Prima pagina    Harta site-ului          
Cauta!
 
Primaria Otopeni   Primaria Otopeni Primarul Otopeni
 
 
Orasul Otopeni   Galerie foto   Camere video   Contact
 
   
Sistemul electronic eTax

Turul virtual al orasului Otopeni

Vezi harta orasului Otopeni

Centrul Cultural Ion Manu

Liceul Teoretic Ioan Petrus

Clubul Sportiv Otopeni

Informatii generale

Asezare geografica

Orasul Otopeni este asezat in zona limitrofa de nord a capitalei Romaniei - Bucuresti, intre km. 12,800 si 17,900 pe drumul national nr.1 (DN 1), la intersectia dintre paralela 44o32’latitudine nordica si meridianul 26o6’longitudine estica, la o distanta de 4943 km nord fata de Ecuator.
Din punct de vedere fizico-geografic, orasul Otopeni este asezat pe interfluviul Colentina - Pasarea, in Campia Vlasiei, subdiviziune a Campiei Romane, iar din punct de vedere administrativ - teritorial este situat in judetul Ilfov.

Suprafata si limite

Suprafata administrativ-teritoriala actuala a orasului Otopeni este de 31,52 km2.
Orasul Otopeni se invecineaza: la sud cu linia de Centura a Bucurestiului, care il separa de cartierul Baneasa, din sectorul 1; la nord cu calea ferata Bucuresti - Urziceni, care reprezinta hotarul dintre oras si comunele Corbeanca si Balotesti din judetul Ilfov; la vest cu comuna Mogosoaia din judetul Ilfov; la est cu comuna Tunari din judetul Ilfov.

Populatie

Populatia la 01 ianuarie 2003 a fost de 10.224 locuitori, de etnie romana, potrivit ultimului recensamant.
Densitatea locuitorilor este de 324 persoane /Km2.

Clima

Localitatea se afla in zona temperat -continentala, la interferenta influentelor climatice specifice partii de vest a tarii cu cele caracteristice partii estice a Campiei Romane, trasatura principala fiind data de succesiunea celor patru anotimpuri, diferentiate din punct de vedere al elementelor meteorologice.
Temperatura medie multianuala este de 10,6°C, conform datelor de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie- statia Bucuresti- Baneasa.

Regimul anual al temperaturilor medii oscileaza intre un minim de -3,1°C inregistrat in luna ianuarie si un maxim de +22,5°C inregistrat in luna iulie, rezultand o amplitudine medie anuala de 25,6°C, ceea ce dovedeste, o data in plus, caracterul temperat-continental al climei.
Temperaturile extreme absolute au fost cuprinse intre +41,1°C (inregistrata la 20 august 1945) si - 32,2 °C ( inregistrata la 25 ianuarie 1942).

Dezvoltare

Datorita asezarii sale geografice - in imediata apropiere a capitalei Romaniei - Bucuresti - si a existentei pe teritoriul sau a Aeroportului International Bucuresti - Otopeni, care ii confera un statut privilegiat, orasul Otopeni a cunoscut o dezvoltare economica, sociala si culturala continua.

In ultimii ani orasul Otopeni s-a dezvoltat puternic din punct de vedere economic, datorita investitiilor care s-au realizat sau sunt in curs de realizare de catre o serie de companii romanesti si straine de renume, intre care amintim: Metro, Peugeot, BMW, Flamingo Computers, Romstal, Lukoil, Karl Heintz Dietrich, Banca Comerciala Romana, Alpha Bank, Shell, Rompetrol, Ion Tiriac Air, Banca Romana de Dezvoltare, NHR Agropartners, Mc Donald’s etc.
Eforturile autoritatilor locale se concentreaza in directia imbunatatirii infrastructurii si a serviciilor catre populatie.

Autoritatile locale au initiat in ultimii ani o serie de proiecte investitionare, care s-au bucurat de sprijinul locuitorilor si, printr-un efort sustinut, au reusit sa realizeze racordarea, extinderea si modernizarea retelelor de utilitati. In acest sens mentionam: extinderea retelei de iluminat public, modernizarea si extinderea retelei stradale - asfaltarea strazilor din perimetrul blocurilor de locuinte si pietruirea tuturor celorlalte strazi si drumuri precum si construirea unor noi strazi, extinderea retelei de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare, racordarea la reteaua de gaze naturale, instalarea unei moderne centrale telefonice digitale cu acces international, modernizarea centralelor termice etc.

Starea invatamantului in orasul Otopeni se caracterizeaza printr-o framantare spirituala constructiva in cautare de solutii rodnice si durabile de pregatire a copiilor si adolescentilor, cu constiinta faptului ca scoala produce cel mai pretios si sigur tezaur: competente, atitudini superioare, energii creatoare, idealuri democratice.
In prezent procesul educational din unitatile de invatamant se desfasoara in cele mai bune conditii, acest fapt datorandu-se atat daruirii si competentei dascalilor cat si eforturilor sustinute ale autoritatilor locale, care au acordat o importanta deosebita educatiei si invatamantului, concretizate in dotarea liceului, scolilor si gradinitelor cu mobilier, aparatura de laborator si tehnica de calcul moderne.

Pe teritoriul orasului Otopeni se afla opt unitati de invatamant- un liceu teoretic, trei scoli de invatamant primar si gimnazial si patru gradinite- in cadrul carora sunt inscrisi un numar total de 1.140 de elevi, personalul didactic fiind alcatuit dintr-un numar de 81 profesori, invatatori si educatoare.
Locuitorii orasului Otopeni au acces la cultura de orice gen, atat prin instruirea directa in cadrul unor cercuri artistice, cat si prin vizionarea unei cat mai diversificate palete de manifestari cultural-artistice in cadrul Centrului Cultural "Ion Manu". Inca de la infiintarea sa, Centrul Cultural "Ion Manu", in calitate de institutie profesionista de cultura, si-a propus sa devina un spatiu in care gustul spectatorilor sa fie dirijat catre adevaratele valori sprituale si artistice. Mentionam ca in cadrul Centrului Cultural s-au infiintat cursuri de dans popular, dans clasic si modern, cursuri de limbi straine, de pictura pe sticla si sah care sint conduse de profesori, maestrii si artisti profesionisti si entuziasti.
Economia orasului are o structura care cuprinde majoritatea sectoarelor de activitate: industrie, comert, servicii, transporturi, agricultura etc.

Activitatile industriale se desfasoara atat in cadrul marilor companii cat si in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii. Acestea produc calculatoare, mobilier, confectii, imbracaminte, incaltaminte, materiale de constructii, instalatii, mase plastice, produse alimentare etc.
Comertul s-a dezvoltat atat datorita schimburilor comerciale intense cu capitala tarii cat si datorita existentei pe raza orasului a unor complexuri comerciale.

Sectorul tertiar are o importanta deosebita, dezvoltandu-se continuu, astfel incat, in prezent locuitorii orasului beneficiaza aproape de intreaga gama de servicii.
Atat modernizarea si extinderea retelelor de utilitati publice cat si dezvoltarea invatamintului si culturii, precum si dezvoltarea activitatilor industriale si indeosebi a serviciilor, au contribuit la cresterea nivelului de trai si standardului de viata ale locuitorilor orasului Otopeni.

In perspectiva, printre proiectele de anvergura privitoare la dezvoltarea orasului, pe care le au in vedere autoritatile locale, mentionam: edificarea unui nou lacas de cult, construirea unei policlinici, construirea unui complex sportiv modern care sa cuprinda o sala polivalenta, terenuri de sport adiacente si parcare, extinderea si modernizarea in continuare a retelelor de utilitati publice.

Arealul orasului Otopeni este foarte interesant pentru investitori si ofera acestora multiple oportunitati in domeniul afacerilor, fapt care va contribui in continuare la dezvoltarea economico-sociala in ritm sustinut a localitatii.

Data ultimei actualizari : 5/4/2009 12:53:51 PM

Alte sectiuni din Orasul Otopeni

Se incarca...


 
Oficialii orasului

Sondaj
Ce parere aveti despre construirea Complexului Olimpic de Natatie Otopeni?
Foarte buna
Buna
Nici una

Voteaza

Rezultate

Info Financiar
Meteo
Meteo

Vezi toata prognoza


Camere Web
Camera Web DN1

Vezi toate camerele

 

© 2009 Primaria Otopeni | Creat de agresivmedia.ro