• Tarih

    Yapılış tarihi: 1780
    Yaptıran: III. Selim
    Yıkım tarihi: 1940
    Yıkım nedeni: Park yapımı
    Yer: Taksim

    III. Selim döneminde, 19. yüzyılın başlarında inşa edilen Topçu Kışlası, Beyoğlu ve Taksim’in fiziksel çehresinde önemli izler bırakmıştır: Hem varlığı hem de yokluğu bu bölgenin kendine özgü karakterini şekillendirmiştir. Taksim Topçu Kışlası, Selimiye Kışlası’nın Avrupa yakasındaki karşılığıdır, uzun kanatları ve çok geniş avlusuyla dikkat çekmektedir. Arşiv belgeleri kışlada gerçekleşen onarımlara ve mekanlara ilişkin değerli bilgiler vermektedir. Fotoğraflardan bilinen, bir tür “oryantal pasta mimarisi” olarak tanımlanabilecek ünlü giriş cephesi de böyle bir tadilatın sonucudur; Batı’daki benzer nitelikli sayfiye, fabrika veya servis binaları mimarisini hatırlatmaktadır.

    Topçu Kışlası, esas askeri etkinliklerin yanında, konumuna ve boyutlarına bağlı olarak pek çok farklı işlev için de kullanılmıştır; cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması bunlar arasındadır. Kışla olarak hizmetinin sona ermesi ve satışı söz konusu olduğunda da şehir müzesi, sergi alanı gibi yeni işlevler önerilmiştir. 1913’te Sanayi ve Ticaret Şirket-i Milliye-i Osmaniye’ye satışından sonra da çeşitli gösterilere ev sahipliği yapmış ve kışlanın avlusu uzun yıllar futbol stadyumu olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında kısmen boş kalmış, İşgal Yılları’nda Fransız kuvvetlerinin yönetimindeki Senegalli askerlere tahsis edilmiştir.

    Çeşitli dönüşümlerin ardından, nihayet Fransız şehirci Henri Prost’un önerileri doğrultusunda yıkım kararı alınmıştır. Buna göre kışladan boşalacak alana konutlar ve sosyal etkinlik yapıları inşa edilecektir; büyük bir park düzenlemesi Harbiye’ye kadar uzanacaktır. İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı döneminde kışlanın arazisi “İnönü Gezgisi” adıyla büyük bir tören meydanı niteliği de kazanacak, Taksim Meydanı ile bütünleşecektir. “Gezgi”nin ön tarafına İnönü’nün heykeli kurulacak, Taksim Cumhuriyet Anıtı da o noktaya kaydırılarak tasarımın bütünlüğü sağlanacaktır.

    Ancak kışla kısım kısım yıkıldıktan sonra, planlanan düzenlemelerin çok azı uygulanabilmiştir. Ahırların yerini daha önce Taksim Meydan’ı almış, öndeki Talimhane apartmanlar inşa edilerek modern bir konut bölgesi karakteri kazanmıştır. Kışlanın yerinde ise bugün kelimenin tam anlamıyla “yeller esmektedir”.

    Construction date: 1780
    Commissioned by: III. Selim
    Destruction date: 1940
    Cause of destruction: construction of a park
    Location: Taksim

    Artillery Barracks that was built in the early 19th century in the period of Selim III affected the physical appearance of Beyoğlu and Taksim dramatically. Both its presence and absence shaped the specific character of the region. Taksim Artillery Baracks was the equivalent of the Selimiye Barracks on the European side, and had considerable long wings and a quite wide courtyard. Archive documents provide important information about restorations and spaces in the barracks. The entrance façade which is well known from pictures and could be described as a sort of “oriental flavored cake architecture” was formed during such a restoration; it reminds the architecture of resort buildings, factories or service buildings in Europe.

    Beside military purposes, the Artillery Barracks was used for a variety of other activities, such as acrobatic shows, horse races or accommodation of Greek pilgrims. After its function as a military base has ended, new functions, such as a city museum or an exhibition center were suggested. It was sold to Ottoman National Company for Industry and Trade in 1913 after which it hosted many public events and its courtyard was used as a football stadium for many years. It was partially abandoned during the First World War and during the Invasion Years, it was reserved for Senegalese soldiers under French occupation forces.

    After several modifications, it was finally decided to be destroyed according to the proposals of Henri Prost, a French city planner. According to his plans, after the demolition of the Barracks, residential and social buildings would be constructed on the empty area, and a big green park would stretch from there to Harbiye. During İsmet İnönü’s presidential period the area would also be used as a ceremonial ground with the name “İnönü Esplanade”to be integrated with Taksim Square. In front of the esplanade there would be a statue of İnönü and the Taksim Republican Monument would be moved to that point to maintain a unity in design.

    However, only a few of these arrangements could be achieved after the gradual destruction of the Barracks. Taksim Square already took the place of stables in an early stage and Talimhane (the former military exercise ground) changed to be a modern residential area, and the Barracks was gone forever.


    Fotoğrafçı,Sebah-Joaillier v.,1900, Alman Arkeoloji Enstitüsü / Photographer, Sebah-Joaillier v.,1900,German Archeological Institute

    Kışlanın avlusunda konser, Cem Kozar Arşivi/ Concert in the courtyard , Cem Kozar Archive

    Futbol, Deniz Tümer Arşivi / Football , Deniz Tümer Archive

    Futbol, Gökhan Akcura Arşivi / Football , Gökhan Akcura Archive
  • Su an

    Yapının bulunduğu yerin günümüzdeki görünümleri

    Views of the site of building, today









  • 3D Model

    Taksim Kışlası, 3 boyutlu modelleme çalışması / Taksim Barracks, 3D renderings


    Taksim Kışlası, 3 boyutlu modelleme çalışması, Üstten görünüş / Taksim Barracks, 3D rendering , View from above

  • Senaryo


    1. Boş Zamanların Kenti
    Yolların değişmesi ve binaların yapılmasıyla birlikte günümüzde algılanması zor da olsa  Şişli-Elmadağ-Taksim aksı aslında Cumhuriyet Anıtı ile son bulan, kentin prestijli bulvarlarından birisi olarak tasarlanmıştı. Ancak tasarlananların pek azı gerçekleşti, gerçekleşenler de sonradan değişikliklere uğradı. Kafeleriyle , büyük mağazalarıyla Paris gibi kentlerin geniş bulvarlarını referans alan tasarımlar Taksim Kışlası yıkılmadan gerçekleşebilseydi bölge nasıl olurdu. Mesela Talimhane yapılaşmaya açılmayıp bir yeşil alan ve kent meydanı olsaydı, Taksim Kışlası da kentlilerin meydana karşı kahvelerini yudumlayabilecekleri küçük kafelerle dolu bir yapıya dönüşse idi?  Taksim  kentin ortasındaki bir boşluk değil de içinde vakit geçirilen çağdaş bir meydan olur muydu?

    1.Leisure City
    Although it is rather difficult to perceive today, the axis that starts at Şişli-Elmadağ and ends with the Monument of Republic was designed as a prestigious boulevard of the city. But little of the initial design was implemented and what was built has changed drastically. What if the designs ,with all its cafes and big stores that took the wide boulevards of cities like Paris as a model could be realized without the Taksim Barracks being demolished? What if the Talimhane district remained as an open space, and converted into a square with green areas, and the Taksim barracks was turned into a place full with cafes where people could take a sip of their coffees, enjoying the square? Would Taksim be then a true urban square where people would like to spend time  instead of just passing through an empty space in the city?




    2.Geçici Kent
    19. yüzyıl başında Taksim bölgesi kentin bittiği nokta idi, bu bölgenin ardında ise birbirinden bağımsız kışlalar ve mezarlıklar uzanıyordu, ancak Osmanlının son dönemlerinden günümüze kadar Taksim ve çevresi iktidarın bir ifade alanına dönüşmüştür, bu yüzden de sürekli bir yapım ve yıkım halindedir. Osmanlı döneminde ordu reformları ile birlikte kışlalar yapılır, Cumhuriyetle birlikte Osmanlı dönemine ait yapıların bazıları kaldırılır, yerlerine Cumhuriyet Anıtı, Taksim Gezisi, AKM gibi simge yapılar yapılır, küreselleşme ile birlikte Marmara Oteli yapılır, Dalan döneminde tartışmalı bir şekilde Tarlabaşı yıkılır... bu müdahaleler günümüzde de halen devam ediyor, ancak gerçek şu ki Taksim bölgesi (ve genel olarak İstanbul)  sürekli  yıkımlar ve yeniden yapımlar ile birlikte geçiciliği içinde barındırır. Taksim Kışlası yine de yıkılmayıp parça parça günümüze kadar gelse idi Taksim nasıl bir yer olurdu? İçinden yol geçirilen Kışla’nın, bir parçası otopark, başka bir parçası ise rezidans olurken, kentliler camları kırılmış terk edilmiş Kışla’nın önünden geçerken bu yapının bir zamanlar ne olduğunu  düşünürler miydi ?

    2.Provisional City
    At the beginning of the 19th century Taksim area was the edge of the city, beyond this area there were only cemeteries and military barracks, but from late Ottoman period until today this area has been transformed into the physical representation of power; that is why it is in a constant state of construction and destruction.  The graveyards were removed to build barracks during the first military reform movements of the Ottoman Empire whereas the Republican era removed some of the Ottoman buildings and erected its own monuments like the Opera House, the Monument of Republic, the Gezi Park. With globalization, new high-rise buildings were built like The Marmara Hotel, and Tarlabaşı area was destroyed to make way for new roads, and all of these interventions and clashes still continue today. In reality, Taksim area (and Istanbul in general) is built and rebuilt constantly, it has a provisional state. What if Taksim Barracks was not destroyed but partly survived the destructive forces, how would the Square look like? While one part is converted into a luxury residence and another part into a car park, would people remember what this building was, while wandering around an abandoned piece of it?




    3.Açık Kent
    Zamanında hatıralarda yer etmiş bir yapı olan Taksim Topçu kışlası kent hayatında da önemli bir yere sahipti. İlk futbol müsabakalarından, uçuş denemelerine, boks maçlarına, araba ve motor yarışlarına, Cumhuriyet ile birlikte de klasik müzik konserleri, 19 Mayıs kutlamalarına ev sahipliği yapmış olan kışla 1940/41 yılında, yerine Gezi Parkı yapılmak üzere yıkılmıştır. Peki Taksim Kışlası yıkılmayıp, dev avlusu bir parka dönüştürülseydi? Avluyu çevreleyen kışla binasının içindeki müzelerden, konser salonlarından sesler yükselirken, insanlar Taksim’in karmaşasından uzaktaki parkta çimenlere uzanıp bulutlara bakarak hayaller kurar mıydı?

    3.Open City
    In the past, the Taksim Barracks, had a special place in the memories of the people of Istanbul. The barracks that hosted the first football matches, flight attempts, boxing matches, car and motorcycle races, and with the Republican Era, classical music concerts and national holiday celebrations, was destroyed in 1940/41 to build the Taksim Gezi Park.  What if the Barracks was not destroyed, and only its courtyard was converted into a park? Would people lie down in the grasses of the park that is far away from the chaos of Taksim, while the sounds rise from the museums and concert halls inside the barracks that encircle the courtyard?


  • Yerleştirme

    -

    -