FSDYhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

» Tarkenna hakua


etusivu : aineistot : aineistoja teemoittain : media-aineistoja

viimeksi päivitetty 2008-01-16


Median vallassa - aineistoja mediaa tutkiville

median luotettavuus, puolueettomuus ja vaikutusvalta | median rooli ihmisten arjessa | vaalit ja media | eurobarometrit | muita media-aineistoja | omat haut | muita tiedonlähteitä

Tälle teemasivulle on koottu runsaasti esimerkkejä arkistoiduista media-aineistoista. Ne käsittelevät tiedotusvälineitä eri näkökulmista. Useat aineistot sisältävät mediatutkijoille mielenkiintoisia muuttujia, vaikka itse aineisto ei varsinaisesti käsittelisi mediaa. Usein esimerkiksi taustatiedoista saattaa löytyä tiedotusvälineisiin liittyviä kysymyksiä. Aineistot on ryhmitelty erilaisten teemojen mukaisesti, jotta sopivan aineiston löytäminen helpottuisi. Ryhmittely on kuitenkin vain suuntaa antava. Jotkut aineistoista sisältävät teemoja useammasta ryhmästä. Tietoarkistosta löytyy lähinnä suomalaisia aineistoja, mutta kansainvälisistä tutkimussarjoista (Eurobarometrit, ISSP, European Social Survey, World Values Survey ) on mahdollista löytää myös kansainvälistä vertailutietoa.

Aineistolista on kattava, mutta se ei kuitenkaan ole täydellinen. Yksittäisiä muuttujia kannattaa etsiä myös tietoarkiston Nesstar-aineistoluettelosta, jonka avulla löytyvät kätevästi esimerkiksi tiettyyn tiedotusvälineeseen liittyvät muuttujat. Myös tietoarkiston hakukonetta kannattaa hyödyntää.

Median luotettavuus, puolueettomuus ja vaikutusvalta

Useissa aineistoissa kartoitetaan ihmisten mielipiteitä median luotettavuudesta ja puolueettomuudesta, sekä eri tiedonlähteiden tärkeydestä ja vaikutusvallasta. Joissakin aineistoissa aiheeseen liittyy vain muutama muuttuja, kun taas toisissa aihetta käsitellään laajemmin.

Luottamus mediaan

Tiedotusvälineiden puolueettomuus

Median vaikutusvalta

Median rooli ihmisten arjessa

Tiedotusvälineitä ihmisten arjessa on tutkittu paljon ja tietoarkistosta löytyy aiheeseen liittyen niin kvantitatiivisia kuin kvalitatiivisiakin aineistoja. Viime vuosina erityisesti internetin käyttöön liittyvät kysymykset ovat olleen erilaisissa kyselyissä yleisiä, mutta myös lehdistöä, televisiota ja radiota tutkiville löytyy paljon mielenkiintoisia aineistoja.

Lehdistö, televisio ja radio

Internet

Vaalit ja media

Medialla on merkittävä rooli asenteiden ja mielipiteiden muokkaajana. Tiedotusvälineiden merkitystä ihmisten äänetyskäyttäytymiseen on käsitelty useissa vaalitutkimuksissa.

Eduskuntavaalit

Presidentinvaalit

EU-kansanäänestys ja Europarlamenttivaalit

Kunnallisvaalit

Useissa KuntaSuomi -aineistoissa on kysymyksiä liittyen kunnallisvaaleihin, kuten pitäisikö kunnallisvaaleissa pystyä äänestämään internetin välityksellä (esim. FSD2273 KuntaSuomi 2004 : kuntalaiskysely 2004).

Eurobarometrit

Eurobarometrit toteutetaan samanaikaisesti Euroopan unionin jäsenmaissa. Euroopan komission rahoittamissa kyselytutkimuksissa kartoitetaan unionin kansalaisten sosiaalisia ja poliittisia mielipiteitä. Useissa Eurobarometreissa on mediaan liittyviä muuttujia, vaikka tutkimus ei varsinaisesti mediaan keskittyisikään. Tässä on lueteltu vain muutamia Eurobarometrejä esimerkinomaisesti. Saksan tietoarkiston ZACAT-palvelussa voi tutustua kaikkien Eurobarometrien kuvailutietoihin. Sivustolta löytyvät myös mm. Eurobarometrien trendit.

Esimerkkejä Eurobarometreistä:

Eurobarometrien lisäksi on Flash Eurobarometrejä, joista löytyy internetiin liityviä aineistoja (mm. FSD0237 Flash Eurobarometri 125 : Internet ja suuri yleisö 5, touko-kesäkuu 2002).

Muita media-aineistoja

  • FSD1025 Ulkomaanuutistutkimus 1995 on Suomen osuus kansainvälisestä ulkomaanuutistutkimuksesta. Aineistoon valittiin sanomalehtien, television ja radion jutut, jotka liittyivät jollakin tavoin ulkomaihin. Mukana ovat niin uutiset ulkomaan tapahtumista kuin uutiset Suomen tapahtumista, joihin ulkomaat tai ulkomaalaiset liittyvät.
  • FSD1211 Viestintäkasvatus perusopetuksessa 1998 Tutkimus on osa Suomen Akatemian Opettajankoulutuksen vaikuttavuus -tutkimusprojektia (1995-1999), jota johti professori Hannele Niemi. Tutkimuksen pääteemoina olivat peruskouluissa annettavan viestintäkasvatuksen toteutustavat ja sisällöt sekä opettajien käsitykset ja asenteet viestinten käytöstä oppimateriaalina.
  • FSD1222 Kehitysyhteistyötutkimus 2002 kysyy mistä tiedotusvälineistä vastaajat ovat seuranneet Afrikkaan liittyviä uutisia ja juttuja. Myös muissa Kehitysyhteistyötutkimuksissa on yksittäisiä tiedotusvälineisiin liittyviä kysymyksiä.
  • FSD1304 Helsingin Sanomien homoseksuaalisuusmaininnat joulukuu 2002 - helmikuu 2003 sisältää yhteenvedon Helsingin sanomissa julkaistuista, homoseksuaalisuusmaininnan sisältävistä jutuista joulukuussa 2002 - helmikuussa 2003.

Omat haut aineistoluettelosta

Tälle sivulle on koottu vain pieni näyte tietoarkiston aineistoista. Aiheeseen liittyviä aineistoja kannattaakin hakea tietoarkiston aineistoluettelosta myös itse. Ks. hakuohjeet.

» perushaku

Muita tiedonlähteitä