Var tredje våldtäkt begås av utlänning

Unga män från Mellanöstern är kraftigt överrepresenterade i den officiella våldtäktsstatistiken. Åren 2006–2009 stod utländska män för en tredjedel av våldtäkterna.

Siffrorna framgår av Statistikcentralens sammanställning. Av 1 655 uppklarade våldtäkter har 575 begåtts av en utlänning. Det motsvarar 34 procent.

Antalet våldtäktsmän är dock inte lika stort eftersom en och samma våldtäktsman kan ha begått flera våldtäkter. Under samma tidsperiod dömdes 217 män för våldtäkt i Finland, av dem var 69 av utländskt ursprung. Största delen var fast bosatta i Finland, alltså inte här som turister.

Vissa nationaliteter är oftare representerade än andra. Irakierna verkar varje år ligga på topp. I fjol misstänktes irakier för 31 våldtäkter, året innan för 29. Det motsvarar fem procent av alla våldtäkter som kommit till polisens kännedom. Irakiernas andel av befolkningen är 0,1 procent.

Somalierna, en av de största invandrargrupperna, misstänktes under samma tid för 27 våldtäkter, esterna för 30 och ryska medborgare för 14.

Annan kvinnosyn

– Utlänningarnas andel av våldtäktsbrotten är betydligt större än deras andel i övriga brott, säger specialplanerare Hannu Niemi vid Rättspolitiska forskningsinstitutet.

Niemi vågar sig bara på en gissning varför vissa utlänningsgrupper, exempelvis de som kommer från Mellanöstern, är så radikalt överrepresenterade i den här brottsformen.

– Min tippning är att de kommer från en kultur där man ser på kvinnan på ett mycket annorlunda sätt än hos oss.

– Andra orsaker kan vara att det just bland dessa invandrare finns påfallande mycket unga män. Många av dem kommer från krigiska trakter och det är svårt att säga hur det har påverkat dem, säger Niemi.

– Det kan hända att det bland dem uppstår grupper av män som hittar på dumheter tillsammans eller så förekommer det mycket ensamhet bland de här männen, ingen naturlig kontakt med kvinnor.

Niemi anser att det inte finns någon orsak att förtiga statistikuppgifterna.

Förr om åren fick polisen inte officiellt bokföra brotten enligt förövarnas nationalitet.

Aamulehti var först med att fästa uppmärksamhet på Statistikcentralens uppgifter.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

  • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
  • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
  • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
  • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
  • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.



Det är inte tillåtet att:

  • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
  • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
  • använda svordomar och obscena ord.
  • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
  • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
  • göra reklam.
  • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
  • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
  • använda osakliga användarnamn (signaturer).



Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.



Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.



Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.



Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.