מכללת רטר לדמיון מודרך

מתעניינ/ת?









רטר מכללה לדמיון מודרך ו NLP

על המכללה

מכללת רטר לדמיון מודרך ו- NLP הוקמה בשנת 1994 על ידי דפנה ואמיר רטר. זו המכללה הגדולה והוותיקה בארץ בתחום זה. כל הקורסים  הינם בחסות אקדמית של אוניברסיטאות. בנוסף לכך, מכללת רטר מייצגת ומארחת באופן בלעדי את פרופסור ג'ון גרינדר, אחד ממייסדי ה-NLP. למכללה שניים עשר מרכזי לימוד בפריסה ארצית.
למידע נוסף »

   

NLP, דמיון מודרך וגישת רטר

NLP - Neuro Linguistic Programming הוא מודל לשיפור תקשורת בין אישית ותוך אישית ואוסף של תהליכים טיפוליים. התהליכים ממוקדים, מובנים ומכוונים להשגת מטרות תוך זמן קצר. עוד »

דמיון מודרך הוא כלי טיפולי בו נעזרים בכוחו המרפא של הדמיון לשם השגת שינוי.
עוד »

גישת רטר מובילה לשינוי דפנה ואמיר רטר שילבו את ה- NLP והדמיון המודרך ליצירת גישה חדשה ויעילה לטיפול קצר מועד. הגישה נלמדת בצורה חווייתית ויישומית בקורסים דו- שנתיים להכשרת מנחים להנחיה פרטנית. המשתתפים עוברים בעצמם מסע פנימי מרתק שמוביל לגילוי תובנות חדשות ולרכישת כלים טיפוליים.הגישה מסדרת את התהליכים על פני קו הזמן (עבר, הווה ועתיד) ומאפשרת לימוד שיטתי והנחיה מובנית וממוקדת. עוד »

 

 חפשו אותנו בגוגל+

   


חדש באתר

NLP, דמיון מודרך והשילוב ביניהם

דמיון מודרך הוא כלי טיפולי המשתמש בכוחו המופלא של הדמיון על מנת ליצור שינויים ולהשיג מטרות. NLP הוא אוסף של תהליכים טיפוליים שממוקדים בהשגת שינוי בזמן קצר. NLP מאופיין ביעילותו וביכולתו להיות ממוקד ויישומי. השילוב בין דימיון מודרך ל- NLP מייחד את מכללת רטר.

שתי השיטות (דמיון מודרך או NLP) עומדות כל אחת בפני עצמה. יש מטפלים שמתמחים בתחום של דמיון מודרך בלבד או כאלה המתמחים ב- NLP בלבד. אמיר ודפנה רטר המנהלים את מכללת רטר, משנת 1994, החליטו לשלב בתהליך הטיפולי גם דימיון מודרך וגם NLP. לכל אחת מהשיטות הייחודיות שלה. השילוב בינהן יוצר שלמות טיפולית יוצאת דופן.

מהם ההבדלים בין דמיון מודרך ו- NLP ואיך נכון לשלב בינהם:

מודל ה- NLP פותח בארצות הברית בשנות ה- 70 של המאה הקודמת. זאת בשונה מתהליכים של דמיון מודרך ששורשיהם מגיעים לראשית ההיסטוריה האנושית. NLP פותח על ידי פרופסור ג'ון גרינדר ודוקטור ריצ'ארד בנדלר. NLP הוא מודל שמטרתו להשיג שינוי, מצוינות וקדמה. יוצרי ה- NLP צפו במטפלים מוכשרים ובולטים במיוחד ואבחנו מה מאפיין את התקשורת המופלאה אותה הם יוצרים עם מטופליהם. מודל ה- NLP בה לחקות את המצויינות וללמדה לכל אדם. מודלים של NLP פותחו לטיפול בבעיות שונות וממוקדות. דימיון מודרך הוא פתוח יותר ומושפע רבות מיצירתיות של המנחה ומעולם הדימויים של המונחה.

כדי להבין את מודל ה- NLP המורכב מובאת כאן סקירה תמציתית אודות מספר תהליכים ומושגי יסוד תוך השוואתם לתהליכי דימיון מודרך מקבילים.

תהליך NLP טיפוסי מורכב משלבים שיש לעקוב אחרי הסדר שלהם ולעבור משלב לשלב, בדומה לטיפוס על סולם. דמיון מודרך פתוח יותר והוא דומה יותר לטיול בשטח פתוח. תהליך NLP ייחודי פותח לשם שינוי ההיסטוריה האישית. בתהליך NLP זה המונחה משחזר סדרה של זיכרונות ובהמשך משנה באופן דמיוני את האירועים כך שיחזקו ויעצימו אותו. דמיון מודרך יעסוק בריפוי העבר באופן שונה, תוך שימוש בדימויי ריפוי והשחרור הרגשות הקלועים בזיכרון.

תהליך NLP אחר פותח לשם שינוי הרגלים, תהליך זה מאפשר לאדם להבין לעומק מדוע הוא מתמיד בהרגל המזיק לו, ומאפשר לאדם לשנותו תוך התחשבות במניעים העמוקים. NLP גורס כי כדי לערוך שינוי עליו להיות אקולוגי. NLP מתייחס במונח אקולוגיה להשפעות ההדדיות שיש לכל שינוי עם הקשרי חיים אחרים. דוגמא נפוצה לכך היא הפסקת עישון הגורמת לרבים לעלות תחילה במשקל. כדי לשנות באמצעות NLP הרגל יש לדאוג שהשינוי לא יפגע או יזיק להקשרים אחרים.

את רעיון האקולוגיה האופייני ל- NLP יש ליישם גם כשעובדים עם דימיון מודרך. בעת בניית דימויים יש להתייחס גם להקשרי חיים משיקים.

תהליכי NLP נוספים מכוונים לפתרון בעיות ייחודיות. יש תהליך שמטרתו שחרור מתלות. בתהליך זה מבצעים סדרת שלבים שמטרתם לחבר את האדם לכוחותיו הפנימיים ולאפשר לו להתנתק מהחלק התלותי המאפיין את הקשר עם האדם בו הוא תלוי. באמצעות דמיון מודרך ניתן לחזק משאבים פנימיים ובכך להקל על תהליך השחרור מהתלות. שילוב השיטות יוצר תהליך טיפולי של גשטלט, בו השלם (שילוב דימיון מודרך ו- NLP) הוא גדול מסכום חלקיו. עקרונות של גשטלט מלווים את מודל ה- NLP כיוון שאחד מהאישייות בהם צפו יוצרי השיטה היה פריץ פרלס, יוצר שיטת הגשטלט.

NLP פורסם בשנות השמונים בשל תהליך של טיפול בפוביה בתהליך זה משנים את קצב החוויה ובכך מאפשרים לאדם להתמודד עם גורם הפוביה. התהליך משלב עבודה עם הומור וניתן לשלב בו גם דמיון מודרך כדי להרגיע את המונחה ולאפשר לו להעיז ולערוך שינוי.

NLP פיתח גם תהליך לריפוי אלרגיות. התהליך פשוט ויעיל באופן מפתיע. NLP מתייחס לאלרגיה כפוביה של המערכת החיסונית. בדומה לאופן בו מגיב אדם הסובל מפוביה באופן מופרז לגירוי שאינו מסכן חיים, כך באלרגיה מגיבה המערכת החיסונית באופן מופרז לגירוי שאינו מסוכן. על סמך מידע זה נבנה תהליך ה- NLP לריפוי אלרגיות תוך שינוי תגובת הגוף לאלרגן. רצוי לגבות את התהליך בדמיון מודרך שירכך את תגובת האדם ויטמיע את השינוי.

NLP משתמש בתהליכים רבים בכלי ששמו העברת יכולת. בתהליך זה מוצאים יכולת שקיימת באופן טבעי בהקשר מסוים ומעבירים את היכולת להקשר הוא חסר. לדוגמא: אם האדם מסוגל להיות מסודר בעבודתו אך בביתו הוא אינו מצליח בכך, NLP שם לב קודם כל לכך שלאדם יש את היכולת להיות מסודר. כעת כל שנותר הוא להעזר בתהליך NLP שיסייע לאדם להיות מסודר בביתו כפי שהוא מסודר בעבודתו. העיסוק ביכולת ובמשאבים מפותח מאוד גם בטקסטים של דימיון מודרך (קישור להדמיות לחיזוק משאבים) במהלך הרפיה, האדם פתוח מאוד לקבלת מסרים המגיעים לעומקים משמעותיים ולכן הם יעילים עד מאוד.

NLP עוסק גם באמונות מגבילות, בערכים וברגשות. בעזרתNLP אפשר לבחון מהם הערכים המניעים את האדם. לדוגמא: לעיתים ערך חשוב כגון "שמירה על הבריאות" נדחק לפינה בשל ערך חשוב פחות כגון "קידום מקצועי".

NLP מאפשר, באמצעות תהליך מובנה, לסדר את הערכים על פני סולם ואחר כך לשנות את מיקומם כך שיתאימו לאדם יותר. שינוי בערכים מביא עימו גם שינוי במוטיבציה ובפעולות. דמיון מודרך יכול לעסוק באמונות וערכים אך אין בו את המובנות המאפיינות כל כך את ה- NLP. השילוב המומלץ הוא לבצע את השינוי בכלים של NLP ולאחר ביצוע השינוי הרצוי לשלב דמיון מודרך שמטרתו לבסס את השינוי ולשמרו.

NLP עוסק גם באבחון. יש באבחון זה המכונה, פרופיל NLP, סעיפים רבים. בקורסים, במכללת רטר, אנו מלמדים 14 סעיפים מתוך פרופיל ה- NLP. דימיון מודרך יכול לשלב את הידע מהפרופיל כדי להתאים באופן מוצלח ביותר דימויים ומטאפורות. לדוגמא: אחד מסעיפי פרופיל NLP ממיין אנשים באופן ראשוני לחמש קבוצות: רגשות, חפצים, מידע, מקומות ופעילות. אנשים שבאופן טבעי נמשכים לעיסוק בחפצים יכולים להתחבר בקלות לחפצים. לכן, אם במהלך דמיון מודרך יוענק להם חפץ בעל משמעות סמלית כגון קמע, או חפץ מחזק אחר הם יפיקו מכך תועלת רבה. אנשים שאוהבים מידע ייהנו יותר מדימוי בו יוכלו להשיג מידע אודות בעייתם או להיוועץ במומחה במהלך דמיון מודרך. באופן דומה אפשר להתאים את הדמיון המודרך לכל אחד מתחומי העניין.

NLP עוסק רבות בשפה ובהבנת מבני עומק לא מודעים תוך הקשבה למילים אותם אומר האדם. שימוש מתוחכם בשפה שפותח ב- NLP משמש אותנו רבות בניסוח טקסטים של דימיון מודרך. NLP פיתח מודל לשוני העוסק בהשמטות, הכללות ועיוותים שנוצרים במהלך עיבוד המידע הנקלט במוח. מטרתו של ה-NLP למלא את המידע שמושמט, לפרק את ההכללות ולתקן עיוותים. כך עולה המודעות, והאדם מבין את התקשרות הפנימית שלו. דמיון מודרך משתמש במודל זה במהופך. בעת ניסוח מסרים ניתן להעזר במודל של מילטון אריקסון ובמכוון לעמעם מסרים, ליצור הכללות ולהשמיט מידע. שפה כזו מאפשרת לכל אדם השומע דמיון מודרך זה להתאים את המסרים לעולמו הפנימי.

השילוב בין דימיון מודרך ו- NLP מאפשר עבודה מקיפה מאוד. NLP מאופיין בעבודה מודעת וממוקדת. דמיון מודרך מאופיין בעבודה רכה, זורמת ועגולה. מומלץ לפתוח כל פגישה טיפולית בתהליך NLP ולסיים את הפגישה עם דמיון מודרך מרגיע ומרפא.

בגישת רטר יש לסדרת הטיפולים סדר אופייני שבו ארבע שלבים.

שלב ראשון: הגדרת מטרה וחיזוק משאבים. NLP הוא מודל נפלא להגדרת מטרה באופן ממוקד וברור. מטרה המוגדרת כהלכה היא מטרה שניתן להשיגה באופן קל יותר ומהיר. במקביל אנו ממליצים, במכללת רטר, לסיים כל פגישה של הגדרת מטרה עם דימיון מודרך לחיזוק משאבים כגון: יצירתית, בטחון עצמי, קבלה עצמית, התמדה, נחישות, אמונה בעצמי וכדומה.

שלב שני: שחזור העבר וריפויו. גם דמיון מודרך וגם NLP עוסקים בשחזור העבר.NLP מאופיין בתהליכים מובנים שמטרת להגיע לזכרון מוקדם המהווה את שורש הבעיה. תהליכים כגון שינוי היסטוריה, הטבעה מחדש ותהליכים של קו הזמן מחזירים את המונחה אחורנית בזמן לאירוע משמעותי המסמל את ראשיתה של הבעיה. כדי להתמודד עם האירוע הקשה שנחשף אפשר בעזרת NLP טפל תוך שימוש בדמויות משמעותיות ומחזקות, שימוש בהומור או בשינוי דמיוני של האירועים. דימיון מודרך משתמש בדימויים לחזרה אחורנית בזמן. מטרת הדימויים לפתוח את הדמיון ולשחרר את הזיכרונות. דמיון מודרך יכול להפגיש את האדם באופן דמיוני עם עברו באופן תומך המשלב דימויי ריפוי וההגנה.

שלב שלישי: ביצוע השינוי בהווה. NLP מתמחה בביצוע שינויים. את השינוי יש לערוך בתזמון מתאים על מנת שאכן יתרחש. עבודת ההכנה הן עם דימיון מודרך והן ב- NLP שבוצע בשני השלבים הראשונים, מאפשרת תזמון נכון בשלב השלישי. NLP יעסוק בשינוי עצמו באופן ממוקד ומובנה. לפי המטרה שהוגדרה יבחר תהליך NLP המתאים לשם כך. דמיון מודרך ישלים את ביצוע השינוי. כוחו העוצמתי של הדמיון מתגייס כדי לתמוך בשינוי הרצוי.

שלב רביעי: הטמעת השינוי בעתיד. לאחר שבוצע השינוי יש לוודא שהוא אכן ישתמר, תהליכי NLP מסתיימים לרוב בבדיקה דמיונית. בבדיקה הדמיונית מדמיין את עצמו המונחה (האדם שחווה את הדימיון מודרך או ה- NLP) בעתיד לאחר שהשינוי בוצע והוא בודק האם גם בעתיד הוא משמר את השינוי. דמיון מודרך מחזק את הטמעת השינוי תוך בניית דמיון מודרך המתאר את העתיד שבו השינוי הוא חלק טבעי וזורם בחיי המונחה.

לסיכום: במכללת רטר אנו ממליצים בחום לשלב NLP עם דימיון מודרך. כך מעצימות השיטות זו את זו ונוצר תהליך טיפולי שלם, נעים, יישומי, ממוקד ויעיל.