Maten och vår hälsa

Maten har stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Ohälsosamma matvanor och ett stillasittande liv bidrar till att vi blir sjuka och dör för tidigt, i Sverige liksom i övriga världen.

 

Hälsoutvecklingen i Sverige visar på både positiva och negativa trender. Mest oroande är ökningen av fetma. I dag är hälften av alla vuxna svenskar och vart femte barn överviktiga eller feta. Några undersökningar tyder på att övervikt och fetma inte fortsätter att öka bland 10-åringar, men det är för tidigt att säga om övervikt bland barn och ungdomar verkligen har slutat att öka och om en vändning är på gång. Fetma ökar risken för andra sjukdomar, som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Även om dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har minskat i Sverige de senaste decennierna, är det fortfarande den i särklass största orsaken till sjuklighet och död. Läs mer om hälsoutvecklingen i Sverige på länken till höger.

 

Bättre matvanor, rökstopp och fysisk aktivitet

Världshälsoorganisationen, WHO, bedömer att bättre matvanor, rökstopp och tillräckligt med fysisk aktivitet kan minska risken för övervikt/fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. Läs mer om WHO:s rapporter på länkarna till höger.

 

Bland länkarna till höger finns även Livsmedelsverkets kommentarer till olika studier om sambandet mellan mat och olika sjukdomar.

  

Råd för bra matvanor

Mera fiber och mindre mättat fett, salt och socker är de förbättringar som skulle betyda mest för att minska risken för fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, karies och vissa cancersjukdomar.

 

I praktiken innebär det att det flesta skulle må bra av att

  • äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker
  • välja nyckelhålsmärkta livsmedel
  • äta dubbelt så mycket fisk, gärna tre gånger i veckan
  • använda flytande margarin eller olja i matlagningen
  • i första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  • äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag
  • röra på sig 30 minuter varje dag.
Uppdaterad: 2010-09-03 Sidan uppdaterad av: Nutritionsavdelningen

Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel 018-175500  Mer kontaktuppgifter