Rondul Noaptea
UnaAlta noaptea
Afaceriştii sibieni faţă în faţă cu autorităţile centrale şi locale, acesta este scenariul pregătit pentru vineri, 3 aprilie, de Money Channel. Dezbaterea va fi moderată de Daniel Apostol, redactor-şef al canalului, şi va fi transmisă în direct de la ora 9:30.  “Sibiu: de la capitală culturală europeană la şansa economică a unui judeţ fanion” îşi propune să faciliteze dialogul între autorităţi şi comunitatea de afaceri, cu scopul de a evalua efectele crizei asupra regiunii, dar şi de a identifica priorităţile şi soluţiile menite să ajute regiunea în depăşirea contextului economic actual. Printre participanti se numără Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, Mircea Geoană, preşedintele Senatului, cei mai importanţi oameni de afaceri locali, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale, antreprenori, reprezentanţi ai pieţei financiare şi ai agenţiilor guvernamentale, comentatori, jurnalişti şi autorităţi de reglementare. Dezbaterea este parte a proiectului The Money Channel Business Tour şi este organizată de grupul media Realitatea-Caţavencu şi televiziunea de business The Money Channel, în parteneriat cu primăria Sibiu.   The Money Channel Business Tour este un program itinerant de dezbateri naţionale pe teme economice de interes major, desfăşurat în cele mai importante centre economice şi financiare ale României. Proiectul a debutat pe 20 martie la Cluj-Napoca, cu dezbaterea “Cluj-Napoca, centru financiar şi economic al României europene”. Următoarele judeţe în care sunt programate dezbateri unt Alba, Dâmboviţa, Maramureş şi Suceava. 
31.03.2009 mai mult...
Opt străzi din Sibiu nu vor avea gaz, miercuri, 1 aprilie. E.ON Gaz Distribuţie întrerupe temporar serviciul de distribuţie pentru racordarea la sistem a două imobile noi. Gazele vor fi întrerupte începând cu ora 12, pe Al. Seviş, Al. Şteaza, Streiu, Siretului, Intrarea Siretului, Arieşului, Intrarea Arieşului şi Calea Cisnădiei, la numerele 23, 25, 27, 29, 82, 84 şi 86. Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, în jurul orei 16. “Compania noastră solicită consumatorilor să închidă toate focurile deschise, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute”, avertizează reprezentanţii E.ON Gaz. În cazul în care simt miros de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie la unul din numerele de telefon 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Romtelecom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie) sau 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă). 
31.03.2009 mai mult...
Primele zile ale lunii aprilie va aduce ultimele “încercări” în cadrul cursei pentru Muzeul European al Anului, EMYA. Faza finală a competiţiei presupune prezentarea, de către fiecare muzeu, a unui obiect reprezentantiv pentru instituţie. Muzeul Astra, nominalizat pentru marele premiu, va prezenta un inel, iar Brukenthalul, va încerca să câştige Premiul de Popularitate cu ciocolata cu acelaşi nume. Marele final al competiţiei va avea loc între 6 şi 9 aprilie, la Bursa, în Turcia, când fiecare dintre muzeele nominalizate vor încerca, pe ultima sută de metri, să convingă membrii juriului că merită să primească titulatura de “Muzeul European al Anului”. Muzeul “Astra”, aflat printre nominalizaţi, va fi reprezentat la Bursa de către directorul general, Corneliu Bucur, şi şeful Departamentului de Marketing, Ovidiu Baron. Aceştia vor prezenta un inel, un simbol al roţii şi al perfecţiunii, pe care vor fi prinse câteva arhetipuri instrumentale: răbojul, răvarul, druga, făcăul, cloncul, fusul şi tocalia. “Toate aceste elemente, de o deosebită valoare simbolică, vor fi realizate în cadrul atelierelor Departamentului de Conservare şi Restaurare al C.N.M. Astra”, explică reprezentanţii muzeului. Brukenthal va oferi juriului ciocolată Muzeul Naţional Brukenthal este cel de al doilea muzeu cu care Sibul va concura la această competiţie. Deşi a ieşit din cursa pentru marele premiu, neprimind nominalizarea din partea juriului, muzeul Brukenthal are încă şansa la Premiul de Popularitate. Prin urmare, o echipă de muzeografi se va deplasa la Bursa, săptămâna viitoare, pentru a prezenta ciocolata Brukenthal. Directorul general al muzeului, Sabin Luca, speră ca ciocolata să “spele” gustul amar lăsat de ieşirea din competiţia pentru marele premiu. “E un gust amar, dar sunt sigur că vom cuceri sala cu ciocolata Brukenthal. Echipa de tineri care va merge în Turcia are potenţial”, a spus Sabin Luca. Scoşi din competiţie pentru scrisul prea mic În acelaşi timp, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, se declară nemulţumit de motivele care au dus la eliminarea Muzeului Brukenthal din “cursa” pentru Muzeul European al Anului. “Câteva dintre motivele pentru care nu am fost nominalizaţi se referă la faptul că în curtea Muzeului de Istorie există maşini, pentru că, la acelaşi muzeu, descrierea exponatelor este notată cu litere prea mici sau în prea multe limbi. Un alt motiv, stupid, mi se pare mie, a fost acela al lipsei unui restaurant sau al unei cofetării a muzeului. Nu mi se pare normal, există o mulţime de restaurante şi cofetării în centrul Sibiului şi aici, în apropiere, în Piaţa Mare”, a explicat Sabin Luca. Cu toate acestea, directorul muzeului speră că vor reuşi să “uimească lumea” cu ciocolata Brukenthal.
31.03.2009 mai mult...

Elevii sibieni sunt pasionaţi de astronomie  - 13 vizualizari
“100 de ore de astronomie”. Asta ne propun elevii Colegiului Naţional “Octavian Goga” pentru perioada 2-5 martie. Primul lucru pe care îl vor face, pentru a ne determina să ridicăm privirea noaptea, spre stele, este să stingă lumina în oraş. Joi, Sibiul şi un oraş partener din Franţa vor fi "scufundate" în întuneric, pentru două ore, aşa că, atenţie pe unde călcaţi. Proiectul face parte din manifestările dedicate “Anului Internaţional al Astronomiei 2009”. Joi, 2 aprilie, între orele 22 şi 24, va fi stins iluminatul public în Sibiu şi Villeneuve d’Ascq din Franţa, în cadrul zilei dedicate Poluării luminoase. Colaborarea dintre cele două oraşe va continua prin realizarea unui schimb de fotografii şi a unui site care să conţină imagini din cele două oraşe. De asemenea, pe durata celor patru zile, vor fi transmise imagini live, la Colegiul Naţional “Octavian Goga” şi pe terasa Corpului B al Bibliotecii “Astra”, în cadrul unor ateliere de observaţii astronomice. Vor participa elevi şi profesori de la mai multe instituţii de învăţământ din judeţul Sibiu. Elevii şcolii Regina Maria vor tipări al doilea număr al revistei “AND-ul Ştiinţei”, care va cuprinde activităţile dedicate Anului Internaţional al Astronomiei 2009, (AIA 2009), în lunile februarie şi aprilie. Vor avea loc şi două sesiuni de comunicări, una pe 3 aprilie, la regina Maria, iar a doua în cadrul “Zilelor Goga”, vineri, 10 aprilie, la colegiul cu acelaşi nume. Şcolile care participă la proiect sunt Şcoala cu clasele I-VIII “Regina Maria”, Şcoala cu clasele I-VIII “Radu Selejan”, Şcoala Nr. 4, Şcoala cu clasele I-VIII “Mihai Viteazul”, Colegiul National “Gheorghe Lazar”, Liceul Teoretic “Constantin Noica” şi Colegiul Naţional “Octavian Goga”. Proiectul este susţinut de primăria Sibiu, Biblioteca Judeaţeană “Astra”, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).
31.03.2009 mai mult...

Dadoo
Orezul poate reprezenta singur un fel de mâncare, dar poate la fel de bine să fie garnitură pentru alte preparate. Fie că este vorba de orez obişnuit, cu bob lung, brun, sălbatic sau basmati, acest aliment vă permite să experimentaţi în bucătărie, apelând la unul dintre cele patru procedee pe care specialiştii le recomandă pentru preparare. Orezul fiert este o garnitură ideală pentru mâncărurile cu sosuri cu carne, sosuri curry sau chili şi, în plus, poate fi folosit pentru prepararea salatelor de orez. Pentru fierbere, întâi trebuie să măsuraţi cu atenţie cantitatea de apă pe care o folosiţi: pentru fiecare măsură de orez, puneţi două de apă. Ţineţi cont de faptul că o cană de orez este suficientă pentru a pregăti două porţii de garnitură. Puteţi fierbe orezul direct în cratiţa în care veţi găti mâncarea sau folosiţi un ibric, iar apoi mutaţi orezul în cratiţă. Când apa începe să fiarbă, adăugaţi orezul şi puţină sare. Aduceţi din nou la punctul de fierbere, apoi daţi focul încet, puneţi un capac pe cratiţă şi lăsaţi orezul să fiarbă încă 15 minute. Fiecare tip de orez necesită alt timp de fierbere, care este menţionat pe ambalaj. Dacă după timpul indicat apa nu a scăzut complet, lăsaţi orezul să fiarbă până o absoarbe pe toată şi serviţi-l condimentat după preferinţe. Orezul prăjit, un preparat inedit Orezul prăjit poate fi consumat ca atare sau ca garnitură la preparatele chinezeşti. Pentru aceasta, fierbeţi orezul în mod obişnuit, apoi lăsaţi-l să se răcească. Bateţi două ouă într-un castron, adăugând sare, piper şi condimente după gust. Puneţi puţin ulei într-o tigaie mare sau într-un wok şi adăugaţi ouăle bătute când uleiul este încins. Amestecaţi constant până când acestea încep să se prăjească. Adăugaţi orezul fiert şi puţin sos de soia. Continuaţi prepararea până când orezul se încinge şi toate ingredientele se omogenizează. Pentru a varia reţeta, puteţi căli ceapă în tigaie înainte de a pune ouăle sau puteţi adăuga bucăţi fierte de pui sau creveţi odată cu orezul. Salata de orez Altă idee pentru a folosi orezul fiert care v-a rămas de la gătit este salata de orez. Ideal este ca aceasta să fie preparată cu o seară înainte de a fi servită, pentru ca boabele de orez să „împrumute“ aromele celorlalte ingrediente. Amestecaţi orezul fiert şi răcit cu boabe de porumb, ardei gras şi ardei iute tocat, măsline, usturoi, zeamă de lămâie sau lime şi puţin ulei de măsline. Chiar înainte de a servi salata, încorporaţi brânză rasă. Dacă preferaţi mâncărurile mai dulci, puteţi amesteca orezul fiert cu bucăţi de ananas, ton, fasole sau chiar nuci cajun.
Ziare Sibiene
31.03.2009 mai mult...
Sesiunea de tranzacţionare de marţi 31 martie a pus punct celei de-a treia luni a anului printr-o evoluţie ascendentă a derivatelor pe acţiuni care au revenit pe creştere după corecţiile severe din urmă cu o şedinţă readucând optimismul investitorilor şi acordând evoluţia pieţei sibiene cu direcţia de bază a burselor europene, evoluţia pozitivă fiind confirmată şi de deschiderea „verde” a bursei americane. În acelaşi timp am asistat şi la creşteri ale cotaţiilor futures ale euro, direcţie în opoziţie cu oficialul anunţat de BNR care a indicat un leu uşor mai puternic. În acest context, la ora 17,15 volumul din piaţa Sibex se ridica la peste 11.100 contracte încheiate din 1718 tranzacţii cu o valoare de 7,5 milioane lei. Cumulând acest total cu rezultatele precedente observăm că rulajul realizat de-a lungul celor 22 de şedinţe din martie s-a ridicat la circa 242.000 contracte iar valoarea echivalentă la 138 milioane lei. Comparativ cu cea de-a doua lună a anului, numărul de contracte încheiate la bursa sibiană a crescut aşadar cu circa 77.500 ceea ce reprezintă un procent de peste 47 %. Creşterea lichidităţii s-a datorat în special revenirii pe plus a cotaţiilor, martie fiind o lună dominată de aprecieri. Spre exemplu cotaţia DESIF 5 iunie a câştigat circa 42 % iar cea a DESIF 2 iunie 52 %. Unor asemenea creşteri le-au corespuns şi randamente long spectaculoase care au putut ajunge până la 220 % pe DESIF 5 şi 250 % pe DESIF 2. „Intrarea cotaţiilor pe un trend ascendent a constituit acel imbold de care piaţa avea nevoie el reflectându-se în avansul puternic al rulajului” a apreciat un broker din piaţă. Pe de altă parte a continuat să crească numărul de investitori interesaţi de derivate de la începutul anului fiind înregistrate în piaţă circa 180 de conturi noi, din care 60 în martie. În clasamentul lunii s-au impus derivatele pe acţiunile SIF 5 cu un total de peste 170.000 contracte Ele au fost urmate de DESIF 2 cu mai mult de 44.000 contracte Pe trei, s-a clasat perechea EURO/RON cu aproape 11.000 de contracte, simbolul în discuţie fiind din ce în ce mai utilizat atât pentru operaţiuni speculative cât şi pentru strategii de protecţie împotriva riscului valutar. De la începutul anului numărul contractelor încheiate pe piaţa sibiană a derivatelor s-a ridicat la peste 511.000. Şi în ultima zi a lunii derivatele SIF 5 au fost cele mai lichide cu 7700 contracte încheiate cu 45 de minute înaintea finalulului şedinţei. DESIF 2 s-au clasat pe locul secund cu mai mult de 2600 de contracte, până la aceeaşi oră. Raportat la preţuri, DESIF 5 iunie au deschis la 0,4592 lei/acţiune cotaţia încadrându-se apoi între minimul de 0,456 lei şi maximul de 0,4875 lei/acţiune. Pentru septembrie 2009 cotaţia DESIF 5 a pendulat între 0,4699 şi 0,5 lei. DESIF 5 au intrat în atenţia investitorilor şi pentru cel mai îndepărtat orizont investiţional, anume martie 2010 pentru care se observă o cotaţie de 0,51 lei/acţiune. DESIF 2 iunie au deschis la 0,4017 lei/acţiune şi au oscilat între 0,4 şi 0,4245 lei/titlu aflându-se în creştere cu circa 2,5 bani. Şedinţa a fost una destul de bună şi pentru RON/EURO produs derivat care a atras în jurul a 600 contracte. Pentru iunie moneda unică a deschis la 4,2725 lei şi a evoluat între un minim de 4,2694 şi un maxim de 4,3 lei, valorând cu mai puţin de o oră înainte de închidere 4,29 lei. Cotaţia a crescut şi pentru septembrie ajungând în jurul valorii de 4,4 lei dar şi pentru decembrie, gravitând la 4,5 lei. * Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, până la ora închiderii de la ora 18,00 urmând să apară modificări ale cotaţiilor, variaţiilor, numărului de contracte şi valorii. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro .
Stiri din Sibiu
31.03.2009 mai mult...
Ultima întâlnire dintre reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) şi ai Patronatului Naţional al Medicilor de Familie (PNMF) a dat roade. Medicii de familie au semnat marţi, 31 martie, un protocol cu Ministerul Sănătăţii şi au acceptat semnarea contractului cadru în forma actuală. Medicii de familie au semnat marţi, 31 martie, un protocol cu Ministerul Sănătăţii Publice. Potrivit actului semnat, reprezentanţii medicilor de familie au avut obiecţii cu privire la OUG din 25.03.2009, pentru modificarea articolului 7 din Legea nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Atât reprezentanţii SNMF şi PNMF, cât şi ministrul sănătăţii, Ioan Bazac, au convenit ca acordarea asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă să fie reglementată printr-o lege separată de contractul cadru. Astfel, contractul privind acordarea asistenţei medicale inclusiv la medicina primară, ce stabileşte, anual, condiţiiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, va intra în vigoare, în noua sa formă, miercuri, 1 aprilie. În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost stabilită valoarea punctului per capita la 4,1 şi a celui per serviciu la 1,5, valori care vor rămâne neschimbate până la sfârşitul anului. Medicii vor prescrie doar medicamente sub forma DCI Conform noului contract cadru, începând de la 1 aprilie 2009, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internaţionale (DCI). Excepţie vor face cazurile justificate medical în fişa medicală a pacientului, situatie în care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comercială, în concordanţă cu diagnosticul. În plus, farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate vor fi obligate să elibereze doar acel tip de medicament care dă preţul de referinţă în cadrul DCI. Mai multă transparenţă la casele de asigurări şi spitale Noul plan prevede, de asemenea, obligaţii în ceea ce priveşte casele de asigurări de sănătate şi spitalele. În cazul celor dintâi, normele planului cadru prevăd publicarea listelor cu furnizori şi valoarea contractelor şi la sediu, nu doar pe pagina de web şi obligă spitalele să afişeze cheltuielile efectuate în luna precedentă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, în primele trei zile lucrătoare ale lunii curente. Contracte cu mai multe case de asigurări Precederile noului contract cadru face posibil ca furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare să încheie contract atât cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cât şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor. Vechiul contract prevedea încheierea unui singur contract, cu o singură casă de asigurare. Penalităţi de până la 30 la sută Nerespectarea obligaţiilor contractuale vor fi mult mai aspru pedepsite. Conform contractului cadru ce va intra în vigoare de miercuri, 1 aprilie, furnizorii care nu respectă clauzele contractuale vor primi penalizări de la 2 până la 30 la sută. În cazul spitalelor, procentul aferent penalităţii aplicate la a treia constatare a nerespectării obligaţiilor contractuale a fost majorat de la 5 la sută la 9 la sută. Mai mult timp pentru medicii nou veniţi O altă prevedere a contractului cadru prevede extinderea, de la o perioadă de trei luni la una de şase luni, a termenului maxim în care medicul de familie nou venit, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituită până la data încheierii contractului, este obligat să înscrie numărul minim de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.
Stiri
31.03.2009 mai mult...

Regizorul sibian Dumitru Budrala face parte din juriul internaţional care va stabili câştigătorii  celui mai important festival de film documentar spaniol - DocumentaMadrid. Festivalul din capitala Spaniei, care are loc în perioada 1-10 mai, este dedicat în exclusivitate filmului documentar. Pentru ediţia din acest an, organizatorii vor face spaţiu şi filmelor româneşti. Vor fi prezentate şase filme documentare româneşti, sub genericul „România. Prin ochii documentariştilor săi”. Ideea organizării acestui program aparţine echipei Astra Film Festival, care a colaborat, la stabilirea selecţiei de filme, cu DocumentaMadrid şi cu Institutul Cultural Român din Madrid. Publicul spaniol va putea urmări „Fanfaron, fanfaron” (2007), de Cornel Gheorghiţă, „Podul peste Tisa” (2005), de Ileana Stănculescu, „Asta e” (2001), de Thomas Ciulei, „Război pe calea undelor” (2007), de Alexandru Solomon, „Născuţi la comandă” (2005), de Florin Iepan, şi „Blestemul ariciului” (2006), de Dumitru Budrala. Cele şase filme au mai fost proiectate, anul trecut, la Torino, cu ocazia unui eveniment de promovare a imaginii României, intitulat Ţara mea. România de azi văzută de tinerii documentarişti.
Stiri Sibiu
31.03.2009 mai mult...
Studenţii de la artă teatrală, din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga”, vor participa, la invitaţia Universităţii d’Artois din Arras, Franţa, la „Festival International et universitaire des Arts de la scene d’Arras”, în perioada 31 martie – 8 aprilie. Festivalul, aflat la cea de-a 12-a ediţie, reuneşte şcoli de teatru din întreaga lume. Spectacolul selecţionat anul acesta este „Trei povestiri care merită să fie povestite”, adaptare după textele lui Osvaldo Dragun, în regia lector univ.dr. Dan Glasu, spectacol realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Din distribuţie fac parte actorii Romina Stroia, Liviu Bledea, Arina Trif, Alexandra Tică, Cătălin Grigoraş, Alexandru Verzescu, Laurenţiu Vlad, Alexandra Petrasciuc, Mihai Alexandru şi Florentina Neagu. Cei zece studenţi vor fi însoţiţi de prep.univ. drd. Luminiţa Bîrsan. Spectacolul se joacă şi la Teatrul „Radu Stanca”, următoarea reprezentaţie urmând să aibă loc în 12 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor - Sala de Sport, începând cu ora 19:00.
Stiri din Sibiu
31.03.2009 mai mult...
Complexul Naţional Muzeal “Astra” sărbătoreşte joi, 2 aprilie, de la ora 13, Ziua Internaţională a Cărţi pentru Copii. Casa Artelor din Piaţa Mică va deveni, pentru câteva ore, spaţiul de poveste al elevilor claselor primare de la şcolilor generale din Sibiu. “Evenimentul se va desfăşura într-un cadru special amenajat pentru copii, care să-i introducă în universul poveştii şi a creaţiei încă de la intrararea în sală. Evenimentul se bazează pe prezentarea unei poveşti pentru copii, a cărei acţiune fictive, se petrece în casa olarului din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNM “Astra”, Ovidiu Baron. Organizatorii vor pregăti şi un stand cu publicaţiile muzeului “Astra” pentru copii. Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii a fost sărbătorită prima dată la 2 aprilie 1976, când se sărbătorea şi împlinirea a 200 de ani de la naşterea scriitorului Hans Christian Andersen, cel care a fost numit, încă din timpul vieţii, regele basmului.
Stiri
31.03.2009 mai mult...

simba
Cele patru proiecte depuse de firme sibiene, pentru obţinerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional - „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, vor primi peste 1,1 milioane lei. Contractele au fost semnate în 19 martie, la Alba Iulia, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. În total, întreprinderile din regiunea centru vor primi mai mult de trei milioane lei. Cele 15 proiecte depuse de întreprinderi din Sibiu, Alba, Braşov, Covasna şi Mureş, pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile, vor primi peste 3,18 milioane lei. Alte 65 de proiecte rămase în contractare, sunt momentan în faza de verificare a contractelor, urmând a fi semnate şi aprobate pentru finanţare până la sfârşitul lunii aprilie. Proiectele din Sibiu au fost depuse de GTC Map Serv, Centrul Medical Dr Stănilă, Data Management Solutions şi Auto Cross. Bugetul acestora este peste 1,8 milioane lei şi vor primi finanţare de peste 1,1 milioane lei fonduri nerambursabile. La nivelul Regiunii Centru, au fost depuse, anul trecut, 169 proiecte în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile prin Programul REGIO, cel mai mare număr de proiecte depuse la nivel naţional. Din cele 169 proiecte au rămas 89 de proiecte finanţabile. „Resursele financiare nerambursabile sunt exact sprijinul de care microîntreprinderile au acum cea mai mare nevoie. Regiunea Centru a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare continuă şi datorită impactului pe care îl au pe piaţă aceste microîntreprinderi, care creează locuri de muncă şi au flexibilitatea necesară de a se adapta cerinţelor unei economii de piaţă dinamice. Astfel, zonele aflate în declin au putut fi revitalizate, iar în actualul climat economic, fondurile structurale, în special cele derulate de ADR Centru prin programul REGIO, reprezintă semnalul pe care îl asteptau microîntreprinderile româneşti pentru a putea să îşi dezvolte afacerile. Practic, din acest moment, prin aprobarea acordării prefinanţării, banii europeni vor fi folosiţi pentru impulsionarea activităţii microîntreprinderilor care au depus proiecte eligibile”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. Proiectele au fost depuse spre finanţare pe Domeniul Major de Intervenţie 4.3 - „Sprijinirea dezvoltării micro-întreprinderilor”, din cadrul Programului Operaţional Regional. Prin acest domeniu se poate obţine o finanţare nerambursabilă de 70 la sută din valoarea totală eligibilă a proiectului. Obiectivul acestui domeniu este dezvoltarea microîntreprinderilor productive şi a celor prestatoare de servicii, care folosesc resurse naturale, materii prime, resurse umane din regiune. Valoarea totală a unui proiect trebuie să se încadreze între 20.000 şi 500.000 euro, din care ajutorul nerambursabil acordat va fi de maxim 200.000 euro. Conform estimărilor Ministerului Dezvoltării, următoarea lansare a unui nou apel de depunere va fi în lunile aprilie sau mai.
30.03.2009 mai mult...
264 de locuinţe sociale vor fi construite la Sibiu, pe strada Viitorului, în cartierul Reşiţa II, iar alte 22 la Mediaş, pe strada Luncii. Consiliul Local Sibiu a aprobat, săptămâna trecută, avizul de oportunitate pentru documentaţia de urbanism PUZ şi RLU pentru construirea unor blocuri de locuinţe sociale în cartierul Reşiţa II, pe un teren de peste 38.000 metri pătraţi. Acestea vor fi ridicate în prelungirea străzii Viitorului. Aici va fi ridicat un ansamblu rezidenţial compus din 11 clădiri cu câte două scări, cu regim de înălţime P+3E, şi va fi amenajat şi un spaţiu de agrement. Cartierul va dispune de 278 de locuri de parcare, câte un loc pentru fiecare din cele 264 propuse, şi 14 pentru vizitatori. Le Mediaş, municipalitatea a obţinut 1,9 milioane lei, de la ministerul dezvoltării, pentru construcţia unui bloc de locuinţe sociale pe strada Luncii numărul 4. Imobilul, cu 22 de apartamente, este destinat persoanelor evacuate în urma retrocedării pe baza Legii 10 /2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 2,7 milioane lei. „Construirea blocului de locuinţe sociale de pe str. Luncii nr.4 este foarte importantă şi ne dorim ca acest proiect să se bucure de finanţarea necesară pentru terminarea lucrărilor conform programului. Vom lua toate măsurile necesare pentru asigurarea finalizării acestei investi’ţii“, a declarat viceprimarul Teodor Neamţu Parc pentru ANL-uri Tot la Mediaş, primăria şi Asociaţia de Turism şi Ecologie Dianthus au obţinut o finanţare de 7500 lei de la o firmă privată, pentru amenajarea parcului din zona blocurilor ANL. Lucrările vor începe la începutul lunii aprilie. „Primăria s-a implicat în elaborarea acestui proiect pentru că ne dorim să avem cât mai multe spaţii verzi în municipiu. Faptul că am obţinut finanţare pentru amenajarea parcului din zona ANL reprezintă un lucru important care atestă buna colaborarea cu societatea civilă. Prin acest proiect ne-am propus să implicăm cetăţenii în viaţa comunităţii pentru că numai împreună putem transforma Mediaşul într-un oraş mai frumos”, a declarat viceprimarul Teodor Neamţu. „Ne bucurăm pentru că am reuşit din nou să atragem fonduri în comunitatea medieşeană. Urmează să implementăm acest proiect împreună cu partenerii noştii şi facem un apel tuturor locuitorilor cartierului Gura Câmpului să se alăture acestui demers”, a declarat Feri Teglaş, preşedintele ATE Dianthus.
30.03.2009 mai mult...

Prin conţinutul lor bogat în săruri minerale, aminoacizi, enzime şi mai ales vitamine, sucurile de legume aduc aportul necesar pentru tonifierea fizică şi psihică. Este important ca acestea să fie preparate zilnic, întrucât sucurile destinate terapiei nu este recomandat să se păstreze de la o zi la alta. Fructele sau legumele cu coaja, înainte de a fi stoarse, vor fi bine spălate cu apă rece, apoi tăiate în felii subţiri. Sucul de ridiche neagră conţine vitaminele B si C. Este colecistochinetic, aperitiv şi digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Se poate folosi în insuficienţă hepatică, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, reumatism, gută. Pentru a obţine sucul, se foloseşte ridichea cu tot cu frunze. Se poate folosi în combinaţie cu suc de morcovi. Sucul de sfeclă roşie conţine zaharuri, săruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este răcoritor, foarte nutritiv şi energetic. Se recomandă în anemii, demineralizare şi este folositor în cazul epidemiilor de gripă. Dar, atenţie, prea mult suc de sfeclă, este dăunător, deoarece dă stări de vomă si greţuri, ca urmare a efectului de epurare rapidă a substanţelor toxice din ficat. Se recomandă un pahar de suc de sfeclă pe zi, repartizat în trei-patru reprize. Sucul de ardei gras conţine o mare cantitate de siliciu, care necesar unghiilor, părului şi glandelor sebacee. Ajută la curăţarea pielii de petele închise la culoare. Este bun în colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul de castraveţi conţine vitamine, oxid de calciu, magneziu, sulf. Este răcoritor, depurativ, diuretic. Se recomandă în stări subfebrile, în reumatism sau gută. Se poate folosi în amestec cu suc de ţelină, de măr sau de morcov. Chiar şi în cosmetică este bun pentru tratarea ridurilor. Sucul de ceapa conţine vitamine, săruri minerale, este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, antiseptic, antiinfecţios, antisclerotic, antireumatismal. Se utilizează în astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afecţiuni respiratorii. Se poate amesteca cu puţin suc de ţelină sau de morcovi, sau cu câteva picături de lămâie. Renumitul spanac nu se foloseşte doar ca preparat alimentar. Sub formă de suc conţine săruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este remineralizant, antianemic, antiscorbutic, cardiac tonic. Este recomandat în anemii, astenie fizică şi nervoasă, este bun pentru curăţarea întregului traiect digestiv. Un tonic foarte bun este şi sucul de ţelină. Conţine săruri minerale, oligoelemente, vitamine, este un tonic al sistemului nervos, remineralizant, diuretic, depurativ, antireumatismal. Se foloseşte în inapetenţă, astenie, surmenaj, demineralizare, reumatism, gută, afecţiuni pulmonare, chiar şi impotenţă. Vizitati si postati GRATUIT filme si poze pe www.unaalta.org/video
Stiri din Sibiu
30.03.2009 mai mult...
Aproape 3.000 de conducători auto au fost surprinşi, în ultimele trei săptămâni, circulând cu o viteză ce a depăşit limita regulamentară impusă de lege. Şoferii au căzut “victime” noului sistem radar fix de la Boiţa, dat în funcţiune zilele trecute de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu, (IPJ). Radarul fix de pe DN 7, de la Boiţa, a adunat, din data de 10 martie, de când a fost dat în funcţiune, şi până în prezent, nu mai puţin de 2.860 de constatări ale încălcării regimului legal de viteză, conform şefului Serviciului de Poliţie Rutieră Sibiu, Alin Pahonţiu. Cu toate acestea, nu au fost acordate, încă, amenzi, pentru că procedura pe care poliţiştii trebuie să o urmeze este una destul de lungă. “Nu am întocmit, încă, procesele vorbale de contravenţie. În prezent, au fost trimise înştiinţări deţinătorilor autovehicolelor, în conformitate cu legea, pentru a ne comunica datele conducătorului auto. În momentul în care vom avea, sub semnătura deţinătorului autoturisnmului, numele celui care a condus autovehicolul, vom trece la întocmirea procesului verbal de sancţionare”, a explicat Alin Pahonţiu. Neacordarea informaţiilor care să ajute la identificarea şoferului se sancţionează cu până la 20 de puncte amendă. Datele înregistrate de radarul fix de la Boiţa sunt preluate şi prelucrate în cadrul unui dispecerat deschis la sediul Poliţiei Rutiere, funcţional din 10 martie a acestui an. Un agent de poliţie din cadrul IPJ Sibiu primeşte toate imaginile surprinse de radar şi urmează procedura specifică.
Stiri
30.03.2009 mai mult...
Echipa de volei feminin CSM Sibiu rămâne în prima ligă, după victoria de duminică pe teren propriu, din play-out-ul Campionatului Naţional de volei, în faţa echipei CSM Lugoj.   CSM-CSŞ Terezianum Sibiu – CSM Lugoj (25-14, 22-25, 25-21, 25-17)  Echipa de volei CSM Sibiu a câştigat, duminică, la Sala Transilvania, partida decisivă din play-out-ul Campionatului Naţional de volei, împotriva echipei CSM Lugoj. Înainte de acest meci, scorul la partide era 2-2.   “Determinarea jucătoarelor sibience, o concentare mai bună, mai puţine greşeli, un arbitraj de nivel internaţional dar şi susţinerea publicului au fost câteva elemente care au adus jucătoarelor noastre victoria”, explică preşedintele CSM Sibiu,  Viorel Cintean. Conform acestuia, se încheie astfel un sezon frustrant, mai ales pe plan financiar, majoritatea jucătoarelor având restanţe de peste trei luni la salarii. Schimbarea conducerii tehnice şi şirul de accidentări succesive au complicat şi mai mult lucrurile. Primul şi ultimul set au fost adjudecate clar de echipa CSM Sibiu. CSM s-a distanţat vizibil şi astfel nu au permis jucătoarelor adverse să recupereze. Al doilea set a fost câştigat de jucătoarele din Lugoj. Setul 3 a fost echilibrat. „A fost un meci bun, al doilea set a fost putin mai slab. Le-am spus fetelor înainte de meci că dacă vor juca 80 la sută din potenţialul lor, vom câştiga. Şi am pierdut un singur set. Aşa cum am spus în interviurile trecute, rezultatele muncii mele se vor vedea peste două luni. În playout echipa şi-a arătat calităţile în momente decisive pentru viitorul ei în Liga A1. A fost cel mai important meci din viaţa mea, în opt ani de când sunt antrenor şi cred că e cea mai bună promovare a mea. Doresc să le felicit pe fete şi să mulţumesc publicului pentru sprijin. În următoarea perioadă vom juca trei meciuri împotriva echipei SCMU Craiova, pentru locurile 9 si 10. Pentru aceste trei meciuri voi folosi şi fetele de rezervă, e important ca şi ele să joace”, a declarat antrenorul Nenad Mihajlovic.  „Am avut tot timpul încredere în fete, am spus de acum două săptămâni că vom câştiga, ma bucur foarte mult că rămânem în Liga A1 şi sperăm ca anul următor să nu mai ajungem în această situaţie limită”, a adăugat preşedintele Cintean.    Componenţa echipei CSM-CSS TEREZIANUM SIBIU în ordinea numerelor de pe tricou: 1 Andreea Neculcea, 3 Constantinescu Raluca Mihaela, 4 Scheau Ana-Maria, 5 Canea Ionela Maria, 6 Antonie Daria, 7 Bălănescu Bianca, 8 Dancu Lorena Livia, 10 Marian Sorina, 11 Simanic Sonja, 12 Trojancevic Milica, 14 Dancu Gabriela Bianca.
Sibiu
30.03.2009 mai mult...

Alcomsib
Publicitate Rondul
PORTAL DE ANUNTURI De toate pentru toti AMICUL PUBLIC NR. 1
>
>
stirisibiu.ro
Oferte de Cazare in Sibiu
Salveaza o viata de caine. Adopta.
Filarmonica Sibiu
Reprezentanţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Sibiu, (OJPS), au muncit luni, pe teren, însă nu pentru a împărţi scrisori, ci pentru fi parte a campaniei “Luna pădurii”, iniţiată la mijlocul lui martie de Romsilva. Voluntarii din partea OJPS s-au aflat, luni, în pădurea Curatele, lângă comuna Sadu, pentru a planta puieţi de gorun. Acţiunea a început la ora 12 şi a fost organizată, pe plan local, de OJPS, în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva. “Angajaţii Poştei Române sunt încurajaţi să se implice, voluntar, în programul de reîmpădurire, în dorinţa de a conştientiza rolul important pe care protecţia mediului îl are pentru dezvoltarea durabilă a României”, spun reprezentanţii OJPS. În cadrul campaniei, Direcţia Silvică a judeţului Sibiu urmăreşte împădurirea a peste trei sute de hectare de terenuri din judeţ. Plantare de puieţi şi la Mediaş Nici Mediaşul nu se lasă mai prejos şi anunţă plantarea a 3500 de piueţi pe Hula Baznei. Este vorba despre campania anuală de plantare a puieţilor de la sfârşitul lunii martie. La acţiune vor lua parte elevi voluntari de la liceele Axente Sever, Şcoala Naţională de Gaz, Automecanica şi M.I.U., alături de reprezentanţi ai Primăriei Mediaş. Campania se va desfăşura pe durata a zece zile.
30.03.2009 mai mult...
Doi englezi care s-au dus la teatru să vadă o comedie anunţată drept extraordinară au fost daţi afară din instituţia de cultură pentru că râdeau prea tare. După cum informează site-ul zigonet.com, Sharon Whitelaw şi prietenul său Tony Priestley au fost obligaţi să părăsească teatrul "Drill Hall" din Lincoln, unde se juca o comedie spumoasă. În pauza dintre acte, cei doi au fost rugaţi să nu mai intre în sala de spectacole, pentru că mai mulţi spectatori s-au plâns că sunt deranjaţi de zgomotul pe care ei îl făceau şi că "vinovaţii" râdeau chiar şi în momentele în care nu era nimic amuzant pe scenă. După acest incident, producătorii piesei au inventat un slogan care cu siguranţă va atrage spectatorii: "Veţi râde până veţi fi daţi afară din sală".
30.03.2009 mai mult...
Designed by Queenadv
 

Un câine pechinez din Statele Unite face valuri în lumea picturii, uimind pe toată lumea cu talentul său unic pentru arta abstractă. După cum informează site-ul zigonet.com, Ziggy, un pechinez jucăuş de trei ani, pictează tablouri extraordinare, pentru care amatorii de artă plastică plătesc şi 130 de euro, chiar dacă au de aşteptat câteva zile sau chiar câteva săptămâni înainte de a primi un tablou finalizat. Se pare că Ziggy a început să picteze în anul 2007, la îndemnul stăpânei sale, Elizabeth Monacelli. Aceasta, profesor de muzică, a legat o pensulă de un sul de hârtie, pe care câinele îl ţine în gură pentru a-şi putea picta capodoperele. Fiind un adevărat artist, căţelul-pictor este şi el la mâna inspiraţiei, întocmai ca oamenii. "Lui Ziggy îi place foarte mult să picteze, dar trebuie să fie într-o dispoziţie bună", a explicat stăpâna patrupedului.
Stiri din Sibiu
30.03.2009 mai mult...

Angajaţii unui restaurant din Michigan, Statele Unite au inventat un hamburger uriaş ce conţine 4.800 de calorii, adică de două ori mai multe decât consumul zilnic recomandat de nutriţionişti, informează site-ul zigonet.com. Hamburgerul este "format" din cinci chiftele, cinci felii de caşcaval, ardei, sos picant, câteva frunze de salată şi două sau trei felii de roşii. Uriaşul sandviş a fost creat drept "recompensă" pentru suporterii echipei locale de baseball, care sunt întâmpinaţi în acest restaurant cu o provocare: dacă mănâncă tot hamburgerul primesc un tricou drept premiu. Hamburgerul, botezat "Fifth Third", ca stadionul unde se antrenează jucătorii echipei de baseball, conţine 300 de grame de grăsime, 744 miliframe de colesterol şi peste 10 grame de sodiu. "Toţi oamenii mănâncă sănătos acasă. Aşa că atunci când vin la stadion, au voie să mănânce şi altceva", a explicat directorul restaurantului.
Ziar Sibiu
30.03.2009 mai mult...
Se spune că femeile asiatice sunt cele mai frumoase din lume. Acest lucru se datorează nu doar moştenirii genetice, ci şi felului în care se îngrijesc şi metodelor pe care le aplică pentru a-şi păstra farmecul. Produsele tradiţionale antiîmbătrânire ce se comercializează la scară largă în Europa şi în Statele Unite au drept principal „obiectiv“ atenuarea semnelor îmbătrânirii, fie că este vorba de riduri profunde sau fine, fie de petele ce apar pe piele odată cu înaintarea în vârstă. Aceste produse antiîmbătrânire acţionează numai la suprafaţa pielii. Spre deosebire de medicina occidentală, cea tradiţională chineză acordă o atenţie deosebită întregului organism, dar şi factorilor care duc la îmbătrânirea prematură. Medicina chineză pune mare preţ pe nevoile şi problemele organelor interne, analizând prezenţa toxinelor din organism şi energia trupului. Vă prezentăm în continuare câteva metode şi produse pe care le puteţi încerca pentru a vă transforma şi dumneavoastră într-o frumuseţe „asiatică“. Ginsengul Panax Ginseng sau, mai simplu, ginsengul este unul dintre „remediile“ universale folosite la scară largă în ţările asiatice. El conţine anumite molecule extrem de puternice, care au proprietatea de a alunga oboseala şi stresul din organism, este bogat în antioxidanţi ce neutralizează radicalii liberi, cei mai mari duşmani ai tenului, şi are un conţinut bogat de steroizi naturali, esenţiali pentru producţia de celule ale epidermei. Potrivit medicinei tradiţionale chineze, ginsengul hrăneşte inima, plămânii, splina, rinichii şi ficatul şi îmbunătăţeşte metabolismul şi circulaţia sângelui. Acestea sunt proprietăţi remarcabile, dacă ţinem cont de faptul că ultimele două aspecte reprezintă factori esenţiali pentru a avea o piele sănătoasă şi tânără. Pudra de perle Femeile din Asia folosesc de sute de ani pudra de perle pentru a-şi menţine pielea sănătoasă şi hrănită. Aceasta conţine aminoacizi şi alte elemente naturale care au proprietatea de a conferi tenului un aspect de întinerire. În afară de faptul că generează efecte estetice remarcabile, pudra de perle calmează ţesutul inflamat, grăbeşte vindecarea rănilor şi este un remediu ideal pentru pielea sensibilă, întrucât calmează inflamarea, roşeaţa şi iritaţia pielii. Asiaticele obişnuiesc să se „trateze“ cu suplimente alimentare ce conţin pudră de perle sau aplică acest produs pentru a-şi menţine pielea netedă şi catifelată. Alimente ce încetinesc îmbătrânirea Dintotdeauna alimentaţia femeilor asiatice a cuprins cele mai sănătoase alimente, care încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc elasticitatea pielii şi reduc în mod vizibil ridurile. Dintre acestea numim doar curmalele, mierea, cireşele, orezul, castraveţii, fructele de avocado şi ciupercile chinezeşti. De exemplu, aceste ciuperci speciale nu doar conferă un aspect tineresc pielii, ci sunt şi bogate în vitamina B, fier, calciu şi magneziu, având în acelaşi timp şi un efect benefic asupra circulaţiei sângelui, a inimii şi a plămânilor. În plus, cele mai recente cercetări au dovedit şi beneficiile medicinale ale ciupercilor chinezeşti, care s-au dovedit eficiente în prevenirea şi tratarea tumorilor. Încercaţi acupresura Acupresura este străvechea artă a vindecării şi întineririi, care stimulează corpul să-şi descopere şi să aplice capacităţile de autovindecare. Ea presupune aplicarea unei presiuni fizice cu ajutorul mâinii, al coatelor sau al unei game variate de „instrumente“ de masaj pe diferite puncte de presiune localizate pe suprafaţa corpului. Ca şi acupunctura, această metodă foloseşte meridianele şi anumite puncte reflexogene de pe corp. Iniţial, asiaticii foloseau acupresura doar pentru a creşte nivelul de energie al organismului, însă ulterior au descoperit că procedura îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi metabolismul. Prin urmare, acupresura este foarte des utilizată în tratamentele cosmetice pentru a relaxa muşchii feţei, astfel încât pielea să devină mai elastică şi mai catifelată.
30.03.2009 mai mult...
Sibiul dormea liniştit la ora la care câţiva nebuni urcau spre Bâlea, cu schiurile şi snowboardurile în maşină. O dimineaţă care de-abia mijea, cenuşie şi umedă, sus, la munte. În parcare apăruseră primele maşini şi cei mai matinali se echipau pentru cursă. Oganizatorii erau deja la telecabină, punând la punct ultimele detalii, înainte de a da drumul la încrierile pentru cea de-a treia ediţie a concursului de freeride Inferno. Aproape 50 de concurenţi au apărut, cu curaj în buzunare şi casca în cap. Rând pe rând au semnat declaraţiile pe propria răspundere, au primit detectoarele în caz de avalanşă şi bilele cu numărul de concurs şi au urcat cu telecabina. Dimineaţa începuse deja să se dezmorţească. Riderii au luat startul de la Şaua Doamnei. Traseul a fost împărţit în două etape, la finalul fiecăreia concurenţii chinuindu-se să bage bilele de concurs pe o ţeavă. Clasamentul final a fost stabilit în funcţie de locul obţinut la ambele etape. Deşi surprinşi în unele locuri de mici avalanşe, concurenţii au scăpat teferi cu toţii. Până au ajuns la finish, zăpada începuse deja să se topească şi le-a dat ceva bătăi de cap pe traseu. Încântaţi şi obosiţi, clasamentul a fost prea puţin important. Această sâmbătă a fost, poate, ultima lor zi de schiat din această iarnă şi a meritat emoţiile. La petrecerea de după, cu foc de tabără şi soare, nebunii au înfipt schiurile şi plăcile în zăpadă şi au pus la cale următoarele escapade pe munte. Câştigătorii Inferno 2009 Schi femei Locul I - Ruxandra Urzică locul II - Anca Vasilescu Locul III - Kinga Bozthe   Schi bărbaţi Locul I - Sebastian Barbu Locul II- Laszlo Begidsan Locul III - Cătălin Vasile   Snowboard bărbaţi Locul I - Andrei Subran Locul II - Viorel Corbu Locul III - Octavian Dichea   Snowboard femei Roxana Ion
30.03.2009 mai mult...
Ultimul raport la Bancii Mon­diale, pentru EU 10, lansat la 20 februarie 2009, la Varsovia, arata ca pe plan mondial, economia continua sa-si redu­ca motoarele. Pe masura ce criza evolueaza, in majoritatea tarilor lumii se inregistreaza o crestere a vizibilitatii curentului protec­tionist, cu accen­te natio­naliste. In acest con­text, Indermit Gill, economistul sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, a aratat ca „Alegand aderarea la UE, cele 10 tari (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia – n.t.) s-au angajat spre deschidere si integrarea in economia globala. Daca ne vom indrepta spre o lume protectionista, tarile in curs de dezvoltare vor gasi cu greutate o cale sa-si protejeze cresterea greu castigata. De aceea, programele de stimulare fiscala din tarile industrializate ar trebui folosite pentru incurajarea industriei intr-un mod general eficient si nu intr-unul apropiat de nationalism. In timpul crizei economice, cresterea masurilor protectioniste ar putea fi cel mai mare pericol pentru revenirea economiei”. Semnalul de alarma este dat pe fondul general de ingrijorare in ceea ce priveste viitorul pe termen scurt al economiei globale si in contextul in care tot mai multe state anunta masuri importante de interventie in economie. Astfel, Franta a anuntat sustinerea industriei auto cu aproape 9 miliarde de euro, Opel ar putea avea catre 4 miliarde de euro sub forma unei linii de creditare, Spania dirijeaza din fondurile publice spre industria auto nationala ceva mai bine de 4 miliarde de euro, iar Italia pune la punct un pachet consistent de sprijin. Aceste masuri de interventie a statului in economie sunt initiate pentru a evita caderea totala a unor domenii industriale de maxima importanta, cum ar fi constructia de automobile. Masurile sunt general subscrise abordarii de tip keynesiste, conform careia, in criza economica, banii publici trebuie folositi pentru a genera consum de bunuri si servicii, in compensare fata de contractia pietelor naturale, cat si pentru ieftinirea creditului si relansarea investitiilor. Diferenta importanta intre anii ‘30. cand aceasta schema de iesire din criza a fost elaborata si aplicata, in special in SUA, si situatia de astazi, este foarte mare. Acum, economia mondiala este o economie globala, nu numai din punct de vedere al pietelor de bunuri si servicii in general, cat mai ales din punct de vedere al pietei de capital, care tinde sa fie aproape complet integrata. Globalitatea pietelor de capital face foarte complicata si aproape fara solutie problema apartenentei sau nonapartenentei nationale a unei companii. Migrarea internationala a capitalului, investitiile straine curente sunt deja fenomene economice curente. Datorita lor avem multe situatii in care capitalul dintr-o tara sau capitalul international este investit intr-o alta tara, in economia nationala a acesteia din urma, unde creeaza locuri de munca, comenzi pentru realizarea obiectului de activitate, plata taxelor si impozitelor. E greu de spus in acest caz cum ar arata politica protectionista pe teritoriul national, subventionarea unei asemenea companii realizand simultan atat obiective protectioniste referitoare la economia nationala, cat si obiective de sustinere a capitalului strain. Cu toate ca globalizarea face dificila politica protectionista, cu tenta nationalista uneori, mai ales in cadrul marilor uniunii economice (UE, NAFTA, etc.), interventia protectionista continua sa ramana posibila si periculoasa. Interventia statului prin facilitati fiscale, amanari la plata TVA-ului sau scutiri de taxe si impozite, preferentiaza companiile inregistrate pe teritoriul national si le creeaza un avantaj in competitia generala de piata, fata de competitorii din alte economii nationale. Aceste masuri urmaresc la o prima vedere, sa asigure o mai buna conservare a locurilor de munca din economia nationala si un ascendent de piata internationala pentru exportatorii din respectiva tara. %nsa, de cele mai multe ori, statele care sunt destinatii de export, in criza economica sau recesiune, au printre obiectivele fundamentale promovarea propriilor produse si mentinerea propriilor locuri de munca. Asa ca, foarte repede, masurile de acest gen dintr-o tara sunt urmate de masuri de raspuns sau de contracarare din tarile de destinatie pentru export, ceea ce face ca finalul sa fie o escaladare reciproca a costurilor si nu o crestere a pietelor sau o relaxare a crizei. Migrarea productiei spre zone cu competitivitate momentana mai ridicata, cum ar fi cazul Romaniei, in ultimii ani, in cadrul economiei europene, a adus avantaje importante tarilor emergente, dar si tarilor de origine pentru investitii, prin cresterea competitivitatii internationale a produselor, marirea cotelor de piata si repatrierea facila a profiturilor. Totusi, aceasta migratiune a capitalurilor spre tarile emergente a dus la pierderi de locuri de munca in statele de origine pentru capital si a avut urmari sociale neplacute. Ne amintim, desigur, ca exemplu, de relocarea Nokia, din Germania, la Cluj, in Romania, care a cauzat chiar o crestere usoara a manifestarilor nationaliste si extremiste intr-o anume regiune germana. De asemenea, relocarea masiva a productiei Siemens, in afara Germaniei a produs neliniste chiar in mediul politic german la nivel inalt, estimarea anilor 2005 fiind ca Germania ar putea pierde astfel pana la 20.000 de locuri de munca, prin relocare. Analizele economice ulterioare relocarilor au aratat, insa, ca pierderile exista, dar au anumite specificitati: sunt atinse mai ales locurile de munca cu calificare joasa, investitorii migrand cu operatii de manualitate in tarile emergente, pentru ca sunt mai mici costurile fortei de munca. In acelasi timp, operatiunile de inalta tehnologie si cu valoare adaugata foarte mare au ramas in mare parte la firmele mama, piata muncii din tara de origine a investitiei avand, in termeni globali, mai degraba castiguri prin aparitia suplimentara a unor locuri de munca calificate sau supercalificate (management, calitate, cercetare etc.). In concluzie, putem afirma ca, pe termen mediu si lung, relocarea productiei, mai ales a celei cu costuri de personal ridicate, creste competitivitatea atat a tarii de destinatie a investitiei, cat si a tarii de origine. Insa, in panica creata de recesiune, curentul de opinie general, la nivelul bunului simt, este acela ca fiecare trebuie sa joace pentru el. In termeni concreti, asta ar insemna „reintoarcerea acasa” a productiei, dar mai ales a capitalurilor. Protectionismul manifestat prin recentrarea la nivel national a capitalurilor si productiei ar avea, cu certitudine, un efect de stimulare a crizei. Caderea cererii duce, in mod natural, la o competitie pentru preturi cat mai mici, care sa stimuleze consumul. Preturile mici sunt obtinute din productia in conditii de maxima competitivitate, ori ”venirea acasa” a productiei nu tine cont de marimea costurilor de productie, ci de apartenenta nationala a capitalurilor. Un astfel de proces, dus pana la ca­pat, ar recrea zone izolationiste si barie­re importante in comertul international, fara a avea efect pozitiv asupra crizei la nivel national sau international. Din punct de vedere al circulatiei capitalurilor, „repatrierea” acestora are efect dezastruos asupra spatiilor economice nationale si globale. Cea mai sensibila zona o reprezinta acum circulatia banilor in banci. Daca „banca mama” decide sa retraga capital si lichiditati de la „banca fiica” dintr-o alta tara, efectul de adancire a crizei pentru spatiul din care se retrag masiv bani este imediat. Lipsa de lichiditati, prudentialitatea exagerata la creditare, costurile aproape de nesuportat din activitatea economica obisnuita au facut deja ca economia sa sufere o lipsa majora de lichiditati si o inghetare a investitiilor, chiar a celor in curs. In acest context, pozitia presedintelui Basescu de a cere marilor banci straine care sunt proprietarele unor banci din Romania garantia, fie ea chiar si morala, ca nu vor retrage masiv capital din sistemul bancar romanesc, apare drept logica si naturala. Desigur, pe termen scurt, retragerea masiva de bani (prin scontarea creditelor interbancare, de exemplu) de catre o banca din Austria sau Germania de la bancile similare din Romania ar produce o usoara crestere a lichiditatii pe piata germana sau austriaca. Insa, cresterea ar fi neglijabila. Fata de necesarul curent, sutele de miliarde de dolari investiti in bancile din SUA de guvern fiind marturia clara ca economia a fost brusc atat de desertificata, din punct de vedere al prezentei lichiditatilor, incat infuziile punctuale aproape nu se simt. %nsa, efectul ar fi foarte mare si negativ in economia din care banii au fost retrasi. O eventuala cadere a unei economii nationale, mai ales in Uniunea Euro­peana, atrage dupa sine efecte in cascada in toate statele membre, dato­rita integrarii economice si politice avan­sate, care ar functiona ca un vehicul pentru „virusul” accentuarii crizei. Din punct de vedere al „nationalismului banilor” si efectului de multiplicare a crizei, suntem martorii unei astfel de escaladari in relatiile UE-SUA: mentinerea dolarului preferential in economia americana si retragerile masive de dolari de pe pietele euro­pene au crescut mult raritatea acestei monede si au influentat ratele de schimb euro-dolar si natura si mari­mea schimburilor comerciale intre cele doua mari grupari economice. Acest proces nu a dat pana acum nici un semn ca ar reduce intensitatea turbio­nului distructiv cu care se confrunta SUA, dar sunt semne clare ca acce­lereaza criza europeana. Aceasta acce­lerare va avea efecte negative asupra SUA, America si Europa fiind puternic interconectate din punct de vedere al productiei si consumului, dar si din punct de vedere al miscarii capitalurilor. Economia fiind globala si integrarea fiind avansata la nivelul Europei, putem vorbi, ca figura de stil, de crearea unui adevarat corp viu economic, din care fac parte cele 27 de state membre UE. Criza cu care ne confruntam este ca o boala generala a acestui corp, si e greu de crezut ca poate fi tratata sau redusa prin tratarea unui singur membru, oricare ar fi el. Mai devreme sau mai tarziu, tarile din economia globala isi sincronizeaza evo­lutiile, principiul vaselor comunicante functionand deja din plin din punct de vedere economic, investitional. In acest context, protectionismul are sanse mult mai mari decat in trecut sa genereze mai putine beneficii si mai multe pierderi, fiind tot mai multe vocile care afirma ca in economia globala protectionismul echivaleaza cu o declaratie de razboi economic. Stimularea generala a economiei, fara o tinta directa de descurajare a produselor din afara statului si econo­miei nationale, pare a fi o masura mult mai adaptata. Exemplificator pentru acest punct de vede este exemplul „programului rabla” din Ger­mania: trecerea la subventionarea cu 2.500 euro, pentru retragerea din pia­ta a automobilelor vechi si cumpa­rarea de automobile noi, a impulsionat vanzarile auto in general in Germa­nia, piata care a fost una dintre foarte putinele cu crestere in ultimele luni. Beneficiarele directe au fost VW si… Dacia, cu modelul Logan. Insa, impulsul s-a distribuit rapid pe orizontala in piata furnizorilor de piete si repere din toata Europa, care alimenteaza productia celor doua mari firme. Viitorul economiei europene si mondiale, pe termen scurt, este incert. Insa pe termen mediu si lung concluziile sunt destul de clare: globalizarea si integrarea economica, sociala si politica vor continua, mai repede daca sunt stimulate, mai incet daca procesul se va confrunta cu planuri protectioniste mai mult sau putin extinse. Insa, asa cum dupa noapte vine ziua, cu aceeasi naturalete, integrarea si globalizarea vor continua…
28.03.2009 mai mult...
Aiesec

Se spune că frumuseţea reginei Cleopatra era tulburătoare. Unul din secretele frumuseţii reginei Cleopatra era îmbăierea în lapte de capră şi miere. Laptele de capră a fost redescoperit, mai târziu, de Hipocrate, care îl folosea ca pe o licoare vindecătoare. Cercetările moderne au demonstrat că laptele de capră are în componenţa sa ingredieni activi la fel cu cei din stratul protector al epidermei umane, ceea ce îl face deosebit de sănătos şi util. Are calităţi antiinflamatoare, antibacteriene, antialergice şi antiimbătrânire. Este bogat în aminoacizi, vitamine şi minerale. Conţine un acid gras, acidul caprilic, care are proprietatea de a reduce PH-ul, şi rolul de a proteja pielea de invazia bacteriilor. Un alt aminoacid esenţial, ce are proprietatea de a elimina tensiunile nervoase şi a reduce durerea şi se găseşte în laptele de capră, este triptofanul. Vitaminele A, E şi B6 conţinute de laptele de capră au puternice proprietăţi regenerante. Riboflavina participă la procesele metabolice, ajută la formarea anticorpilor şi a celulelor pielii. Un alt secret al Cleopatrei era mierea. Conţinutul de microelemente al mierii este similar cu cel al sângelui uman, de aceea mierea este foarte uşor de asimilat. Glucoza, fructoza, sucroza, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, unele microelemente, vitamine (B1, B2, B6, PP, H, B12, C, provitaminele A, vitamina K), acid pantotenic, acid folic, proteine, acizi organici, toate sunt prezente în miere. În cosmetica, mierea menţine strălucirea pielii, elimină excesul de sebum, are efect stimulator şi un important efect antiseptic. Reţete a la Cleopatra: se amestecă, în părţi egale, lapte de capră şi miere, într-un vas de sticlă sau porţelan şi se toarnă conţinutul în apa de baie. Pentru ten, are efecte deosebite următoarea reţetă. Se ia smântâna formată la suprafaţa laptelui de capră, după fierbere şi răcire, şi se amestecă, uşor, cu două linguriţe de gel de aloe vera. Se aplică pe faţă în strat subţire.Tenul capătă supleţe şi strălucire. Vizitati si postati GRATUIT filme si poze pe www.unaalta.org/video
Sibiu
27.03.2009 mai mult...

Nu s-a ivit bine coltul ierbii, sub soarele timid al echinoctiului de primavara, si revoltele sociale dau in clocot de-a lungul si de-a latul tarii. Sindicatele s-au radicalizat brusc, au pus pe tapet revendicari salariale anulate abuziv de bugetul guvernamental anti-criza si isi ascut sabiile pentru marea ofensiva de primavara, punand la cale un calendar al actiunilor de protest fara precedent. Prefecturile din toata tara sunt pichetate zilnic de sindicalisti din administratie, sanatate, invatamant si politie, care-si varsa naduful pe o guvernare care a uitat azi ce a promis ieri. Minerii, siderurgistii si feroviarii ameninta cu greve de proportii,i agitati de spectrul disponibilizarilor in lant si de diminuarea veniturilor salariale necesare traiului de fiecare zi. O frenezie revendicativa, care poate oricand degenera in conflicte de munca dramatice, pare sa pluteasca peste Romania. {i nu numai peste Romania! Protestele violente din Franta, Ungaria, Grecia, Letonia, Irlanda ameninta sa transforme Europa intr-o uriasa oala de presiune, in care se aduna amenintator toate temerile si refularile a milioane de oameni fara sperante, loviti nedrept de o criza financiara globala de care nu se simt vinovati. Poate cel mai bine exprima starea de spirit a tuturor acestor nemul­tumiti, cuvantul unui protestatar din Bucuresti, multiplicat prompt de presa autohtona: „Suntem victimele unor hotii planetare si ale unei crize provocate de iresponsabili. Solutiile sa le gaseasca politicienii si economistii cei priceputi la toate, e treaba lor, nu a noastra!” Mai departe, de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso se face ecoul acestor atitudini, cand solicita imperativ liderilor UE sa puna accent pe consecintele sociale ale crizei econo­mice si pe rezolvarea problemelor ce decurg din aceasta realitate. „Publicul nostru nu ar intelege – atrage atentia presedintele Consiliului European. Ar fi inacceptabil ca liderii UE sa se intalneasca si sa discute numai problemele bancilor si nu probleme sociale”. In cazul Romaniei, temerile lui Barroso se justifica pe deplin. Semnalele dinafara tarii sunt tot mai ingrijoratoare si sugereaza ca situatia ar putea scapa de sub control. Un raport recent al Economist Intelli­gence Unit cuprinde un avertisment grav. Potrivit acestuia, pe fondul crizei mondiale, stabilitatea politica a Romaniei poate fi in pericol, existand un risc ridicat de pro­teste sociale. Conform evaluarilor institutiei, suntem perceputi drept cel mai instabil stat (dupa Estonia si Letonia) din tarile membre ale Comunitatii Europene, mai bine decat noi plasandu-se in acest ine­dit „clasament” Bulgaria, Ungaria, Slova­cia, Polonia, Cipru, Slovenia si Cehia. {i in aprecierea impactului social al crizei mondiale care se rasfrange asupra noastra nu au fost luate in calcul doua vesti proaste care, in mod evident, vor afecta si mai mult moralul romanilor. Institutul National de Statistica a anuntat ca, dupa ce, anul trecut, veniturile romanilor au crescut simtitor, ele s-au prabusit inca din debutul lui 2009. Astfel, salariul mediu brut al lunii ianuarie a fost cu circa 10 procente mai mic comparativ cu ultima luna a anului 2008. In aceeasi nota pesimista, reprezentantii Ministerului Muncii au anuntat, zilele trecute, ca inevitabila o crestere accentuata a ratei somajului. Se estimeaza ca numarul somerilor din toata tara se va dubla pana la sfarsitul acestui an, ajungand pe undeva prin preajma unui milion de persoane. Situatia aceasta semnalizeaza un pericol major in zona socialului. Unde se va ajunge, cand gradul de suportabilitate al recesiunii si auste­ritatii va atinge punctul de fierbere? Din pacate, realitatile de azi demonstreaza ca nu suntem departe de acesta, in conditiile in care, potrivit unor opinii demne de incredere, criza economica si financiara nici nu a ajuns de-adevaratelea la noi, fiind deocamdata doar speculata. Etnopsihologii, consultati de presa romaneasca din ce in ce mai des, prevestesc momentul in care criza economica se va transforma in criza sociala reala. Intr-o asemenea imprejurare dramatica – ni se explica – oamenii pot iesi in strada, pot produce violente greu de controlat, pentru ca, asa cum o demonstreaza experienta altor tari, in perioade de nesiguranta psihica, agresivitatea explodeaza. Unii observatori autorizati ai evolutiei vietii internationale trec, astazi, in prognozele lor, chiar mai departe de amploarea si adancimea convulsiilor sociale, vorbind de o conjunctura in care criza economica se poate transforma intr-o criza politica. Adica, de imprejurarea in care, dupa prabu­sirea marilor imperii bancare, am putea asista la caderea unor administratii si guverne istovite de nevoia de a raspunde rapid si eficient unei avalanse de urgente, fie ele sociale, politice sau internationale – toate provocate de criza. Avem deja cateva exemple de data recenta. Intr-o spirala necontrolata, suferin­tele economice duc inevitabil la proteste sociale care pot stimula autoritarismul. Altfel spus, criza economica cronica ar putea afecta grav temeliile democratiilor lumii si, deocamdata, solutiile avansate pentru supravietuirea acestora nu ofera raspunsuri definitive. Ramane un mare semn de intrebare asupra viitorului lumii, in ce masura lucrurile nu vor degenera in reactii de cosmar. Provocarea cea mai fierbinte a timpului nostru, cu care se confrunta in mod real democratiile acestei lumi, in opinia noastra, este aflarea si evitarea punctului critic de la care o criza economica globala se poate transforma in criza sociala si mai apoi in degringolada politica.
27.03.2009 mai mult...

Suntem intr-o epoca in care rolul satutului e redefinit, mai bine spus reaprins. In est sau in vest, statul incepe sa joace un rol tot mai pronuntat in economie, prin stimuli fiscali, nationalizari directe sau indirecte, ajutoare de stat, garantii de stat etc. Simplu spus, se asteapta mult de la stat, atat de mult, incat toate propunerile in care statul joaca un rol important au de la bun inceput un suport suplimentar. Par a avea calitati in plus. Dar nu prea au. Sau nu calitati, ci oportunitati. Cert este ca, in contextul in care excesul de stimuli pare a invada gandirea economica occidentala, mai exista si opinii conform carora ar trebui privita cu mai mult discernamant intreaga chestiune. Aceste masuri pot functiona ca adevarate bariere protectioniste, defavorizand in pietele nationale produsele si serviciile ce provin din alte state sau favorizand la export produsele din teritoriul national. %n conditiile in care criza globala afecteaza nivelul general de trai si genereaza somaj, e de presupus ca punctele de vedere protectioniste, uneori cu accente nationaliste, vor avea un nivel de receptie publica mult mai bun decat de obicei. Drept urmare, partidele cu dis­curs obisnuit nationalist isi intensifica mesajele publice, mai ales in tarile care au alegeri in acest an. Din pacate, se inregistreaza un reviriment al vectorului nationalist, justificat de propunerile protectioniste, chiar la partide care nu au un astfel de discurs in mod comun. Mai ales in ceea ce priveste evolutiile negative din piata muncii, acestea sunt puse pe seama prezentei imigrantilor din diferite tari, imigranti care „fura” localnicilor locurile de munca. De asemenea, cresterea infractionalitatii comune – fenomen inregistrat de fiecare data in perioadele de criza economica – este in mod frecvent pusa pe seama imigrantilor sau chiar a unor grupuri cu definitie etnica. Aceasta situatie a alimentat, in ultimele luni, activitatea euroscepticilor din diferite tari europene, grup care pretinde ca statele dezvoltate sunt afectate de criza, in general, datorita procesului de integrare europeana si ca existenta crizei este dovada pentru inutilitatea si esecul curentului integrationist. Una dintre preocuparile legitime ale oricarui guvern, in perioade de recesiune, vizeaza reducerea la minimum a efectelor la nivelul pietei muncii. Pierderea locurilor de munca are efect dezastruos atat asupra bugetelor personale si familiale, cat si asupra bugetelor publice sau a cererii agregate care se restrange, datorita scaderii puterii medii de cumparare si relocarii unei parti importante a cheltuielii publice inspre protectie sociala. Drept urmare, indiferent de apartenenta doctrinara, guvernele sunt silite sa acorde un interes sporit pietei muncii si mentinerii numarului de locuri de munca la un nivel cat mai ridicat posibil, dar si protectIei sociale pentru cei ce ajung in somaj. Unele state sunt tentate sa introduca sau sa mentina restrictii de libera circulatie a lucratorilor, considerand ca imigrantii ocupa locuri de munca care altfel, ar fi ocupate de forta de munca „nationala”. Din punct de vedere al politicii economice in general, statele lumii opteaza ca atitudine generala fie pentru protectionism, fie pentru liberul schimb. Protectionismul se refera la politica economica a unui stat in mare, de protejare a productiei/pietei nationale prin politici economice si introducerea, in principal, de taxe vamale la import. %n opozitie cu aceasta, se afla politica de promovare a liberului schimb. Dezbaterea protectionism - liber schimb este foarte veche, ambele variante avand adepti si adversari. Deja, Adam Smith, in Avutia Natiunilor, a deschis intr-un fel polemica, aratand caspecializarea ofera unei economii o eficienta mai mare decat in cazul in care fiecare tara ar produce de toate. Specializarea productiei este tocmai un argument forte pentru liberul schimb, comertul liber asigurand pentru fiecare tara produse de calitate, la cel mai bun raport competitiv. %ntr-o piata absolut libera, raportul cerere-oferta guver­neaza, determina pretul si, pe cale de consecinta, profitul si competitivitatea. %nsa, din pacate, pietele sunt absolut libere doar in abordarile teoretice, iar in realitate intalnim forme diverse de distorsiune. Printre acestea se numara externa­litatile, subventiile pentru productie sau avantajele fiscale. Toate acestea influen­teaza costul productiei si distorsioneaza libera formare a pretului, prin raportul cerere-oferta. %n acest context, Europa de Vest, in mod general, si apoi Europa de Est si Romania, in mod special, au avut evolutii interesante si exemplificatoare, dupa al doilea razboi mondial. Dupa semnarea tratatelor de pace, in Europa de Vest a inceput reconstructia economica si politica, iar in Europa de Est a inceput demolarea sistemului capitalist, din toate punctele de vedere, si constructia sistemului socialist/­comu­nist. Cele doua blocuri econo­mice, sociale si politice, s-au tratat reciproc ca fiind dusmani de moarte, Zidul Berlinului fiind doar forma fizica de separare. Ca atare, intre ele regula generala a fost protectionismul si razbo­iul economic, mai mult sau mai putin voalat. %n interiorul celor doua blocuri, insa, evolutiile au fost net diferite. Opinii de generatie cu privire la criza economica din Romania Incremeniti in tranzitia noastra fara cap si coada, iar pe deasupra paralizati in fata unei crize pe care, pana de curand, o tratam cu bascalie, ne-am trezit confruntati cu inca una din dilemele cele mai aprinse, asezata intempestiv pe tapetul noii guvernari din Romania. {i anume – daca este sau nu oportun, este sau nu salvator, pentru un deficit bugetar inflamat cum se anunta al nostru, accesarea unor imprumuturi externe. De aici incolo, retetele, supozitiile si speculatiile dau in clocot. De fapt, avem sau nu avem nevoie de o injectie urgenta de finantare externa? {i daca DA, cati bani de imprumut ar trebui sa ceara Romania de la institutiile finantatoare mondiale? {i, daca tot vom putea alege, care sa fie acelea: cu sediul la Bruxelles sau la New York? Parerile sunt si aici impartite. Unii spun ca ar trebui sa asteptam colacul de salvare din partea Uniunii Europene, macar in virtutea faptului ca suntem membrii familiei europene si, la nevoie, solidaritatea continentala ar trebui sa se faca simtita. Cei ce cred intr-un asemenea proiect utopic aduc in plus argumentul amintirilor dezamagitoare lasate de precedentele acorduri ale Romaniei cu FMI, cand ne-au fost impuse conditii extrem de dificile. Cu siguranta, contractarea unui nou imprumut ar aduce azi cu sine, printre altele, masura inghetarii salariilor in sectorul public, cel putin pana la finele acestui an. (Sau, poate, guvernul Boc tocmai asta doreste? Sa contracteze imprumutul si sa i se puna conditiile inrobitoare, pentru a avea pe cine da vina, cand va veni ceasul judecatii pe promisiunile electorale neonorate. Ar fi si aceasta o ipoteza...). %n loc sa inglodam, ani intregi, Romania in datorii, pentru a depasi actuala criza, mai bine ne-am concentra pe o executie bugetara riguroasa si pe obtinerea unor venituri suplimentare, prin proiecte pe termen mediu si lung, care sa asigure o finantare solida, fara sa se afecteze interesele economice ale tarii pe termen nedefinit! O concluzie, care a indicat doua proiecte: conce­sionarea Deltei Dunarii, pe o perioada limitata de timp, cu plata la momentul semnarii contractului; punerea in valoare a celor 4 milioane de hectare nelucrate, la ora actuala, in Romania. FMI–ul care este atat de contestat si de care unii se feresc ca dracul de tamaie, altii il asociaza cu colacul de salvare. Directorul Fondului, domnul Strauss Kahn, prevesteste un al doilea val al crizei financiare, caruia ii vor cadea cu siguranta victime Polonia si Romania. De ce Romania? Pentru ca ea este considerata una din cele mai riscante economii din Uniunea Europeana, vulnerabila datorita dependentei ridicate de capitalul strain pentru alimentarea dezvoltarii. Nu ne ramane decat sa ne indreptam iar, cu caciula in mana, catre FMI. Si o vom face cu siguranta, judecand dupa agitatul dute-vino al delegatiilor de negociatori pe ruta Bucuresti – Washington. O decizie guvernamentala, doar guvernamentala, in privinta indatorarii suplimentare a Romaniei, comporta insa o mare doza, de risc. %n primul rand, pentru guvernul actual, cel care va semna acordul, dar, probabil, pe termen lung, nu va fi si cel care va plati ratele si dobanzile acestui nou imprumut. Tocmai de aceea, credem ca merita atentie ideea ca incheierea unui eventual acord cu FMI sa faca obiectul unor dezbateri publice, pentru ca el va afecta pe toata lumea, de la saracii Romaniei, pana la capitalistii autohtoni omnipotenti. Surse bibliografice: 1. Tanasescu, Cristina, Ciclul economic – intre teorie si posibile configuratii din perspectiva secolului XXI, Editura Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, 2004 2. Dan Popescu, Criza de paradigma si cea de speculatie, Euroeconomia 3. Eugen Iordanescu, Protectionism versus integrare, Euroeconomia 4. Emil David, Sa traiti mult si bine... pe datorie!, Euroeconomia 5. Dan Popescu, Semne de intrebare pentru secolul XXI. Petrolul: perspective ingrijoratoare. Revista Economica.
27.03.2009 mai mult...
Ultimele comentarii
Valy scrie: au fost niste competitii excelente si sunt foarte mandru ca am fost printre participanti. Nu e un stil violent. E un stil in care lupta e full contact, iar in momentul in care se lupta in felul acesta exista desigur si pericole. Dar, pe de alta parte, daca nu te expui pericolului adevarat de a fi accidentat, de a te lovi suta la suta, ce poti afla oare despre tine. Am scris odata despre lupta din Kyokushin ca este un barometru excelent pentru a afla mai multe despre adevaratul eu, despre cine esti cu adevarat. Sa stii ca ti se poate intimpla orice in lupta, dar sa te pregatesti intens si sa incerci sa vezi cine esti in fata pericolului real, ca samuraii din vechime. E un sentiment fantastic sa intri intr-o astfel de lupta, reala, extraordinara si sa reusesti sa iti invingi toate instinctele care iti spun sa nu faci greseala de a lupta, de a concura. Timpul sta pe loc la finalul unei astfel de lupte si lucrurile se desfasoara cu incetinitorul. Si in astfel de momente reusesti sa vezi cu adevarat frumusetea vietii, reusesti sa apreciezi mai mult ceea ce ai, prietenii, iubita, parintii, viata extraordinara pe care o traiesti, dar de cele mai multe ori nu o constientizezi din cauza zgomotului mult prea mare pe care il face lumea in jurul tau, si din cauza ca ai impresia ca ai tot timpul de rezolvat multe probleme. Sunt lucruri care trebuie traite si sunt destul de greu de descris. Acelasi sentiment il poti avea si dupa un antrenament intens de tehnica sau de conditie fizica, dupa un examen in care ai luptat cu 30 de adversari. Sosai Oyama spunea despre karate ca inseamna zen in miscare. Sa ajungi sa executi tehnicile pur si simplu fara sa mai gindesti, doar sa reactionezi. Sa faci un kata, iar la finalul executiei sa iti dai seama ca ai uitat de tot, doar ai executat tehnicile din toata fiinta. Sa intrii in lupta cu mii de planuri, cu strategii, iar in momentul in care adversarul te loveste sa poti uita totul si sa reactionezi doar, asa cum te-ai antrenat ani intregi si cum trebuie, eliminind etapa analizei. Probabil ca te-am bulversat putin. S-ar putea spune foarte multe despre Kyokushin, despre artele martiale in general. De obicei nu imi place sa vorbesc prea mult despre astfel de lucruri, deoarece ele nu prea au nici o noima daca nu sunt puse in aplicare. Dar pentru ei care le practica, cred ca din cind in cind e bine sa si le reaminteasca, sa nu uite ce sansa au avut si sa poata aprecia totul, de la antrenamente, la prieteni, la antrenor, cantonamente, concursuri, si viata, in final, pe care ne-a daruit-o Dumnezeu

Consiliul judeţean Sibiu a aprobat, în şedinţa de joi, participarea la proiectul de modernizare a drumului judeţean 106E Cristian-Orlat-Sibiel-Vale-Sălişte-Tilişca-Rod-Poiana Sibiului-Jina. CJ Sibiu va solicita fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului este de peste 121 milioane lei, pentru repararea a 34 kilometri. Consiliul va trebui să asigure din bugetul propriu o confinanţare de peste 2 milioane lei, reprezentând 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Proiectul se referă la modernizarea DJ 106E pe sectorul ce face ce face legătura între Cristian-Jina, plecând de la DN1. Nu vor fi intervenţii în localitatea Orlat şi în oraşul Sălişte, unde drumul a fost deja modernizat prin fonduri guvernamentale. Fonduri de la minister pentru asfaltarea drumurilor În aceeaşi şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat şi indicatorii tehnico-economici şi dirigenţia de şantier pentru modernizarea drumului judeţean 105D, de la DN1-Nou Român-Cârţa-Săsăuşi-Chirpăr-Agnita. Valoarea reparaţiilor este de peste 42 milioane lei. Drumul este plin de gropi iar versanţii sunt afectaţi de alunecări. Pe lângă refacerea asfaltului sunt necesare şi lucrări de consolidare. Acest drum va fi refăcut cu bani de la guvern, prima tranşă primită de la ministerul dezvoltării fiind de 3,4 milioane lei. Ministerul Dezvoltării a alocat, pentru judeţul Sibiu, în Programul de pietruire, reabilitare, modernizare şi/sau asfaltare a drumurilor de interes local, în total, fonduri de 4,5 milioane lei. Pe lângă DJ 105D Cârţa-Agnita, Consiliul Judeţean va aloca fonduri şi pentru drumul comunal 74 Armeni, anume 1 milion lei. Totodată, 89.000 lei au fost aprobaţi, în şedinţa consiliului de joi, să meargă la o lucrare în continuare, anume drumul comunal 26 Laslea-Mălâncrav.
26.03.2009 mai mult...

Primăria a alocat peste 24.000 de euro pentru intervenţia de urgenţă la acoperişul clădirii de pe Bălcescu, nr. 12, ars în urma unui incediu care a avut loc la începutul anului. Clădirea de la nr 12 este considerată cea mai importantă de pe Nicolae Bălcescu. A fost ridicată la 1786, de către nepotul lui Samuel von Brukenthal, de aici şi numele de Palatul Michael Brukenthal. Conform datelor de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, au ars, în incendiul din 5 ianuarie, aproximativ 60 metri pătraţi din acoperişul imobilului, pereţii şi tavanele locuinţelor aflate la mansardă. Primăria nu va interveni decât pentru repararea acoperişului şi a lucarnelor, pereţii interiori şi alte finisări fiind în sarcina proprietarilor. Pentru această intervenţie, municipalitatea a alocat 106.230 lei, inclusiv TVA, reprezentând 24.690 euro. Antreprenorul contractat de primărie, firma Sinecon, a predat joi expertiza tehnică. Problema este că proprietarii nu sunt de găsit, iar lucrările, care au termen de finalizare opt săptămâni, nu pot începe fără predarea-primirea amplasamentului, la care aceştia trebuie să fie prezenţi. Municipalitatea va reface şarpanta, astereala şi ţigla şi va înlocui ferestrele la cele nouă lucarne. Proprietarii vor fi convocaţi, săptămâna viitoare, la o dată care urmează să fie stabilită.
26.03.2009 mai mult...

Germania şi România colaborează foarte bine în domeniul medicinii. Pe parcursul ultimelor trei zile, echipa de medici chirurgi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a schimbat “secrete medicale”din domeniul chirurgiei vasculare, cu doctorul Ulrich Wolters, profesor la Universitatea din Koln, Germania. În urma acţiunii au avut de câştigat atât medicii, cât şi studenţii de la medicină. Timp de aproape o săptămână, echipa de medicii chirurgi sibieni a realizat, împreună cu specialistul german, mai multe intervenţii de chirurgie vasculară, care au fost transmise, în direct, pentru studenţi şi rezidenţi. Ultima intervenţie de acest gen a avut loc joi, 26 martie, de la ora 9.30. A fost vorba despre un by-pass aorto-bifemural, ce a presupus revascularizarea principalei artere abdominale la un pacient în vârstă de 65 de ani, fumător de aproximativ 40 de ani. Demonstraţiile au făcut parte din cadrul unui Simpozion Româno-German, organizat de Clinica Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Universitatea „Lucian Blaga”. Colaborarea continuă Prof. univ. dr. Dan Sabău, din cadrul Clinicii Chirurgie II a spitalului judeţean, a declarat, joi, că această colaborare nu se va încheia aici.“Urmează să facem un schimb de studenţi. Un schimb de rezidenţi s-a făcut deja, într-o etapă anterioară, care a conformat valabilitatea şi performanţa acestei relaţii, motiv pentru care acum suntem în relaţia să dezvoltăm parteneriatul în sine”. Din planurile de viitor fac parte şi realizarea unei co-tutele pe doctorate, în contextul în care Ulrich Wolters a obţinut titlul de “visiting profesor" în Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. După demonstraţiile din sala de operaţie, vineri, 27 martie, ora 10, prof. univ. dr. Ulrich Wolters va expune lucrarea „Laser-terapia în tratamentul varicelor hidrostatice” în cadrul unei sesiuni de comunicări ce va avea loc la Clinica Polisano. Alături de el, prof. univ. dr. Dan Sabău va prezenta „Chirurgia miniinvazivă-prezent şi viitor în chirurgia generală”, prof.univ.dr. Mihail Liebhart va vorbi despre „Arteriopatie cronică obliterantă-terapia chirurgicală modernă”, iar prof. univ.dr. Ioan Maniţiu va prezenta lucrarea cu titlul „Sindromul Marfan”.
26.03.2009 mai mult...

După recordul din sesiunea precedentă, volumul din piaţa Sibex a suferit un recul, pe fondul volatilităţii mai scăzute a cotaţiilor. Rulajul a fost însă unul bun aproape de media lunii, de-a lungul zilei fiind încheiate 9836 contracte (9776 futures şi 60 optiuni). Numărul tranzacţiilor a fost de1625 iar valoarea acestora s-a cifrat la peste 8 milioane lei. Deşi culoarele de preţ pe care s-au înscris produsele disponibile au fost mai înguste s-a putut observa menţinerea tendinţei pozitive, derivatele pe acţiuni marcând din nou câştiguri. În schimb cotaţiile derivatelor valutare au avut o evoluţie descendentă prin prisma deprecierii euro. Pe de altă parte sesiunea adus şi o tendinţă de acumulare a unor noi poziţii futures, totalul general depăşind pe parcursul zilei pragul de 46.000 pentru ca la închidere să coboare la 45.905, cu 1687 mai mult faţă de ziua precedentă. Pe lângă obişnuita cotă de lichiditate e vedetelor din sectorul SIF, a atras în mod special atenţia lichiditatea în creştere de pe derivatele pe cursul valutar EURO/RON, numărul contractelor pe acest produs ajungând la 806 adică transferarea în echivalent a peste 800.000 de euro (un contract = 1000 unităţi). Cele mai multe dintre acestea au fost încheiate pe scadenţa iunie care deţine o pondere de 82,25 % din rulajul menţionat. la preţuri între 4,39 şi 4,425 lei. Cotaţia de la închidere a ilustrat un curs de 4,395 lei pentru iunie, în scădere cu 0,6 bani. „Multa aşteptata intrare în piaţa sibiană a două bănci comerciale mari ca market makeri pe simbolul EURO/RON a aprins deja interesul multor participanţi care au început să acumuleze noi poziţii pe acest simbol”. Afirmaţiile sursei citate sunt verificate de evoluţia numărului de poziţii EURO/RON deschise pe scadenţa iunie care a crescut cu aproape 40 %, ajungând la 3124. Pentru scadenţa septembrie a fost estimat un curs de 4,4752 lei, în scădere cu 2,03 bani. Tot în scădere a închis a închis EURO/RON decembrie 2009, cursul de 4,5855 lei indicând o depreciere de 1,46 bani. Pentru DESIF 5 şedinţa s-a încheiat cu 7652 de contracte, simbolul fiind din nou lider de lichiditate. 97 % din acest total a fost realizat pe scadenţa la trei luni. Contractele au fost încheiate la preţuri între 0,4854 şi 0,5185 lei, o acţiune fiind evaluată la 0,515 lei, în plus cu 1,64 bani. DESIF 5 septembrie au fost cotate la 0,5294 lei, în avans cu 2,13 bani în timp ce DESIF 5 decembrie au închis la 0,537 lei/titlu. În creştere cu 1,7 bani. DESIF 2 au atras peste 1186 de contracte, majoritatea rulate pe scadenţa iunie la preţuri între 0,418 şi 0,4493 lei/acţiune. Ultimele tranzacţii au stabilit o cotaţie de 0,4471 lei, în plus cu 1,71 bani. Cu 1,79 bani au crescut şi DESIF 2 septembrie care au ajuns la 0,4524 lei/acţiune. O apreciere mai puternică, de 2,4 bani s-a contabilizat pentru DESIF 2decembrie, cotate la 0,469 lei/acţiune. Au mai atras atenţia şi contractele pe acţiunile „Băncii Transilvania”, încheiate în număr de 114, cotaţia de 0,838 lei/acţiune pentru martie fiind stabilită în urma unei scăderi de 2,2 bani. Din nou s-au încheiat contracte SIBGOLD iunie, uncia de aur fiind cotată la 925 dolari, în scădere cu 5 USD.
Ziare din Sibiu
25.03.2009 mai mult...
Directorul filialei judeţene a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Teodor Haţegan, nu a fost demis. Ministrul agriculturii, Ilia Sârbu, anunţase săptămâna trecută, că a demis 18 directori din conducerea centrală a APIA şi 42 de directori la nivel local, pentru că nu a fost respectat termenul de începere a plăţilor la hectar, pentru 2008, către fermieri. Haţegan s-a prezentat marţi, 24 martie, la Bucureşti, împreună cu alţi directori din ţară, pentru a participa la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Conform directorului APIA Sibiu, nu a fost demis din lipsa unui act oficial care să certifice demisia. “Am fost la Bucureşti ieri (n.r.-marţi, 24 martie) şi nu am primit niciun act care să confirme demisia. Domnul ministru ne-a spus să ne vedem în continuare de treabă”, a declarat Teodor Haţegan, în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, 25 martie. În plus, directorul APIA Sibiu a adăugat că, în următoarele trei luni, APIA Sibiu va efectua toate plăţile la subvenţiile pe hectar eligibile pentru anul 2008 şi că întârzierea a fost cauzată de depăşirea suprafeţei de referinţă, ce a necesitat luarea unei măsuri la nivel naţional.
Sibiu
25.03.2009 mai mult...
Complexul Naţional Muezal “Astra” vine în întâmpinarea elevilor cu o nouă ofertă de vacanţă, pentru perioada primăverii. Pachetele includ cazare la vila din cadrul Muzeului în aer liber şi intrarea gratuită la toate compartimentele complexului. CNM “Astra” oferă, pentru perioada 11-20 aprilie, două pachete promoţionale. În cazul în care grupul de elevi solicită cazarea pentru o singură noapte, unul dintre însoţitori primeşte cazare gratuită, iar preţurile ajung la 30 lei/elev/noapte. Pentru cei care stau două sau mai multe nopţi, preţul este de 20 de lei/elev/noapte, unul dintre însoţitori beneficiind, de asemenea, de cazare gratuită. Un alt pachet este adresat grupurilor de copii care, pe lângă cazare şi vizitarea departamentelor Complexului Naţional Muzeal, doresc să desfăşoare activităţi educaţionale la Etno- Tehno-Parc. Preţul unui astfel de pachet este de 40 de lei /elev/noapte, cu cazarea şi vizitarea compartimentelor muzeului, incluse.
Ziar Sibian
25.03.2009 mai mult...

Chiar dacă nu este “legiferată” printr-o hotărâre a Consiliului Local, edilii municipiului de pe Târnava Mare au decis să-i sărbătorească pe longevivii Mediaşului. Astfel, potrivit viceprimarului Teodor Neamţu “pentru că numărul localnicilor care au atins sau sunt pe punctul de a atinge un secol de viaţă este foarte mic, am decis să-i sărbătorim pe toţi aceştia, într-un cadru privat. Vom fi prezenţi alături de centenar şi de rudele acestora şi le vom înmâna câte o diplomă de excelenţă, o plachetă şi-i vom premia cu o anumită sumă de bani. De la toţi aceşti oameni care au înfruntat viaţa timp de un veac, avem cu toţii ce învăţa şi, în plus, le datorăm respect şi admiraţie”. Drept urmare, după ce la începutul lunii, Petru Rusu a fost cel sărbătorit pentru că a atins pragul celor o sută de ani de viaţă, la două săptămâni după acesta i-a urmat Filomena Fleşeriu, născută în 1909, la Copşa Mare. Rămasă văduvă, centenara, care are o pensie lunară de numai 130 lei, trăieşte acum în casa fiicei sale. Femeia, care a lucrat toată viaţa în agricultură, declară că este încă în putere. Ea susţine că abia aşteaptă să treacă frigul pentru a tăia viţa de vie din curtea casei în care locuieşte.
Ziare din Sibiu
25.03.2009 mai mult...
Primăvara modifică orarul de vizitare la Muzeul în aer liber al Complexului Naţional Muzeal “Astra”. Astfel, din 19 aprilie, programul de vizitare al muzeului va fi prelungit, acesta funcţionând între orele 10 şi 18. Accesul se va putea face şi pe Aleea Elevilor, pe Poarta de la Cacova, iar în Săptămâna Patimilor vor fi organizate slujbe religioase, în cadrul Bisericii din Bezded, inclusiv slujba de Înviere. În ceea ce priveşte interioarele monumentelor, acestea vor fi redeschise doar după 15 mai.
Ziare din Sibiu
25.03.2009 mai mult...
După Ziua Poliţiei Române, urmează Ziua Jandarmeriei Române. La începutul lunii aprilie, jandarmii judeţului Sibiu vor îmbrăca hainele de sărbătoare pentru a marca împlinirea a 159 de ani de la înfiinţare. Ceremonialul militar dedicat aniversării va avea loc în data de 3 aprilie, în Piaţa Mare. Momentul va fi marcat şi prin vernisarea unei expoziţii foto-documentare, „Jandarmeria sibiană – tradiţie şi continuitate”, vineri, 27 martie, de la ora 10, în Corpul B al Bibliotecii Judeţene „Astra”. Expoziţia este realizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană Sibiu a Arhivelor Naţionale. La 3 aprilie 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi".
Ziar
25.03.2009 mai mult...

Dadoo
Deşi afară ba ninge, ba plouă - primăvară cu toane - primăria începe o nouă serie de lucrări la străzi. E drept, nu se pune problema de asfaltare, ci de săpat şanţuri. De la 1 aprilie, strada Viitorului va fi închisă, pe tronsonul situat între Moara de Scoarţă şi cartierul Reşiţa. În prima fază va fi înlocuită conducta de apă şi cea de canalizare. Traficul va fi închis pentru aproximativ 3 luni, iar apoi va intra în şantier celălalt tronson. Pe strada Dealului, încep, de joi, lucrări la reţeaua electrică, care vor dura până pe data de 28 martie, săpătura fiind pe trotuarul dintre fântâna arteziană şi strada Băii. În noaptea de 28 spre 29 martie, va fi executată şi o traversare în carosabil pentru branşamentul la reţea. Tot la reţeaua electrică vor fi şi lucrările de pe strada Cristianului. Acestea vor fi efectuate în perioada 1-4 aprilie, fiind afectat trotuarul dintre strada Dragalina şi strada Jina. Primăria a a început, miercuri, o lucrare pe strada Plopilor, pentru reabilitarea reţelei de gaz, fără a întrerupe traficul. Primul tronson afectat este cel dintre străzile Victor Tordoşan şi Vopsitorilor. În a doua etapă, echipele de lucru vor interveni pe tronsonul situat între străzile Vopsitorilor şi Ocnei.
25.03.2009 mai mult...
Primele trei luni ale anului - primele patru târguri turistice la care a participat Sibiul. Conform reprezentanţilor primăriei, peste o jumătate de milion de vizitatori ai târgurilor din Stuttgart, Budapesta, Berlin şi Bucureşti au aflat despre oferta turistică şi culturală a oraşului şi a împrejurimilor, de la începutul anului până acum. Reprezentanţii primăriei au intrat in legătura cu 134 de agenţii de turism, o parte din ele având, deja, oraşul de pe Cibin inclus în ofertă. În total, au fost împărţite 20.000 de pliante, DVD-uri, hărţi si albume de prezentare. Biroul de promovare si dezvoltare in turism din cadrul municipalităţii va folosi datele strânse în urma participării la târguri, pentru a construi o strategie de promovare, care să implice atât autorităţile locale, cât şi operatorii economici din domeniu. „Târgurile de turism rămân în continuare cele mai importante şi de succes instrumente de marketing pentru noi şi pentru cei care dezvoltă afaceri în acest domeniu, fiind principalul mijloc prin care am reuşit să consolidăm prezenţa Sibiului pe piaţa de oferte a sezonului estival 2009. Prin prezenţa Sibiul la târgurile de turism am reuşit să creăm preambulul contractărilor de servicii turistice pentru anul următor,” a declarat primarul Klaus Iohannis.
25.03.2009 mai mult...

Salon
Presa Online
Info Ziare

Aproape jumătate dintre muncitorii care lucrează pe şantierele sibiene sunt necalificaţi iar majoritatea firmelor de construcţii din judeţ nu au un plan de evaluare a riscurilor. Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ITM în controalele tematice din ultimii trei ani şi expuse în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii instituţiei şi patronii firmelor de construcţii, din judeţul Sibiu. În urma celor 1107 de controale efectuate în 1045 de unităţi din domeniul construcţiilor, inspectorii ITM au constatat 3883 de abateri de la prevederile legi, pentru care au fost aplicate 409 sancţiuni şi au fost sistate 513 echipaje de muncă. Printre neregulile găsite, se numără lipsa evaluării riscurilor, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea supravegherii medicale a stării de sănătate a muncitorilor, lipsa echipamentului individual de protecţie şi a unei instrucţiuni de securitate a muncii. Conform inspectorului şef al ITM Sibiu, Francisc Torok, numărul deficineţelor în acest domeniu a scăzut în anul care a trecut, dar, s-a înregistrat o creştere a numărului de sancţuni aplicate, ajungând la 210, în 2008. Aceleaşi statistici, prezentate de inspectorii ITM în cadrul întâlnirii de marţi, vorbesc despre o uşoară creştere a accidentelor de muncă în judeţul Sibu, pentru anul 2008. Mai exact, în anul care a trecut, la ITM au fost înregistrate şi cercetate 21 de cazuri de accidente de muncă, cu 11 mai multe faţă de anul 2007 şi cu patru mai multe faţă de anul 2006. Principalele cauze care au dus la producerea accidentelor au fost, conform inspectorilor ITM, căderea de la înălţime, efectuarea necorespunzătoare de comenzi manevre, neutilizarea echipamentului de protecţie, intervenţii la echipamentele tehnice în timpul funcţionării acestora şi accidentele de circulaţie pe drumurile publice. Francisc Torok a vorbit şi despre lipsa unui personal calificat în domeniul construcţiilor. “În construcţii, în acest moment, în judeţul Sibiu, 47 la sută dintre muncitori sunt necalificaţi”, adăugând că un alt segment al pieţei de muncă din Sibiu, în care forţa de muncă necalificată depăşeşte jumătate dintre angajaţi, este silvicultura. “Un alt domeniu în care întâlnim forţă de muncă necalificată este silvicultura, unde peste 60 la sută dintre angajaţi nu au o pregătire în acest sens”, a precizat Torok. Întâlnirea dintre reprezentanţii ITM şi patronii firmelor de construcţii sibiene a avut loc marţi, 24 martie, la sediul ITM din Sibiu. Tema de discuţie a fost “Îmbunătăţirea mediului de muncă în domeniul construcţiilor prin promovarea dialogului social”.
Ziare Sibiene
25.03.2009 mai mult...

A început evaluarea managerilor de spitale din judeţul Sibiu. Aceasta este realizată de o comisie formată din reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică Sibiu, (ASP), numiţi prin ordin al ministrului sănătăţii. Evaluarea managerilor de spitale din judeţ a început de luni, 23 martie şi se va încheia sâmbătă, 4 aprilie. “Evaluarea va consta în compararea activităţii managerilor cu indicatorii asumaţi prin actul adiţional la contractul de manager semnat de ministrul sănătăţii în 2008”, a spus directorul executiv adjunct al ASP Sibiu, Mirela Tătaru. Conform aceleiaşi surse, în acest moment are loc etapa de studiere a dosarelor depuse de fiecare subiect în parte, urmând ca, aceleaşi dosare, să fie verificate din punct de vedere al actelor conţinute, inventariate şi, în final, evaluate, propriu-zis. Munca nu va fi una foarte grea pentru comisie, întrucât aceasta are de analizat doar cinci dosare. Directorii vizaţi sunt de la Spitalul de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, cel de Pneumoftiziologie Sibiu, Spitalul Municipal din Mediaş şi Spitalul Orăşenesc din Cisnădie. “Evaluarea nu va avea loc în cazul managerilor spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi al Spitalului Orăşenesc din Agnita deoarece, în cazul celui dintâi, managerul a plecat în acest an şi a fost numit în funcţie o altă persoană. În ceea ce priveşte spitalul din Agnita, la conducerea unităţii se află un director interimar”, a explicat Mirela Tătaru.
25.03.2009 mai mult...

Pentru că este un judeţ dezvoltat, Sibiul va simţi din plin efectele crizei economice, este concluzia unei analize a publicaţiei Capital, publicată miercuri. Alături de alte opt judeţe, Sibiul este catalogat cu o “vulnerabilitate severă”. Conform autorilor, la elaborarea studiului au fost luate în considerare evoluţia ratei şomajului, indicii producţiei industriale, investiţiile străine, ponderea populaţiei ocupate în sectoarele economice vulnerabile, dependenţa de exporturi, datoria privată, gradul de bancarizare, nivelul salariilor medii, diversitatea economică, investiţiile publice programate pentru 2009, rata locurilor de muncă vacante la nivelul lunii martie 2009 şi numărul autorizaţiilor de construcţie emise în ultimul trimestru din 2008. Autorii articolului “Harta vulnerabilităţii la criză arată cod roşu în 27 de judeţe” consideră că “judeţele cel mai bine conectate la economia mondială au şanse mari să simtă din plin efectele crizei, în timp ce zonele mai puţin dezvoltate ar putea scăpa ieftin”. Sibiu, Timiş, Arad, Bihor, Alba, Vâlcea, Argeş, Bistriţa Năsăud şi Galaţi vor fi afectate “sever”. Dacă Argeşul sau Galaţiul sunt pe lista neagră datorită dependenţei de un singur investitor, Sibiul, apare în schimb, pe locul 5 într-o listă a celor mai mari investiţii în ianuarie. Judeţele care până acum “se concurau în cel mai scăzut PIB”, cele din din sudul şi estul ţării, în care agricultura este încă la putere, vor fi, în schimb, mai protejate, cred autorii. Exemplele date sunt Suceava, Giurgiu, Dâmboviţa, Ia lomiţa, Călăraşi, Bacău sau Ilfov. Conform Capital, care citează pe economistul Mircea Coşea, judeţele afectate cunosc o “dezvoltare industrială de tip monoproduct, cu orientare predilectă la export, unde există unităţi industriale delocalizate din vestul Europei sau de producţie tip lohn şi/sau unde sunt în derulare mari proiecte de investiţii ale unor firme multinaţionale sau prin credite de tip sindicalizat ale unor investitori străini (imobiliar, retail, parcuri industriale etc.). De asemenea, zonele mai vulnerabile la criză se caracterizează printr-un grad superior de îndatorare bancară a producătorilor agricoli, a industriei alimentare şi a IMM-urilor şi printr-un grad superior de angajare prin credite sau leasing a populaţiei”.
25.03.2009 mai mult...





Senatorul PNL Minerva Boitan, fostul director al Spitalului Judeţean Sibiu, va participa, la începutul lunii aprilie, la o misiune în Burkina Faso, transmite Mediafax. Preşedintele subcomisiei pentru populaţie şi dezvoltare, din care senatoarea face parte, a solicitat Biroului Permanent al Senatului, aprobarea unei vizite de studiu în Burkina Faso, în perioada 5-11 aprilie, cerere care a fost aprobată. Temele misiunii parlamentare, organizată de Forumul parlamentar European pentru Populaţie şi Dezvoltare, sunt drepturile şi sănătatea reproducerii. Chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD) a anunţat că deplasarea în Burkina Faso a Minervei Boitan, medic de profesie, este importantă pentru "problematica discutată". Potrivit memorandumului, citat de Mediafax, misiunea îşi propune "să evalueze strategiile şi măsurile puse în practică în Burkina Faso în scopul combaterii sărăciei, al soluţionării problemelor legate de populaţie şi al promovării accesului la drepturile şi sănătatea sexuale şi ale reproducerii, precum şi rezultatele concrete obţinute în acest sens". Participanţii vor vizita capitala Ouagadougou şi maternitatea rurală din localitatea Boursouma, vor asista la o reprezentanţie de teatru şi vor participa la o cină cu membrele ONG-ului Asmade. Organizatorii suportă cheltuielile legate de transport, cazare şi diurnă.
24.03.2009 mai mult...

Reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Sibiu, (SIP), cer destituirea inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Sibiu. Membrii sindicatului acuză conducerea inspectoratului de abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale. Inspectorul general al ISJ Sibiu este acuzat că a refuzat analizarea unor observaţii pe care membrii SIP intenţionau să le prezinte în şedinţa Consiliului de Administraţie de luni, 23 martie, în timpul alocat prezentării procesului verbal, vizând contestaţiile la acordarea gradaţiilor de merit. SIP apreciază acest gest ca unul de o gravitate deosebită şi cere destituirea conducătorului ISJ pentru abuz în funcţie şi încălcarea drepturilor sindicale fundamentale de reprezentare liberă şi neîngrădită a intereselor angajaţilor pe care îi reprezintă. “Prin refuzul de a analiza observaţiile şi chiar de a primi informaţii, privind analiza unor dosare supuse contestaţiei şi trimiterea, doar, la prezentarea de note scrise anexate raportului final al comisei de contestare, apreciem că, ISJ sfidează dreptul profesorilor contestatari la o analiză corectă, nepărtinitoare a solicitărilor acestora”, scriu reprezentanţii SIP. “Începând cu data de 23 martie a acestui an, consider că persoana care ia indemnizaţia de conducere pentru inspector şcolar general, nu are nimic în comun cu interesele învăţământului sibian şi a uitat responsabilităţile pe care le conferă acceptarea postului, la care nimeni nu a obligat-o. Dacă obligaţiile şi responsabilităţile sunt prea mari sau prea grele, ar putea să nu aştepte demiterea, ci să îşi dea demisia, care ar putea dovedi o minima tresărire a amintirii că a fost cândva profesor”, declară preşedintele SIP Sibiu, Teodor Fîrţonea. Inspectorul general al ISJ, Christine Manta Klemens, nu a putut fi contactată în momentul redactării materialului.
24.03.2009 mai mult...

20 de studente sau eleve de liceu, care doresc să devină jurnaliste, au posibilitatea să viziteze Bruxelles, în cadrul programului Youth Press Project. Programul, iniţiat de Adina Vălean, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), urmăreşte familiarizarea viitorilor specialişti în jurnalism şi comunicare cu instituţiile şi problematica Uniunii Europene. Participantele trebuie să fie studente la facultăţile cu profil legat de comunicare sau eleve de liceu care intenţionează să îşi continue studiile în acest domeniu. Tinerele care doresc să se înscrie trebuie să trimită o scrisoare de intenţie, care va include două propuneri de subiecte proprii legate de Uniunea Europeană, dintr-o perspectivă atractivă/interesantă pentru tineret, şi două articole de enciclopedie de minimum 1000 de caractere fiecare, referitoare la UE. Aceste articole trebuie postate pe www.eurospeak.ro, wiki-ul de noţiuni europene. Vizita, care va avea loc în perioada 13-15 aprilie, are un caracter apolitic. Cele 20 de participante vor beneficia de o expunere generală cu privire la istoricul şi instituţiile Uniunii Europene, întâlniri cu membri ai Parlamentului European, jurnalişti acreditaţi la Bruxelles şi reprezentanţi ai unor grupuri de lobby. Scrisorile de intenţie şi articolele postate pe Eurospeak.ro trebuie trimise la adresa de e-mail concurs@eurospeak.ro, până la 30 martie. Mai multe detalii pe http://www.eurospeak.ro/wiki/index.php/Regulament_Youth_Press_Project
24.03.2009 mai mult...
Alcomsib
UnaAlta.org