GeriEğitim Türkiye'den 37 üniversite THE Etki Sıralaması listesinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye'den 37 üniversite THE Etki Sıralaması listesinde

Türkiye'den 37 üniversite THE Etki Sıralaması listesinde
Abone Olgoogle-news

Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu THE, Etki Sıralaması 2020 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'den 37 üniversite, sıralamada yer aldı

Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2020 sonuçlarını açıkladı. Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini temel alan sıralamada, üniversitelerin toplumsal, çevre ve sosyal gelişme üzerindeki etkileri ölçüldü. Genel sıralamada 85 ülkeden 766 üniversiteye yer verildi. Listenin ilk sırasında Yeni Zelanda'nın Auckland Üniversitesi yer alırken, onu üç üniversiteyle Avustralya takip etti. Avustralya'daki Sydney Üniversitesi, Western Sydney Üniversitesi ve La Trobe Üniversitesi ilk dörtte yer aldı. Japonya 63 kurumla en çok temsil edilen ülke olurken, onu Rusya (47) ve Türkiye (37) takip etti.

ODTÜ İLK 10'A GİRDİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kalkınma hedeflerinde yer alan 'temiz su ve sanitasyon' başlığında 9'uncu sırada yer alarak ilk 10'a giren üniversitelerden oldu. Türkiye'den listede yer alan 37 üniversite ise şöyle:
Aldullah Gül, Bahçeşehir, Hacettepe, Koç, ODTÜ, Özyeğin, Ankara, Boğaziçi, Erciyes, İstanbul Bilgi, Atatürk, Atılım, Çukurova, Ege, Gazi, Gaziantep, İstanbul Aydın, İstanbul Gelişim, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Sabancı, Tokat Gaziosmanpaşa, Yeditepe, Anadolu, Beykent, Eskişehir Osmangazi, Haliç, İstanbul Medipol, İstanbul Teknik, İstinye, İzmir Teknoloji, Karabük, Marmara, Yakın Doğu, Ondokuz Mayıs, Sakarya, Türk Hava Kurumu üniversiteleri.

'BAŞARI TESADÜF DEĞİL'
Bu başarının kendileri için tesadüf olmadığını söyleyen Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu sıralamayla ilgili şunları söyledi:
"Bizim kurulduğumuzdan beri en temel vurgumuz hem Türkiye'de, hem de dünyada yükseköğretim camiasında yıllardır unutulan, üniversitelerin üçüncü misyonu dediğimiz topluma etkisi misyonuydu. Eğitim ve araştırmaların bir şekilde topluma dokunması gerektiğiydi. Bunun olması için birtakım altyapıların oluşturulması gerektiğini, üniversitelerin stratejik hedeflerinin buna göre belirlenmesi gerektiğini vurguladık. 2013'ten beri biz, yüzlerce yerli ve yabancı bilim insanı, STK temsilcisi ve akademisyen ile değişen dünyada eğitim sektörü nereye gidiyor, yükseköğretim nasıl şekillenecek, yeni nesil üniversiteler nasıl olacak bunu araştırdık. Karşımıza çıkan cevap toplumdan kopmuş ya da giderek uzaklaşan üniversite dünyasını tekrar toplumla buluşturmak gerektiğiydi. Yedi yıllık bir üniversitenin dünya sıralamasında ilk 200'de yer alması kolay bir şey değil. Öngörüler ve adım atılması bu başarıyı sağladı. Bu da bize özgüven sağladı, doğru yaptığımızı tescilledi."

ALINAN EN İYİ SONUÇ
Toplumsal su kullanımı alanında başvuru yapan 330 üniversite arasında 9’uncu olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de şöyle konuştu:
"İlk defa 2018 yılı sonunda tanıtılan Times Higher Education University Impact Rankings, üniversitelerin sosyal ve ekonomik etkisini ölçmek üzere tasarlandı. Bu yeni sıralama, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 2015'te, daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek kurma amacıyla belirlediği 17 sosyal gelişim hedefine (Social Development Goals-SDGs) yönelik olarak üniversitelerin sürdürdüğü faaliyetler üzerinden bir değerlendirme sunuyor. Geçtiğimiz yıl 11 olan hedef sayısı bu yıl 17’ye çıkarıldı. 'SDG6-Clean Water and Sanitation' alandaki kriterler ve ağırlıkları şöyle sıralanıyor: Yüzde 27 bu alanda yapılan araştırmalar; Yüzde 19 su kullanımı; Yüzde 23 su bakımı; Yüzde 12 tekrar kullanılan veya geri dönüşümlü olarak kullanılan suyun (toplam su kullanımına) oranı; Yüzde 19 toplumsal su kullanımı. SDG6-Clean Water and Sanitation alanında ODTÜ bu alanda başvuran 330 üniversite arasında  9'uncu sırada yer aldı. Bu Türk üniversiteleri arasında herhangi bir alanda bugüne kadar alınmış en iyi sonuçtur."

HACETTEPE, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE İLK 100'DE
Prof. Dr. Haluk Özen (Hacettepe Üniversitesi Rektörü):
Birleşmiş Milletler’in (BM) 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olduğunu ve bu hedeflerin altına 220 ülkenin imza attığını hatırlatan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen ise bu seneki sıralamayı şöyle değerlendirdi: THE geçen sene, üniversiteler bu Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ne kadar katkıda bulunuyor diye bu sıralamayı çıkardı. Biz geçen sene de bu sene de sıralamalarda Hacetepe olarak gerçekten iyi bir noktadayız. Bu yıl Türkiye'deki üniversiteleri yan yana getirdiğimizde Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) birinci sırada. İkinci sırada ise Hacettepe var. AGÜ 3'üncü jenerasyon diye adlandırılan ne vakıf ne devlet üniversitesi statüsünde. Bu nedenle devlet üniversiteleri içinde genel değerlendirmede baktığımızda ise birinci sıradayız. Genel değerlendirmede 766 üniversite arasında 200-300 bandı içerisindeyiz. 'Toplumsal cinsiyet eşitliği' başlığında 99'uncu, yani ilk 100'de ve Türkiye'de birinciyiz. 'Hedeflere yönelik ortaklıklar' başlığında da Türkiye'deki üniversiteler arasında birinciyiz. Üçüncü güzel şey de 'sağlıklı iyi yaşam ve refah' başlığında Ankara Üniversitesi ile beraber Türkiye'de birinciyiz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri olan açlığa karşı mücadele, çevreyi koruma, yeşili önemseme, adalet duygusunu yansıtma gibi evrensel insanlık değerlerini öğreterek mezunlar çıkarabilen üniversiteler ülkenin aydınlık geleceğine katkıda bulunacak." 

GENEL SIRALAMADA İLK 400'DE YER ALAN ÜNİVERSİTELER

SIRALAMAÜNİVERSİTE
101-200Abdullah Gül Üniversitesi
201-300Orta Doğu Teknik Üniversitesi
201-300Hacettepe Üniversitesi
201-300Bahçeşehir Üniversitesi
201-300Özyeğin Üniversitesi
201-300Koç Üniversitesi
301-400 İstanbul Bilgi Üniversitesi
301-400 Boğaziçi Üniversitesi
301-400 Ankara Üniversitesi
301-400 Erciyes Üniversitesi

 

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle