tiistai 12.10.2010 | Aarre, Aarto  Onnittele e-kortilla

Tuote nimeltä Lady Gaga

9.10.2010 12:11

Hedi Silmane / AP

Lady Gaga filmaamassa uutta "Telephone" -musiikkivideoaan.

Lady Gaga filmaamassa uutta "Telephone" -musiikkivideoaan.

"Lady Gaga on sopeutumaton friikki, joka nousi New Yorkin alakulttuuripiireistä tähdeksi yhdessä yössä."

Se on tarina, jonka Lady Gaga haluaa itsestään kerrottavan. Hän toivoo toistamisen muuttavan myyttisen tarinan pikku hiljaa totuudeksi.

Todellisuudessa poptähden nousuun on tarvittu valtava määrä työtä, rahaa ja pitkiä päiviä.

Stefani Joanne Angelina Germanotta syntyi 28. maaliskuuta 1986 New Yorkissa asuvaan amerikanitalialaiseen perheeseen. Isä Joseph Germanottan it-bisneksillä rikastunut perhe asui hulppeassa nelikerroksisessa asunnossa Manhattanin arvostetulla Upper West Siden alueella, missä Stefani kävi samaa yksityistä tyttökoulua kuin Paris ja Nicky Hilton.

Hymyileväinen, pyöreäposkinen Stefani haaveili monen nuoren tytön lailla näyttelijän tai laulajan urasta.

Stefanin vanhemmat päättivät tukea musiikillisesti lahjakasta lastaan kaikin tavoin. Isä Joseph järjesti bisnessuhteidensa avulla teini-ikäiselle tyttärelleen koe-esiintymisiä levy-yhtiöiden kanssa. Äiti Cynthia aneli yökerhojen omistajilta, että he päästäisivät alaikäisen tyttärensä esiintymään.

Kaikkialla oltiin sitä mieltä, että tämä pianolla säestettyä teinityttöjen valitusrokkia soittava tyttö on ehdottomasti lahjakas, mutta ei mitään sen ihmeellisempää.

Vuoteen 2005 mennessä 19-vuotiasta Stefani Germanottaa oli ehditty tarjota jokaiselle levy-yhtiölle ennen kuin muusikko Wendy Starland esitteli hänet muun muassa Destiny's Childia tuottaneelle Rob Fusarille.

Fusarin johdolla rokkitytöstä päätettiin tehdä diskodiiva nimeltä Lady Gaga. Musiikkityylin vaihdos ei Germanottaa haitannut. Hän oli päättänyt, että halusi tavalla tai toisella kuuluisaksi. Taiteilijanimi keksittiin Queenin Radio Ga Ga -kappaleen pohjalta palaverissa, missä Germanotta ei itse ollut edes paikalla, mutta hän ihastui uuteen nimeensä saman tien.

Täysi-ikäistynyt Germanotta muutti asumaan Lower East Sideen, joka oli siihen aikaan New Yorkin hipsterikaupunginosa, missä luotiin viimeisimmät trendit. Hän alkoi seurustella alueen kuuluisimman baarimikon kanssa päästääkseen oikeisiin piireihin.

Lähes kahden vuoden ajan Stefani Germanotta rakensi itsestään Lady Gagaa. Hän teki biisejä, laittoi ne jakoon MySpaceen ja esiintyi kaikilla mahdollisilla klubeilla joko artistina tai esitanssijana.

Katolisen koulutytön t-paidat ja verkkarit vaihtuivat räväköihin asusteisiin, jotka saivat ihmiset kysymään mielessään: "Mitä tuolla on päällään?"

Vasta 2007 löytyi levy-yhtiö, joka vakuuttui, että tässä Stefani Germanottan esittämässä hahmossa on sitä jotakin.

Alkoi järjestelmällinen työ Lady Gagan jo saavuttaman kulttisuosion muuttamiseksi massasuosioksi.

Tavoitteena oli tehdä artisti, jolla olisi paitsi yltiökaupallinen suuren yleisön suosio, myös Yhdysvaltojen homoyleisön katu-uskottavuutta tuova hyväksyntä.

Nyt 24-vuotias Stefani Germanotta voi sanoa onnistuneensa tavoitteessaan. Ensi viikolla toista kertaa Suomeen saapuva Lady Gaga on maailman tämän hetken tunnetuin ja menestyvin poptähti.

Vaikka The Fame ja The Fame Monster -albumeita arvioidaan myydyn nettipiratismista huolimatta uskomattomat 15 miljoonaa kappaletta, pitää Lady Gagan todellista menestystä mitata modernein välinein.

Lähes 20 miljoonaa ihmistä on klikannut pitävänsä Lady Gagasta Facebookissa.

Yli kuusi miljoonaa ihmistä seuraa häntä Twitterissä.

Hän on ensimmäinen ihminen, jonka videoita on katsottu YouTubesta yli miljardi kertaa.

Lady Gaga oli 2009 Googlen toiseksi haetuin henkilö heti Michael Jacksonin jälkeen.

Talouslehti Forbes kirjoitti vuonna 2009, että Lady Gaga ei ole musiikkiteollisuuden uusi Madonna. Hän on sen uusi liiketoimintamalli.

Nuori nainen Lady Gagan takana ei suinkaan ole levy-yhtiön sätkynukke. Stefani Germanotta on popartistille harvinaisella tavalla ollut kirjoittamassa jokaista levyttämäänsä laulua.

Hänen sanotaan olevan langoista tiukasti kiinni pitävä perfektionistinen työnarkomaani, joka on taitava käsittelemään ihmisiä.

Yksityishenkilönä häntä kehutaan ystävälliseksi ja fiksuksi, omissa oloissaan viihtyväksi, mutta yksinäisyyttä pelkääväksi isän tytöksi.

Isä Joseph on yhä aktiivisesti mukana tyttärensä taustajoukoissa.

Gaga on haalinut ympärilleen tämän hetken taitavimmat viihdealan ammattilaiset ryhmäksi nimeltä Haus of Gaga, joka vastaa Gagan satojatuhansia dollareita maksavista vaatteista, lavarekvisiitasta ja hiuksista.

Lady Gaga elää ja nauttii julkisuudesta, jota media ruokkii tuottamalla joka päivä satoja otsikkoja hänen elämästään. Maailman tunnetuin juorubloggari Perez Hilton kirjoitti hänestä lähes joka päivä jo ennen kuin The Fame -levy oli ilmestynyt.

Lady Gaga on internet-ajan tuotos. Sieltä täältä koottu postmoderni populaarikulttuurin palapeli.

Hänessä voi nähdä niin 1900-luvun suurimpia popikoneita Madonnasta David Bowiehen kuin Damien Hirstin nykytaidetta ja Alexander McQueenin muotiluomuksia.

Hänessä ei ole mitään omaa, mutta juuri siksi häntä pidetään aitona. Ja suuri siksi häntä niin rakastetaan.


Artikkeli perustuu Maureen Callahanin kirjaan Lady Gaga (Otava, 2010) sekä lukuisiin Lady Gagasta tehtyihin lehtiartikkeleihin.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.