Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
EXCLUSIV

Ionuţ Lupescu dezvăluie CULISELE aducerii finalei Europa League la Bucureşti

Ionuţ Lupescu este unul dintre oamenii care au contribuit decisiv la aducerea finalei UEFA Europa League la Bucureşti. Fost director general al FRF şi actual consilier la Departamentul Asociaţii Naţionale al UEFA, Lupescu a făcut pentru REALITATEA.NET câteva dezvăluiri interesante legate de modul în care Capitala a obţinut şi a reuşit să organizeze cel mai mare eveniment din România în ultimele decenii.

Cristi Săpunaru a adus trofeul la Bucureşti
Cristi Săpunaru a adus trofeul la Bucureşti
Michel Platini, preşedintele UEFA
Michel Platini, preşedintele UEFA
Ionuţ Lupescu
Ionuţ Lupescu

Domnule Lupescu, de la ce a plecat ideea aducerii finalei UEFA Europa League 2012 la Bucureşti?
- Totul a pornit de la o discuţie cu Mircea Sandu, legată de construirea unui stadion modern în România, în Bucureşti, pentru echipa naţională, dar şi pentru meciurile din cupele europene ale echipelor de club. Am legat acest lucru de tendinţa UEFA de a organiza evenimente de importanţă maximă şi în Est şi am decis că o finală de Europa League ar fi motivaţia perfectă pentru ca autorităţile să demareze construcţia actualei Arene Naţionale.

Totuşi, în momentul în care FRF a depus dosarul, stadionul era doar la stadiul de proiect. Cum i-aţi convins pe oficialii de la UEFA să acorde României finala Europa League?
- Am discutat înainte de depunerea dosarului cu primarul de atunci al Capitalei, Adriean Videanu, şi am obţinut promisiunea că Primăria va construi acest stadion. Am făcut un contract ferm, apoi am avut şi o garanţie din partea Preşedinţiei. Ne-am prezentat la UEFA cu garanţii ferme că România poate construi un stadion de nivel maxim, dar şi să acopere toate detaliile unui astfel de eveniment: securitate, aeroport, cazare, transport, toată infrastructura necesară.

"Era mai bine să avem finala în 2013"

Iniţial era vorba de finala din 2011…
- Aşa intenţionam, să cerem finala din 2011, dar am fi avut un contracandidat serios, Dublin. Cei de acolo erau deja în plină construcţie a stadionului pentru finală, aveau un proiect pus la punct şi nu cred că am fi avut şanse. Am discutat însă cu John Delaney, secretarul general al federaţiei irlandeze, şi am ajuns la un acord ca Dublin să concureze pentru 2011 şi finala din 2012 să rămână pentru Bucureşti. Am mers împreună la UEFA, care a aceptat această propunere. Apoi a urmat anunţul oficial.

Va fi acest eveniment doar o lovitură de imagine sau ar putea declanşa un reviriment al fotbalului românesc, mai ales la nivel internaţional?
- În primul rând este foarte important să demonstrăm că suntem o gazdă perfectă pentru această finală. Apoi, legat de câştigul în plan fotbalistic, totul ţine de strategia celor care conduc şi administrează această activitate. Depinde de proiectele pe care le au şefii fotbalului românesc. Este clar însă că România, oraşul Bucureşti, se bucură de o promovare cum nu cred că a mai fost vreoadată. Cred că nici Universiada din 1981 nu a fost un eveniment mai important ca această finală. Totuşi, eu cred că 2013 ar fi fost un an şi mai bun pentru organizarea finalei.

De ce?
- Pentru că în 2012 avem Campionatul European din Polonia şi Ucraina, două ţări din fostul bloc comunist, iar atenţia principală se îndreaptă spre ele. Dar este bine şi că finala se joacă în 2012, doar că în 2013, nefiind un alt eveniment important, ar fi avut un şi mai mare impact.

"Nu văd un Euro 2024 în România"

Financiar, finala poate fi o lovitură şi pentru FRF? Asta mai ales că sponsorii au cam început să plece de la Casa Fotbalului.
- Cred că da, FRF poate rămâne cu ceva bani. Nu ştiu exact cu cât, cunosc detaliile, dar nu vreau să vorbesc. Referitor la sponsori, mulţi au venit în perioada în care lucram în federaţie. Îmi pare rău că pleacă, dar cred că a fost şi o greşeală de atitudine faţă de ei.

Este posibilă organizarea în România a unui Campionat European, chiar şi în colaborare cu o altă ţară, Ungaria sau Bulgaria, în 2024, aşa cum doreşte Mircea Sandu?
- Personal, nu cred. Am colegi implicaţi în organizarea Euro 2012 şi ştiu cât de greu este. La ce este acum în România, sincer, nu cred că este posibil un astfel de eveniment în acest interval de timp.

Aţi lucrat pentru finală, apoi aţi plecat la UEFA. Aţi mai avut legătură cu organizarea evenimentului?
- Am început acest proiect cu 3-4 luni înaintea finalei de la Dublin. Am condus Comitetul de Organizare, iar după plecarea mea Dumitru Mihalache, care lucrase alături de mine, a rămas să se ocupe pe mai departe de finală. Am ţinut însă legătura cu toţi cei din acest comitet, un rol important revenindu-le oamenilor din Primăria Capitalei. De altfel, vreau să-i mulţumesc în mod special primarului Sorin Oprescu, pentru implicarea în acest eveniment. Este, însă, o finală a României, a Capitalei, a tuturor românilor, indiferent de ce merite are unul sau altul.

Cu care echipă veţi ţine la finală?
- Dacă nu joacă Dinamo, cu nici una!

"Viitorul meu este la UEFA"

În ce relaţii aţi rămas cu Mircea Sandu după "ruptura" din vara anului trecut?
- Am avut şi am cu Mircea Sandu relaţii normale. Eu aveam mai multe oferte, am tot amânat să plec, dar în final am ales să fac acest pas. A contat şi faptul că nu am fost pe aceeaşi lungime de undă în legătură cu strategia de viitor a FRF. Oricum, am şi spus-o, nu aveam de gând să stau la infinit în federaţie.

Cu ce vă ocupaţi la UEFA?
- Sunt consilier pe probleme de dezvoltare a fotbalului la Departamentul Asociaţii Naţionale. Lucrez la câteva proiecte foarte importante. Unul este legat de preluarea de câtre UEFA, în perioada 2014-2018, a drepturilor comerciale deţinute de toate cele 53 de federaţii naţionale. Apoi, UEFA va lansa programul "Week of Football", în care echipele naţionale nu vor mai juca în aceeaşi zi, ci în zile diferite, pe durata unei săptămâni, de joi până miercuri, astfel încât să poată fi urmărite cât mai multe meciuri.

Să înţeleg că vei mai rămâne ceva ani la UEFA…
- Da! Aşa sper. Îmi place să lucrez în administraţie, iar la UEFA chiar o poţi face în proiecte interesante.

În România, scandalurile continuă… Avem din nou arbitri străini, acuze de blaturi…
- M-am ocupat o perioadă de arbitraj şi nu aş fi acceptat niciodată arbitri străini. Au fost şi asupra mea presiuni, dar nu am cedat, mi-am impus punctul de vedere. În rest, despre blaturi şi alte scandaluri nu prea am ce să comentez. Sunt atât de ocupat, călătoresc şi foarte mult, încât nu prea mai urmăresc fotbalul românesc.

print
Upload fişiere:



Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
REALITATEA LOCALA »
SC Realitatea Media SA se afla in procedura insolventei reglementata de Legea nr. 85/2006, in conformitate cu incheierea de sedinta din data de 07.09.2011, pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a Comerciala in dosarul nr. 58935/3/2011.

CNA- Consiliul National al audiovizualului: Bd. Libertatii nr.14, sector 5, cod 050706, Bucuresti www.cna.ro