Els sectors del jaciment

En el jaciment existeixen tres parts molt diferenciades que representen perfectament la complexitat de la trama urbana i social del barri de la Ribera des del segle XIII al segle XVIII.

L’any 1873, quan es decideix la ubicació de l’edifici del Born en aquest punt de la ciutat, estaven marcant (sense saber-ho ni voler-ho) com seria l’explicació de l’actual jaciment del Born.

El subsòl de l’edifici ens mostra tres parts singulars del barri de la Ribera. De manera simplificada, podríem dir que són l'artesanal, la d'oci i la de pescadors

Si el mercat s’hagués construït més cap a ponent, bàsicament es parlaria de les cases i tallers artesanals que necessitaven del Rec Comtal per desenvolupar les seves activitats, amb un urbanisme que s’adapta al Rec, amb carrers mitjans i petits amb paviments de pedra o de terra.

Si pel contrari el mercat s’hagués construït més cap a llevant, es parlaria d’un barri de pescadors, amb cases més petites i un urbanisme de carrers allargassats i estrets amb paviments de terra.

Finalment, si s’hagués construït l’edifici girant-lo respecte  de la seva ubicació actual (és a dir amb les seves façanes principals orientades als carrers de la Ribera i Fusina) es parlaria d’una zona de botigues i oci, amb tavernes, hostals, locals de joc, etc. Per tant, el mercat del Born, a més de protegir les restes al llarg dels anys també ens permet obtenir una visió més completa del barri de la Ribera.

El jaciment del Born és un cas singular dins del món de l’arqueologia.

Es tracta del jaciment amb trama urbana d’època medieval i moderna més important d’Europa, amb pocs paral·lels al món, ja que hi ha poques oportunitats d’excavar superfícies tan grans a l’interior de les ciutats i és encara més difícil que la formació del jaciment  es faci en un moment concret, aturant-lo en el temps.

El que fa encara més excepcional el jaciment, és la possibilitat de conèixer les persones que vivien a cadascuna de les cases gràcies a l’excepcional treball de recerca efectuat per l’historiador Albert García Espuche, recollit en el seu llibre La Ciutat del Born.

Normalment, els historiadors i arqueòlegs en la majoria dels casos es troben que han d'analitzar o bé documents o bé restes arqueològiques, però el jaciment del Born té les dues coses: l'estructura física, és a dir, la casa o el taller, i els documents que en fan referència.

Publicar article a la app: 
0