Kvinnlig dominans i Ett jobb för Berg på Kanal 5

Ett Jobb För Berg

Ett jobb för Berg” är programmet där Carina Berg praktiserar hos kända svenskar. Det är den andra säsongen som precis har avslutats och de medverkande var Mikael Persbrandt, Charlotte Perrelli, Tony Irving, Pernilla Wiberg, Victoria Silvstedt, Sven Göran Eriksson (50 % kvinnor och 50 % män).

Vi mätte alla sex avsnitt för att se om talfördelningen skiljer sig när Carina träffar kvinnliga respektive manliga gäster.

Resultaten visar att de kvinnliga gästerna i genomsnitt talade lite mindre (16 min 38 sek/person) än männen (18 min 43 sek/person). En fördelning som betraktas som jämn. Konstigt nog talade även Carina lite mindre i programmen med de kvinnliga gästerna (10 min 39 sek/program) än med de manliga gästerna (11 min 34 sek/program).

Till sin totala talfördelning (gäster plus programledare) får kvinnorna 67,5 % av taltiden och männen 32,5 %. Det innebär att det som enskilt program är kvinnodominerat och har en ojämn talfördelning, men att det i stort bidrar till att öka jämställdheten i svenska medier, där kvinnor endast utgör en tredjedel av de som kommer till tals.

Resultat Ett jobb för Berg, Säsong 2 Avsnitt 1-6:

Antal kvinnor som gäster: 3
Antal män som gäster: 3

Gemensam taltid kvinnorna som gästar: 2994 sek
Gemensam taltid män som gästar: 3369 sek

Taltid programledare när kvinnorna gästar: 1917 sek
Taltid programledare när män gästar: 2084 sek

Total taltid kvinnor (inkl. programledare): 6995 sek (67,5 %)
Total taltid män: 3369 sek (32,5 %)

Bild: dplay.se

Manlig dominans i SVTs Fråga Lund

Fråga Lund SVT

”Fråga Lund” är höstens nya underhållande faktaprogram på SVT med Kristian Luuk i spetsen. Det går ut på att en forskarpanel svarar på kluriga frågor om allt mellan himmel och jord. Programmet har en kvinnligt dominerad expertpanel, men hur fördelas egentligen taltiderna i sin helhet? Det ville vi ta reda på.

För att få fram relevant statistik har vi mätt de fem första avsnitten och summerat alla röster i programmet.

Själva könsfördelningen bland ”huvudpersonerna” är mycket jämnt fördelad. Kristian Luuk är programledare och forskarpanelen består av tre kvinnor och två män. Vid enstaka kortare reportage intervjuas folk på stan och deltar i mindre inslag, men i huvudsak består programmet av 50 % kvinnor och 50 % män.

Mätningen visar dock att taltiderna är mindre jämställda. Kvinnorna får sammanlagt 38 % av talartiden och männen 62 %. Den främsta anledningen till den manliga dominansen är att Kristian Luuk tar upp mycket talartid som programledare.

Det här är ett intressant exempel och en ”nöt att knäcka” för TV-kanalerna om de vill se till att öka kvinnors representation i media till en mer jämställd nivå. För även om paneler, gäster och experter har en jämn könsrepresentation – kan alltså manliga programledare leda till ojämställd talfördelning. Det såg vi inte minst i vår mätning av Breaking News med Filip och Fredrik.

Resultat Fråga Lund, Avsnitt 1-5:

Antal kvinnor (bland huvuddeltagarna) som fick taltid: 3
Antal män (bland huvuddeltagarna) som fick taltid: 3

Gemensam taltid kvinnor/tjejer: 5838 sek (38 %)
Gemensam taltid män/pojkar: 9527 sek (62 %)

Taltid per kvinnlig huvuddeltagare: 1946 sek
Taltid per manlig huvuddeltagare: 3175 sek

Bild: Expressen.se

Barnkanalen arbetar genusmedvetet när barnprogram dubbas

ab-masterflyg-jpg

SVTs Barnkanalen arbetar medvetet med genus och jämställdhet när utländska barnprogram köps in och ska dubbas. I en artikel i Aftonbladet beskriver kanalens inköpschef, Pontus Torpvret, att det ibland blir hårda förhandlingar.

De har bl.a. bytt kön på karaktärer i program som ”Mästerflygarna” och ”Full fart i verksta”. Enligt Pontus är det deras plikt att visa att programmen är precis lika mycket för tjejer som killar. Det ultimata målet är 50/50. Men det handlar inte bara om statistik och siffror. Det handlar lika mycket om vilken typ av karaktärer tjejerna i filmerna får.

– Det vi framför allt är ute efter är att få fram tjejer som är starka. Vanliga tjejer om man säger så. Tjejer som klättrar i träd, tjejer som bygger lådbilar och tjejer som går på upptäcksfärd. Som tjejer faktiskt gör i vanliga livet. Samtidigt är vi måna om att lyfta fram mjuka killar också, säger han.

Cirka 70 procent av Barnkanalens material köps in från utlandet. Att hitta starka kvinnliga huvudkaraktärer kan vara en utmaning. Pontus fortsätter:

– Traditionellt är det ofta att tjejer ska vara ordentliga. Tjejer får ofta en roll att påpeka vad som är okej och vad som inte är okej, medan killarna tenderar att vara fria, vilda och busiga. Det är där vi gärna vill komma ett steg längre: Du kan vara vild och busig oavsett vem du är. Det är inte reserverat för killar.

Källa text: Aftonbladet.se
Bild: SVT.se

ICAs reklamsåpa ska bli mer jämställd

Vi på GenderTimer kunde i somras avslöja att ICAs reklamsåpa, hyllad för sin mångfald, visade sig vara ojämställd. Under sina 14 år har den haft tre gånger fler manliga än kvinnliga karaktärer på rollistan, 75%, och männen har dessutom fått 80 % av all taltid, alltså har männen hörts mer per person än kvinnorna.

Att såpan har hyllats för sitt inkluderande anslag, men ingen har reagerat på att den gett kvinnor ett väldigt litet utrymme. Det visar hur stark den manliga normen är i praktiken. Mätningen satte fingret på hur svårt det är att hålla olika diskrimineringar i huvudet samtidigt.

Nyheten väckte stort intresse i media (SvD, GP, HD-Sydsvenskan, ResumeNyheter24,  Metro, Norran, Omni, Norran m.fl.) och ICA höll med om kritiken. Deras marknadsdirektör  beskrev hur arbetet skulle tas vidare:

– Könsfrågan är en av flera mångfaldsfrågor som vi självklart ska ta hänsyn till. Vi har en ambition i vår kommunikation att den ska spegla samhället. Vi tittar vidare på hur vi ska spegla det på ett så bra sätt som möjligt, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på ICA om mätningen.

Nu har ICA hunnit putsa på sin kommunikation och som ett första steg lanserades en jämställdhetsplan i veckans avsnitt. Hatten av till ICA som lyssnar och lär. Nu återstår bara en sak, att med spänning följa hur jämställd världens längsta reklamsåpa kommer kunna bli. Men arbetet har börjat.

 

Filip och Fredrik, bättre kan ni väl?

filipfredrik-breakingnews2016

I veckan drog Filip och Fredrik igång en ny säsong av Breaking News på Kanal 5. Programmet där duon presenterar nya vinklar på dagsaktuella händelser och tar emot gäster i studion.

Med utgångspunkt i att kvinnor får komma till tals mindre än män i svenska medier (utgör bara en tredjedel), gör vi mätningar för att se vilka program som drar upp respektive ner statistiken. Vi har därför mätt taltiderna och talfördelningen under den första veckan (avsnitt 1-4) av Breaking News.

Resultaten visar att könsfördelningen bland gästerna är jämn (46,4 % kvinnor och 53,6 % män). Vi ser också att talfördelningen bland de kvinnliga och manliga gästerna har en jämn fördelning (kvinnor 54,4 % och män 45,6 %).

Vad som däremot sticker ut, är när vi tittar på programmet i sin helhet. När vi summerar gästernas taltider med Filip och Fredriks. Då visar det sig att de kvinnliga deltagarna endast får 13,6 % av taltiden i programmet, vilket gör att Breaking News solklart bidrar till att kvinnor hörs ännu mindre i media.

Låt oss utgå ifrån att ni, Filip och Fredrik, också vill att kvinnor ska få lika mycket medieutrymme överlag som män. Låt oss också utgå ifrån att ni har ett uppskattat koncept som ni varken vill eller kan splittra upp. Hur kan ni då se till att inte minska kvinnors utrymme i media?

Resultat mätningar avsnitt 1-4

Antal kvinnliga gäster: 13  st (46,4 %)
Antal manliga gäster: 15 st (53,6)

Taltid kvinnliga gäster: 1152 sek (54,4 %)
Taltid manliga gäster: 967 sek (45,6 %)

Taltid Filip & Fredrik: 6309 sek

Bild: dplay.se