Çiler İlhan

Türkiyeli Kadın Yazarlar sitesinden
Atla: kullan, ara

Çiler İlhan

1972’de doğan Çiler İlhan, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyasi Bilimler bölümünden ve İsviçre, Glion Hotel School’dan mezun olmuştur. Otelcilik, yazarlık (Boğaziçi, TimeOut İstanbul) ve editörlük (Chat, Travel+Leisure) gibi alanlarında iş tecrübesi edinen yazar halen Çırağan Palace Kempinski İstanbul'un halkla ilişkiler müdürü olarak çalışmaktadır.

Yazarın üniversiteden mezun olduktan sonra yazdığı öyküler, düzyazıları, kitap tanıtım yazıları, gezi yazıları ve çeşitli çevirileri Kitap-lık, Radikal Kitap, Radikal Cumartesi, TimeOut İstanbul gibi dergilerde/eklerde yayımlanmıştır. Yazar ayrıca 1993 yılında Yaşar Nabi Gençlik Ödülleri “Dikkate Değer Öykü Ödülü”nü kazanmıştır.

2005’te Metis Yayınları tarafından yayımlanan 1002 Gece Masalları başlıklı öykü seçkisine “Vulgata” adlı öyküsü ile katılan yazar, 2006’da ilk öykü kitabı olan Rüya Tacirleri Odası’nı yayımladı. Yazar, TimeOut İstanbul Hikâyeleri adlı seçkide “Zobar ile Başa” öyküsü ile ve Bozcaada Öyküleri adlı seçkide (2009) “Bozkırkurdu'nun Mozart’ıyla Buluşması” isimli öyküsüyle yer aldı. Yazarın “Büyük Kent Avcısı” (2010) ve “Yer Fıstıklı Gök Keki” (2011) başlıklı denemeleri, İTEF İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin festival kitabında yer aldı.

2010 yılında ikinci öykü kitabı olan Sürgün’ü yayımlayan yazar, Amerika’nın Irak’ı işgalinden Batman’da kadın olmaya Sulukule’den deney köpeklerine, Pippa’ya ve Hrant Dink’e uzandığı ve insan olmanın türlü yönlerini ironik bir dille ele aldığı bu kitapla Avrupa Komisyonu, Avrupa Kitapçılar Federasyonu, Avrupa Yazarlar Konseyi ve Avrupa Yayıncılar Federasyonu tarafından organize edilen Avrupa Kültür Programı’na üye ülkelerin en iyi “yeni” ya da “yükselen” yazarlarını ödüllendiren 2011 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nü aldı. Çiler İlhan Türkiye PEN üyesidir.

Kaynakça

Araçlar
Diğer dillerde
Kişisel araçlar