriga rezistenta reinstalarii autoritatilor romanesti.
Astfel, in satul Cismea, locuitorii bulgari, inarmati cu arme si atacand din transee au deschis focul asupra detasamentului de jandarmi aflat sub comanda sublocotenentului Tudoran Constantin insa fara a produce pierderi. De la reorganizarea Jandarmeriei, dupa primul razboi mondial, in sudul Dobrogei, in lupta cu comitagii bulgari, veniti peste granita, au cazut la datorie 18 jandarmi (trei plutonieri, un sergent, trei caporali si 11 soldati).
La 01.12.1918 se infiinteaza Serviciul Jandarmeriei in Dobrogea prin organizarea unui batalion de jandarmi cu resedinta la Constanta, acesta fiind constituit din companiile de jandarmi Constanta, Tulcea, Durostor, Caliacra, avand un efectiv de 1.147 jandarmi. Incepand cu 1 ianuarie 1921 Batalionul de Jandarmi Constanta se transforma in Regimentul de Jandarmi Constanta care la randul lui se desfiinteaza constituindu-se in 1926 Legiunea de Jandarmi Constanta. Prima organizare pe Inspectorate a Jandarmeiriei se face la 30.11.1929, iar a doua, avand la baza noua lege administrativa, pe 18.01.1930, Legiunea de jandarmi Constanta facand parte din Inspectoratul I.

La 01.09.1938, Jandarmeria cunoaste o noua organizare in baza unei noi legi administrative. Astfel, prin Ordinul nr.1561/1938 se infiinteaza Inspectoratul Regional de Jandarmi Marea cu resedinta la Constanta avand in subordine legiunile de jandarmi Constanta, Ialomita, Durostor si Caliacra. Datorita situatiei internationale si a conditiilor interne s-a impus concentrarea masiva de forte jandarmeresti, redimensionarea lor si chiar dislocare in diferite zone ale tarii, unele unitati departe de zonele de resedinta. Era necesara adoptarea unei noi legi a Jandarmeriei. Astfel, la 03.06.1939 se voteaza legea pentru organizarea Jandarmeriei, publicata in Monitorul Oficial nr.126 din 05.06.1939. Conform acestei noi organizari, se va infiinta Regimentul 5 Jandarmi Marea, cu resedinta la Constanta, avand in compunere legiunile de jandarmi Constanta (Constanta), Ialomita (Calarasi), Durostor (Silistra), Caliacra (Bazargia) si Legiunea 7 Mobila Constanta. Incepand cu septembrie 1940, in baza tratatului romano-bulgar din 09.09.1940 incepe procesul de evacuare a celor doua legiuni de jandarmi Caliacra si Durostor care trec granita. In interiorul tarii situatia devine din ce in ce mai tensionata datorita manifestarilor si actiunilor teroriste ale legionarilor. Astfel, in noaptea de 3 septembrie 1940 o grupa de legionari ataca Inspectoratul de Jandarmi Constanta, impusca mortal pe plutonierul Manolache Panait si raneste grav pe comisarul de politie Teodoriu Cezar. Tot in aceeasi sumbra noapte, a fost atacata Legiunea Mobila Constanta, fiind impuscat mortal plutonierul Dobre Costache, pe caporalul Iordache Ion si soldatul Silaghi Pavel. Localul Legiunii mobile este incendiat, arzand intreaga cladire. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial zona armatelor de operatii includea si Dobrogea. Teritoriul si efectivele Inspectoratului de Jandarmi Constanta, pana la sfarsitul lunii iulie 1940 s-au aflat in subordinea armatelor de operatii, suportand rigorile razboiului. In acest sens, Inspectoratul de Jandarmi Constanta organizeaza serviciul pretorial pentru Brigada 7 Cavalerie si plutonul 52 Politie, comandantul inspectoratului fiind colonelul Teodor Meculescu. La 29 iunie 1941, seara, avioane sovietice au bombardat sediul Legiunii de Jandarmi Constanta pe care l-au distrus, fiind ucisi 26 de jandarmi, raniti alti 7 printre care si locotenentul T. Becherescu. Datorita bombardamentelor, pe 24 iunie 1941, Legiunea de Jandarmi Constanta s-a deplasat in comuna Basarabi. Pentru aceasta perioada, jandarmii constanteni au avut misiunea de a participa la capturarea spionilor sovietici parasutati in nordul Dobrogei.

Dupa 23 august 1944 trupele rusesti intra pe teritoriul Dobrogei. Aceasta a determinat ca Inspectoratul de Jandarmi Constanta, Legiunea de Jandarmi Constanta, Legiunea de Jandarmi Mobila nr. 5 si Compania de paza petrol sa fie evacuate in satul Galesu unde au stat pana la 27 octombrie 1944. Incepand cu august 1944, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Cnstanta vor asigura retragerea armatei romane din Basarabia, infiintand posturi si garzi speciale. Dupa incheierea armistitiului (12 septembrie 1944) cu puterile aliate, Jandarmeria va suferi reduceri drastice de efective datorita masurilor vexatorii impuse de comisia de control (preponderent sovietica). In aprilie 1945 efectivele Jandarmeriei Constanta avea urmatoarea compunere: la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Constanta 14 ofiteri, 33 subofiteri si 20 de militari in termen; la Legiunea de Jandarmi Constanta 6 ofiteri, 282 subofiteri si 10 militari in termen. In perioada anilor 1946-1948, in contextul sovietizarii tarii tot mai multi ofiteri si subofiteri din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta si ai Legiunii de Jandarmi Constanta sunt trecuti in rezerva. La 31 decembrie 1948 prin Decretul Prezidential al M.A.N. al R.P. Romane precum si prin Decretul nr. 25 din 1949 se ordona schimbarea numelui de Jandarmerie si crearea trupelor Ministerului Afacerilor Interne.

La 5 aprilie 1951 se va constitui Regimentul 1 Paza Canal fiind organizat la inceput pe 3 batalioane (Peninsula, Poarta Alba si Cernavoda) apoi a mai luat fiinta Batalionul Culmea. In anul 1954, din motive financiare se suspenda lucrarile la constructia Canalului Dunare – Marea Neagra. Cu aceasta ocazie, se desfiinteaza Regimentul Paza Canal si se infiinteaza Batalionul 15 Paza Constanta (U.M.0835). In 1960 este constituita Brigada 57 Paza Obiective, se muta de la Buzau la Constanta al carei prim comandant a fost pana in anul 1984, gl.bg.( r) Stanca Teodor. Prin eliberarea in 1964 a detinutilor politici din inchisori s-au facut disponibile importante forte din M.A.I. care asigurau paza penitenciarelor, coloniilor de munca si a punctelor de lucru. Aceste trupe se vor constitui in Batalionul Special Constanta. In urma promulgarii Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei ia fiinta Batalionul 19 Securitate Constanta subordonat Consiliului Securitatii Statului, comandant fiind colonel Glavan T. Nicolae, pana la 01.10.1966. Pastreaza aceiasi titulatura pana la data de 01.11.1971 unitatea fiind comanandata de colonelul Murea C. Octavian. Intre cei doi primi comandanti ai unitatii, o perioada de doua luni de zile comanda unitatii este asigurata de seful de stat major, colonelul Stefanescu I. Gheorghe. In luna octombrie a anului 1971, Batalionul 19 Securitate Constanta iese din subordinea Consiliului Securitatii Statului si intra in structura Brigazii 54 Paza Constanta, comandata de generalul maior Stanca Teodor. In noua structura organizatorica, Batalionul 19 Securitate isi schimba denumirea in Batalionul 11 Securitate Constanta, avand ca si comandanti pe colonelul Negrila M. Constantin in perioada 01.11.1971 la 01.12.1981 si respectiv pe maiorul Dima N. Alexandru de la 01.12.1981 pana la 01.08.1984. In luna august 1984, se desfiinteaza Batalionul 14 Securitate – Militie Constanta, cadrele, subunitatile si atributiile fiind preluate de Batalionul 12 Securitate Constanta, continuatorul atributiilor Batalionului 11 Securitate, avand comandant pe colonelul Martin P. Eugeniu, in perioada 01.08.1984 la 01.05.1988 si pe pe colonelul Butuzea N. Neculai in perioada 01.05.1988 la 20.09.1993.
Dupa evenimentele din decembrie 1989, unitatea intra in structura Ministerului Apararii Nationale, schimbandu-se titulatura in Trupe de Aparare Teritoriala si apoi vor iesi din subordinea M.Ap.N si vor intra in structurile M.I. pana la 5 iulie 1990 cand iau denumirea de Trupe de Jandarmi. In anul 1990, prin ordin al Ministrului de Interne, ia fiinta Batalionul 14 Mobil de Jandarmi Constanta preluand parte din cadre subunitati si atributii ce au apartinut Batalionului 12 Jandarmi Constanta.
In noua sa structura organizatorica, Batalionul 12 Jandarmi Constanta indeplineste in special misiuni de paza si aparare a obiectivelor de importanta deo-sebita din judetul Constanta, iar din anul 1997, in urma aplicarii Legii 116 de Organizare si Functionare a Jandarmeriei Romane isi schimba titulatura in Comandament de Jandarmi Judetean. De la data de 20. 09.1993, unitatea este comandata de colonelul Stoicoci N. Petre care la 9 mai 1997, primeste noul drapel de lupta din mana comandantului Jandarmeriei Romane, general de divizie doctor Stan Stangaciu. La data de 29 noiembrie 2004 Parlamentul Romaniei a promulgat Legea 550 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane. De la data de 01.12.2005 la comanda I.J.J. Constanta a fost desemnat colonel dr. Stelian Gudacu.
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta este organizat pe principii militare si subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, fiind destinat planificarii, organizarii, conducerii si executarii misiunilor specifice si indeplinirea atributiilor ce revin jandarmeriei in zona de responsabilitate corespunzatoare judetului Constanta.

              ©Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta, 2005 - 2007
 
Powered by Compartimentul Informatica, IJJ Constanta