04 יוני 2021 כ"ד סיון תשפ"א

מכבי בראי ההיסטוריה

70 שנה של מצוינות ואיכות שירות

מכבי חוגגת 70 להיווסדה ומרעננת את סמלה

'מכבי שירותי בריאות' (בשמה ההיסטורי: קופת חולים מכבי) חוגגת שבעים שנה להיווסדה. מכבי משרתת כיום מעל לשני מיליון חברים מתוך מחוייבות לערכי האיכות הרפואית ולחופש הבחירה שקבעו מייסדיה, ד"ר פליקס טיילהבר, שהיה הוגה הרעיונות והמטיף לביצועם, וד"ר ארנסט פרוידנטל שהיה המוציא לפועל של הרעיונות.
שנת ה- 70 מהווה לא רק מספר אלא סיבה לחגיגה אמיתית. גוף שירותי שהוקם לפני שבעים שנה כקופה קטנה ומגזרית מהווה כיום גורם מרכזי בשוק הבריאות בישראל, המוביל קידמה ושירות מצוין.
מכבי, בהנהלת פרופ' אהוד קוקיה, מובילה מהלכים להעצמת המבוטח ושיפור השירות תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. פרופ' קוקיה הדוגל בהקטנת אי השוויון במערכת הבריאות בישראל עמד בחזית המאבק הציבורי של קופות החולים למען הגדלת סל הבריאות ותרם רבות להישגים בנושא ברמה הלאומית.
כדי לשקף בצורה נאותה את מעמדה של מכבי ואת ערכי המותג הוחלט על רענון סמלה, כך שמצד אחד ישמר את עברה ומצד שני ייתן ביטוי רענן לערכי המותג. ערכי המותג אשר אמורים להשתקף מהסמל החדש כוללים אנושיות בשירות, מקצוענות וקידמה.
במהלך שנת ה- 70 יתווסף לסמלה החדש של מכבי סמל חגיגות שנת ה- 70.
הסמל החדש וסמל חגיגות שנת ה- 70 עוצבו על-ידי סטודיו 'ברוך נאה creative branding'.

עשרה דברים שלא ידעתם על מכבי שירותי בריאות

מה בין מכבי לספורט?

קופת חולים מכבי הוקמה בשנת 1941 על ידי אגודת הספורט 'מכבי העולמית', תנועת התעמלות ציונית שמטרתה המוצהרת הייתה ליצור את "יהדות השרירים". רבים מחבריה שעלו ארצה היו פעילים טרם עלייתם באגודות דוגמת 'בר כוכבא ברלין' ו'הכוח וינה'.

הון ראשוני

לשם הקמתה קיבלה 'מכבי' לירה פלשתינאית אחת מאגודת 'מכבי העולמית'. הנפקת פנקסי החבר הראשונים נעשתה במימון מכבי ישראל, שהשקיעה בפעולה זו חמש לירות ארץ ישראליות.

ציונים אנשי אשכולות

האבות המייסדים של מכבי היו אנשי אשכולות ששילבו השכלה רפואית עם תחומי עניין מגוונים. ד"ר פליקס טיילהבר שנמנה על המייסדים היה חלוץ ציוני, לוחם, עיתונאי, סופר, ספורטאי וכמובן רופא.
האבות המייסדים של מכבי: ספורטאי, רופא, עיתונאי, סופר וחלוץ

הפסקת האפלייה

עד להיווסדה של מכבי היו בארץ רק קופות חולים של ארגוני פועלים שונים. קופת חולים כללית שהייתה המרכזית שבהן אפשרה רק לחברי הסתדרות העובדים להימנות על חבריה. מכבי איפשרה קבלת שירותי בריאות גם לאלו שלא היה ברשותם 'פנקס אדום' של הסתדרות העובדים הכללית, ושלא היו חברים בארגון פועלים כזה או אחר.

חופש הבחירה

רופאי מכבי שעלו ממרכז אירופה הביאו עמם שיטות עבודה ליברליות במסגרתן הייתה למטופל אפשרות לבחור את הרופא שיטפל בו. הדבר חייב את הרופא לתת שירות טוב כדי לשמר את המטופל אצלו. בניגוד לכך, בקופות החולים שפעלו עד אז בארץ ניהל המנגנון הפקידותי את סדרי העבודה במרפאה, היינו המטופל קיבל 'מספר' ונשלח לעמוד בתור לרופא הפנוי.
אנשים בתור לקבלת קהל בקופה בתל אביב בשנת 1958
קבלת קהל במרכז הקופה בתל אביב, 1958

הרכב של מזכירת הקופה

בשנים הראשונות פעל משרד הקופה מביתו של ד"ר ארנסט פרוידנטל, רופא שנמנה על מקימי הקופה. כשהיו צריכים שירותי הסעות היו לווים ממזכירת הקופה, שהייתה בעלת הרכב היחידה, את המכונית שלה.

מכבי והרפואה הפרטית

מכבי הציעה שירותי רפואה זולים לבעלי מקצועות חופשיים ולעצמאים ובכך איימה על מקורות ההכנסה של רופאי ההסתדרות הרפואית. העניין הגיע לפתחו של בית המשפט ושם נקבע ה'צנז הכלכלי' - הסדר שקבע כי המשתכרים מעל סכום מסוים לא יוכלו ליהנות משירותי מכבי ויאלצו לקבל שירותים רפואיים באופן פרטי.

התחלה צנועה

בעשור הראשון לקיומה של מכבי נמנו על חבריה רק אחוז אחד מהאוכלוסייה. לקופה היו שישה סניפים: תל אביב, יפו, רמת גן, חולון, בת ים וכפר שמריהו. בשנת 1975 החלה התרחבות לעבר הצפון, אגב איחוד עם 'קופת חולים אסף'.

פי חמש בתוך חמש

הזינוק בפופולריות של מכבי החל בשנת 1990. תוך חמש שנים (עד 1995) חימשה הקופה את מספר חבריה שהגיע למיליון מבוטחים.

אסותא חלק ממכבי

בשנת 1994 רכשה מכבי את בית החולים 'אסותא', שלימים מאחד תחתיו גם את בית חולים 'רמת מרפא' ויחד הם מנקזים אליהם כשמינית מכלל הניתוחים בארץ.