Festivaali Kilpailu Lempi-palkinto Julkaisut Uutiset Linkit Yhteystiedot Media Etusivu

NÄITÄ SIVUJA EI PÄIVITETÄ


Siirry uusille sivuille osoitteeseeen
www.kemi.fi/sarjis


Lempi-palkinnot 2009 - Lempi Grand Prix Heikki Kaukorannalle

Lempi Grand Prix 2009
Heikki Kaukoranta
 
Heikki Kaukoranta on yksi ansioituneimpia suomalaisen sarjakuvan parissa toimineista henkilöistä. Hän on tutkija, kirjoittaja, kääntäjä ja historioitsija.
 
Kaukoranta oli ensimmäisiä ulko- ja kotimaisen sarjakuvan arvostuksen sekä kiinnostuksen herättäjiä Suomessa, ollen monia vuosia Suomen sarjakuvaseura ry:n hallituksen jäsenenä ja sarjakuvaseuran sihteerinä, sekä myöhemmin myös Sarjakuvantekijät ry:n hallituksessa. Heikki Kaukoranta ehti toimia myös Sarjainfon päätoimittajana.
 
Eläkkeellä oleva Heikki Kaukoranta toimi työuransa aikana Helsingin yliopiston kirjastossa kirjastonhoitajana vuosina 1964-2005. Hän huolehti yliopiston sarjakuvakokoelmasta ja teki joukon ensimmäisiin lukeutuvia suomenkielisiä kirjallisia tutkielmia sarjakuvasta, aloittaen tämän työn jo 1960 -luvun lopulla. Tärkeimpiä näistä tutkielmista ovat ”Suomalaiset sarjakuvajulkaisut 1904-1966”, ”Sarjakuvan esteettisen tutkimisen ongelmia” sekä ”Suomeksi julkaistut itsenäiset sarjakuvakirjat ja albumit 1904-1976”, kaikki edelleenkin alan suomenkielisiä perusteoksia. Erikseen on mainittava vielä Kaukorannan ja Kemppisen ”Sarjakuvat”, 80-luvun tunnetuin suomenkielinen sarjakuvan tietokirja.
 
Sarjakuvien kääntäjänä Heikki Kaukorannan ura on mittava. Hän on tuonut suomalaisten luettaviksi sekä yksin, että yhdessä Soile Kaukorannan kanssa, muun muassa Tintit, Krazy Katit, Corto Malteset, Jussi Jänikset ja monia muita maailman sarjakuvan helmiä, yhteensä toista sataa teosnimikettä.
 
Sarjakuvaneuvoksen arvonimen Heikki Kaukoranta sai vuonna 1981.
 
 
Strippi-Lempi 2009
Pertti Jarla ja Fingerpori
 
Pertti Jarlan Karl-Barks-Stadt, Fingerporin edeltäjä, palkittiin vuonna 2006 Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa strippikategorian kolmannella palkinnolla. Ensimmäinen Fingerpori-strippi julkaistiin Helsingin Sanomissa 5. helmikuuta 2007, jonka jälkeen sarja sekä sen huumori ja kommellukset ovat olleet tuhansien suomalaisten kahvipöytä-, ja muidenkin keskustelujen kohteena.
 
Rivo-Riitta on jo suomalainen legenda, ja muistakin sarjan hahmoista on tulossa sellaisia. Mustanaamio esiintyy toisinaan Fingerporissa, ja niin esiintyy Paavikin.
 
Fingerpori ei raasta kuvia maan tasalle, vaikka osa stripeistä onkin tuhmia ainakin konservatiivien lasien läpi katsottuna. Jarlan huumori on verbaalista, ja sitä tukee melkein aina visuaalinen oivallus. Tässä lieneekin Fingerporin menestyksen salaisuus. Sarjat vitsit eivät ole helppoja, vaan lukija joutuu monet kerrat vaivaamaan päätään.
Toisinaan Pertti Jarlan ideat ovat hengästyttävän hienoja, vai mitä sanotte tiedekeskus Fingerpolista, jossa tehdään tutkimusta aiheesta ”liikkuuko valo tavallista nopeammin kun sitä uhataan puukolla”!
 
Fingerporia on julkaistu myös kahtena sarjakuva-albumina sekä kahtena teemasarjakuvalehtenä.
 
Lehti-Lempi 2009
Sarjakuvablogit.com
 
Kun Lehti-Lempi jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987, ei internetistä
paljoa tiedetty. Blogeista tai sarjakuvablogeista puhumattakaan. Nyt 22
vuotta myöhemmin ajat ovat muuttuneet ja internetistä on tullut merkittävä
kanava kaikenlaisen median ja taiteen, myös sarjakuvien julkaisulle. 
 
Suomen sarjakuvaseuran vuonna 2008 perustama sarjakuvablogit.com -internetsivusto tarjoaa kaikille halukkaille ilmaisen alustan sarjakuvablogaamiselle ja on lyhyen olemassaolonsa aikana kerännyt jo suuren joukon suomalaisia sarjakuvataiteilijoita jakamaan joskus intiimejäkin hetkiä elämästään sarjakuvan muodossa. Joukkoon mahtuu niin innokkaita harrastajia, kuin ammattilaisiakin. Ahkerimmat lisäävät merkintöjä lähes päivittäin, toiset harvemmin. Lopputuloksena on sivusto, jolla julkaistaan valtava määrä elämän ja arjen makuista sarjakuvaa suoraan suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden elämästä.

Palkinnon vastaanottivat sivuston ylläpitäjän, Suomen
sarjakuvaseura ry:n puheenjohtaja Solja Järvenpää ja sarjakuvablogit.com-idean isä Otto Sinisalo.