Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia.

Hur allt började

Vasaloppets historia började redan år 1520. Sverige befann sig då i union med Danmark. Missnöjet med den danska kungen var stort, inte minst hos Gustav Eriksson som efter att ha opponerat sig fängslats i Danmark. Men den 24-årige Gustav lyckades fly. Efter att ha landstigit söder om Kalmar började en lång och äventyrlig marsch norrut. I byarna längs vägen manade Gustav bönderna till uppror mot den danska överheten, men folket ville hellre ha fred. Hoppet stod till Dalarna, där folket är känt som hårdfört och sällan fogar sig i fogdars och kungars beslut. Gustav jagades genom Dalarna av danska förföljare, men folket skyddade honom från kung Kristian II soldater.

vinter_gustav_vasa_skogEfter en månad på flykt genom Dalarna stod Gustav utanför Mora kyrka och talade till massorna. Veckorna innan hade hans far och bror samt 80 andra stormän blivit halshuggna vid Stockholms blodbad. Gustav undrade hur länge folket tänkte stå ut med grymheterna och uppmanade dem att gripa till vapen.
Men de församlade ville först rådgöra med sina grannbyar innan det blev fråga om krig.
Förföljarna närmade sig Gustav innan han fick det besked han ville ha. Därför tvingades han fly västerut mot Norge. 
Några dagar senare nåddes Mora av nyheten om kung Kristians brutala framfart i Sverige. Folket ångrade då att man inte direkt gett sitt stöd till Gustav. 
Ortens två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt, skickades därför iväg för att leta reda på den flyende Gustav. I trakten av Sälen var Gustav upphunnen. Han övertalades att återvända till Mora för att leda kampen mot kung Kristian II.

År 1521 började Gustav sitt anfall med dalkarlar i täten. Det tog två och ett halvt år innan kriget var över och Sverige ett fritt land. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung vid ett riksmöte i Strängnäs. Nu är han en symbol för världens största skidtävling – Vasaloppet!

Idén om ett Vasalopp

Morasonen Anders Pers är pappa till Vasaloppet. Det var hans tankar som gjorde att världens största skidtävling föddes. Han skrev om det nutida intresset för skididrott och knöt ihop det med Gustav Eriksson Vasas flykt på skidor från Mora mot Norge 1521.

vinter_vasaloppet_1922_kontrollI en artikel i i Westmanlands Läns Tidning den 10:e februari 1922 lanserade han idén om ett Vasalopp. Dagens Nyheter återgav artikeln redan dagen efter den publicerats i Vestmanlands Läns Tidning och uttalade samtidigt sitt stöd till ett långt skidlopp, ett mandomsprov, till minne av Gustav Vasa. Efter en tids debatt i pressen, för eller mot ett Vasalopp, beslutade IFK Moras styrelse den 5 mars att köra ett försökslopp, om det gick att finansiera. 
Dagens Nyheter skänkte 1000 kronor till arrangörerna och såg därmed till att det första Vasaloppet kunde genomföras söndagen den 19 mars 1922.

Carl Emmanuel Berg från Göta i Karlstad var den förste som anmälde sig till Vasaloppet. Han registrerades den 10 mars. Totalt kom det in 136 anmälningar till tävlingssekretariatet via telegraf och telefon. Till start kom 119 skidlöpare. Bland dem fanns några av landets främsta: Per-Erik ”Särna” Hedlund, Strål Lars Eriksson, IFK Mora, Jonas Persson, Arbrå och Oskar Lindberg från Norsjö i Västerbotten.

Klockan 06.04 på morgonen flaggade förvaltare Johan Westling iväg Vasalöparna från Olnispagården på västra sidan älven i Sälen. 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder senare nådde segraren målet i Mora efter nio mils åkning i snöglopp. Och det var Ernst Alm från Norsjö IF som vann, fem minuter före klubbkamraten Oskar Lindberg.

vinter_vasaloppet_1922_malet

SVT Öppet Arkiv

Första Vasaloppet 1922 – en ”musikvideo” från tiden långt innan ens ljudfilmen drabbat oss. Segrade i det första Vasaloppet – efter Gustav Vasa, får man kanske tillägga – gjorde Ernst Alm från Norsjö. Och ingen åkte annat än klassisk stil den gången. Musiken i inslaget är ”I fäders spår för framtidens segrar / Vasaloppet” med Lennart Wärmell.

Vasaloppet 1922, en ”musikvideo” – SVT Öppet Arkiv

Filmtext: Det första Vasaloppet gick av stapeln den 19 mars 1922.
Segrare blev Ernst Alm på tiden 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder.
Kranskulla: Therese Eliasson. Ur Veckorevy från SF (utan speaker).

Det första Vasaloppet, ur Veckorevyn från SF – SVT Öppet Arkiv

Journalfilm med starten i det andra Vasaloppet 1923. Deltagare vid Vasastenen i Sälen. Segraren Norsjö-bon Oskar Lindberg går i mål.

Det andra Vasaloppet – SVT Öppet Arkiv