Κορινθιακός κόλπος 1861 (επίκ. Βαλιμίτικα)

Εκτυπώσιμη μορφή
Στις 26 Δεκεμβρίου 1861 ισχυρή σεισμική δόνηση (Μ=6,7) έπληξε την περιοχή της Αχαΐας.
Τα χωριά Βαλιμίτικα (Χ) και Τρυπιά (Ελαιών) ισοπεδώθηκαν. Τα χωριά Τεμένη, Κρόκοβα (Σελινούς), Ζευγολατιό, Νικολαίϊκα, Ροδιά, Διακοφτό και Πούντα ισοπεδώθηκαν.
Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι (2 στο Αίγιο, 12 στην επαρχία Αιγιαλείας και 6 στην Στερεά Ελλάδα). Στο Αίγιο και στο Γαλαξίδι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες. Στην ευρύτερη περιοχή έως και την Κόρινθο (φωτ) παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης (αμμώδεις κώνοι με διάμετρο μέχρι 20m και ύψος έως και 1m), διαρρήξεις του εδάφους καθώς και καταρρεύσεις βράχων.
Δημιουργήθηκε θαλάσσιο κύμα το οποίο κάλυψε την παραλία από τις εκβολές του ποταμού Μεγανίτα μέχρι και ανατολικότερα των εκβολών του Ερασίνου. Το κύμα αυτό έπληξε και τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου όπως τις παραλίες των Σαλώνων, του Γαλαξιδίου και της Βιτρινίτσας (ύψος κύματος περίπου 1,8m). 
Οι προσεισμοί άρχισαν λίγες ημέρες πριν την  γένεση του κύριου σεισμού.  Ακολούθησαν μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων έγινε στις 1 Ιανουαρίου του 1862. 
 
Πηγές:
«Οι σεισμοί της Ελλάδας»,  των Παπαζάχου Β. & Παπαζάχου Κ. (1989)
«Atlas of isoseismal maps for strong shallow earthquakes in Greece and surrounding area (426BC – 1995)», Papazachos B.C., Papaioannou Ch. A., Papazachos C.B., Savvaidis A.S. (1997)
«The Earthquakes of Greece», Papazachos B.C., Papazachou C. (1997)
Φωτογραφίες: Συλλογή Jan Kozak (http://nisee.berkeley.edu/elibrary/browse/kozak?eq=5278)
 
 
 
Powered by Mobics Ltd