Hulpmiddelenwijzer
share this Facebook LinkedIn Twitter

Informatie over akoestische bewaking.

assistent sluiten
Afbeelding akoestische bewaking

Voor akoestische bewaking wordt in het slaapvertrek een microfoon geplaatst. Als geluid boven een bepaalde drempelwaarde komt, maakt het systeem een melding. De drempelwaarde is per cliënt in te stellen. Het gaat daarbij om de duur, de sterkte en de toonhoogte van het geluid. Wanneer het geluidsniveau hoger is dan de ingestelde drempel kan dit wijzen op onrust en activiteiten van de cliënt. Om te controleren of er echt iets aan de hand is kan de medewerker van de centrale een geluidsopname terugluisteren of rechtstreeks naar het geluid in de kamer luisteren.

Doel is het signaleren van een mogelijke noodsituatie, bijvoorbeeld bij cliënten die geen alarmknop kunnen bedienen.

Meldingen kunnen doorgeschakeld worden naar een centrale die meldingen opvangt en beoordeelt of rechtstreeks naar de telefoonhandsets van het personeel wordt doorgeleid.

Toepassing


Voordeel
Het is een betrouwbare technologie die al geruime tijd wordt toegepast in met name de gehandicaptenzorg. Mogelijke noodsituaties zijn te signaleren zonder dat de cliënt actie hoeft te ondernemen. Uitluisteren kan ook gefragmenteerd zodat het een minder grote inbreuk op de privacy is.

Nadelen
Uit de praktijk blijkt dat bij toepassing van akoestische bewaking er circa 10 meldingen per cliënt per nacht zijn. Een bemenste nachtzorgcentrale die de meldingen beoordeelt en de ‘valse’ meldingen er uit zeeft is dan eigenlijk een noodzaak. Deze centrales zijn er wel in de gehandicaptenzorg, maar veelal niet in de ouderenzorg. Daar kan het een overbelasting betekenen van het nachtzorgpersoneel.

Akoestische bewaking voor de ouderenzorg (dementiezorg) is alleen mogelijk als er bijvoorbeeld samengewerkt wordt met een nachtzorgcentrale uit de gehandicaptenzorg.

Prijsindicatie


niet beschikbaar

Vergoedingsmogelijkheden


Dit hulpmiddel wordt niet vergoed.