ΤΑΦΟΣ - ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Της Μαίρης Αδαµοπούλου   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2010 07:00 |
 Τάφος - χρυσωρυχείο στην Κρήτη
Πάνω από 380 χάντρες από χρυσό, φαγεντιανή και ορεία κρύσταλλο µαζί µε χρυσούς ρόδακες έκρυβε ο τάφος

Περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς έκρυβε µοναδικός διπλός τάφος ηλικίας 2.700 ετών στην αρχαία Ελεύθερνα
Ουδείς µπορούσε να φανταστεί τι κρυβόταν κάτω από ένα απλό ανάληµµα στην καρδιά της αρχαίας Ελεύθερνας, στην Κρήτη, λίγα µόλις µέτρα µακριά από τον περίφηµο τάφο των πολεµιστών. Το έµπειρο µάτι των αρχαιολόγων όµως διαπίστωσε πως σε ένα σηµείο του αναλήµµατος οι πέτρες κατέληγαν στο ίδιο όριο. Χρειάστηκε να ξεπεράσουν όλα τα εµπόδια που οι αρχαίοι Κρήτες είχαν βάλει στους τυµβωρύχους – να σκάψουν σε βάθος και να σηκώσουν µια πλάκα βάρους 700 κιλών – για να βρεθούν σε µια εντυπωσιακή ανακάλυψη: έναν διπλό τάφο γεµάτο χρυσό, λεπτεπίλεπτα αγγεία και τη µοναδική απεικόνιση που έχει βρεθεί ώς σήµερα της µέλισσας ως θεάς.

«Είναι µια µοναδική ανακάλυψη» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Σταµπολίδης, που έχει φέρει στο φως µία από τις σηµαντικότερες αρχαίες πόλεις της Κρήτης, λόγω της κοµβικής της θέσης µεταξύ Κνωσού και Κυδωνίας. «Πρόκειται για έναν τάφο φοβερά περίεργο στην κατασκευή. Οταν διαπιστώσαµε πως οι πέτρες στον τοίχο είχαν την ίδια κόψη και τις αφαιρέσαµε, θα περίµενε κάποιος στο άνοιγµα που δηµιουργήθηκε να βρούµε τον τάφο. Σκάβαµε, σκάβαµε και τάφο δεν βρίσκαµε.

Εµείς όµως επιµείναµε µέχρι που 60 εκ. χαµηλότερα φθάσαµε σε µια πλάκα 1,15 x 1 µ. και πλάτους 20 εκ.».

Η εικόνα που αντίκρυσαν οι αρχαιολόγοι ήταν εντυπωσιακή. Ενα πιθάρι µήκους 2 µ. και διαµέτρου 1,20 µ. λειτουργούσε ως θόλος του τάφου, αφήνοντας χώρο ικανό για να εργάζονται δύο άνθρωποι.

Το χώµα επί 2.700 χρόνια κάτω από τον θόλο ήταν ανέγγιχτο. Και µόλις οι αρχαιολόγοι σκούπισαν, «σαν πυγολαµπίδες είδαµε σε όλη την επιφάνεια µικρά αποτµήµατα χρυσού, από 0,5 έως 2,5 εκατ.» λέει ο Νίκος Σταµπολίδης. «Οταν τελειώσαµε, είχαµε βρει 3.000 κοµµάτια που έχουν αποτυπωµένα τετράγωνα, κύκλους... Καθώς δε ήταν διάσπαρτα παντού εικάζουµε ότι δεν ήταν ραµµένα πάνω σε ένα ρούχο, αλλά σε ένα σάβανο που κάλυπτε τη σορό από το κεφάλι ως τα πόδια».

Από τις ίνες δε φαίνεται πως το σάβανο ήταν φτιαγµένο από µαλλί ή λινάρι.

Ποιος ήταν θαµµένος σε αυτόν τον µοναδικό τάφο; Μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής αν κρίνει κάποιος όχι µόνο από το πλούσιο σάβανο αλλά και από τα µικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή, της οποίας η ηλικία προσδιορίζεται χωρίς να έχει γίνει ακόµη ανθρωπολογική µελέτη µεταξύ 22 και 25 ετών. Μυστήριο ωστόσο αποτελεί ο ρόλος του δεύτερου ατόµου που ήταν θαµµένο µαζί της, καθώς πρόκειται για άνδρα, του οποίου η ηλικία δεν έχει προσδιοριστεί και στον οποίο φαίνεται πως ανήκουν η πόρπη και η σιδερένια αιχµή που εντοπίστηκαν.

«Περιµένουµε να δούµε αν είναι κάτω από 18 ετών, οπότε και δικαιολογείται η ταφή του. Διότι µόνο οι γέροι και οι δούλοι δεν καίγονταν. Οι σοροί των πολεµιστών είναι όλοι καµένοι» αναφέρει ο κ. Σταµπολίδης.

«Σκάβαµε, σκάβαµε και τάφο δεν βρίσκαµε. Εµείς όµως επιµείναµε µέχρι που 60 εκ. χαµηλότερα φθάσαµε σε µια πλάκα 1,15 x 1 µ. και πλάτους 20 εκ.»

Το µυστικό της µέλισσας

Κορυφαίο εύρηµα πέρα από τα 3.000 φύλλα χρυσού δεν είναι µόνο οι 386 χάντρες από φαγεντιανή, χρυσό και ορεία κρύσταλλο που βρέθηκαν στον τάφο, ούτε οι χρυσοί ρόδακες, αλλά ένα χρυσό λίλιουµ που κρύβει ένα µυστικό. Αν αντιστρέψει κάποιος το κόσµηµα των 3 εκατ. θα διαπιστώσει πως απεικονίζει µία µέλισσα που έχει πρόσωπο και χαρακτηριστική κόµµωση της εποχής που µοιάζει µε περούκα (δαιδαλική οροφωτή φενάκη). «Πρόκειται για µοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς, η οποία γονιµοποιεί τους ρόδακες που βρίσκονται στο πλάι», εξηγεί ο Νίκος Σταµπολίδης.

8
Αγύριγο κεφάλι
29/09/2010 09:41
Μεγάλη ανασκαφή.Συγκλονιστικά ευρήματα.Μεγάλο ευχαριστώ και εύγε σε όσους συνετέλεσαν να ανακαλυφθούν αυτά τα αρχαία ευρήματα.Γεμίζουν τουλάχιστιον μία αποκλειστική γι΄αυτά αίθουσα μουσείου.Να προβληθεί σχετικό φιλμ στις ΗΠΑ ,Βρετανία,Γερμανία ,Γαλλία,Κίνα.,Ιαπωνία.
SPYROS
28/09/2010 15:05
Απο οτι φαινεται οι αρχαιοι ημων προγονοι ηταν τα ιδια λαμογια με εμας τους απογονους τους αλλοιως δεν εξηγειται πως οι κατασκευαστες του ταφου εκαναν μια τοσο δυσκολοπροσιτη κατασκευη ωστε να προστατευτει ο ταφος απο επιδοξους συλητες του (κατι ηξεραν και οι αιγυπτιοι). Εκτος και αν οι αρχαιοι προεβλεπαν πως θα εξελιχτουν οι νεωτεροι....
Πέτρος Χριστοφιλίδης
28/09/2010 14:32
Τέτοια ευρήματα όχι απλώς συγκλονίζουν αισθήσεις και αισθήματα των συγκαιρινών μας αλλά και επισκιάζουν όλα τα άχρωμα γεγονότα της εποχής μας. Εύγε στην επιστημονική ομάδα που έφερε σε πέρας την αποστολή της. Τα θαμμένα δώρα των προγόνων μας δεν είναι άραγε ένας θαυμαστός τρόπος να γεμίσουμε τα ταμεία των... αξιών και του εθνικού μας πλούτου;

Πέτρος Χριστοφιλίδης
Η Μελισσα ως Θεα
28/09/2010 10:32
πολυ λογικο αν σκεφτει κανεις οτι χαρην της Μελισσας γινεται η ανθοφορια και η αναπαραγωγη δενδρων και φυτων. Ο Αϊνστάιν ειπε πως όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής.....Οι μέλισσες βοηθούν με την επικονιαση στη γονιμοποίηση ποσοστού 60 με 70 % των φυτικών ειδών.
Nikos G
28/09/2010 10:14
Ωραια ολα αυτα. αλλά γιατι δεν εχετε λεφτα για να επενδυσετε σε ενα εγχρωμο φιλμ μπας και δουμε καμια φωτο της προκοπης, νομιζω ο χρυσος θα εδειχνε καλυτερα.....
M. Moneta
28/09/2010 10:14
Σκεφτικε ποτε κανεις οτι ευριματα οπως το αναφερθεν μπορει να ειναι αμιθυτου αξιασ αλλα να κριβουν ΜΙΚΡΟΒΙΑ εκεινης της εποχης ? Μ.Μονετα
ΒΑΣΙΛΗΣ
28/09/2010 09:56
Ελλάς το μεγαλείο σου! Πόσο ανάξιοι συνεχιστές του πολιτισμού μας είμαστε..
ανωνυμη
28/09/2010 08:50
εκπληκτικο!!! Εύχομαι σύντομα να μπορούμε να τα δούμε σε κάποιο μουσείο.