Historie

The International Award heeft een lange historie, internationaal maar ondertussen ook in Nederland. Statutair bestaat de stichting in 2018 vijfentwintig jaar, we gaan daar een bijzonder jaar van maken!

Een reis in de tijd:

1956: oprichting Award programma door Prins Philip
In 1956 richtte Prins Philip, de hertog van Edinburgh, dit programma op om jongeren te stimuleren hun talenten te ontwikkelen, fysiek fit te blijven en maatschappelijk betrokken te zijn. Samen met Kurt Hahn (Outward Bound Schools) en Lord Hunt (de leider van de eerste succesvolle expeditie naar de Mount Everst) werd het schema van het Award programma zoals we dat nu nog kennen, ontwikkeld.

1988: internationale verspreiding programma
In 1988 is the Duke of Edinburgh’s Award International Association opgericht waardoor het programma internationaal verspreid kon worden vanuit dezelfde principes en kaders. In 2013 wordt het programma in zo’n 140 landen aangeboden en is er internationale samenwerking op vlak van inhoudelijke ontwikkelingen, op het gebied van activiteiten en bijvoorbeeld de trainingen. Iedere drie jaar vindt er een internationaal Forum plaats en een regionale bijeenkomst binnen de EMAS- region (waarvan wij deel uitmaken). Daarnaast vinden regelmatig conferenties en gezamenlijke activiteiten plaats.

Start Award in Nederland
In de jaren ’90 ging dhr. Wim van der Laan op studiereis en kwam ‘s avonds in een wijkgebouw in Sudbury Engeland. Hier was een groep jongeren in de weer met kaart en kompas: deelnemers aan het Duke of Edinburgh Awardprogramma. Na contact met het hoofdkantoor in London is hij samen met dhr. Maurice Jurgens het programma in Nederland opgestart. De provincie Noord-Brabant ondersteunde de start van twee pilots op De Nassau Scholengemeenschap in Breda en het Merlet College in Cuijck. De toenmalige commissaris van de Koningin, dhr. Frank Houben, was erg enthousiast over het programma en nam zitting in de Raad van Advies. Het programma werd daarna stap voor stap uitgebreid via Limburg en op dit moment is het Awardprogramma verspreid over heel Nederland actief.

Bijzondere Award evenementen in Nederland
In 2006 was Nederland gastland van de eerste EMAS- jeugdconferentie. Prins Edward, zoon van Prins Philip, en (toen nog) Prinses Maxima bezochten de conferentie. 
In 2010 hebben we vele collega’s uit de EMAS- regio ontvangen tijdens een meerdaags programma. Tijdens de Gouden Awarduitreiking toen waren gewaardeerde gasten de toenmalig minister van Jeugd en Gezin, dhr. André Rouvoet, prof. Dr. Lucas Meijs en Prins Guillaume van Luxemburg. Centraal in alle activiteiten stonden de jongeren die bezig waren met hun Award en de Projectbegeleiders die hen daarbij coachten. In 2015 ontvingen we Prins Edward opnieuw om Gouden Awards uit te reiken in Den Haag. In een tweedaags programma heeft hij  veel gepraat met veel deelnemers, Awardbegeleiders, politici en sponsoren om zo het programma in Nederland op kaart te zetten.

Erkenning Ministerie, vrijstelling Maatschappelijke Stage
Vanaf 2007 heeft het Ministerie van Onderwijs ons programma erkend; na deelname aan de Award hoeven jongeren geen Maatschappelijke Stage binnen het Voortgezet Onderwijs te volgen. 

In 2015 bracht Prins Edward een tweedaags bezoek aan de Awardorganisatie in Nederland. Hij was onder andere aanwezig bij een lunch met leden van de vaste Kamercommissie Onderwijs, de uitreiking van de de Gouden Awards in Nieuwspoort en bij een presentatie door deelnemers in Almere. 

Intrnationaal: One Award Alliance
Op initiatief van ZKH Prins Edward is de International Award Association in 2012 gestart met een ‘opfris programma’ onder de titel “One Award Alliance”. Het hoofddoel van dit programma is het verfrissen van het Awardprogramma, het nog meer herkenbaar maken van het programma over de gehele wereld, en dat speciaal voor jongeren. Ondertussen gebruiken alle National Award operators hetzelfde logo en branding, zijn er licenties, kwaliteitscriteria en een aantal digitale tools als het Online record book, het Branding centre en een Online Learning Hub.