Mălinul, o sursa de umbră în grădină

0

 

Mălinul, pe numele oficial Prunus padus L este o soluție perfectă pentru amenajarea grădinilor. Mălinul este un pom de înălțime medie, foarte puțin pretențios care are o creștere rapida și un frunziș des. Toate aceste calități fac din mălin o soluție excelentă pentru grădina din jurul casei, mai ales pentru gradinile cu sol nepreietenos și neamenajate.

Mălinul creşte spontan în păduri, pe tot teritoriul Europei şi Asiei, mai ales în Siberia, pătrunzând la nord până în Ţările Scandinave şi la est până la Enisei. Creşte pe malurile râurilor, lacurilor şi altor ape, în luminişuri şi margini de păduri. Preferă soluri umede, fertile, bogate în azot. Se înmulţeşte prin sâmburi, prin drajoni sau prin butaşi, foarte ușor. Mălinul este un soi de cireș sălbatic, înrudit direct cu cireșul comestibil, membru al familiei Rosaceae.

Livada cu pomi columnari

Deși nu este o plantă impunătoare prin aspect, neavând o coroană foarte mare și nici o înălțime foarte mare (ajunge la cca. 10-14 metri), malinul se încarcă primavara cu mii de flori albe – sidefii, grupate in ciorchini lungi, cu aromă puternică, iute-amăruie. Înfloreşte abundent, aproape în fiecare an, însă nu întotdeauna face fructe din cauza îngheţurilor de primăvară, care împiedică polenizarea sau ofilesc florile. Fructele se maturizează în lunile august-septembrie şi se recoltează manual, împreună cu codiţe.

Prunus_padus_Tuomi_marjoja_VII_04_2989_C

Mălinul este o plantă medicinală, cunoscută şi utilizată în medicina populară din cele mai vechi timpuri. Fructele erau folosite în cazuri de diaree la copii, furunculoză şi ca depurativ al sângelui.

Pomi fructiferi obținuți din semințe. Aluni și nuci

Fructele mălinului lui se păstrează în stare proaspătă mult timp, dacă sunt împachetate cu frunze. Însă cel mai bun mod de păstrare este uscatul: fructele proaspete se usucă la soare, în încăperi bine aerisite sau în dulapuri de uscare, în cuptoare cu temperatura de până la 40-50°C, pe urmă se împachetează în pungi de pânză sau în lădiţe de lemn. Împachetată curat şi uscată bine, mălina poate fi consumată mai mult de 5 ani. Din fructele uscate şi măcinate se obţine făină care se foloseşte pentru produse de panificaţie, jeleuri, băuturi răcoritoare.

Mălinul trăiește mult în jur de 70 – 80 de ani și poate fi gasit atat in Europa cat si in Asia.

Puțin știu dar scoarța mălinul conține pigmenți puternici de culoare verde, iar frunzele pigmenți de culoare galbene fiind multă vreme folosit pentru vopsirea tradiționala în verde și galben a hainelor.

Citeste si: 10 uleiuri esentiale naturale bune pentru sanatate

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply