Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssa on linnuissa esiintyvä virus, jota on lukuisia eri muotoja. Se leviää pääasiassa linnusta toiseen, mutta voi joissain muodoissa tarttua myös ihmisiin. Ihmisissä virus voi aiheuttaa vakavan taudin, joka pahimmillaan tappaa.

Lintuinfluenssa A(H5N8)

Loppuvuodesta 2014 muun muassa Saksassa, Britanniassa ja Hollannissa lintukarjatiloilta esiintyneet tapaukset ovat H5N8-tyyppiä. Aikaisemmin vain Aasiassa esiintyneen H5N8-influenssan arvioidaan levinneen Eurooppaan muuttolintujen mukana.

Toistaiseksi tauti on tarttunut vain eläimestä toiseen eli yhtään ihmisestä ihmiseen tartuntaa ei ole todettu.

Lintuinfluenssa A(H5N1)

H5N1-lintuinfluenssaepidemia puhkesi Kaakkois-Aasiassa vuoden 2003 lopussa ja levisi sieltä Keski-Aasiaan, Lähi-Itään ja Afrikkaan. Virusta esiintyy ajoittain myös Euroopassa.

H5N1 lintuinfluenssavirus on tartuttanut lintujen lisäksi myös ihmisiä. Virusta ei ole tavattu Suomessa.

Lintuinfluenssa A(H7N9)

Kiinassa on maaliskuusta 2013 alkaen todettu lintuinfluenssaviruksen A(H7N9) aiheuttamaa tautia.

Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että virus aiheuttaisi tartuntaketjuja ihmisestä toiseen. Riskiä taudin leviämisestä maailmanlaajuisesti pidetään tällä hetkellä vähäisenä.

Lisätietoa lintuinfluenssatilanteesta kansainvälisistä lähteistä:

THL on laatinut ohjeet A(H7N9) -lintuinfluenssan esiintymisalueelle suuntautuville matkoille.

Viranomaisten vastuut lintuinfluenssassa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa Suomessa ihmisten tartuntatautien torjunnan yleisestä suunnittelusta, ohjauksesta ja valvonnasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa ihmisten tartuntatautien esiintyvyyttä ja ohjeistaa terveydenhuollon ammattilaisia.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ohjaa eläintautilain ja Euroopan unionin säädösten täytäntöönpanoa sekä valvoo niiden noudattamista.

Ruokavirasto ohjaa ja valvoo valtakunnallisesti eläintautien vastustamista.

Alueellisesti tartuntatautien torjunnan ohjauksesta ja valvonnasta vastaavat aluehallintovirastot.

Sairaanhoitopiirit ovat omilla alueillaan ihmisten tartuntatautien vastustamistyön asiantuntijoita. Kansalaiset saavat tarvittaessa tartuntatauteja koskevaa neuvontaa omalta terveysasemalta.

Lisätietoja

Anni Virolainen-Julkunen, lääkintöneuvos 
sosiaali- ja terveysministeriö, Hyvinvointi- ja palveluosasto / HPO, Palvelut-yksikkö / PAL, Toimintakyky-tulosryhmä / TOK 0295163324  


Sari Ekholm, ylilääkäri 
sosiaali- ja terveysministeriö, Hyvinvointi- ja palveluosasto / HPO, Palvelut-yksikkö / PAL, Toimintakyky-tulosryhmä / TOK 0295163447