Hem

Sveriges nationalarena för fotboll sedan 1910

Fram till 1910 hade elitfotbollen i Sverige fått hålla tillgodo med diverse skiftande underlag. Detta år färdigställdes dock såväl Råsunda som Valhalla i Göteborg, arenor byggda för fotboll och med riktig gräsplan.
Det var en äventyrlig ekonomisk satsning för det fattiga Svenska Fotbollförbundet när man den 5 september 1909 inköpte 22.000 kvadratmeter mark för den ansenliga summan 37.000 kronor. Med sig i projektet hade förbundet Vikingarnas Fotbollklubb, som egentligen inte var en klubb utan en kombination av spelare från IFK-klubbarna i Stockholm och Uppsala.

1910-1936 Allsvensk publik på marsch på Solnavägen till premiärmatchen 1942 mellan Reymersholm och Helsingborg (10.572 åskådare).
Råsunda invigdes högtidligt den 18 september 1910 av kronprins Gustaf Adolf. Träläktaren rymde 2.000 personer, övriga åskådare kantade planen bakom ett lågt hönstrådsstängsel. Totalt beräknades kapaciteten till ca 12.000 men så många inräknades aldrig.
Råsunda fick brottas med en publikkris som till stor del berodde på det avsides läget. Det ansågs alltför långt att promenera ut till fotbollens högborg helt enkelt. Därtill drogs arenan med ytterligare problem. Den gamla sjöbotten gjorde sig påmind, särskilt på höstarna. Gräset växte visserligen bra, inte minst tack vare dåtidens gräsklippare som gödde mattan under sommaren. Men planen blev vid blöt väderlek oerhört tungsprungen.
Ekonomiskt drogs Råsunda med problem, trots toppmatcher och landskamper, och 1921 räddade AIK anläggningen från konkurs genom att hyra den för 4.000 kr om året. AIK, som vid den här tiden hade betydligt starkare kassa än förbundet, bidrog även till tillkomsten av den moderna stadion 1937. Under åren dessförinnan hade dock klubben Olympiastadion som hemmaarena.

1937-1983
Den nya stadion invigdes av Gustaf V den 17 maj 1937. Råsunda var nu Nordens största och modernaste fotbollsanläggning med en kapacitet på 40.000 åskådare. Highbury hade tjänat som förebild för den svenska nationalarenan. Den mest kända anekdoten från invigningen är kanske kungens felsägning när han i hastigheten kallade nya Råsunda för tennisstadion. På invigningsdagen spelade Sverige mot England (34.117 åskådare) men den allra första matchen avgjordes faktiskt månaden innan, den 18 april, när AIK tog emot Malmö FF i Allsvenskan (24.761).
1937 års stadion behöll sin skepnad ända till 1983. En lång rad stormatcher spelades här under dessa år, bl a VM-finalen 1958. Publiksiffran 48.323 i finalen gav nytt publikrekord som stod sig till VM-kvalmatchen 26 september 1965 mot Västtyskland. Sverige föll med 1-2 och missade även VM det kommande året. Publiknoteringen 52.943 står sig än idag som den högsta på Råsunda.

Dagens Råsunda, 1983-
Under 70-talets slut blev det alltmer uppenbart att Råsunda var i akut behov av upprustning - ett projekt som svårligen kunde lösas över förbundets budget. Lösningen uppenbarade sig som ett samarbete med försäkringsbolagen Folksam och Skandia. Dessa köpte anläggningen av förbundet som dock behöll nyttjanderätten. Försäkringsbolagen bekostade renovering och underhåll.

Den gamla västra läktaren revs för att den nya läktaren med höghus, restaurant och kontorslokaler skulle uppföras. Denna del stod klar 1985 och invigdes officiellt den 20 april. Gräsmattan fortsatte dock att bereda problem fram till 1986 då ny dränering och matta kom på plats. Råsundas förnyelse var en viktig del i Sveriges ansträngningar för att få arrangera EM 1992 vilket vi också lyckades med (som första "mindre" fotbollsnation i Europa).
Under 90-talet har även påbyggnaderna på "gavlarna", Södra resp. Norra läktarna, tillkommit. Idag är Råsunda därmed en modern fyrstjärnig arena med 37.285 sittplatser. Nästan 90 år efter det att förbundet köpt marken återköptes hela fastigheten från försäkringsbolagen 1999. Svenska Fotbollförbundet, som alltjämt har sitt kansli samt biljett- & supporterbutik på Råsunda, är därmed ensam ägare till arenan med tillhörande kontorsfastigheter.
Förutom EM-92 har även dam-VM-finalen 1995 och cupvinnarcupsfinalen 1998 spelats på nationalarenan. Förutom Sveriges landskamper spelar AIK sina hemmamatcher på Råsunda och under senare år avgörs de allsvenska stockholmsderbyna i regel här. Under 2004 har även Djurgården förlagt sina allsvenska matcher till nationalarenan.

Dela

En bra affär för klubben

svenskfotboll.se/fotbollsaffaren

Landslagets Fotbollsskola

Dags att anmäla din förening till sommarens aktiviteter!