אוסף זוחלים ודו-חיים

על האוסף

באוסף הזוחלים והדו-חיים מקוטלגים קצת למעלה מ-23,000 פריטים של זוחלים ודו-חיים מרחבי העולם. מרבית הפריטים נאספו בישראל ובסיני, מתוך מתן דגש על תיעוד של תפוצת המינים והשונות הגאוגרפית שלהם. האוסף נחשב לתיעוד המקיף ביותר שיש כיום לטקסונים הללו מארצות המזרח התיכון, והוא האוסף היחיד בעולם שבו מיוצגים כל הטקסונים המוכרים מישראל מן הזוחלים והדו-חיים. מרבית המצאי של האוסף (כ-85%) נשמר בתמיסת אתנול (לאחר שימור ראשוני בפורמלין), ומיעוטו הוא פוחלצים או פריטים יבשים, כגון שלדים ועורות. משנת 1994 מאות אחדות של דגימות רקמה (מפריטים שמגיעים במצב טרי) נשמרות בנפרד, ללא טיפול בפורמלין, על מנת לאפשר בעתיד ניתוח של הרכב דנ"א. באוסף יש גם מאות אחדות של פריטים שטרם קוטלגו (נשלים, גללים, קליפות ביצי זוחלים, שרידים חלקיים של חיות ופריטים חדשים) – בהמתנה לקטלוג.

ראשיתו של אוסף הזוחלים והדו-חיים באוסף האישי של ד"ר ישראל אהרוני, מחלוצי הזואולוגים בארץ-ישראל ומורה באוניברסיטה העברית בירושלים בשנות ה-30 וה-40 של המאה ה-20. האוסף גדל והתפתח בשנות ה-50 וה-60 בניהולו של פרופ' גיאורג האז, ומאמצע שנות ה-70 עד שנות ה-90 המאוחרות בניהולו של פרופ' יהודה ל' ורנר. במקורו שכן האוסף בהר הצופים, בהמשך הועבר למחלקה לזואולוגיה במגרש הרוסים, ובמעבר האחרון הגיע למשכנו הנוכחי בבניין ברמן בקמפוס אדמונד י' ספרא בגבעת רם.

פעילות עכשווית

קבלת חומר חדש לאוסף

בשנים האחרונות, היו מעט מאד איסופים ייזומים של חומר חדש בשדה. רוב החומר החדש המגיע לאוסף, בסדר גודל של 300-250 פריטים מדי שנה, מגיע באמצעות תרומות ממקורות מגוונים:

  • סיורי תלמידים, בעיקר בקורסים של תואר בוגר (הסיור האחרון במסגרת כזאת התקיים בקיץ של שנת 1999).
  • תרומות מקומיות שמקורן: מרכז מידע על זוחלים ודו-חיים של החברה להגנת הטבע (חלה"ט); פקחי ועובדי רשות הטבע והגנים (רט"ג); סטודנטים; והקהל הרחב. לעתים קרובות, צוות האוסף מסייע לציבור הרחב בזיהוי ובהסברה לגבי זוחלים ודו-חיים, בפרט בנוגע למיני נחשים.
  • סקרי שדה מקומיים ופרויקטי מחקר במסגרתם נאספים פגרי ושרידי זוחלים ודו-חיים (לדוגמה, מתוך מלכודות נפילה; במסגרת פרויקט מחקר ממשק חולות ניצנים, בו נאסף חומר על-ידי ב. שחם מאז שנת 2004).
  • קליטת אוספים אשר שימשו להוראה לאחר שמחזיקיהם יוצאים לגמלאות, באחרונה מן האוספים של פרופ' מ. פנר ופרופ' מ.ר. ורבורג.

אכסניה לדגימות רקמה

נוסף על דגימות רקמה אשר נאספו בשנים האחרונות מפריטים המקוטלגים באוסף לצורך ניתוח גנטי (בעתיד), האוסף משמש אכסניה לעשרות דגימות רקמה הנאספות במסגרת מחקר מתמשך בחולות ניצנים שבדרום מישור החוף. מקור הדגימות בקיצוץ אצבעות (לצורך סימון פרטני) של לטאות שנלכדו ושוחררו במסגרת מחקר הדוקטוראט של ב. שחם, בהנחייתו של ד"ר ע. בוסקילה, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. כל שרידי הזוחלים הנאספים במסגרת פרויקט זה, שהוחל באמצע שנת 2004, נתרמים לאוסף.

קשרי קהל והסברה לציבור

למותר לציין שהאוסף איננו מתקיים בחלל ריק ואנו שואפים לקיים קשרים עם ולבצע הסברה לקהל הרחב וגם לאוכלוסיות האוניברסיטה העברית, לגבי מטרות האוסף והפעילות הנעשית בו. קשרים אלו כוללים:

  • סיורים מודרכים באוסף – אוסף הזוחלים והדו-חיים משתתף בפרויקט "שדרות טבע וגלריות", ופותח את דלתותיו לסיורים מודרכים באוסף. הסיורים מוגבלים לקבוצות של עד 20-15 משתתפים, בהתאם לגילאי הקבוצות, ואורכים בדרך-כלל 60-35 דקות. מנהל האוסף, פרופסור אמריטוס האוסף או חוקרים-אורחים, בהתאם לזמינות, מדריכים את הסיורים בפועל. האוסף גם מהווה כר לפרויקטים או סמינריונים של הסטודנטים המדריכים במסגרת "שדרות טבע וגלריות", תוך מתן רקע בסיסי בהרפטולוגיה למדריכים וסיוע בפרויקטים מונחים.

  • חשיפה תקשורתית לאוסף – בשנים האחרונות האוסף הוצג בערוצי תקשורת מגוונים, לרבות שני מאמרים בירחון הפופולארי "טבע הדברים" (לדוג': גיליון 137 ע"מ 84-86, פברואר 2007) וכתבות קצרות בשלוש תחנות טלוויזיה שונות. אלו היו הזדמנויות מצוינות ליחצן תגליות מדעיות שהתגלו בשנים האחרונות באוסף, תוך הדגשת החשיבות של אוספים ביולוגיים בכלל ותפקידם בשימור המגוון הביולוגי בארץ ובעולם.

  • חינוך והסברה מתוך האוסף – צוות האוסף מסייע למתעניינים מקרב הציבור הרחב בזיהוי של זוחלים ודו-חיים, בעיקר מיני נחשים, ומתן מידע לגביהם. חלה עליה מתונה אך מתמדת בפניות מקרב הרפטולוגים צעירים מארצות המזרח הקרוב, אפילו אירן, אשר נועצים בצוות האוסף (בעיקר באמצעות הדואר האלקטרוני) או מבקשים לקבל מידע.

צוות האוסף

עדכונים אחרונים