Europæiske Union (EU)

Foto: Colourbox.com

På EU-niveau findes der på nuværende tidspunkt ikke en samlet ramme for medlemsstaternes regulering af invasive arter, men en sådan er under udarbejdelse i form af en fælles strategi for invasive arter.
I December 2008 kom der er en meddelelse fra kommissionen om arbejdet frem mod en fælles EU strategi for invasive arter. Heri undersøges den nuværende viden om de økologiske, økonomiske og sociale effekter af invasive arter i Europa. Endvidere analyseres effektiviteten af den nuværende lovgivning på området og til sidst gives 4 bud på en fremtidig EU strategi for invasive arter. Selve strategien forventes udarbejdet i 2010.

Den gældende EU-lovgivning om naturbeskyttelse omfatter bl.a. fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet, der begge indeholder bestemmelser med relevans for invasive arter.

I EU er der yderligere 3 projekter i gang, der er relateret til invasive arter:

SEBI2010 (Streamlining European 2010 Biodiversity Indicators). Dette projekt udvikler indikatorer, der anvendes til at følge udviklingen i den biologiske mangfoldighed i Europa. Der udarbejdes også indikatorer for invasive arter.

  • SEBI2010 Streamlining European 2010 Biodiversity Indicators

DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe). DAISIE er et projekt, der samler og videreformidler viden om invasive arter i Europa. Denne viden kan danne basis for at forebygge og kontrollere invasive arter. Endvidere vurderes de økologiske, økonomiske og sundhedsmæssige risici og effekter af de mest udbredte og/eller skadelige arter.

ALARM (Assessing LArge-scale Risks for biodiversity with tested Methods). Projektet udvikler bl.a. en integreret risikovurdering på stor skala for den biologiske mangfoldighed i Europa. Risikovurderingerne vil særligt være rettet mod risikoen ved klimaændringer, miljøfarlige kemikalier, invasive arter og tab af bestøvende insekter. Med ALARM projektet ønsker man at vurdere de kombinerede påvirkninger af disse faktorer og deres konsekvenser.

Hvis du vil vide mere