...side U1                    V1                    side V2...
Meny
Vadsø var sete for tyske SS-tropper og en viktig havn for tyskerne. Byen ble sterkt skadet av sovjetiske bombefly da krigen mellom Tyskland og Sovjet nærmet seg et kulminasjonspunkt i Finnmark i 1944.
De første sovjetiske luftangrep mot Vadsø satte inn i mai 1944. På dette tidspunkt var det stasjonen nær 2000 tyske soldater i byen. Folk i Vadsø ble først redde og mange evakuerte. Siden fulgte flyalarm på flyalarm uten at det kom bomber. Da de sovjetiske flyene så satte inn storangrep i august, var det helt uventet. 23.8.1944 ble et redselsdøgn. 14 sivile nordmenn døde og mange flere tyskere, mange hus ble bomberammet og enda flere brant. Tallet på skadede var stort. Tyskerne var etterpå aktivt med å slukke brannene i byen. I tiden fremover fulgte stadig nye flyangrep; det nest kraftigste kom 26.9. Mange sivile forlot byen etter det. Da også tyskerne til slutt forlot Vadsø i oktober, brente de også noen offentlige bygninger. Privat bebyggelse i Midtbyen og deler av den ytre byen ble stående igjen etter dem. Vel 1/3 av bygningsmassen i Vadsø kom dermed uskadet gjennom krigen.

Se også: Brente Steders Regulering; Vardø.

Litt.: Hafsten, B./Larstuvold, U.: Flyalarm, 1991, Hellesnes, B.R.: Finnmark i flammer 1—II, 1946, 1948, Varanger årbok, 1984.

NJR

Vardø, en av Norges mest krigsrammede byer. Etter krigsutbruddet mellom Tyskland og Sovjet sommeren 1941 lå byen midt i krigssonen. 78 ulike russiske og engelske flyangrep mellom juli 1941 og oktober 1944 var rettet mot tyske skip, men drepte over 40 sivile nordmenn og skadet mer enn dobbelt så mange. Våren 1942 begynte sovjetiske ubåter også å gjøre seg gjeldende. Under flyangrepet 1.3.1942 ble Vardø sykehus rammet, 18 pasienter omkom. Under den hardeste, rent russiske, bombingen 23.8.1944 stod store deler av byen i flammer. Tyskerne brente ytterligere en del hus da de forlot byen. Litt under 1/3 av bebyggelsen, samt Vardøhus festning, sto igjen da tyskerne trakk seg ut.

Se også: Brente Steders Regulering.

Litt.: Balsvik, R. R: Vardø, grensepost og fiskevær, 1989, Hafsten, B./Larstuvold, U.: Flyalarm, 1991.

NJR

Vasbotten, Arnvid (1903—85), NS-politiker, medlem av NS-Høyesterett fra januar 1941, innenriksminister i Quislings regjering fra 27.11.1944 til frigjøringen, dømt til 20 års tvangsarbeid i 1946.
Vasbotten var trolig den skarpeste juristen i NS. Han arbeidet i Rikstrygdeverket og Justisdep. før krigen. I desember 1940 meldte han seg inn i NS, fra slutten av 1942 var han også medlem av Germanske SS Norge. Under okkupasjonen skrev Vasbotten en rekke artikler og betenkninger som forsøkte å begrunne at NS-regimet og dets kollaborasjon med de tyske okkupantene var legalt, både statsrettslig og folkerettslig. Han argumenterte også for at regimets nyordningsfremstøt foregikk innenfor slike legale rammer. F.eks. spilte han en viktig rolle som juridisk legitimator ved oppgjøret mellom Terboven og Høyesterett i slutten av 1940. Det var også han, mer enn noen annen, som formulerte det juridiske grunnlaget for Statsakten 1.2.1942.
Både på det personlige og ideologiske plan var Vasbotten påvirket av NS-justisminister Sverre Riisnæs. Men selv om han var medlem av Germanske SS Norge, var han lite aktiv i organisasjonen. Vasbotten var totalt lojal mot Quisling.
Etter at landssvikdommen var sonet, ble Vasbotten skaffet en stilling med den uformelle tittelen konsulent i Justisdep. Der fikk han betydelige arbeidsoppgaver, bl.a. med å utgi Norges Lover.

Se også: Germanske SS Norge; Høyesterett; nyordning; Riisnæs, S; statsakten.

ØS

Vemork, se tungtvannssabotasjen.

Vern om norsk bokheim (tittel på NS-forordning av 17. februar 1941). Mens tyskerne bare gjennomførte én samlet sensuraksjon mot norske forlag, bokhandler og biblioteker, iverksatte NS-myndighetene en serie tiltak. Den første trykte liste over forbudte bøker kom den 17.2.1941, den annen 25.7. så. Flere mindre, oftest stensilerte, lister fulgte senere, men ble fulgt opp mindre systematisk.
Gulbrand Lunde, Hans 5. Jacobsen og bokhandler Sverre Scheen var drivkrefter bak aksjonene, som siktet mot å se kulturlivet i et større, nasjonalpolitisk perspektiv. De forfattere som sto sentralt i NS’ kulturpolitikk, som Finn Halvorsen og Kristen Gundelach, var kritisk innstilt til tiltaket.
Mens tyskerne hadde konsentrert seg om tysk antinazistisk og «jødisk» litteratur, ble de norske aksjonene mer politiske i sin tendens og vesentlig mer omfattende. Det ble også tatt moralske hensyn, idet «griselitteratur» ble forbudt. Tiden og DNS-forlagene ble hardest rammet, Nordahl Grieg, Aksel Sandemose, og Ingeborg Refling Hagen fikk flest titler forbudt. Ingen norske forfattere ble totalforbudt. Noen reaksjon fra Forfatterforeningen ble ikke formulert, selv om mange forfattere uttrykte stor irritasjon — privat.
Norsk politi gjennomførte aksjonene. Bare de største bibliotekene fikk selv gjennomføre sensurtiltakene ved å fjerne bøkene fra hyllene og kortene fra katalogene. Offentlige bokbål forekom ikke i Norge, men hundretusenvis av bøker ble makulert, med begrunnelse også i papirmangelen.

Se også: Den norske Forfatterforening.

Litt.: Ringdal, N.J.: Ordenes pris, 1993.

NJR

Verdens Gang utkom i frigjøringsrusen på sankthansaften, 23.6.1945. (Gamle Verdens Gang utkom 1868—1923.) Den nye avisen var forberedt illegalt og organisert av folk med nær tilknytning til hjemmefrontledelsen, der dr. philos HO. Christophersen, medlem av KK, spilte en sentral rolle. Chr. A.R. Christensen ble nye Verdens Gangs første redaktør.
Til grunn lå trykkeri, støperi, rotasjonspresse og øvrige lokaler fra Tidens Tegn som mange gode krefter en tid planla skulle gjenoppstå, men som intet ble av. Kapital ble brakt til veie ved 1,5 mill. kr i gaver til et Pressefond av 7.5. 1945. Avisen var betydelig underfinansiert. Noen umiddelbar salgssuksess ble avisen ikke i det harde avismarkedet i Oslo i 1945, ved årsskiftet 1945—46 var opplaget 22 000. Men Verdens Gangs innflytelse ble stor, bl.a. takket være forankringen i hjemmefrontkretser og Christensens ledere.

Se også: Aftenposten; Arbeiderbladet; Berg, P.; Christensen, Chr. A.R.; norsk presse; Tidens Tegn.

Litt.: Hasselknippe, 0.: Slik ble VG til, 1985.

GHj

Vertrauliche Tagesanweisung, fortrolig daglig direktiv utstedt av Reichskommissariats Presseabteilung i Norge. Disse strømmet inn i norske avisredaksjoner i store mengder og ga detaljerte anvisninger for hva som skulle stå på trykk og hvor stor plass de enkelte saker burde tildeles. Uttrykk og formuleringer ble anbefalt eller påbudt, det ble forlangt at en del hendelser ikke skulle offentliggjøres m.v. For redaksjonene var de nitide direktivene en plage, for okkupasjonsmakten et forsøk på å styre og ensrette informasjonen i avisene. Anvisningene var grunnlag for den tyske ettersensuren av avisene. De var langt på vei en avskrift og sammenfatning av anvisninger Presseabteilung selv mottok daglig fra Berlin. Nyheter fra Propagandaministeriet, Auswärtiges Amt og Reichspressestelle ble sendt over fjernskriver til alle tyskokkuperte land og formidlet videre.

Se også: Moser, H.; NTB; Presseabteilung; sensur; tysk propaganda.

Litt.: Hjeltnes, G.: Avisoppgjøret etter 1945, 1990, Kildal, A.: Presse- og litteraturfronten, 1945, Omberg, A.: Goebbels dikterte, 1948.

GHj

Vesteraalen, D/S, se Hurtigruten.

Victoria Terrasse. Bygningskompleks nederst i Drammensveien i Oslo, bygd i 1880- årene og overtatt av staten i 1913 til politi- og dep.kontorer. I midten av april 1940 overtok Sipo bygningene, som snart ble kjent og fryktet som Gestapos hovedkvarter. Egentlig var stedet hovedkvarter for ledelsen for hele Sipo og Sicherheitsdienst (SD) med Heinrich Fehlis i spissen som Befehlshaber (BdSuSD). I februar 1945 flyttet Fehlis sitt hovedkvarter til Furulund i Bærum, mens Sipo-kommandøren i Oslo ble igjen på Victoria Terrasse.
Fanger i Oslo ble som regel forhørt på Victoria Terrasse, og stedet ble raskt et begrep for skrekk og smerte. Det hendte at fanger begikk selvmord ved å kaste seg ut av vinduet mens de ventet på forhør. I kjelleren var det celler for kortere opphold, men som regel ble fangene hentet til forhør fra andre fengsler, særlig Møllergata 19.
De allierte forsøkte å bombe Victoria Terrasse 25.9.1942 og 31.12.1944. Hovedkvarteret fikk bare små skader, derimot ble hus omkring ødelagt og mange sivile drept, særlig da en trikk på Drammensveien fikk en fulltreffer nyttårsaften 1944.

Se også: Gestapo; Sipo.

BN

Vigeland, Gustav (1869—1943), født i Mandal, Norges største bildehogger gjennom tidene. Vigeland er særlig kjent for skulpturene i parkanlegget som bærer hans navn i Oslo. Han hadde aldri noen forbindelse med NS, men regimet forsøkte likevel å få en propagandagevinst ut av dødsfallet. «Hvis man tar alt som Vigeland har frembragt og legger det i vektskål — og alt hva andre norske billedhuggere har frembragt og legger det i en annen, så vil Vigelands livsverk utvilsomt veie opp alt annet,» uttalte NS-direktøren ved Statens Kunstakademi, professor Wilhelm Rasmussen dagen etter Vigelands bortgang. Vigeland ble bisatt 19.3.1943 i Det Nye Krematorium i Oslo «i nærvær av en stor og representativ forsamling», ifølge NTB.
I et brev til kulturdep. våren 1941 skrev Vigeland at han hadde sett tyske soldater vise «sterk interesse» for kunsten hans. Derfor tenkte han å holde atelieret, som kunne romme ca. 500 besøkende, åpent annenhver søndag. Vigeland var trygg på at de tyske soldatene med "sin utpregede disiplin" ville bevege seg mellom arbeidene uten å ødelegge dem. Vigelands brev ble offentliggjort i Aftenposten 15.4.1944.

Litt.: R. Stang: Gustav Vigeland — en kunstner og hans verk, 1965.

BS

Vik, Arnfinn (1901—90), motstandsmann, medlem av DNA. Vik var med i DNAs bystyregruppe i Oslo. Ble arrestert høsten 1940 etter at gruppen fremmet et forslag som protesterte mot nyordningen i kommunene. Etter løslatelsen gikk Vik nå over i illegalt arbeid, og ble en sentral mann i Politisk Utvalg som DNA-folk opprettet. Våren 1942 bygde han opp Fri Fagbevegelses apparat igjen, og fortsatte som bindeledd mellom Politisk Utvalg og avisen. Vik spilte også en viktig rolle under utmeldingsaksjonen i forbindelse med NS-forsøket på å få opprettet et arbeidssamband og et riksting i september 1942. Han tok initiativet til et opprop til de fagorganiserte om å tre ut av deres foreninger, som protest mot at fagforeningene ble utnyttet politisk av NS. Like etter måtte han flykte til Sverige. I Sverige ble han bl.a. nestformann i DNAs landsutvalg under Tranmæl.
I september 1944 kom Vik tilbake til Norge for å representere DNA i Kretsen. Han ble en av de tre DNA-medlemmene i Hjemmefrontens Ledelse (HL), og var også med i arbeidsutvalget for HL, det sk. Hjulet. Etter frigjøringen satt han en kort periode i DNAs sentralstyre, og ble ordfører i Oslo 1945—48.

Se også: Fri Fagbevegelse; Hjemmefrontens Ledelse; Tranmæl, M.

TP
Viking, se Organisation Todt.

villagris og villakanin, byfolks nye kjæledegger og attåtnæring. Tilførselen av kjøtt og flesk til byområdene gikk ned alt høsten 1940. Det ble gjennomført tvangsslakting med leveringskvoter for de enkelte fylker, kommuner og produsenter. Leveringskvoten var i 1942—43 fastsatt til 25 000 tonn, i 1943—44 til 23 000 tonn. Ikke noe år ble disse kvotene oppfylt. Slaktet fant sine egne veier, det var verdifull valuta og byttemiddel for dem som holdt dyr.
Eksempelvis var tilførselen av kjøtt til Bergen høsten 1941 mellom 5—8% av hva det var i 1940. Rasjonene lød på 200—400 gram pr. person i uken. Imidlertid gikk det uker mellom hver gang kjøtt og flesk var å få kjøpt. Tyskerne tok mer enn halvparten av det lille som kom inn.
Høsten 1941 passerte dermed kaninholdet i Bergen hobbystadiet. Hansa bryggeri førte an i kjøttauken og alet opp en regulær kaninfarm med 3000—4000 dyr. De ansatte skulle sikres kjøtt. Også på Østlandet slo kjøttkøene alle rekorder vinter og vår 1941. Folk sto i kø fra morgen til kveld.
Under slike omstendigheter debuterte man som dyreoppdretter, dersom man hadde den minste mulighet til å huse og holde dyr. Griser, kaniner og ender ble nye familiemedlemmer. Enhver unggutt lærte seg finessene ved snekring av kaninbur, og barna kunne slåss om ugresset i grøftekantene for å fôre kaninene. Villagrisene ble holdt i badekar, på verandaer, i kjellere om ikke husstanden disponerte uthus og uteareal. Fôret var ikke lett å oppdrive, potetskrell og sildeavfall var vanligst. Julesteken risikerte dermed å få et lite anstrøk av sildesmak.
Andre «kjøtt»—matvarer som kom, ble sett, spist og forsvant etter okkupasjonen var: ekorn, kramsfugl, duer, måker, kråker. Alke var som alltid ettertraktet, men ble sterkt beskattet. Især tyskerne som ble stasjonert nordpå, forsynte seg av denne delikatessen.

Se også: hamstring; matauk; orge; rasjonering.

Litt.: Greve, T.: Bergen i krig, bd. I/II, 1979, Hjeltnes, G.: Hverdagsliv, 1986, Johanson, A.: Grenseland i ufredsår, 1985.

GHj

Vinjesvingen, sted i Telemark. Kjent fra kampene i 1940 da norske styrker under ledelse av sekondløytnant Thor 0. Hannevig holdt stand mot tyske styrker helt til 5.5. Hannevig klarte rett for nesen på tyskerne å føre ut betydelige mengder militært materiell fra magasinene. Utstyret ble brakt til Vinje og Vågsli i Telemark der Hannevig opprettet en avdeling som ble kalt Telemark infanteriregiment. Tanken var å hindre tysk fremrykking vestover via Telemark og Setesdal for derved å kunne ta imot allierte styrker via Hardanger. Det ble mobilisert i distriktet og mange ble innrullert. På det meste var styrken ca. 300 mann, men tallet endret seg raskt da folk kom og gikk.
Det kom til flere trefninger. Hovedtrefningen fant sted sammenhengende fra 3—5. mai. Store tyske styrker ble satt inn, og tapene på tysk side var betydelige. Da det ble klart at Sør-Norge var tapt innledet Hannevig forhandlinger om overgivelse. Kampene om Vinjesvingen hadde en symbolsk betydning under okkupasjonen, og var en moralsk oppstiver i et ellers nokså dystert krigsbilde. Mens de pågikk var de imidlertid lite kjent i resten av landet.

Litt.: Lødrup, H. P.: Vinjesvingen, 1945.

IK

Vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen 30.11.1939—13.3.1940. Hitler og Stalin hadde delt Øst-Europa mellom seg i et hemmelig tillegg til den sk. Molotov-Ribbentrop-pakten 23.8.1939, og Finland hørte til det sovjetiske området. Men da Stalin krevde store landavståelser av finnene både i sør ved Finskebukta og i nord ved Nordishavet, sa finnene nei. Det sovjetiske angrepet kom langs hele den finsk-sovjetiske grensen. Nå skulle 215 000 mann med dårlig utrustning og artilleri, uten stridsvogner og med 75 fly stoppe invasjonshæren, som var dobbelt så stor og hadde støtte av tusen stridsvogner og tusen fly.
Etter det første fremstøtet gikk krigen likevel forbausende dårlig for Sovjetunionen. Da vinteren satte inn, benyttet finnene seg av klima og terreng på en måte som er blitt et klassisk eksempel på vinterkrigføring. Hvitkledte skitropper avskar og omringet den ene sovjetiske kolonnen etter den andre, for i de store skogene måtte kolonner holde seg til de få veiene som fantes. Angrepet ble fanget opp, og en forbauset verden trodde for en stund at David kunne klare seg mot Goliat.
I lengden kunne ikke finnene stå imot, og da Stalin frafalt kravet om at den finske quisling-regjeringen til Otto Ville Kuusinen skulle representere Finland, ble våpenhvilen undertegnet 13.3.1940. Vinterkrigen kostet 23 000 finske soldater livet, 826 sivile var drept, 50 000 mennesker var bombet ut av husene sine, 11% av landområdet måtte avstås, og 450 000 flyktninger fra Karelen måtte skaffes nye hjem.
Vinterkrigen fikk også finnene til å undervurdere Sovjetunionen som militærmakt, og da Hitler angrep østover året etter, ble Finland med som våpenbror.

BN


Alfabetisk
indeks..

Krigsleksikon startside..

Tilbake til
NorgesLexi..

...side U1                    V1                     side V2...
Tilbake til
toppen av siden