"Het mag weer niet zijn. 2 - 1 verlies bij Standard."
04/08/17

“Onze statistieken in Standard mogen dan al niet te best zijn maar hoe langer het duurt, hoe dichter het moment komt dat het omslaat. Laat dat moment dan vrijdagavond maar zijn,” aldus Albert Stuivenberg voor de wedstrijd. “Standard zal proberen ons te overpoweren in de aanvangsfase. Daar zullen we iets op moeten vinden. Als wij in ons spel komen zullen ze in Luik een lastige klant aan ons hebben.” Stuivenberg wijzigde zijn basiself op vier plaatsen plaatsen. Vukovic debuteerde in het doel ten nadele van Jackers, Maehle, Schrijvers en Heynen vervingen Nastic, Benson en Malinovskyi.

Standard coach Sa Pinto rekende op de twaalfde man op Sclessin. “Ik hoop dat het 26.000 man tegen 11 spelers wordt,” aldus de Portugees. “Dat geeft ons de nodige grinta om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.” Sa Pinto wijzigde zijn basiself op twee plaatsen vergeleken met het gelijkspel in Mechelen. Fai en Edmilson begonnen aan de wedstrijd in de plaats van Goreux en Belfodil.

Verdiende voorsprong via Schrijvers.

Zoals verwacht begon Standard aan de wedstrijd als door een wesp gestoken. Hoge intensiteit en een hoog tempo leverden al snel enkele kleine kansen op. Edmilson trapte een metertje over en was even later bijna doelman Vukovic te snel af bij het uittrappen. Dossevi zette scherp voor, Vukovic geraakt niet bij de bal en Maehle moest ontzetten.

Geleidelijk staken ook de bezoekers de neus aan het venster. Buffel hield aan een poging enkel een hoekschop over die niets opleverde. Kort daarna besloot de Genkse kapitein van ver in de armen van doelman Uchoa. Genk heroverde het balbezit en kwam meer en meer in de match. Doelman Uchoa had de hulp van de paal nodig om een plaatsbal van Schrijvers uit zijn doel te houden en Buffel besloot een afvallende bal naast de kooi van de Mexicaan.

Na vijfendertig minuten kreeg blauwwit loon naar werken. Heynen zocht en vond Schrijvers op de rand van de zestien. Siebe maakte Scholz horendol met enkele overstapbewegingen en versloeg dan Uchoa met een droge knal in de korte hoek. De thuisploeg probeerde te reageren maar kwam niet verder dan een slappe voorzet van Laifis die een plukballetje opleverde voor Vukovic. Het kostte Genk geen enkele moeite om het doelpuntje voorsprong te houden tot aan de rust.

Sterke terugkeer van Standard.

De tweede helft begon met een koude douche voor Genk. Al na twee minuten speelde Berge slecht terug op Vukovic. Edmilson was er als de kippen bij om de botsende bal over het hoofd van de Genkse doelman binnen te koppen. 1 – 1 en alles was te herdoen.

De Luikse vlam sloeg terug in de pan en Brabec moest Edmilson foutief afstoppen op de rand van de zestien. Mpoku mikte de vrije trap via een Genkse voet in hoekschop. Maar een minuut later scoorde Mpoku toch op een teruggelegde bal van Fai.

Vukovic hield Sa met een knappe reflex van de 3 – 1 toen die van dichtbij een hoekschop op doel kopte. Albert Stuivenberg offerde dan Heynen op voor een extra man in de aanval. Zo mocht ook Ingvartsen debuteren. Tien minuten later kwam ook Malinovslyi tussen de lijnen voor Buffel.

Dat leverde niet meteen veel beterschap op al stuurde Ingvartsen met nog tien minuten te gaan Samatta goed diep. Laifis kwam nog net op tijd terug om de Tanzaniaan af te stoppen. Het slotoffensief stokte ook met de inbreng van de extra aanvallende krachtend. Toch kwam Genk nog dicht bij de gelijkmaker. Ingvartsen  devieerde een bal via het been van Laifis tegen de paal. Maar het mocht ook dit keer  niet zijn. De wedstrijd eindigde op 2 – 1 verlies.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Brabec, Colley, Khammas (55’ Nastic), Berge, Heynen (69’ Ingvartsen), Schrijvers, Buffel (80’ Malinovskyi), Trossard en Samatta.

Opstelling Standard Luik : Ochoa, Agbo (45’ Marin), Dossevi, Scholz, Pocognoli, Bope, Fai, Edmilson, Laifis, Mpoku (83’ Kosanovic) en Sa.

Doelpunten :

35’ : 0 – 1 : Schrijvers
47’ : 1 – 1 : Edmilson
61’ : 2 – 1 : Mpoku

Gele kaarten : 11’ Dossevi, 27’ Khammas, 28’ Colley, 40’ Samatta, 79’ Scholz, 84’ Pocognoli, 86’ Schrijvers